অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
সি.পি.সি.বি.না অমুক্তং শীজিন্নরগা লংথোক্কদবা প্লাস্তিকশিং শীজিন্নবা থিংনবগী খোংথাং লৌখৎখ্রে
জুলাই ১, ২০২২দগী থিংলগদবা এস.য়ু.পি. আইতেমশিং লাউথোক্লে
এস.য়ু.পি. পব্লিক গ্রিভান্স এপনা মীয়াম শরুক য়াবা ঙমহল্লি
18 JUN 2022 1:14PM by PIB Imphal
ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা এস.য়ু.পি.শিংবু মুত্থৎনবা লাউখিবা খোলাওবু থবক্তা ওন্থোক্নবগীদমক ভারতনা জুন ৩০, ২০২২ ফাওবদা শকখঙলবা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক আতেমশিংবু অথিংবা থম্নবা লেপখিবা ৱারেপতা শাফু পীবা ওইনা সি.পি.সি.বি.না মতীক চাবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে। সি.পি.সি.বি.গী ময়া লোংবা খোংথাংশিং অসিনা মসিগী কম্প্রিহেন্সিব এক্সন প্লানগী শরুক অমা ওইনা রো মতিরিএলশিংগী সপ্লাই হন্থনবা, প্লাস্তিক দিমান্দ হন্থনবা দিমান্দ সাইদকী খোংথাংশিং, এস.য়ু.পি.গী মহুৎ অতোপ্পা খোংথাং লৌখৎপা, য়েংশিনবা নুংঙাইনবা দিজিতেলগী ওইবা থৌরাং, অমসুং মীয়াম ভাপ তাহনবা, অমসুং খোংথাং অসিবু মপুং ফানা পায়খৎনবা রাজ্যগী বোর্দশিংদা লমজিং লমতাকপা য়াওরি।
প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (পি.দব্লিয়ু.এম.) রুলস, ২০১৬গী মতুং ইন্না, গুৎখা, হিদাক মনা অমসুং ক্বা হাপ্পা, য়োনবা নৎত্রগা য়োম্বা মতমদা প্লাস্তিক্কী মচাক ওইবা পোৎশকশিং শীজিন্নবা মপুং ফানা থিংখ্রবনি। পি.দব্লিয়ু.এম. (এমেন্দেদ) রুলস, ২০২১কী মতুং ইন্না, পি.দব্লিয়ু.এম. রুলস, ২০১৬দা হান্না মাইক্রোন য়াংখৈ ফাওবা য়ারম্বগী মাইয়োক্তা, সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১দগী হৌদুনা মাইক্রোন হুম্ফুতরা মঙাদগী তানা লৈবা ভর্জিন নৎত্রগা রিসাইকল্দ তৌরবা প্লাস্তিক্তগী শাবা পোৎ পুন্নবা খাউশিং শাবা, পুশিল্লকপা, পৈবা, য়েন্থোকপা, য়োনবা অমসুং শীজিন্নবা থিংখ্রবনি। মসিগী মথক্তা, ওগস্ত ১২, ২০২১দা থোকপা চেফোং অমগী মতুং ইন্না, মখাদা পীরিবা কয়া কন্না শীজিন্নফম লৈতবা, চাইখাইবগী চাংদি য়াম্না ৱাংবা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক আইতেমশিং অসি জুলাই ১, ২০২২দগী হৌদুনা শাবা, পুশিল্লকপা, পৈবা, য়েন্থোকপা, য়োনবা অমসুং শীজিন্নবা থিংলেঃ
i. প্লাস্তিক চৈ ওইবা ইয়র্বদ, বেলুনগী প্লাস্তিক স্তিক, প্লাস্তিক্কী ফ্লেগ, মিথাইগী চৈ, আইস্ক্রীমগী চৈ, লৈতেংগী ওইবা পোলিস্তরিন (থর্মোকুল)।
ii. প্লেৎ, কপ, গ্লাস, ফোর্ক, স্পুন, থাং, স্ত্রো, ত্রেগুম্বা কৎলরি, অথুম্বা বোক্স য়োম্নবা পেকিং ফিল্ম নৎত্রগা রাপ, বার্তন, অমসুং চুরুতকী পেকেৎ, মাইক্রোন ১০০কী মখাদা লৈবা প্লাস্তিক নৎত্রগা পি.ভি.সি. বেন্নর, স্তিররশিং।
