তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
পুন্না হেন্দলুম ক্লস্তর ৫০৮তা ২০১৫-১৬দগী ২০২১-২২ ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না শেলগী তেংবাং পীখ্রে
লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা মেগা হেন্দলুম ক্লস্তর ৮দা শেলগী তেংবাং পীখ্রে
06 APR 2022 6:28PM by PIB Imphal
তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না রাজ্য/য়ু.তি. সরকারদগী ফংলকপা প্রোপোজলশিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা হেন্দলুম ক্লস্তর ৫০৮তা ২০১৫-১৬দগী ২০২১-২২ ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না শেলগী তেংবাং পীরক্লি। রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা শেলগী তেংবাং পীখিবা হেন্দলুম ক্লস্তরশিংগী মশিং অদু এনেক্সচরদা য়াওরি।
লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা মেগা হেন্দলুম ক্লস্তর ৮দা শেলগী তেংবাং পীখ্রে, মিং ওইনা পল্লবদা বরানসি (উত্তর প্রদেশ), সিবাসাগর (অসাম), ভিরুধুনাগর (তামিল নাদু), মুরশিদাবাদ (ৱেস্ত বেঙ্গল), প্রকাসম অমসুং গুন্তুর দিস্ত্রিক্তশিং (অন্ধ্র প্রদেশ), গোদ্দা অমসুং য়ুমলোন্নবা দিস্ত্রিক্তশিং (ঝারখন্দ) ভাগলপুর (বিহার) অমসুং ত্রিচী (তামিল নাদু)। মসিগী মথক্তা মনিপুর রাজ্যগী ইমফাল (ইস্ত)তা মেগা হেন্দলুম ক্লস্তর অমা হন্দক্কী চহি ২০২১-২২ অসিদা অয়াবআ পীখ্রে।
এনেক্সচর
রাজ্যগী মতুং ইন্না ২০১৫-১৬দগী ২০২১-২২ ফাওবা (ফেব্রৱারী ২০২২ ফাওবা)গী মনুং অসিদা শেলগী তেবাং পীখিবা হেন্দলুম ক্লস্তরগী মশিং
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং
শেলগী তেংবাং পীখিবা হেন্দলুম ক্লস্তরগী মশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৬৬
২
অরুনাচল প্রাদেশ
১১
৩
অসাম
৫৯
৪
বিহার
১৭
৫
ছত্তিসগর
১২
৬
গুজরাত
৫
৭
হিমাচল প্রদেশ
১০
৮
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১৫
৯
ঝারখন্দ
৩০
১০
কর্নাতকা
৯
১১
কেরলা
১১
১২
লদাখ
১
১৩
মধ্য প্রদেশ
৯
১৪
মহারাস্ত্র
৬
১৫
মনিপুর
২০
১৬
মেঘালয়
৩
১৭
মিজোরাম
১৫
১৮
নাগালেন্দ
১৩
১৯
ওরিশা
৩০
২০
রাজস্থান
২
২১
সিক্কিম
১
২২
তামিল নাদু
৫৮
২৩
তেলঙ্গনা
১৫
২৪
ত্রিপুরা
৯
২৫
উত্তর প্রদেশ
৫২
২৬
উত্তরাখন্দ
৩
২৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৬
Total
৫০৮
মসিগী ই-পাউ অসি তেক্সতাইগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি দর্শনা জার্দোশনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Textiles
A total of 508 handloom clusters provided need based financial assistance by the Ministry of Textiles across the country since 2015-16 to 2021-22
8 mega handloom clusters given financial assistance for different projects in the country
06 APR 2022 6:28PM by PIB Delhi
Ministry of Textiles has been providing need based financial assistance across the country since, 2015-16 to 2021-22 to 508 handloom clusters, based on the proposals received from State/UT Governments. State/UT-wise number of handloom clusters provided financial assistance in the country is Annexed.
8 mega handloom clusters have been provided financial assistance for different projects in the country, namely Varanasi (Uttar Pradesh), Sivasagar (Assam), Virudhunagar (Tamil Nadu), Murshidabad (West Bengal), Prakasam& Guntur districts (Andhra Pradesh), Godda & neighbouring districts (Jharkhand) Bhagalpur (Bihar) and Trichy (Tamil Nadu). Besides, one mega handloom cluster at Imphal (East) in Manipur State has been approved in current year 2021-22.
Annexure
State-wise number of handloom clusters provided financial assistance during 2015-16 to 2021-22 (till February 2022)
S. No.
States
No. of handloom clusters provided financial assistance
1
Andhra Pradesh
66
2
Arunachal Pradesh
11
3
Assam
59
4
Bihar
17
5
Chhattisgarh
12
6
Gujarat
5
7
Himachal Pradesh
10
8
Jammu & Kashmir
15
9
Jharkhand
30
10
Karnataka
9
11
Kerala
11
12
Ladakh
1
13
Madhya Pradesh
9
14
Maharashtra
6
15
Manipur
20
16
Meghalaya
3
17
Mizoram
15
18
Nagaland
13
19
Odisha
30
20
Rajasthan
2
21
Sikkim
1
22
Tamil Nadu
58
23
Telangana
15
24
Tripura
9
25
Uttar Pradesh
52
26
Uttarakhand
3
27
West Bengal
26
Total
508
This information was given by the Minister of State for Textiles Smt. Darshana Jardosh in a written reply in the Lok Sabha today.