|
তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
পাৱরলুম সক্তরনা অপুনবা ক্লোথ প্রোদক্সনগী চাউরাক্না ৫৮.৪% অমসুং লৈবাক অসিগী এক্সপোর্তকীদমক্তা ওইবা ফেব্রিক্কী ৬০% কন্ত্রিব্যুত তৌই
06 APR 2022 6:27PM by PIB Imphal
পাৱরলুম সেক্তর অসিবু হিংগৎহন্নবা, দেবেলপ তৌনবা অমসুং রেনোভেত তৌনবা, সরকারনা পাৱরলুম সেক্তরগীদমক্তা ০১.০৪.২০১৭দগী ৩১.০৩.২০২১ ফাওবগী মনুংদা পাৱর তেক্স স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌরকখি। মখাতানা সরকার অসিনা তেক্সতাইল ক্লস্তর দেবেলপমেন্ত স্কীমগী অয়াবা পীখ্রে, মসিদা অতোপ্পা কয়া অমগা লোইননা গ্রুপ ৱার্ক শেদ স্কীম, পাৱরলুম ৱীবরশিংগীদমক্তা পি.এম. ক্রেদিৎ স্কীম অমসুং পাৱরলুমগীদমক্তা ইন-সিতু অপগ্রদেশন য়াওরি।
পাৱরলুম সেক্তরনা লৈবাক অসিগী অপুনবা ক্লোথ প্রোদক্সনগী ৫৮.৪ % ময়া নক্না কন্ত্রিব্যুত তৌই। এক্পোর্তকীদমক্তা ওইবা ফেব্রিক্কী ৬০%দি পাৱরলুম সেক্তরদগীনি। রেদীমেদ গার্মেন্তশিং অমসুং হোম তেক্সতাইল সেক্তরশিংনা মখোয়গী ফেব্রিক্কী মথৌ তাবা অদু ফংবা ঙম্নবা পাৱরলুম সেক্তরদা য়াম্না মপাল তাংই।
লৈরিবা ই-পাউগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়ুনিৎশিং অমসুং মিলশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু রাজ্য অমসুং য়ু.তি.গী মতুং ইন্না এনেক্সচর-Iদা পীরি। চহিগী মতুং ইন্না য়ার্ন অমসুং ফেব্রিকশিংগী চাউরাকপা প্রোদক্সন অদু এনেক্সচর-IIদা পীরি।
সরকার অসিনা পেন-ইন্দিয়া বেসিসতা তেক্সতাইল সেক্তর এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং তেক্সতাইল সেক্তর অসিবু মালেমগী ওইনা কমপিতিতিব ওইহন্নবা মখাদা পীরিবা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিং/পাম্বৈশিং অসি পাইখৎখি।
- পি.এম. মেগা ইন্তিগ্রেতেদ এন্দ এপরেল পার্কস (পি.এম. মিত্রা): সরকার অসিনা ২০২৭-২৮ফাওবগী ওইনা চহি তরেতকীদমক্তা লুপা করোর ৪,৪৪৫গী আউৎলে অমগা লোইননা গ্রীনফীল্দ/ব্রাউনফীল্দ সাইতশিংদা পি.এম. মিত্রা পার্ক তরেত লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে। স্কীম অসিনা প্লগ এন্দ প্লে ফেসিলিতীশিং য়াওনা মোদর্ন ওইবা, ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা ওইবা য়াম্না চাউবা, মালেমগী থাক্তা লৈবা ইন্দস্ত্রিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমহনগনি। মসিগী পার্কশিং অসিনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিবু মালেম অসিগী থাক্তা মায়োক্নবা ঙমগনি, ইনভেস্তমেন্ত ময়াম অমা চিংশিনগনি অমসুং এমপ্লোইমেন্ত জেনরেশন হেনগৎহনগনি।