শকখঙলবা আইতেমশিং অসি থাদোকপা থিংনবগীদমক, লৈবাক, রাজ্য অমসুং লোকেলগী থাক্তা পাউতাক পীখ্রে। খুদম ওইনা, মরুওইবা পেত্রোকেমিকেল ইন্দস্ত্রীশিংদা হায়রিবা অথিংবা থম্লবা এস.য়ু.পি. পুথোকপগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিংদা প্লাস্তিক রো মতিরিএলশিং পীদনবা য়াথং পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.শিংদা নুংশিৎ/ঈশিংগী এক্ত অসি অথিংবা লৈরবা এস.য়ূ.পি. পোত্থোক শাবগা মরী লৈনবশিংদা হোংদোক্নবা/লৌথোক্নবা য়াথং পীবা। কস্তম ওথোরিতীদা অথিংবা লৈরবা এস.য়ূ.পি. পোত্থোকশিং অসি পুশিল্লকপা থিংহনবা। অহো অরাক য়াওরকপদা মেনশিন্ননবা, লোকেল ওথোরিতীশিংদা মখোয়গী জগাদা অথিংবা লৈরবা এস.য়ূ.পি. পোত্থোকশিং অসি য়োন্দবা হায়না য়াওবা অনৌবা কমর্সিএল লাইসেন্সশিং পীবা অমসুং করিগুম্বা অথিংবা লৈরবা এস.য়ূ.পি. পোত্থোকশিং অসি য়োল্লম্বা থোক্লবদি হৌজিক লৈরিবা কমর্সিএল লাইসেন্সশিং অসি ককপা হায়না য়াথং পীবা।
হৌজিক লৈরিবা সপ্লাই অসিগী মহুৎ ওইনা, এস.য়ু.পি.গী মহুৎ ওইগদবা উপাইশিং কন্না পায়খৎলি। সি.পি.সি.বি.না মাংজৌননা পত্থবা য়াবা প্লাস্তিক শাবা মেনুফেকচরর ২০০ রোমদা অমুক্তংগী ওইগদবা সর্তিফিকেৎ পীখ্রে। হায়রিবা সর্তিফিকেৎশিং অসি লৈঙাক অসিগী লল্লোন ইতীক্তা হেন্না লায়থোকপা হায়বা পান্দম অসিগা ইরোইননা নৌনা অমুক রিন্যু তৌবগী কান্নবা লৈররোই। মখা তানা, ওনলাইন পোর্তেল অমসু হায়রিবা মেনুফেকচররশিং অসিদা সর্তিফিকেৎ পীবা নুংঙাইনবা শাগৎলে। এম.এস.এম.ই.শিংবু শৌগৎনবা, সি.পি.সি.বি.না সিপেৎকা খুৎশম্নদুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা এম.এস.এম.ই.শিংদা এস.য়ু.পি.গী মহুৎ শেমগৎনবা ৱার্কশোপশিং শীল্লি। হায়রিবা ৱার্কশোপশিং অসি রাঞ্চি, গুৱাহাতী অমসুং মদুরাইদা পাঙথোকখ্রে। পেত্রোদা য়ুম্ফম ওইবা প্লাস্তিকশিং অসি নৎতবা শাগৎনবগীদমক আই.আই.এস.সি. অমসুং সিপেৎকুম্বা মরুওইবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা চৎলি।
দিমান্দ সাইদতা, ই-কমর্স কম্পেনীশিং, মরুওইবা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক য়োনবা/শীজিন্নবশিং অমসুং প্লাস্তিক রো মতিরিএল শাবশিংদা অথিংবা লৈরবা এস.য়ূ.পি. পোত্থোক মুত্থৎনবা য়াথং পীখ্রে। থৌরাং অসিদা মীয়াম্না শরুক য়ানবগীদমক, এস.পি.সি.বি.শিং অমসুং লোকেল বোদীশিংনা মীয়াম – মহৈরোই, ভোলুন্তরী ওর্গানাইজেসন, শেল্ফ হেল্প গ্রুপ, লোকেল এন.জি.ও.শিং/সি.এস.ও.শিং, আর. দব্ল্যু.এ.শিং, মার্কেৎ এসোসিএসনশিং, কোরপোরেৎ এন্তাইতীশিং, অসিনচিংবা কয়াগী অচৌবা ভাপ তাহন্নবা দ্রাইবশিংসু শিল্লি। মমাংদা, সি.পি.সি.বি.না লৈবাক অসিদা লৈরিবা গুৎখা/ক্বা মসালা শাবা ইন্দস্ত্রীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োম্বদা প্লাস্তিক শীজিন্নব্রা হায়বা খঙদোক্নবা সর্প্রাইজ ইন্সপেক্সনশিং চত্থখি।
