স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
মন্ত্রালয়গী কমপিতিশনশিং অমসুং এৱার্দশিং
06 APR 2022 5:12PM by PIB Imphal
স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপকী মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.)না ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২দা মখাগী কমপিতিশনশীং অমসুং এৱার্দশিং অসি শিনখি:
i. ইন্দিয়া স্কিলস কমপিতিশন: ইন্দিয়া স্কিলস কমপিতিশন অসি স্কিল কমপিতিশনদা বাইএনিয়েল ইভেন্তনি, মসিদা ভারতকী মফম খুদিংমক্তগী শরুক য়াই। ইন্দিয়াস্কিলস ২০২১, নেস্নেল কমপিতিশন অসি ২০২২গী জনুৱারী ০৬তগী ১০ ফাওবা পাংথোকখি, মসিদা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংদগী পার্তিসিপেন্ত ২৬না মখোয়গী তেলেন্তশিং ৫৪ খুদম ওইনা ব্যুতী থেরাপী, সাইবর সেক্যুরিতী, ফওর তাইলিং, রোবোতিক্স সীস্তেম, ক্লাউদ কমপ্যুতিং, ৱাতর তেক্নোলোজী, পেন্তিং অমসুং দেকোরেতিং, হকশেল অমসুং সোসিয়েল কেয়র অদু উৎখি।
ii. দিস্ত্রিক্ত স্কিল দেবেলপমেন্ত প্লানিং (দি.এস.দি.পি.)দা এৱার্দস ফোর এক্সলেন্স:২০১৮দা এম.এস.দি.ই.না হৌদোকখিবা দি.এস.দি.পি. এৱার্দ অসিনা খ্বাইদগী ফংশনেল অমসুং ইন্নোভেতিব ওইবা দি.এস.দি.পি.- শেম্বদা খ্বাদগী থোইদোক-হেন্দোকপা অদুবু মশক খঙদোকপা পাম্লি- স্কিলিংগীদমক্তা দিস্ত্রিক্তকী এক্সন প্লান, তারগেতেদ সপ্লাই সাইদ ইন্তর্ভেন্সনগী খুত্থাংদা স্কিলস ইন্দিভিজুৱলশিংগী দিমান্দ অদুগা চানহনবা, নুপী অমসুং অতোপ্পা মার্জিনেলাইজ গ্রুপশিং য়াওহনবদা এমফাসিস পীবা। ভারতকী দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক মসিঘি এৱার্দ অসিদা শরুক য়াবগী এলিজিবল ওই। দি.এস.দি.পি. এৱার্দশিংদা, এৱার্দশিং অদু মখোয়গী স্কিল দেবেলপমেন্ত প্লানশিং অমসুং সোর্তলিস্ত তৌরবা দিস্ত্রিক্তশিংনা পীবা প্রেজেন্তেশনগী ইভাল্যুৱেশনদা য়ুমফম ওইরগা পী। মসিগী মরমগীদমক্তা কমপিতিশন অমত্তা পাংথোক্তে।
iii. কৌশলাচার্য় এৱার্দশিং: এম.এস.দি.ই.