- ২০১৯দগী চৎনবা রিবেত ওফ স্তেত এন্দ সেন্ত্রেল তেক্সেস এন্দ লেভীজ (আর.ও.এস.সি.তি.এল.)গী স্কীম অদু ইন্তর্নে্সনেল মার্কেত্তা তেক্সতাইল সেক্তর অসিবু কমপিতিতিব ওইহন্নবা এপরেল/ গার্মেন্তশিং অমসুং মেদ-অপশিংগীদমক্তা ২০২৪গী মার্চ ৩১ ফাওবা শাংথখ্রে।
- সরকার অসিনা তেক্সতাইল সেক্তর অসিবু চাউথোকহন্নবা অমসুং কমপিতিতিব ওইহন্নবা লৈবাক অসিদা মেন-মেদ ফাইবর (এম.এম.এফ.) এপরেল, এম.এম.এফ. ফেব্রিকশিং অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইলশিংগী পোত্থোকশিং প্রোমোত তৌনবা লুপা করোর ১০,৬৮৩গী এপ্রুব তৌরবা আউৎলেগা লোইননা তেক্সতাইলশিংগীদমক্তা প্রোদক্সন লিঙ্কদ স্কীম অয়াবা পীখ্রে
- মেন মেদ ফাইবর (এম.এম.এফ.) সেক্তরদা এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা , সরকারনা পি.তি.এ. (প্যুরিফাইদ তেরেপথালিক এসিদ), ভিস্কোস স্তেপল ফাইবর অমসুং এক্রিলিক্তা এন্তি দম্পিং দ্যুতী লৌথোকখ্রে।
- মার্কেত এসেস ইনিসিয়েতিব (এম.এ.আই.) স্কীমগী মখাদা সরকারনা তেক্সতাইল অমসুং গার্মেন্তশিংগী এক্সপোর্তশিংগী প্রোমোশন তৌবগী থবক তৌরিবা এক্সপোর্ত প্রোমোশন কাউন্সিলশিং (ই.পি.সি.শিং) অমসুং ত্রেদ বোদীশিংদা ত্রেদ ফেয়রশিং, একজিবিশনশিং, বায়র-সেলর মীতশিং অসিনচিংবা কয়া অমা ফোরেন মার্কেত্তা শিন্নবা অমসুং শরুক য়ানবগীদমক্তা শেলগী ওইবা মতেং পী।
এনেক্সচর-I
রাজ্যগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়ুনি৭শিং/মিলশিংগী মশিং
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য
স্পিন্নিং মিলশিং
পাৱরলুম য়ুনিৎশিং
হেন্দলুম য়ুনিৎশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১০৬
১২,৬৩৫
৯,৩৩৭৫
২
অসাম
-
৩০
১২,৪৮,৮০৬
৩
অরুনাচল প্রাদেশ
-
-
৯৯,৪৫৪
৪
বিহার
-
৩,৮৩৯
৮,৪৪৭
৫
ছত্তিসগর
-
৪৯
১২,৭৪৩
৬
দাদ্রা নাগর হভেলি
১১
-
-
৭
দিল্লী
-
-
২,৪৯৮
৮
গোৱা
১
-
১৬
৯
গুজরাত
৫৩
৩৪,৯৬৬
৯,৯০৩
১০
হরিয়ানা
৩৬
১,৬০০
১১,৭৫৯
১১
হিমাচল প্রদেশ/পঞ্জাব/জে. অমসুং কে,/উত্তরাখন্দ
১২২
১,১৬২
৩৮,০৭৮
১২
ঝারখন্দ
১
-
৮৬০৭
১৩
কর্নাতকা
১৩
১৮,৫৬৬
২৪,০৭১
১৪
কেরলা
১৭
১,০২৭
৩১,৬১৯
১৫
মধ্য প্রদেশ
৩৯
৮,৩৪৪
১২,০৬৯
১৬
মহারাস্ত্র
১৩৫
১,৪৯,৬১৩
৪,৩৫৪
১৭
ঞানিপুর অমসুং মেঘালয়
-
-
২,৫৯,৪১২
১৮
ওরিশা
৩
৮২৪
৪৮,১৬১
১৯
পোন্দিচেরী
৮
-
৯২৯
২০
রাজস্থান
৩৮
৯৪৫
৬৪৪৬
২১
তামিল.নাদু
৭৪৪
৮৯,৪৪৯
২,১৮,৭৪৮
২২
তেলঙ্গনা
২৬
-
১৭,০৯৫
২৩
উত্তর প্রদেশ
১৪
৫৯,০৩৮
১,২৪,২৪২
২৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৪
৩,৫০৯
২,৮৩,৪০৪
২৫
মিজোরাম
-
-
২২,৮৭৫
২৬
নাগালেন্দ
-
-
৭০,০৮৯
২৭
সিক্কিম
-
-
১৩২
২৮
ত্রিপুরা
-
-
১,৬৬,০৫০
এনেক্সচর-II
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী ওইনা মেন-মেদ ফাইবর, ফিলামেন্ত য়ার্ন, স্পন য়ার্নগী চাউরাকপা পোত্থোক
মতম
মেন-মেদ ফাইবর (কে.জি.)
মেন-মেদ ফিলামেন্ত য়ার্ন (কে.জি.)
কোতন য়ার্ন (কে.জি.)
য়ানশিন্নরবা অমসুং ১০০% কোতনগী নত্তবা য়ার্ন (কে.জি.)
স্পন য়ার্ন
(কে.জি.)
২০১৮-১৯
১,৪৪২
১,১৬০
৪,২০৮
১,৬৮২
৫,৮৯০
২০১৯-২০
১,৮৯৮
১,৬৮৮
৩,৯৬২
১,৭০২
৫,৬৬৪
২০২০-২১ (এপ্রিল-জনুৱারী)
১,২৯৯
১,২২৬
২,৯৫০
১,২২৫
৪,১৭৫
২০২১-২২ (এপ্রিল-জনুৱারী) (প্রোবিজনেল)
১,৮০৩
১,৬৭৬
৩,৪১০
১,৪৬২
৪,৮৭২
হৌখিবা চহি অহুম অসিদা চাউরাক্না পুথোকখিবা ফেব্রিকশিং:
(মিলিয়ন স্ক্যার মিতর)
মতম
কোতন
য়ানশিন্নবা
১০০% কোতন নত্তবা
২০১৮-১৯
৪২,২০৪
১১,৮৯৬
১৫,৯৭০
২০১৯-২০
৪০,০৩৮
১১,৯৬৪
২৩,১০৪
২০২০-২১ (প্রোবিজনেল)
৩৬,৩৪৪
১০,৫১৩
২৩,৫৮৮
মসিগী ই-পাউ অসি তেক্সতাইলগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি দর্শনা জার্দোশনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Textiles
Powerloom sector contributes nearly 58.4% to total cloth production and more than 60% of fabric meant for export in the country
06 APR 2022 6:27PM by PIB Delhi
In order to revive, develop and renovate powerloom sector, Government had been implementing PowerTex scheme during 01.04.2017 to 31.03.2021 for powerloom sector. Further, Government has approved Textile Cluster Development Scheme which inter-alia has the components pertaining to Group Work shed Scheme, PM Credit Scheme for powerloom weavers and in-situ upgradation for powerloom.
The powerloom sector contributes nearly 58.4 % to total cloth production in the country. More than 60% of fabric meant for export is also sourced from powerloom sector. The readymade garments and home textile sectors are heavily dependent on the powerloom sector to meet their fabric requirement.
As per the information available, the details of various units/mills in the country State and UT-Wise are at Annexure-I. The estimated production of various yarns and fabrics year-wise is at Annexure-II.
