কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মন্ত্রীমন্দলনা আই.এম.তি./৫জি. স্পেক্ত্রমগী নীলাম লাউবদা অয়াবা পীখ্রে
তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগীদমক বিজিনেস তৌবদা চংবা শেনফম হন্থহন্নবা খোঙথাংশিং
অথুবদা ৫জি. সর্ভিসেস ফংহল্লগনি – ৪জি.দগী শরুক ১০ রোম য়াংবা
চহি ২০গী মতম অসিদা স্পেক্ত্রমগী গিগাহর্জ ৭২ হেন্না নীলাম লাউগনি
15 JUN 2022 10:56AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা পব্লিক অমসুং এন্তর্প্রাইসশিংদা ৫জি সর্ভিসশিং ফংহন্নবা মাইপাক্লবা বিদ্দরশিংদা স্পেক্ত্রম পীনবগীদমক স্পেক্ত্রিমগী নীলাম লাউনবা তেলিকম্ম্যুনিকেসন বিভাগনা পুখৎখিবা ৱাফম অদু অয়াবা পীখ্রে।
দিজিতেল ইন্দিয়া, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া, মেক ইন ইন্দিয়া অসিনচিংবা সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী অসি সরকারনা লৌখৎলিবা পোলিসীগী থৌশিলশিংগী মরু ওইবা শরুক ওইদুনা লাকখি।
ব্রোদবেন্দ, মরু ওইনা মোবাইল ব্রোদবেন্দ অসিনা প্রজাশিংগী নোংমগী পুন্সিদা চংদবা য়াদ্রবা মরু ওইবা শরুক ওইরক্লি। ইং কুমজা ২০১৫দগী লৈবাক শিনবা থুংবদা ৪জি. সর্ভিসশিং খোঙজেল য়াংনা এক্সপান্সন তৌরকপা অসিনা মসিদা অচৌবা শাহৌ অমা পীখি। ইং কুমজা ২০১৪দা সবস্ক্রাইবর করোর ১০ লৈরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা ঙসি সবস্ক্রাইবর করোর ৮০না ব্রোদবেন্দগী এক্সেস ফংলি।
অসিগুম্বা অনৌবা পোলিসীগী থৌশিলশিং অসিগী খুত্থাংদা সরকারনা লায়রবা ইমুং-মনুংশিংদা মোবাইল বেঙ্কিং, ওনলাইন এজুকেসন, তেলিমেদিসিন, ই-রাসন অসিনচিংবা এক্সেস তৌবা ফংহনবা ঙমখি।
লৈবাক অসিদা শেমখিবা ৪জি. ইকোসিস্তেম অসিনা হৌজিক ৫জি. ইন্দিজিনস দিবেলপমেন্ত লমজিংলি। ভারতকী মকোক থোংবা তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুত ৮দা ৫জি তেস্ত বেদ সেৎঅপ তৌখিবা অসিনা ভারত্তা দোমেস্তিক ৫জি. তেক্নোলোজী লোঞ্চ তৌবগী খোঙজেল য়াংখৎহল্লি। মোবাইল হেন্দসেৎশিং, তেলিকোম ইক্বিমেন্তশিংগী পি.এল.আই. (প্রদক্সন-লিঙ্ক ইনসেন্তিবস) স্কিমশিং অমসুং ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন লোঞ্চ তৌখিবা অসিনা ভারত্তা ৫জি. সর্ভিসশিং লোঞ্চ তৌনবগী মপাঙ্গল কনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি হায়না পান্নরি। ভারতনা ৫জি তেক্নোলোজীগী লমদা অমদি তুংগী ৬জি. তেক্নোলোজী অসিদা মাংজিল থারিবা লৈবাক অমা ওইরক্কদবা মতম অদু লাক্কদবা কুইদ্রে।
স্পেক্ত্রম অসি অপুনবা ৫জি ইকো-সিস্তেমগী মরু ওইবা অমদি তঙাই ফদবা শরুক অমনি। লাক্কদৌরিবা ৫জি. সর্ভিসশিং অসিদা ন্যু এজ বিজিনেসশিং লৈহন্নবা, এন্তরপ্রাইসশিংগীদমক অহেনবা রিভেন্যু লাকহনবা অমসুং ইনোবেতিব য়ুজ-কেসশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবদগী থবক পীবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই চেল্লি।
চহি ২০গী মতমগী ভেলিদিতী অমগা লোয়ননা স্পেক্ত্রমগী অপুনবা মেগাহর্জ ৭২০৯৭.৮৫ অসি জুলাই, ২০২২গী লোইরকপদা লিলাম লাউথোক্কনি। তোঙান-তোঙানবা লো (মেগাহর্জ ৬০০, মেগাহর্জ ৭০০, মেগাহর্জ ৮০০, মেগাহর্জ ৯০০, মেগাহর্জ ১৮০, মেগাহর্জ ২১০০, মেগাহর্জ ২৩০০), মিদ (মেগাহর্জ ৩৩০০) অমসুং হায় (গিগাহর্জ ২৬) হায়রিবা ফ্রিক্বেন্সী বেন্দশিং অসিগী স্পেক্ত্রমগীদমক লিলাম লাউগনি।
হৌজিক লৈরিবা ৪জি. সর্ভিসশিংগী খুত্থাংদা ওইথোক্লিবা অসিদগী শরুক ১০রোম হেন্না খোঙজেল য়াংবা অমসুং কেপাসিতী লৈবা ৫জি. তেক্নোলোজী-বেজ সর্ভিসশিং রোল-আউত তৌনবা তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা মিদ অমসুং হায় বেন্দ স্পেক্ত্রম অসি শীজিন্নরবা য়াই হায়না পান্নরি।