মপাঙ্গল লৈবা সপ্পোর্ত সিস্তেম অমা শেমগৎনবগীদমক, সি.পি.সি.বি.না রাজ্যগী বোর্দশিংদা মীফম কয়া শীন্দুনা য়াথংশিং অসিবু থবক্তা ওন্থোক্তুনা অর্বান লোকেল বোদীশিং অসিনা মখোয়গী মতেংগা লোইননা মপুং ফানা থবক্তা ওন্থোকপা য়াব্রা হায়বদু য়েংনবা হোৎনরি। এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিংনা সেন্ত্রেল ৱার্কশোপকী মথক্তা এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিংগী চিয়রপার্সন য়াওনা রিজনেল ৱার্কশোপশিং জুন ২০২২দা পাঙথোক্লি। অরোইবদা, মায় পাকপগী চাং অসি হেন্না ৱাংনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা দিজিতেলগী ওইবা থবকশিংসু পায়খৎলি। মীয়াম্না শরুক য়াবা ঙমহন্নবগীদমক, এস.য়ু.পি. পব্লিক গ্রিভান্স এপ অমসু ইকাইখুম্নজরিবা ই.এফ. অমসুং সি.সি. মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা হৌদোকখ্রে। এপ অসিদা জিওতেগিংগী ফিচর য়াওরি, মসিনা কমপ্লেন্তশিং অদু ত্রেক তৌবা য়াহল্লি। এস.য়ু.পি. কমপ্লাইন্স মোনিতরিং পোর্তেল অমা রাজ্য/য়ু.তী. ওথোরিতীশিংনা সি.পি.সি.বি.না পীরিবা কম্প্রিহেন্সিব দাইরেক্সনশিং অসি ইনবগা লোইননা মায় পাকপগী চাং অদু নুমিৎ খুদিংগী ওইনা য়েংনবা রিপোর্ত থাংগৎপা য়ানবগীদমক শেম্লে।
সি.পি.সি.বি. অসিনা ভারতকী তুংগী ওইবা অফবা লৈবাক অমা শেমগৎপগী চাউরবা মংলান অসি মংফাওননবগীদমক শকখঙলবা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক থিংবগী খোংজং অসি মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা পায়খৎনবা পান্দম থম্লি।
চাং নাইনা অপদেৎ ফংবীনবগীদমক, সি.পি.সি.বি.গী ওফিসিএল ৱেবসাইৎ (cpcb.nic.in) অমসুং সোসিএল মীদিয়া হেন্দলঃ
ফেসবুক: https://www.facebook.com/CPCBindia/| ত্বীতর: @CPCB_OFFICIAL | Instagram: @cpcb_official
দা ফোলো তৌবীয়ু।
জুলাই ১, ২০২২দগী হৌদুনা অথিংবা লৈরবা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক আইতেমশিং
প্লাস্তিক স্তিকশিং
a
ইয়রবদশিং
b
বেলুন
c
অথুম অহাও
d
আইস ক্রীম
কৎলরি আইতেমশিং
a
প্লেৎ, কপ, গ্লাস, ফোর্ক, স্পুন, থাং, ত্রেশিং
b
গ্লাস
c
ফোর্কশিং
d
স্পুনশিং
e
থাংশিং
f
ত্রেশিং
পেকেজিং/রাপ তৌনবা ফিল্মশিং
a
স্বীৎ বোক্স
b
ইনভিতেসন কার্দশিং
c
চুরুৎকী পেকেৎশিং
4
অতোপ্পা পোৎলমশিং
a
পিভিসি বেন্নর < 100 µm, লৈতেংগী পোলিস্তরিন
b
লৈতেংগী পোলিস্তরিন

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
CPCB takes measures to implement the Single Use Plastic Ban
List of SUP items prohibited w.ef. 1st July 2022 shared
SUP Public Grievance App enabling public participation
18 JUN 2022 1:14PM by PIB Delhi
CPCB has undertaken comprehensive measures to give effect to India’s commitment to ban identified Single Use Plastic items by 30thJune, 2022, to realise Hon’ble PM’s clarion call to phase out SUP.CPCB’s multi-pronged approach as part of its Comprehensive Action Plan encompasses measures to reduce supply of raw materials, demand side measures to reduce plastic demand, enabling measures to promote alternatives to SUP, digital interventions for efficient monitoring and to create awareness, and guidance to State Boards for effective implementation of directions.