The Government has taken following major initiatives/ measures in textile sector to boost exports on pan-India basis and to make textile sector globally competitive:
1. PM Mega Integrated Textiles Region and Apparel Parks (PM MITRA):The Government has approved setting up of Seven PM MITRA Parks in Greenfield/Brownfield sites with an outlay of Rs. 4,445 crore for a period of seven years upto 2027-28. The Scheme would lead to creation of a modern, integrated large scale, world class industrial infrastructure including plug and play facilities. These parks will enable the textile industry to become globally competitive, attract large investment and boost employment generation.
1. The scheme of Rebate of State and central Taxes and Levies (RoSCTL) effective from March 2019 has been continued till 31st March 2024 for Exports of Apparel / Garments and made-ups in order to make the textile sector competitive in international market.
1. The Government has approved the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for Textiles, with an approved outlay of Rs 10,683 crore, to promote production of Man-Made Fiber (MMF) Apparel, MMF Fabrics and Products of Technical Textiles in the country to enable Textile sector to achieve size and scale and to become competitive.
1. To boost exports in Man Made Fibre(MMF) sector, Government has removed anti-dumping duty on PTA (Purified Terephthalic Acid), Viscose Staple Fibre and Acrylic.
1. Government under Market Access Initiative (MAI) scheme provides financial support to various Export Promotion Councils (EPCs) and Trade Bodies engaged in promotion of textiles and garments exports, for organizing and participating in trade fairs, exhibitions, buyer-seller meets etc. in foreign markets.
Annexure-I
Number of Units/Mills in the country State/UT-wise:
Sr. No
State
Spinning Mills
Powerloom Units
Handloom units
1
Andhra Pradesh
106
12,635
9,3375
2
Assam
-
30
12,48,806
3
Arunachal Pradesh
-
-
99,454
4
Bihar
-
3,839
8,447
5
Chhattisgarh
-
49
12,743
6
Dadra Nagar Haveli
11
-
-
7
Delhi
-
-
2,498
8
Goa
1
-
16
9
Gujarat
53
34,966
9,903
10
Haryana
36
1,600
11,759
11
Himachal Pradesh /Punjab/ J&K/ Uttarakhand
122
1,162
38,078
12
Jharkhand
1
-
8607
13
Karnataka
13
18,566
24,071
14
Kerala
17
1,027
31,619
15
Madhya Pradesh
39
8,344
12,069
16
Maharashtra
135
1,49,613
4,354
17
Manipur & Meghalaya
-
-
2,59,412
18
Orissa
3
824
48,161
19
Pondicherry
8
-
929
20
Rajasthan
38
945
6446
21
Tamil Nadu
744
89,449
2,18,748
22
Telangana
26
-
17,095
23
Uttar Pradesh
14
59,038
1,24,242
24
West Bengal
14
3,509
2,83,404
25
Mizoram
-
-
22,875
26
Nagaland
-
-
70,089
27
Sikkim
-
-
132
28
Tripura
-
-
1,66,050
Annexure-II
Estimated production of man-made fibre, filament yarn, spun yarn for last three years and current year
Period
Man-made fibre(Kg)
Man-made filament yarn(Kg)
Cotton yarn(Kg)
Blended & 100% Non-cotton yarn(Kg)
Total Spun Yarn
(Kg)
2018-19
1,442
1,160
4,208
1,682
5,890
2019-20
1,898
1,688
3,962
1,702
5,664
2020-21 (Apr.-Jan)
1,299
1,226
2,950
1,225
4,175
2021-22 (Apr.-Jan) (Provisional)
1,803
1,676
3,410
1,462
4,872
Estimated production of Fabrics in the last three years:
(Mn. Sq. Mtrs.)
Period
Cotton
Blended
100% Non cotton
2018-19
42,204
11,896
15,970
2019-20
40,038
11,964
23,104
2020-21 (Provisional)
36,344
10,513
23,588
This information was given by the Minister of State for Textiles Smt. Darshana Jardosh in a written reply in the Lok Sabha today.