ইং কুমজা ২০২১গী সেপ্তেম্বরদা লাউথোকখিবা তেলিকোম সেক্তর রিফোর্মশিংনা স্পেক্ত্রমগী লিলাম লাউবা অসিদা কান্নবা পীরগনি। লিলাম অসিদা ফংখিবা স্পেক্ত্রমগী জিরো স্পেক্ত্রম য়ুজেস চার্জেস (এস.য়ু.সি.) রিফোর্ম অসিদা য়াওরি, মসিনা তেলিকোম নেৎৱার্কশিংগী মথৌ তৌবদা চংবা শেনফমদা সর্ভিস প্রোভাইদরশিংদা চাউনা তেংবাং পীরি। মখা তানা, মসিগা লোয়ননা চহিগী ইনস্তোলমেন্ত অমগা মান্নবা ফাইনান্সিএল বেঙ্ক গরেন্তী অমা পীশিনবা মথৌ তাবা অসিসু পাঙথোকখি।
তেলিকোম সেক্তররিফোর্মশিংগী খোঙজেল অসি মখা চত্থরদুনা মন্ত্রী-মন্দলনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসন খুদোংচাহন্নবা পাঙথোক্কদৌরিবা স্পেক্ত্রমগী লিলাম অসিগী খুত্থাংদা বিদ্দরশিংনা ফংবা স্পেক্ত্রমগা মরী লৈননা প্রোগ্রেসিব ওপ্সন কয়ামরুম লাউথোকখি। অহানবা ওইনা মাইপাক্লবা বিদ্দরশিংগীদমক মাংজৌননা পেমেন্ত তৌবগী মথৌ তাবা লৈহনদে। স্পেক্ত্রমগী পেমেন্তশিং অসি চহি খুদিংগী অহৌবদা মাংজৌননা চপ মান্নবা চাংদা চহিগী ইনস্তোলমেন্ত ওইনআ ২০রক্তা তৌবা য়াগনি। মসিনা কেশ ফ্লোগী মথৌ তাবশিং চাউনা কোমথোক্লগনি অমসুং সেক্তর অসিদা বিজিনেস তৌবদা চংবা শেনফম হন্থহল্লগনি হায়না পান্নরি। বিদ্দরশিংনা বেলেন্স ইনস্তোমেন্ত অদুগী ওইনা তুংগী লাইএবিলিতীশিং অমত্তা য়াওদনা চহি ১০গী মতুংদা স্পেক্ত্রম সরেন্দর তৌনবা ওপ্সন অমসু পীগনি।
৫জি. সর্ভিসশিং রোল-আউত তৌনবা স্পেক্ত্রমগী বেকহোল মরাং কাইনা লৈহনবসু মথৌ তাই। বেকহোল দিমান্দ অসি থুংহন্নবা মন্ত্রী-মন্দলনা তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংদা ই-বেন্দ অমমমদা মেগাহর্জ ২৫০গী কেরিয়র ২ অহানবগী ওইনা পীনবা ৱারেপ লৌখি। মন্ত্রী-মন্দলনা গিগাহর্জ বেন্দ ১৩, ১৫, ১৮, অমসুং ২১গী হৌজিক লৈরিবা ফ্রিক্বেন্সী বেন্দশিংদা পীরিবা ত্রেদিস্নেল মাইক্রোবেফ বেকহোল কেরিয়রশিংগী মশিং শরুক অনি হেনগৎহন্নবা ৱারেপসু লৌখি।
মন্ত্রী-মন্দলনা ওতোমোতিব, হেল্থকিয়র, এগ্রিকলচর, ইনর্জী অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদা মেছিন তু মেছিন কম্ম্যুনিকেসনশিং, ইন্তর্নেৎ ওফ থিংস (আই.ও.তি.), আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.) অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রী ৪.০ এপ্লিকেসনশিংদা ইনোবেসনশিং তৌবগী অনৌবা ইনোৎ অমা লাকহন্নবা প্রাইবেৎ কেপ্তিব নেৎৱার্কশিং দিবেলপ তৌনবা অমসুং লিংখৎপা ঙম্নবা ৱারেপসু লৌখি।

Cabinet
Cabinet approves Auction of IMT/5G Spectrum
Measures to reduce cost of doing business for Telecom Service Providers
5G services to be rolled out soon – about 10 times faster than 4G
Over 72 GHz of Spectrum to be auctioned for a period of 20 years
15 JUN 2022 10:56AM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved a proposal of the Department of Telecommunications to conduct spectrum auction through which spectrum will be assigned to the successful bidders for providing 5G services to public and enterprises.
Digital connectivity has been an important part of policy initiatives of Government through its flagship programs such as Digital India, Start-up India, Make in India etc.
Broadband, especially the mobile broadband, has become integral part of the daily lives of the citizens. This received a big boost through the rapid expansion of 4G services across the country since 2015. Eighty crore subscribers have access to broadband today compared to ten crore subscribers in 2014.
Through such pathbreaking policy initiatives, the Government has been able to promote access to mobile banking, online education, telemedicine, e-Ration etc. to Antyoday families.