না ত্রেনরশিংবু স্কিল ইন্দিয়া মিসনদা য়াওনবা থৌগৎনবগী পান্দমদা ২০১৯দগী কৌশলাচার্য় এৱার্দশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরক্লি। মসি স্কিল ত্রেনরশিংবু অমসুং মখোয়না ভারতকী নহাশিংদা পীরিবা ইথিল অদুবু ইকাইখুম্নবীবদা মিৎয়েং থম্বা চহিগী ওইবা থৌরমনি। এৱার্দশিং অসি কেতেগোরী অনিদা পী খুদম ওইনা ইঞ্জিনীয়রিং ত্রেদস অমসুং নন-ইঞ্জিনীয়রিং ত্রেদসতা । রাজ্য খুদিংমক্না প্রেস্ক্রাইব তৌবা নোমিনেশন থাই, হায়রিবশিং অসি ইভাল্যুৱেত তৌই অমসুং মখোয়শিং অদুগী মরক্তা খ্বাদগী হেন্না ফবা অদু মসিগীদমক্তা শেমখিবা সেলেক্সন কমিতীনা এৱার্দ পী। অরোইবা কৌশলচার‍্য এৱার্দশিং অদু মথংশিৎনা ১০.০৯.২০২০ অমসুং ১৭.০৯.২০২১দা শিনখি।
রাজ্যগী মতুং ইন্না ইন্দিয়াস্কিলস ২০২১দা শরুক য়াবা পার্তিসিপেন্তশিংগি মশিংগী লিস্ত অদু এনেক্সচর Iদা পীরি। রাজ্যগী মতুং ইন্না দি.এস.দি.পি. এৱার্দশিংগী মখাদা ২০২০-২১দা শরুক য়াখিবা পার্তিসিপেন্তশিং (দিস্ত্রিক্তশিং)গী মশিং অদু এনেক্সচর IIদা পীরি। মখাতানা, ২০২০দা ত্রেনর ৯২ অমসুং ২০২১দা ত্রেনর ৪১, ৱার্লস স্কিল কমপিতিশন ৱিন্নরশিং, নেস্নেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং (এন.এস.তি.আই.শিং)দগী ত্রেনরশিং, ইন্দস্ত্রিয়েল ত্রেনিং সেন্তরশিং (আই.তি.আই.), জন সিক্সন সন্স্থান (জে.এস.এস.) অমসুং মমিং লৈরবা কোর্পোরেত হাউসশিং খুদম ওইনা কমপনিশিং মিং ওইনা পল্লবদা এদোব, আই.বি.এম., মাইক্রোসোফ, মারুতি, ও.এন.জি.সি., বোস্ক, ভেল অমসুং ঐগিসতগী ত্রেনরশিংবাওনা তোঙান-তোঙানবা বেকগ্রাউন্দদগী এক্সপর্তশিংদা কৌশলাচার্য়া এৱার্দশিং পীখি।
ইন্দিয়া স্কিলস ২০২১ কমপিতিশনগী মখাদা, নোর্থ ইস্ত রাজ্যশিংদা এৱার্দ অহুম পীখি, মসিদা অসাম, ত্রিপুরা অমসুং মিজোরাম য়াওরি। দি.এস.দি.পি.গী মখাদা নোর্থ ইস্ত রাজ্যশিংদা এৱার্দ ৩ পীখি, মখোয়শিং অদুদা অসাম, ত্রিপুরা, মিজোরামদগী পার্তিসিপেন্তশিং য়াওরি। দি.এস.দি.পি.গী মখাদা এৱার্দ ৩ নোর্থ ইস্ত রাজ্যশিংদা পীখি, মসিদা অসামদগী সোনিৎপুর অমসুং মাউজলি অমসুং ত্রিপুরাগী গোমতি দিস্ত্রিক্তা পীখিবা এৱার্দশিং য়াওরি। দ কৌশলাচার্য় এৱার্দশিং অসি হৌখিবা চহি অহুম অসিদা নোর্থ ইস্ত রাজ্যশিংগী এৱার্দী ১০দা পীখি।
এনেক্সচর I
‘মন্ত্রালয়গী কমপিতিশনশিং অমসুং এৱার্দশিং’গা মরী লৈননা ০৬.০৪.২০২২দা পাউখুম পীগদবা আর.এস. য়ু.এস.ক্যু. নম্বর ৩৯৫গী পাউখুম ওইনা রিফর তৌখিবা এনেক্সচর
রাজ্যগী মতুং ইন্না ইন্দিয়া স্কিলস ২০২১দা শরুক য়াখিবা পার্তিসিপেন্তশিংগী মশিংগী লিস্ত
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/ য়ু.তি.
