Ministry of Labour & Employment
Data on Seasonal Migrants
07 APR 2022 6:16PM by PIB Delhi
The State-wise data regarding number of male and female migrant labourers/workers as per Census 2011 is given at the Annexure.
Labour Bureau under Ministry of Labour & Employment has launched an All India survey of migrant workers with effect from 01.04.2021.
Migrant workers work in various occupations. There exist several social security and welfare schemes for these workers including migrant workers. During Covid – 19 pandemic period, the Union Government has taken several special measures for generating work opportunities, such as; benefits of Rs.4378.44 crores have been credited in the EPF accounts of 54.67 lakh beneficiaries through 1.3 lakh establishments under Atmanirbhar Bharat RozgarYojana (ABRY) till 26.03.2022, benefits of Rs.2567 crores to retain 38.91 lakh low wage employees under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY), Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan (PMGKRA) generating 50.78 crore mandays with Rs.39,293 crores, working capital loan to street vendors under PMSVA Nidhi Scheme and special training programme under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana in the selected districts having high concentration of returnee migrant workers.
The Government has enacted The Equal Remuneration Act, 1976 which provides for payment of equal remuneration to all workers for the same work or work of similar nature without any discrimination. The Act is enforced by the Central and State Government, Further under the provisions of The Minimum Wages Act, 1948, the wages fixed by the appropriate Government are applicable to all types of workers including migrant workers. These acts have now been subsumed in the Code on Wages, 2019.
In order to safeguard the interest of the migrant workers, the Central Government had enacted the Inter-State Migrant Workmen (Regulation of Employment and Conditions of Service) Act, 1979. This Act has now been subsumed in the Occupational Safety, Health and Working Conditions (OSH) Code, 2020. The OSH Code provides for decent working conditions, minimum wages, grievances redressal mechanisms, toll free helpline, protection from abuse and exploitation, and social security to all category of organized and unorganized workers.
Annexure
Data on seasonal migrants.
State wise Number of persons who moved in for work & Employment as per Census - 2011 ( Migrant Workers)
Sl. No.
Persons
Males
Females
1
ANDAMAN & NICOBAR ISLANDS
52,129
47,229
4,900
2
ANDHRA PRADESH
37,37,316
30,51,811
6,85,505
3
ARUNACHAL PRADESH
1,19,244
93,441
25,803
4
ASSAM
5,72,064
4,93,877
78,187
5
BIHAR
7,06,557
5,39,176
1,67,381
6
CHANDIGARH
2,06,642
1,91,668
14,974
7
CHHATTISGARH
10,21,077
8,65,897
1,55,180
8
DADRA & NAGAR HAVELI
63,779
60,588
3,191
9
DAMAN & DIU
73,782
70,592
3,190
10
GOA
1,15,870
99,913
15,957
11
GUJARAT
30,41,779
26,85,190
3,56,589
12
HARYANA
13,33,644
11,47,374
1,86,270
13
HIMACHAL PRADESH
2,96,268
2,36,454
59,814
14
JAMMU & KASHMIR
1,22,587
1,00,680
21,907
15
JHARKHAND
8,24,259
7,24,065
1,00,194
16
KARNATAKA
28,87,216
23,67,901
5,19,315
17
KERALA
7,13,934
5,59,263
1,54,671
18
LAKSHADWEEP
6,135
5,375
760
19
MADHYA PRADESH
24,15,635
20,27,884
3,87,751
20
MAHARASHTRA
79,01,819
68,19,915
10,81,904
21
MANIPUR
22,750
16,441
6,309
22
MEGHALAYA
52,797
38,769
14,028
23
MIZORAM
62,828
45,688
17,140
24
NAGALAND
1,10,779
88,923
21,856
25
NCT OF DELHI
20,29,489
18,98,884
1,30,605
26
ODISHA
8,51,363
7,14,603
1,36,760
27
PUDUCHERRY
70,721
60,366
10,355
28
PUNJAB
12,44,056
10,60,487
1,83,569
29
RAJASTHAN
17,09,602
14,45,847
2,63,755
30
SIKKIM
46,554
38,703
7,851
31
TAMIL NADU
34,87,974
27,74,086
7,13,888
32
TRIPURA
92,097
74,594
17,503
33
UTTAR PRADESH
31,56,125
25,91,421
5,64,704
34
UTTARAKHAND
6,17,094
5,50,465
66,629
35
WEST BENGAL
16,56,952
14,29,130
2,27,822
INDIA
4,14,22,917
3,50,16,700
64,06,217
This information was given by the Minister of State for Labour & Employment, Shri Rameswar Teli in a written reply in Rajya Sabha today.

