ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
“ସଂକଳ୍ପ ସେ ସିଦ୍ଧି” ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଭାଷଣ
ସବୁଠାରୁ ନିମ୍ନରେ ଥିବା ଜନସାଧାରଣ ଡିଜିଟାଇଜେସନର ପ୍ରଥମ ହକ୍‌ଦାର: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
23 APR 2022 5:59PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଇଜେସନର ସୁଫଳ ପ୍ରଥମେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଥିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଦର୍ଶନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଯାହା କଲେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅବସ୍ଥାନ୍ତରଜନିତ ପରିଣାମର ପ୍ରଭାବ ସମାଜରେ ଅବହେଳିତ ସ୍ତର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଚୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତ ଗଠନ “ସଂକଳ୍ପ ସେ ସିଦ୍ଧି” ଶିଖର ଅଧିବେଶନରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହା କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଶିଖର ବୈଠକରେ ସେ ପାଂଚଟି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବିଷୟଗୁଡିକ ଡିଜିଟାଇଜେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଓ ଶିଳ୍ପକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା- ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଅନ୍ୟପ୍ରକାର ନିର୍ମାଣ, ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ, ପବ୍ଲିକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର ଓ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ସରୁ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଦୂର ସଂଚାର ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିଜ୍ଞାନର ସମନ୍ୱୟ ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ସାତରୁ ଦଶବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଏହି ଶିଳ୍ପ ୮୦ବିଲିୟନ ଡଲାର ହୋଇଥିବାବେଳେ, ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି ଓ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ୩୦୦ବିଲିୟନ ଡଲାର ଶିଳ୍ପର ରୂପଦେବ । ଏହି ଶିଳ୍ପର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ ପହଂଚିଥିବା ଅନେକ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଆମେ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା କରୁଛୁ ।
ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସୂଚନାଦେଇ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଦୂରସଞ୍ଚାର, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହାର୍ଡୱେର, ଯାନବାହାନ, ଇସ୍ପାତ ଓ ଭାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ନିମନ୍ତେ ମୂଳପିଣ୍ଡ ସଦୃଶ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ମେଧା ବୃଦ୍ଧି କରି ଆମ ଦେଶରେ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଆଗାମୀ ୧୦ରୁ ୧୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା । ସରକାର ଏ ଦିଗରେ କେତେକ ଉତ୍ତମ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଓ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଏ ବାବଦ ଭଲ ସନ୍ଦେଶ ମିଳୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପବ୍ଲିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ନେଇ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ୟୁପିଆଇ, କୋୱିନ ଓ ଡିଜିଲକର ଢାଞ୍ଚାରେ ପବ୍ଲିକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି । ଥରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଗଲେ ଏହି ପ୍ଳାଟଫର୍ମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନ ନିମନ୍ତେ ଉପଭୋକ୍ତା ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଖୋଲା ହୋଇପାରିବ । ସରକାର ଏକ ଜାତୀୟ ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିବେ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ରେଳବାଇ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ଇସ୍ପାତ ଇତ୍ୟାଦି ବୃହତ କ୍ଷେତ୍ରର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରର ଡିଜିଯାଇଜେସନ ଆହୁରି ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଦୃତ ହେବା ଦରକାର । ଶିଳ୍ପର ସହଭାଗିଦା ସହ ସରକାର ଏ ଦିଗରେ କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନେଉଛନ୍ତି ।
ଦୂରସଞ୍ଚାର/4/ 5G ଓ ଡିଜିଟାଲ ବିଶ୍ୱର ମିଶ୍ରଣ ନେଇ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ସେବାର ପ୍ରାଥମିକ ବ୍ୟବହାର ପଦ୍ଧତି ହେଲା ମୋବାଇଲ ଫୋନ । ଆମେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ କରିବା ସହ ସାଇବାର ନିରାପତା ଆହ୍ୱାନକୁ ଆଖିଆଗରେ ୂରଖି ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ।
ଏହି ବହୁଭାଗିଦାରୀ ସମ୍ପନ୍ନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ “ସଂକଳ୍ପ ସେ ସିଦ୍ଧି’ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ ଇଣ୍ଡିଆ ଅ୭୫ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ମିଶି ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ବର୍ଷ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର ଏହି ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗଜ ସିଂ ଠାକୁର, ବିର୍ହିବ୍ୟାପାର ଓ ସଂସ୍କୃତିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ମିନାକ୍ଷୀ ଲେଖି ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ ।