পার্তিসিপেন্তশিংগী অপুনবা মশিং
১
ওরিশা
৭৬
২
মহারাস্ত্র
৭৪
৩
কেরলা
৪১
৪
কর্নাতকা
৩৬
৫
তামিল নাদু
৩৬
৬
অন্ধ্র প্রদেশ
২৬
৭
পঞ্জাব
২৩
৮
দল্লী
২২
৯
চন্দিগর
২১
১০
অসাম
২০
১১
হরিয়ানা
২০
১২
বিহার
২০
১৩
উত্তর প্রদেশ
১৯
১৪
রাজস্থান
১৯
১৫
গুজরাত
১৬
১৬
মিজোরাম
১২
১৭
ত্রিপুরা
৯
১৮
মধ্য প্রদেশ
৮
১৯
অন্দমান
৭
২০
ৱেস্ত বেঙ্গল
৭
২১
ঝারখন্দ
৭
২২
তেলঙ্গনা
৫
২৩
উত্তরাখন্দ
৫
২৪
গোৱা
৩
২৫
হিমাচল প্রদেশ
২
২৬
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২
অপুনবা
৫৩৬
এনেক্সচর II
‘মন্ত্রালয়গী কমপিতিশন অমসুং এৱার্দশিং’গা মরী লৈননা ০৬.০৪.২০২২দা পাউখুম পীগদবা আর.এস. য়ু.এস.ক্যু. নম্বর ৩৯৫গী পাউখুম ওইনা রিফর তৌখিবা এনেক্সচর
রাজ্যগী মতুং ইন্না দি.এস.দি.পি. এৱার্দসকী মখাদা ২০২০-২১দা শরুক য়াখিবা পার্তিসিপেন্তশিংগী মশিংগী লিস্ত
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য
২০২০-২১দা পার্তিসিপেন্তশিং
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দ (য়ু.তি.)
৩
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
-
৪
অসাম
২০
৫
বিহার
২১
৬
চন্দিগর (য়ু.তি.)
১
৭
ছত্তিসগর
২৭
৮
দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি (য়ু.তি.)
-
৯
দামন অমসুং দ্যু (য়ু.তি.)
-
১০
দিল্লী
-
১১
গোৱা
-
১২
গুজরাত
৩৩
১৩
হরিয়ানা
২০
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১
১৬
ঝারখন্দ
২৪
১৭
কর্নাতকা
১৫
১৮
কেরলা
১৩
১৯
লক্সদ্বীপ (য়ু.তি.)
-
২০
মধ্য প্রদেশ
৫২
২১
মহারাস্ত্র
৩৬
২২
মনিপুর
১
২৩
মেঘালয়
১১
২৪
মিজোরাম
-
২৫
নাগালেন্দ
২
২৬
ওরিশা
২
২৭
পুদুচেরী (য়ু.তি.)
২
২৮
পঞ্জাব
২২
২৯
রাজস্থান
৩২
৩০
সিক্কিম
-
৩১
তামিল নাদু
৩২
৩২
তেলঙ্গনা
৪
৩৩
ত্রিপুরা
১
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৭৫
৩৫
উত্তরাখন্দ
৫
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩
পুল্লপকী অতোংবা
৪৬৭
মসিগী ই-পাউ অসি স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রেনরশিপকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখরনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখূম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Competitions and Awards Of the Ministry
06 APR 2022 5:12PM by PIB Delhi
The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) has organised the following competitions and awards during the period 2020-21 and 2021-22:
i. India Skills Competition: IndiaSkills Competition is a biennial event in skill competition involving participation from all over the India. IndiaSkills 2021, National competition was held from 06th to 10th January, 2022 in which participants from 26 States/Union Territories (UTs) displayed their talents in 54 Skills such as beauty therapy, cyber Security, Floor tiling, Robotics system, Cloud Computing, Water Technology, painting and decorating, health and social care etc.
ii. Awards for Excellence in District Skill Development Planning (DSDP): DSDP Award instituted by MSDE in 2018 seeks to recognise the excellence in creating the most functional and innovative DSDP – the district’s plan of action for skilling, matching the demand of skills individuals through targeted supply side intervention, emphasise on inclusion of women and other marginalized groups. All districts of India are eligible to participate in the award. In the DSDP Awards,awards are given to the districts based on the evaluation of their skill development plansand presentations by the shortlisted districts. No competition is held for the purpose.
iii. Kaushalacharya Awards: MSDE has been implementing Kaushalacharya Awards from 2019 with a view to motivating trainers to join the Skill India Mission. It is an annual event that focuses on honouring the skill trainers and the impact created by them on India’s youth. The awards are given in two categories viz Engineering trades and Non-Engineering trades. Each State sends prescribed nomination which are evaluated and the best of them are awarded by the Selection Committee constituted for the purpose. The last two Kaushalacharya awards were organised on 10.09.2020 and 17.09.2021 respectively.
