পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রালয়না অজাদি কা অমৃত মাহোতসব পাংথোক্নবগীদমক্তা আইকোনিক ৱীক সেলেব্রেশনগী শরুক অমা ওইনা লোকেলাইজেশন ওফ এস.দি.জিস. ওন চাইল্দ ফ্রন্দলী ভিলেজ এন্দ ৱিমেন ফ্রন্দলী ভিলেজগী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স অমা শিনখ্রে
13 APR 2022 8:39PM by PIB Imphal
“সস্তেন্নেবল দেবেলপমেন্ত গোলশিং ফংনবগীদমক্তা পঞ্চায়তশিংগী মতেং পাংবা হায়বসি রাজ্য সরকারশিং, নোলেজ পার্তনরশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল এজেন্সীশিং পুম্নমক্কী মথৌদাং ওইরে” হায়না পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী সুনি কুমারনা চাইল্দ ফ্রন্দলী অমসুং ৱিমেন ফ্রন্দলী ভিলেজকী মতাংদা এস.সি.জি.শিংগী লোকেলাইজেশনগী মতাংদা পাংথোকখিবা নেস্নেল কনফরেন্স অদু হৌদোকপা মতমদা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশনশিংগী মীহুৎশিং, য়ুনিসেফকী মীহুৎশিং, য়ু.এন.ই.পি.এ., কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারগী সেনিয়র ওফিসরশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী মীতিন অদুদা ৱং ঙাংবা মতমদা হায়খি। চয়োল চুপ্না পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী লুচিং মখাদা অজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী ‘আইকোনিক ৱীক’ সেলেব্রেশন অসি ঙসি নুমিৎ হুম্নি চংশিল্লক্লে। পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী সুনিল কুমারনা থৌবুরেল ওইদুনা অতোপ্পা দিগনিতরীশিংনা শরুক অবদুনা ইনোগুরেল সেসন অদু পাংথোকখি। য়ুনিসেফ ইন্দিয়াগী মীহুৎ, শ্রী ধাসুমাসা কিমুরা, য়ুনিসেফ ইণ্দিয়াগী সোসিয়েল পোলিসীগী চীফ, শকুমারি হ্যুন হী বান, য়ু.এন.এফ.পি.এ. ইন্দিয়াগী প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত স্পেসিয়েলিস্ত, শ্রীমতি অনুজা গুলাতি, অমসুং তামিল নাদু সরকারগী এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরী/দি.জি. (আর.দি. অমসুং পি.আর.), শ্রীমতি জয়াশ্রী রঘুনন্দন, এম.ও.পি.আর.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, চন্দ্র সেখর কুমার অমসুং এম.ও.পি.আর.গী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রীমতি রেখা য়াদব। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী মশিং য়াম্লবা পঞ্চায়তশিংগী খনগৎলবা মীহুৎশিং অমসুং ফংশনরীশিংনা কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি।
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী সুনি কুমারনা মহাক্কী কীনোত এদ্রেসতা পঞ্চায়তশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা সস্তেন্নেবল দেবেলপমেন্ত গোলশিং ফংনবগী মিসন অদুবু মাং লোমদা পুখৎনবা মন্ত্রালয় পুম্নমক অমসুং য়ু.এন এজেন্সীশিংবু পুল্লপ পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা মরু ওইবা থমখি। মহাক্নাহায়রিবা পান্দমশিং অসি অকক্নবআ মতমগী মনুংদা ফংবা ঙম্নবা অমসুং পঞ্চায়তশিংগী খু্ত্থাংদা প্রজাশিংদা সার্বিসশিং অসিবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা য়ৌহন্নবা হায়খি। মহাক্না খুঙ্গংগী থাক্তা এস.দি.জি.শিংগী থীমেতিক এপ্রোচশিং অদু শোইদনা ফংহন্নবা দাসবোর্দকী খুত্থাংদা লোকেলাইজেশনগী থৌওং অদুগী মেকানিজম অদুগী মোনিতরিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেশনগী মতাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমখি।
