শেল-থুম মন্ত্রালয়
এ.দি.বি. ফাইনান্সিংনা নাগালেন্দগী অর্বান দিবেলপমেন্তদা তেংবাং পীরগনি
12 APR 2022 3:33PM by PIB Imphal
ভারত সরকার অমসুং এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্কনা ঙসি নাগালেন্দদা লৈবা দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতর তাউন (দি.ঐচ.তি.) ১৬তা ক্লাইমেৎ রেজিলিয়েন্ত অর্বান ইনফ্রাস্ত্রচর দিজাইন তৌনবা, ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ম্যুনিসিপাল রিসোর্স মোবিলাইজেসন হেনগৎহন্নবা মিলিয়ন দোলর ২গী প্রোজেক্ত রেদীনেস ফাইনান্সিং (পি.আর.এফ.) লোন অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
প্রপোজ তৌখিবা নেগালেন্দ অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তকী পি.আর.এফ.কী খুৎয়েক পীখিবশিং অদু ভারত সরকারগী ওইনা শেল-থুম মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ইকনোমিক এফিয়র্সকী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী রাজ কুমার মিশ্রা অমসুং এ.দি.বি.গী ওইনা এ.দি.বি.গী ইন্দিয়া রেসিদেন্ত মিসনগী কন্ত্রী দিরেক্তর শ্রী তাকিও কোনিশিনা ওইখি।
য়ান্ন-ৱারোল অসি খুৎয়েক পীখ্রবা মতুংদা শ্রী মিশ্রানা ফেসিলিতী অসিনা নাগালেন্দদা শেন্মীৎলোনগী তৌবা ঙম্বা অদু পুথোকপদা মতেং পাংনবা রাজ্য অসিদা অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সর্ভিসশিং ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা প্রোজেক্ত অসি চত্থনবা মরু ওইবা প্রিপরেতরী এক্তিবিতীশিংদা তেংবাংগনি হায়খি। মহাক্না ভারত সরকারনা অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎনবা হোৎনরি হায়না ফোঙদোকখি।
“এ.দি.বি. ফাইনান্সিংনা অর্বান সেক্তর স্ত্রেতেজী অমা শেমদুনা, ফীসিবিলিতী স্তদীজ চত্থদুনা অমসুং খনগৎলবা সবপ্রোজেক্তশিংগী ইঞ্জিনীয়রিং দিজাইনশিংগী অকুপ্পা মরোল য়েংশিন্দুনা অমসুং প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেসন, রিসোর্স মোবিলাইজেসন অমসুং রিফোর্মশিং পুরকপদা রাজ্যগী থাক্কী এজেন্সীশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং তৌবগী খুত্থাংদা প্রোজেক্ত অসি পাইখৎনবগী রেদিনেস লৈহনগনি”, হায়না মিস্তর কোনিশিনা ফোঙদোকখি।
নাগালেন্দগী তাউনশিং অমসুং শহরশিংনা অইং-অশাগী খল কাইথরকপা, তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী অৱাৎপা, কন্নেক্তিবিতী ফত্তবগী মতম শাংনা শীংনবশিং মায়োক্নদুনা লাকখি। শহরগী মফমশিংদা লৈরিবা মরু ওইবা ত্রান্সপোর্ত রুৎশিং অসি নোংজু থাগী মতমদা লেন্দস্লাইদশিংনা চাউনা অকাইবা পী। শহরগী লম্বীশিং অসি স্তোর্মৱাতর দ্রেনেজ য়াওদবগা লোয়ননা ফীভম য়াম্না ফত্তে। অয়াম্বা শহরশিংনা ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নরি অমসুং দিমাপুরদা নত্তনা সিৱেরেজ নত্ত্রগা সেপতেজ মেনেজমেন্ত সিস্তেম মরাং কাইনা লৈতে। সমস্যা পুম্নমক অসিনা রাজ্য অসিগী শেন্মীৎলোনগী ওইবা চাউখৎ-থৌরাংদা অপনবা ওইরি।
পি.আর.এফ. লোন অসিনা ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত ফীচরশিং অমসুং লাইরবা অমসুং শোত্থরবশিংদা এক্সেস তৌবা হেনগৎহনবগা লোয়ননা দি.তি.ঐচ. ১৬তা ৱাতর সপ্লাই, সেনিতেসন, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং সহরগী লম্বীশিং দিজাইন তৌবদা মতেং পাংলগনি। রাজ্যগী এজেন্সীশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং তৌবনা অরবান লোকেল বোদীশিং (য়ু.এল.বি.শিং)না মশাগী রিসোর্স মোবিলাইজেসন তৌনবা শীজিন্নবা, প্রোজেক্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা মখোয়গী রেদিনেস হেনগৎহনবা অমসুং সেক্তর অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল রিফোর্মশিং পাইখৎপদা মতেং পাংলগনি।

Ministry of Finance
ADB Financing to Support Urban Development in Nagaland
12 APR 2022 3:33PM by PIB Delhi
The Government of India and the Asian Development Bank today signed a $2 million Project Readiness Financing (PRF) Loan for designing climate resilient urban infrastructure, strengthening institutional capacity and improving municipal resource mobilization in 16 district headquarter towns (DHTs) in Nagaland.
The signatories to the PRF for the proposed Nagaland Urban Infrastructure Development Project were Shri Rajat Kumar Mishra, Additional Secretary, Department of Economic Affairs in the Ministry of Finance who signed for the Government of India, and Shri Takeo Konishi, Country Director of ADB’s India Resident Mission who signed for ADB.
After signing the Agreement, Shri Mishra said that the facility would support key preparatory activities for the ensuing project aimed at improving urban infrastructure and services in Nagaland to help the state realize its economic potential. He said that the Government of India is committed for development of NE region.
“The ADB financing will ensure high readiness of the ensuing project through preparing an urban sector strategy, undertaking feasibility studies and detailed engineering designs of selected subprojects and building capacity of state level agencies in project implementation, resource mobilization and anchoring reforms”, said Mr. Konishi.
Nagaland’s towns and cities face the long-term challenges of climate change, lack of basic amenities, poor connectivity. Major transport routes around urban areas are severely affected by landslides during the monsoon season. Urban roads are in poor condition without proper stormwater drainage. Most cities face acute water shortage and except Dimapur have inadequate sewerage or septage management system. All these issues constrain economic development of the state.
The PRF loan will help design water supply, sanitation, solid waste management and urban roads in 16 DTHs with climate resilient features and improved access to poor and vulnerable. Capacity building of state agencies will help augment own-resource mobilization by urban local bodies (ULBs), improve their readiness for implementing the ensuing project and initiating sector and institutional reforms.