The 4G ecosystem created in the country is now leading to 5G indigenous development. The 5G test bed setup in 8 top technology institutes of India is speeding up the launch of domestic 5G technology in India. The PLI (Production-Linked Incentives) schemes for mobile handsets, telecom equipments and the launch of the India Semiconductor Mission is expected to help build a strong ecosystem for the launch of 5G services in India. The time is not far away when India is going to emerge as a leading country in field of 5G technology and the upcoming 6G technology.
Spectrum is an integral and necessary part of the entire 5G eco-system. The upcoming 5G services have the potential to create new age businesses, generate additional revenue for enterprises and provide employment arising from the deployment of innovative use-cases and technologies.
A total of 72097.85 MHz of spectrum with a validity period of 20 years will be put to auction to be held by the end of July, 2022. The auction will be held for spectrum in various Low (600 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz), Mid (3300 MHz) and High (26 GHz) frequency bands.
It is expected that the Mid and High band spectrum will be utilised by Telecom Service Providers to roll-out of 5G technology-based services capable of providing speed and capacities which would be about 10 times higher than what is possible through the current 4G services.
The spectrum auction will be benefitted by the Telecom Sector Reforms announced in September, 2021. The reforms include zero Spectrum Usage Charges (SUC) on the spectrum acquired in the upcoming auction, providing a significant relief to the service providers in terms of the operating cost of telecom networks. Further, the requirement of submitting a financial bank guarantee equivalent to one annual instalment has also been done away with.
Continuing the pace of Telecom Sector reforms, the Cabinet announced various progressive options with regard to the spectrum to be acquired by bidders through the forthcoming spectrum auction for facilitating ease of doing business. For the first time ever, there is no mandatory requirement to make upfront payment by the successful bidders. Payments for spectrum can be made in 20 equal annual instalments to be paid in advance at the beginning of each year. This is expected to significantly ease cash flow requirements and lower the cost of doing business in this sector. The bidders would be given an option to surrender the spectrum after 10 years with no future liabilities with respect to balance instalments.
The availability of sufficient backhaul spectrum is also necessary to enable the roll-out of 5G services. To meet the backhaul demand, the Cabinet has decided to provisionally allot 2 carriers of 250 MHz each in E-band to the Telecom Service Providers. The Cabinet also decided to double the number of traditional Microwave backhaul carriers in the existing frequency bands of 13, 15, 18 and 21 GHz bands.
The Cabinet also decided to enable the development and setting up of Private Captive Networks to spur a new wave of innovations in Industry 4.0 applications such as machine to machine communications, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) across automotive, healthcare, agriculture, energy, and other sectors.