য়ুনিসেফকী কন্ত্রী হেদ, শ্রী য়াসুমাসা কিমুরানা মহাক্কী এদ্রেসতা পনখি মদুদি দিসেন্ত্রেলাইজ লেভেলদা থবক তৌরিবা জেন্দর ত্রান্সফোর্মেতিব প্রোগ্রাম অমসুং সীস্তেম স্ত্রেনথনিংদা মিৎয়েং থম্মি। মহাক্না আজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী শরুক অমা ওইবদা য়াম্না চাউথোকচৈ হায়না মহাক্না হায়খি।
তামিল নাদু সরকারগী শ্রীমতি এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরী, জয়াশ্রী রঘুনন্দননা থীমেতিক এপ্রোচ ৯গী খুত্থাংদা পি.আর.আই.শিংদা এস.দ.জোই.শিংগী লোকেলাইজেশন তৌবগী তঙাইফদবা অমসুং য়াম্না থুনা পাংথোকপগী মথৌ তাবা অদুগী মতাংদা মরু ওইবা পীখি। মহাক্না মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগী কনভর্জেন্ত এক্সনশিংগী খুত্থাংদা থিমেতিক এরিয়া খুদিংমক্তা পঞ্চায়তশিংগী থৌদাংগী মতাংদা য়াম্না খুপ্তনা তাকখি।
শ্রীমতি অনুজা গুলাতি, প্রোগ্রাম মেনেজর, য়ু.এন.ই.পি.এ.না ৱিমেন ফ্রেন্দলী ভিলেজ, ৱিমেনন সেক্যুরিতী, ফেমিলী প্লানিং, খুঙ্গংগী শাসনদা চপ মান্ননা শরুক য়ামিন্নবা হায়সিং অসি ফংবা ঙম্নবগী মতাংদা পনখি।
সুকুমারি হ্যুন হী বান, চীফ পোলিসী অমসুং এম.আমসু ই., য়ুনিসেফ ইন্দিয়ানা চাইল্দ ফ্রেন্দলী ভিলেজশিংগ মতাংদা মহাক্না খঙজবশিং অদুবু ময়ামদা খঙহনখি। য়ুনিসেফনা বাল পঞ্চায়তশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা সরকারবু মতেং পাংবা পাম্লি। মহাক্না রাইত তু এজুকেশনগুম্বা ফন্দামেন্তেল রাইতশিং অসি প্রজা পুম্নমক্তা পীনবগী হক পীরিবা ভারতকী কন্সতিত্যুশনগা য়ুনিসেফকী পান্দমগী ভিজনগা চপ মান্নবগী মতাংদা খন্নখি। মহাক্না খুঙগং খুদিংমক্কীদমক মখোয়গী লোকেলাইজ গ্রাম পঞ্চায়তশিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা লোকেল ইন্দিকেতর ফ্রেমৱার্কশিং শেম্বা হায়বসি তঙাইফদে অমসুং অঙাংশিংদা ক্রিতিকেল সেক্তরশিংগীদমক্তা ফন্দিং অদু মরু ওইনা থম্নবা হায়খি।
ৱিমেন অমসুং চাইল্দ দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী দাইরেক্তর, শ্রী নভেন্দ্র সিংনা মন্ত্রালয়গী নৌনা হৌদোকপা তোঙান-তোঙানবা স্কীমশিংঅদুগী মতাংদা খঙহনখি অমসুং খুঙ্গংদা চাইল্দ ফ্রেনলী ওইবগী থীম অসিবু লোকেলাইজ তৌনবা মন্ত্রালয়না লৌখৎখিবা খোংথাংশিং অদুগী মতাংদা খঙহনখি।
অসাম, বিহার, কর্নাতকা অমসুং মহারাস্ত্রগী রাজ্যশিং অসিদগী চাইল্দ-ফ্রেন্দলী গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী সর্পঞ্চশিংনা গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তা মখোয়না তৌখিবা থবক অদু শিয়র তৌখি অমসুং লোকেল গোবর্নেন্স লেভেলদা চাইলদ রিপ্রেজেন্তেশনগী মরু ওইবা অদু ময়ামদা খঙহনখি। সেসন অদুদা ময়েক শেংনা তাক্লি মদুদি চাইল্দ রাইতসকী মতাংদা খঙলিবা অদুনা মখোয়না মখোবগী খুঙ্গংশিংদা অহোংবা আমা পুরকপদা মতেং পাংখি।
ইন্সতিত্যুত ওফ রুরল মেনেজমেন্ত অনন্দ, আই.আর.এম.এ.গী দাইরেক্তর, দা. উমাকান্থ দাশনা হকশেলগী লমদা তেক্নোলোজীগী তোঙান-তোঙানবা ইন্নোভেতিব মোদেলশিং শিজিন্নদুনা চাইল্দ ফ্রন্দলী ওইবা পঞ্চায়তশিং লৈহন্নবা হেল্থ সার্বিস দিলিভরীদা মিৎয়েং থম্মি।
হরিয়ানা, মধ্য প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, সিক্কিম, অরুনাচল প্রদেশকী রাজ্যশিংদগ খনগৎলবা মীহুৎশিং অদুনা মখোয়গী গ্রাম পঞ্চায়তশিং অদুবু ৱিমেন ফ্রন্দলী অমসুং চাইল্দ ফ্রন্দলী ভিলেজ অমা ওইহনবা থেংনখিবা এক্সপরিয়ন্স অদু শিয়র তৌরকখি।