ସଂକଳ୍ପ ସେ ସିଦ୍ଧି ସରକାରୀ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ଅଧିକାରୀ, ନିଷ୍ପତି ଓ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଚେତନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ଶିଳ୍ପ ନେତୃବୃନ୍ଦ ପ୍ରମୁଖ ନବଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନେଇ ନିଜସ୍ୱ ମତ ରଖିଥିଲେ । ଇଣ୍ଡିଆ @75 ଉତ୍ସବ ପାଳନ ସହ ଇଣ୍ଡିଆ @2047ର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନର ଦୃଶ୍ୟପଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏହି ବୈଠକର ମୂଳଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।

Ministry of Electronics & IT
Shri AshwiniVaishnaw gives keynote address at “Sankalp Se Siddhi” Summit
People at the bottom of pyramid should be at the core of digitisation: Shri AshwiniVaishnaw
23 APR 2022 5:59PM by PIB Delhi
“People at the bottom of pyramid should be at the core of digitisation.” said Shri AshwiniVaishnaw, Minister of Railways, Communications and Electronics and Information Technology. Reiterating the Antyodaya philosophy of the government, he said that everything that we do shall aim to provide benefits, a transformative force and a better environment for the marginal sections of the society.
Addressing the session on "Leverage Digital Platforms to Build a Future-Ready India"at“Sankalp Se Siddhi”Summit here today, Shri AshiwniVaishnaw highlighted the 5 themes/pointsthat can add value to development efforts of the government and industry pertaining to digitisation. These included- Electronics and other kind of manufacturing, Lead in Semiconductor sector, Use of public digital platforms and convergence between telecom and Information Technology to reap benefits of digitisation.
Talkingabout the growth made by electronics manufacturing in last decade, Shri Vaishnaw said that electronics industry has made significant growth in last 7-10 years. It has grown to 80 billion dollar industry, employing around 25 lakh people and it’s well on its way to grow to 300 billion dollar industry in coming years. Lot of inputs have been received from industry for further increasing the growth of this industry and we are in process of implementing many of these suggestions.
Speaking on the potential of Semiconductor sector, the Electronics & IT Minister said that the sector is foundation stone for many industries including telecom, IT hardware, automobile, steel and heavy machinery etc. Our aim, he said, is to leverage our talent and build up the semiconductor industry in our country and scale it up in a consistent manner in next 10 to 15 years. He mentioned that government has undertaken some good initiatives in this regard which are also getting good response from the industry.
About the public platforms, Shri AshwiniVaishnaw mentioned that government is planning to create public digital platforms on the lines of UPI, Co-WIN and digilocker. Once created, these platforms will be opened up to start up community and industry for developing consumer centric applications. Government will also bring a National Data Framework, he said. The non-personal data of people will be used for providing better services to them.
Emphasizing the need of digitisation of large sectors like Railways, Defence and Steel etc., Shri Vaishnaw, said that the digitisation in these sectors must happen at faster pace compared to what has happened over the past and government is taking pro-active steps in this direction with involvement of industry.
Talking about the convergence of telecom/4G/5G and digital world, Shri Vaishnaw said that mobile is the primary mode of consumption of digital services. We should think on the lines of how we can accelerate this transition towards digitisation and at the same time how to make it safer given the challenge of cyber security.
The multi-stakeholder summit “Sankalp Se Siddhi” is being organized by the Confederation of Indian Industry (Cll) and India@75 Foundation jointly with the Ministry of Culture, Government of India, to commemorate India’s 75th year of Independence. Spread over two days, the Summit has convened important stakeholders to deliberate on the country’s achievements in different areas of development and the way forward.Shri Anurag Singh Thakur, Minister for Information & Broadcasting, Youth Affairs & Sports andSmtMeenakshiLekhi, Minister of State for External Affairs and Culture, also gave keynote address at the summit, besides Shri AshwiniVaishnaw.
The Sankalp Se Siddhi has brought together Government Dignitaries, Decision Makers, Policy Makers, Think Tanks, Industry Leaders, and prominent members of Civil Society on one platform to navigate a successful growth path for a new India. The objective is to celebrate India@75 and draw a roadmap for a New India by India@100 in 2047.