As per the Plastic Waste Management (PWM) Rules, 2016, there is a complete ban on sachets using plastic material used for storing, packing or selling gutkha, tobacco and pan masala. As per PWM (Amended) Rules, 2021, the manufacture, import, stocking, distribution, sale and use of carry bags made of virgin or recycled plastic less than seventy- five microns has been banned with effect from 30th September, 2021 as opposed to fifty microns recommended earlier under PWM Rules, 2016. Additionally, the notification of12th August 2021, prohibits manufacture, import, stocking, distribution, sale and use of the following identified single use plastic items, which have low utility and high littering potential with effect from the 1st July, 2022:
1. ear buds with plastic sticks, plastic sticks for balloons, plastic flags, candy sticks, ice- cream sticks, polystyrene [Thermocol] for decoration.
2. plates, cups, glasses, cutlery such as forks, spoons, knives, straw, trays, wrapping or packing films around sweet boxes, invitation cards, and cigarette packets, plastic or PVC banners less than 100 microns, stirrers.
To curb the supply of identified items, directions have been issued at national, state and local level. For example, all leading petrochemical industries to not supply plastic raw materials to the industries engaged in banned SUP production. Additionally, directions have been issued to SPCB/PCCs to modify / revoke Consent to operate issued under Air/Water Act to industries engaged in banned SUP production. Customs Authority have been asked to stop the import of banned SUP items. To complete the loop, Local Authorities have been being directed to issue fresh commercial licenses with the condition that SUP items shall not be sold on their premises and the existing commercial licenses shall be cancelled, if entities are found to be selling banned SUP items.
As an alternative to the existing supply, enabling measures for promoting alternative to SUP are being actively pursued. CPCB has already issued one-time certificates to around 200 manufacturers of compostable plastic. These certificates do not require renewal which is in line with ease-of doing business policy of the Government. Further, an Online portal has been developed to facilitate certification of these manufacturers. To support the MSMEs, CPCB in association with CIPET is organizing Workshops for MSMEs across the country to transition to alternatives to SUP. Three such Workshops have been held at Ranchi, Guwahati & Madurai. Development of alternatives to petro based plastics is also being pursued in collaboration leading technical institutions like IISc and CIPET.
On the demand side, directions have been issued to E-commerce companies, leading single use plastic sellers/users, and plastic raw material manufacturers with respect to phasing out of
identified single use plastic items. To encourage citizens to partake in the efforts, SPCB’s and local bodies are organizing large scale awareness drives with participation of all citizens – students, voluntary organisations, self-help groups, local NGOs/CSOs, RWAs, market associations, corporate entities, etc. Previously, CPCB conducted surprise inspections of Gutkha / Pan Masala manufacturing industries across the country to check usage of plastic in packaging of their product.
To create an enabling support system, CPCB is handholding the State Boards to operationalise the advisories issued by conducting meetings so that all the Urban local bodies in the respective states are able to effectively implement the guidelines with their help. Regional Workshops with SPCBs/PCCs in addition to a Central Workshop with Chairpersons of all SPCBs/PCCs is being organised in June 2022.
Finally, multiple digital interventions have been made to increase efficiency at scale. To enable citizen participation, an SUP Public Grievance App was launched by Hon’ble Minister EF&CC, Shri Bhupender Yadav. The app has geotagging features with facility to track complaints. An SUP Compliance Monitoring Portal for filing of Reports by State / UT Authorities in compliance with Comprehensive Directions issued by CPCB for a bird’s eye view of progress and day-to-day monitoring.
CPCB is committed to facilitating the Single Use Plastic Ban of notified items through active collaboration with key stakeholders to achieve this ambitious goal of phasing out SUP plastics for India’s green future.
For regular updates, please follow the CPCB’s official website (cpcb.nic.in) and social media handles:
Facebook: https://www.facebook.com/CPCBindia/| Twitter: @CPCB_OFFICIAL | Instagram: @cpcb_official
LIST OF SINGLE USED PLASTIC ITEMS PROHIBITED w.e.f July 01, 2022
1
Plastic Sticks
a
Earbuds
b
Balloons
c
Candy
d
Ice-cream
2
Cutlery items
a
Plates, cups , glasses, forks, spoons,
knives, trays
b
Glass
c
Forks
d
Spoons
e
Knives
f
Trays
3
Packaging / Wrapping Films
a
Sweet box
b
Invitation cards
c
Cigarette Packets
4
Other items
a
PVC banners < 100 µm, polystyrene for
decoration
b
Polystyrene for decoration