হাইলাইতশিং:
• মথংশিৎনা চাইল্দ ফ্রন্দলী ভিলেজ অমসুং ৱিমেন ফ্রেন্দলী ভিলেজশিংগী থীম অসিবু খুমাং চাউশিল্লদুনা য়ুনিএফ ইন্দিয়া অমসুং য়ু.এন.এফ.পি.এ.গা লোইননা জোইন্ত স্তেতমেন্ত ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী খুৎয়েক পীনবা
· য়ুনিসেফ অমসুং পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না পাংখৎলকপা অনৌবা খোংথাং “চাইল্দ ফ্রেন্দলী”গী মতাংদা খ্বাদগী হেন্না ফবা প্রক্তিসশিংগী কমপেন্দিয়ম ফোংবা।
· য়ু.এন.এফ.পি.এ. অমসুং পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না তি.ও.তি. মোদ্যুল, জেন্দরদা য়ুমফম ওইবা লোশিংগী ব্রোসর অমসুং জেন্দর ইক্বালিতীগী মতাংদা পোস্তরশিং ফোংবা
· চাইল্দ ফ্রেন্দলী অমসুং ৱিমেন ফ্রন্দলী গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী লময়ানবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুবু উৎপা অতেনবা ফিলমশিং উৎখি।
• পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশনশিংগী খনগৎলবা মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংনা নুমিৎ চুপ্না পাংথোকখিবা খন্ন-নৈনবগী থৌরমশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং, এক্সপরিয়েন্সশিং অমসুং ভ্যুশিং শিয়র তৌবদা শরুক য়াবা।

Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj organises National Conference on Localisation of SDGs on Child Friendly Village and Women Friendly Village as part of Iconic Week celebrations to mark Azadi Ka Amrit Mahotsav
13 APR 2022 8:39PM by PIB Delhi
“It becomes the responsibility of all the State Governments, knowledge partners and international agencies to support the Panchayats for the attainment of Sustainable Development Goals”, said Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj while addressing the gathering of representatives of Panchayati Raj Institutions, representatives of UNICEF, UNFPA, senior officers of the Central Government and State Governments and other stakeholders, while inaugurating the National Conference on Localisation of SDGs on Child Friendly Village and Women Friendly Village. The weeklong ‘Iconic Week’ celebrations of Azadi Ka Amrit Mahotsav under the aegis of Ministry of Panchayati Raj entered the third day today. Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj chaired the inaugural session in the presence of the other dignitaries UNICEF India Representative Mr. Yasumasa Kimura, Chief of Social Policy of UNICEF India Ms. Hyun Hee Ban, Program Management Specialist of UNFPA India Smt. Anuja Gulati, and Smt. Jayashree Raghunandan, Additional Chief Secretary/DG (RD&PR) Training, Government of Tamil Nadu, Shri (Dr.) Chandra Shekhar Kumar, Additional Scretary, MoPR and Smt. Rekha Yadav Joint Secretary, MoPR. A large number of elected representatives and functionaries of Panchayats from across the country attended the National Conference.