|
লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
সীজনেল মাইগ্রেন্তশিংগী মতাংদা দেতা
07 APR 2022 6:16PM by PIB Imphal
২০১১গী সেন্সসকী মতুং ইন্না নুপা অমসুং নুপী মাইগ্রেন্ত লেবররশিং/ৱার্করশিংগী মশিংগী মতাংদা রাজ্যগী মতুং ইন্না পীবা দেতা অদু এনেক্সচরদা য়াওরি।
লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়গী মখাদা লেবর ব্যুরোনা ০১.০৪.২০২১দগী চৎনহন্নবা ওল ইন্দিয়া সর্ভে ওফ মাইগ্রেন্ত ৱার্করস হৌদোকখ্রে।
মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা শিনফম কয়া অমদা থবক তৌই। মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং য়াওনা মসিগী ৱার্করশিং অসিগীদমক্তা সোসিয়েল সেক্যুরিতী অমসুং য়াইফ-থৌরাংগী স্কীম কয়া অমা লৈ।কোবিদ-১৯গী মতমদা , কেন্দ্র সরকারনা থবক্কী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা থবক কয়া অমা পাইখৎখি, খুদম ওইনা; ২৬.০৩.২০২২ ফাওবদা আত্মানির্ভর ভারত রোজগার য়োজনাগী মখাদা এস্তাব্লিশমেন্ত লাখ ১.৩গী খুত্থাংদা বেনিফিসরী লাখ ৫৪.৬৭গী ই.পি.এফ. একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৪৩৭৮.৪৪গী কান্নবা পীখি, প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই.)গী মখাদা লো ৱেজ এমপ্লোয়ী লাখ ৩৮.৯১ থম্নবা লুপা করোর ২৫৬৭গী কান্নবা পীখি, প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান রোজগার অভিয়ান (পি.এম.জি.কে.আর.এ.)না লুপা করোর ৩৯,২৯৩গা লোইননা মেনদেজ করোর ৫০.৭৮ জেনরেত তৌরি, পি.এম.এস.ভি.এ. নিধি স্কীম মখাদা স্ত্রীত ভেন্দরশিংদা ৱারজকিং কেপিতল লোন পীবা অমসুং প্রধান মন্ত্রী কৌশল ৱিকাস য়োজনাগী মখাদা হল্লকপা মাইগ্রেন্ত খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না লৈবা খনগৎলবা দিস্ত্রিক্তশিংদা অখন্নবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম পীবা।
সরকার অসিনা অচান-মীরান খাইদনা চপ মান্নবা নত্রগা চপ মান্নবা মখলগী থবককীদমক্তা ৱার্কর খুদিংমক্তা চপ মান্নবা রিম্যুনরেশন পীনবগীদমক্তা ওইবা দ ইক্বেল রিম্যুনরেশন এক্ত, ১৯৭৬ চৎনহনখি। এক্ত অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা এনফোর্স তৌই, মখাতানা মিনিমম ৱেজেস এক্ত, ১৯৪৮কী প্রোভিজনশিংগী মখাদা, মরী লৈনবা সরকারনা লেপখিবা খুশুমলশিং অদু মাইগ্রেন্ত ৱারকরশিং য়াওনা ৱার্কর খুদিংমক্তা চৎনগনি। মসিগী এক্ত অসি হৌজিক্তি কোদ ওফ ৱেজেস, ২০১৯দা পুল্লপ পুনশিনখ্রে।
মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী হকপু ঙাকশেন্দুনা থম্নবা, কেন্দ্র সরকারনা ইন্তর-স্তেত মাইগ্রেন্ত ৱার্কমেন (রেগুলেশন ওফ এমপ্লোইমেন্ত এন্দ কন্দিশন্স ওদফ সার্বিস) এক্ত, ১৯৭৯ অসি চৎনহনখি। মসিগী এক্ত অসি হৌঝিক্তি ওকুপেস্নেল সেফ্তী, হেল্থ অমসুং ৱার্কিং কন্দিশন্স (ও.এস.ঐচ.) কোদ, ২০২০দা পুনশিনখ্রে। ও.এস.ঐচ. কোদ অসিনা ওর্গনাইজ অমসুং অনোর্গনাইজদ ৱার্করশিংগী কেতেগোরী পুম্নমক্তা অফবা মখলগী ৱার্কিং কন্দিশনশিং, মিনিমম ৱেজ, গ্রিভেন্স রিদ্রেসল মেকানিজমশিং, তোল ফ্রী হেল্পোলাইন, এব্যুস অমসুং এক্সপ্লোইতেশনদগী ঙাকথোকপা, অমসুং সোসিয়েল সেক্যুরিতী পী।
এনেক্সচর
সীজনেল মাইগ্রেন্তশিংগী মতাংদা দেতা
২০১১ (মাইগ্রেন্ত ৱার্কর্স)কী সেন্সসকী মতুং ইন্না ৱার্ক অমসুং এমপ্লোইমেন্তকীদমক্তা লাকখিবা মীশিং অদুগী মতাংদা রাজ্য খায়না পীরিবা মশিং
সেরিয়ল নম্বর
মীশিং
নুপা
নুপী
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
৫২,১২৯
৪৭,২২৯
৪,৯০০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৩৭,৩৭,৩১৬
৩০,৫১,৮১১
৬,৮৫,৫০৫
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১,১৯,২৪৪
৯৩,৪৪১
২৫,৮০৩
৪
অসাম
৫,৭২,০৬৪
৪,৯৩,৮৭৭
৭৮,১৮৭
৫
বিহার
৭,০৬,৫৫৭
৫,৩৯,১৭৬
১,৬৭,৩৮১
৬
চন্দিগর
২,০৬,৬৪২
১,৯১,৬৬৮
১৪,৯৭৪
৭
ছত্তিসগর
১০,২১,০৭৭
৮,৬৫,৮৯৭
১,৫৫,১৮০
৮
দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি
৬৩,৭৭৯
৬০,৫৮৮
৩,১৯১
৯
দামন অমসুং দ্যু
৭৩,৭৮২
৭০,৫৯২
৩,১৯০
১০
গোৱা
১,১৫,৮৭০
৯৯,৯১৩
১৫,৯৫৭
১১
গুজরাত
৩০,৪১,৭৭৯
২৬,৮৫,১৯০
৩,৫৬,৫৮৯
১২
হরিয়ানা
১৩,৩৩,৬৪৪
১১,৪৭,৩৭৪
১,৮৬,২৭০
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২,৯৬,২৬৮
২,৩৬,৪৫৪
৫৯,৮১৪
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১,২২,৫৮৭
১,০০,৬৮০
২১,৯০৭
১৫
ঝারখন্দ
৮,২৪,২৫৯
৭,২৪,০৬৫
১,০০,১৯৪
১৬
কর্নাতকা
২৮,৮৭,২১৬
২৩,৬৭,৯০১
৫,১৯,৩১৫
১৭
কেরলা
৭,১৩,৯৩৪
৫,৫৯,২৬৩
১,৫৪,৬৭১
১৮
লাক্সদ্বীপ
৬,১৩৫
৫,৩৭৫
৭৬০
১৯
মধ্য প্রদেশ
২৪,১৫,৬৩৫
২০,২৭,৮৮৪
৩,৮৭,৭৫১
২০
মহারাস্ত্র
৭৯,০১,৮১৯
৬৮,১৯,৯১৫
১০,৮১,৯০৪
২১
মনিপুর
২২,৭৫০
১৬,৪৪১
৬,৩০৯
২২
মেঘালয়
৫২,৭৯৭
৩৮,৭৬৯
১৪,০২৮
২৩
মিজোরাম
৬২,৮২৮
৪৫,৬৮৮
১৭,১৪০
২৪
নাগালেন্দ
১,১০,৭৭৯
৮৮,৯২৩
২১,৮৫৬
২৫
দিল্লীগী এন.সি.তি.
২০,২৯,৪৮৯
১৮,৯৮,৮৮৪
১,৩০,৬০৫
২৬
ওরিশা
৮,৫১,৩৬৩
৭,১৪,৬০৩
১,৩৬,৭৬০
২৭
পুদুচেরী
৭০,৭২১
৬০,৩৬৬
১০,৩৫৫
২৮
পঞ্জাব
১২,৪৪,০৫৬
১০,৬০,৪৮৭
১,৮৩,৫৬৯
২৯
রাজস্থান
১৭,০৯,৬০২
১৪,৪৫,৮৪৭
২,৬৩,৭৫৫
৩০
সিক্কিম
৪৬,৫৫৪
৩৮,৭০৩
৭,৮৫১
৩১
তামিল নাদু
৩৪,৮৭,৯৭৪
২৭,৭৪,০৮৬
৭,১৩,৮৮৮
৩২
ত্রিপুরা
৯২,০৯৭
৭৪,৫৯৪
১৭,৫০৩
৩৩
উত্তর প্রদেশ
৩১,৫৬,১২৫
২৫,৯১,৪২১
৫,৬৪,৭০৪
৩৪
উত্তরাখন্দ
৬,১৭,০৯৪
৫,৫০,৪৬৫
৬৬,৬২৯
৩৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৬,৫৬,৯৫২
১৪,২৯,১৩০
২,২৭,৮২২
ইন্দিয়া
৪,১৪,২২,৯১৭
৩,৫০,১৬,৭০০
৬৪,০৬,২১৭
মসিগী ই-পাউ অসি লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেস্বর তেলিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।