The State wise list of number of participants in the IndiaSkills 2021 is given at Annexure I.The State-wise list of number of participants (districts) in the period of 2020-21 under DSDP Awards is given at Annexure II. Further,92 trainers in the year 2020 and 41 trainers in the year 2021, from diverse backgrounds including experts of WorldSkills Competition winners, trainers from National Skill Training Institutes (NSTIs), Industrial Training Centres (ITI), Jan Sikshan Sansthans (JSS) and trainers from reputed Corporate houses such as companies namely Adobe, IBM, Microsoft, Maruti, ONGC, Bosch, Bhel and Aegis were awarded Kaushalacharya awards.
Under IndiaSkills 2021 Competition, 3 awards were given to the North East States which includes participants from Assam, Tripura and Mizoram.Under the DSDP Awards, 3 awards were given to North East states, which includes award given to Sonitpur and Maujli districts from Assam and Gomati district of Tripura. The Kaushalacharya Awards was given to 10 awardees of the North East States during the last three years.
Annexure I
Annexure referred to in reply to RS USQ No. 3959 to be answered on 06.04.2022 regarding ‘COMPETITIONS AND AWARDS OF THE MINISTRY’
The State wise list of number of participants in the IndiaSkills 2021.
S. No.
State/ UT
Total no of Participants
1
Odisha
76
2
Maharashtra
74
3
Kerala
41
4
Karnataka
36
5
Tamil Nadu
36
6
Andhra Pradesh
26
7
Punjab
23
8
Delhi
22
9
Chandigarh
21
10
Assam
20
11
Haryana
20
12
Bihar
20
13
Uttar Pradesh
19
14
Rajasthan
19
15
Gujarat
16
16
Mizoram
12
17
Tripura
9
18
Madhya Pradesh
8
19
Andaman
7
20
West Bengal
7
21
Jharkhand
7
22
Telangana
5
23
Uttarakhand
5
24
Goa
3
25
Himachal Pradesh
2
26
Jammu and Kashmir
2
Total
536
Annexure II
Annexure referred to in reply to RS USQ No. 3959 to be answered on 06.04.2022 regarding ‘COMPETITIONS AND AWARDS OF THE MINISTRY’
State-wise list of number of participants in the period of 2020-21 under DSDP Awards
S. No.
State
Participants in 2020-21
1
Andaman and Nicobar Island (UT)
3
2
Andhra Pradesh
8
3
Arunachal Pradesh
-
4
Assam
20
5
Bihar
21
6
Chandigarh (UT)
1
7
Chhattisgarh
27
8
Dadra and Nagar Haveli (UT)
-
9
Daman and Diu (UT)
-
10
Delhi
-
11
Goa
-
12
Gujarat
33
13
Haryana
20
14
Himachal Pradesh
1
15
Jammu & Kashmir
1
16
Jharkhand
24
17
Karnataka
15
18
Kerala
13
19
Lakshadweep (UT)
-
20
Madhya Pradesh
52
21
Maharashtra
36
22
Manipur
1
23
Meghalaya
11
24
Mizoram
-
25
Nagaland
2
26
Odisha
2
27
Puducherry (UT)
2
28
Punjab
22
29
Rajasthan
32
30
Sikkim
-
31
Tamil Nadu
32
32
Telangana
4
33
Tripura
1
34
Uttar Pradesh
75
35
Uttarakhand
5
36
West Bengal
3
Grant Total
467
This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship, Shri Rajeev Chandrasekhar in a written reply in the Rajya Sabha today.