In his keynote address, Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj emphasised on bringing together all the Ministries and UN Agencies to take forward the Mission of attaining Sustainable Development Goals through strengthening the Panchayats. He also pointed that these Goals should be reached within a definite period of time and also to ensure the effective delivery of services to the Citizens through Panchayats. He also focussed on the monitoring & implementation mechanism of the process of Localisation through Dashboard to ensure attainment of thematic approaches of SDGs at village level.
Mr. Yasumasa Kimura, Country Head, UNICEF in his address stated that the focus is on Gender Transformative Programme working at Decentralised level and forming on System Strengthening. He also said that he was honoured to be a part of Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Smt. Jayashree Raghunandan, Additional Chief Secretary, Government of Tamil Nadu emphasised on pressing need and urgency for Localisation of SDGs in PRIs through 9 thematic approaches. She also described detailed outline on the role of Panchayats in each thematic area through convergent actions of the relevant stakeholders.
Smt. Anuja Gulati, Programme Manager, UNFPA highlighted to attain the women friendly Village, women security, family planning, equal participation in the Rural Governance.
Ms. Hyun Hee Ban, Chief Policy and M&E, UNICEF India gave her insights on Child Friendly Villages. UNICEF wants to support the government for implementing Bal Panchayats and ensure child participation at the local governance level. She also discussed about the objectives of UNICEF that it shares its vision with Constitution of India which guarantee to give fundamental right to all its citizen like Right to education. She also stated that a Local Indicator Frameworks for every village based on their localised Gram Panchayats need to be prepared and to prioritize funding for critical sectors to children.
Shri Navendra Singh, Director, Ministry of Women and Child Development briefed on different flagship schemes of the Ministry and steps of the Ministry to localize the theme of Child friendly in the Village.
Sarpanch(es) of child-friendly Gram Panchayats from the States of Assam Bihar, Karnataka and Maharashtra shared the work done by them at the Gram Panchayat Level and importance of child representation at local governance level. With the session it was evident that their understanding on child rights has helped them in initiating changes at their villages.
Dr. Umakanth Dash, Director Institute of Rural Management Anand, IRMA focused on improvement in health services delivery to ensure Child Friendly panchayats through the use of different innovative models of technology in the arena of health.
Elected representatives from the States of Haryana, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Sikkim, Arunachal Pradesh shared their experience in making their Gram Panchayats women friendly and child friendly village.
Highlights:
• Singing of the Joint Statements of Understanding with UNICEF India and UNFPA for taking forward the themes of Child Friendly Villages and Women Friendly Villages respectively.
· Release of Compendium of Best Practices on “Child Friendly” initiatives by UNICEF and Ministry of Panchayati Raj.
· Release of ToT Module, Brochure on Gender based Laws and Posters on Gender Equality by UNFPA and Ministry of Panchayati Raj.
· Screening of short-films showcasing path-breaking initiatives of Child Friendly and Women Friendly Gram Panchayats
• Participation of elected representatives of Panchayati Raj Institutions and other stakeholders in day-long deliberations and sharing of ideas, experiences and views.