Ministry of Panchayati Raj
Strengthening of Panchayati Raj Institutions
Nearly 3 lakh crore have been provided by Fifteenth Finance Commission to the States for distribution among Panchayati Raj Institutions
Ministry of Panchayati Raj has intensively engaged States for devolution of powers to the Panchayats
06 APR 2022 4:31PM by PIB Delhi
As the performance of the Panchayats depends on the extent of powers and resources devolved to them, Ministry of Panchayati Raj (MoPR) has intensively engaged States fordevolution of powers to the Panchayats. The status of State-wise devolution of 29 Subjects to the Panchayats is furnished in the Annexure.
Under the Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Gram SwarajAbhiyan (RGSA), financial support have been provided to the States/ Union Territories (UTs) for various activities relating to strengthening of Panchayats including capacity building of PRIs. Similarly, by successive Finance Commissions, more funds have been provided to the States for distribution among Panchayati Raj Institutions (PRIs) as under:-
1. Tenth Finance Commission (1995-2000) : Rs.4380.93 crore
2. Eleventh Finance Commission(2000-2005) : Rs.8000.00 crore
3. Twelfth Finance Commission (2005-2010) : Rs.20,000.00 crore
4. Thirteenth Finance Commission (2010-15) : Rs.65160.71crore
5. Fourteenth Finance Commission(2015-2020) : Rs.2,00,292.20 crore
6. Fifteenth Finance Commission(2020-2026) : Rs.2,97,555.00 crore
For the proper functioning of the Panchayati Raj Institutions, sufficient manpower has to be provided by the States and Union Territories (UTs) as the matter comes within their purview. Ministry of Panchayati Raj has been advising States/UTs in this regard from time to time.
In terms of Article 243H of the Constitution of India, the State Legislatures may, by law, authorize, the Panchayats to levy, collect and appropriate taxes, duties, tolls and fees; assign to the Panchayats such taxes, duties, tolls and fees subject to conditions and limits; provide for grants-in-aid to the Panchayats from the Consolidated Fund of the State, and create its own fund to credit its money to. In terms of Article 243-I, the Governor shall constitute State Finance Commission every five years to review the financial position of the Panchayats and make recommendations to the Governor as to :-
1. the principles which should govern the distribution between the State and the Panchayats of the net proceeds of the taxes, duties, tolls and fees leviable by the State, which may be divided between them and the allocation between the Panchayats at all levels of their respective shares of such proceeds; the determination of the taxes, duties, tolls and fees which may be assigned to, or appropriated by, Panchayats, and the grants-in-aid to the Panchayats from the consolidated fund of the state;
2. the measures needed to improve the financial position of the Panchayats and
3. Any other matter referred to the commission by the Governor in the interests of sound finance of the Panchayats.
Annexure
Status of State-wise devolution of 29 Subjects to the Panchayats
S.No.
States
No.of subjects devolved
1
Andhra Pradesh
25
2
Assam
21
3
Bihar
26
4
Chhattisgarh
20
5
Goa *
-
6
Gujarat
21
7
Haryana
29
8
Himachal Pradesh
29
9
Jharkhand
18
10
Karnataka
29
11
Kerala
29
12
Madhya Pradesh
14
13
Maharashtra
29
14
Manipur
5
15
Odisha
21
16
Punjab
9
17
Rajasthan
25
18
Sikkim
29
19
Tamil Nadu
28
20
Telangana
14
21
Tripura
12
22
Uttar Pradesh
26
23
Uttrakhand
11
24
West Bengal
28
(*)State Government of Goa has informed that it has not devolved any subject to Panchayats.
This information was given by the Union Minister of State for Panchayati Raj Shri Kapil Moreshwar Patil in a written reply in Rajya Sabha today.

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশনশীং মপাঙ্গল কনখৎহনবা
পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশনশিংগী মরক্তায়েন্থোক্নবগীদমক্তা তরামঙাশুবা ফাইনান্স কমিসন্না রাজ্যশিংদা লুপা করোর লাখ ৩ ময়া নক্না পীখ্রে
পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রালয়না পঞ্চায়তশিংদা পাৱরশিং দিভোল্যুশন তৌনবগীদমক্তা রাজ্যশিংবু ইন্তেন্সিব ওইবা মওংদা এনগেজ তৌরি
06 APR 2022 4:31PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তশিংগী পর্ফোর্মেন্স অদু মখোয়দা দিভোল্ব তৌরিবা পাৱরশিং অমসুং রিসোর্সশিং অদুগী মখা পোল্লি, মিনিস্ত্রী ওফ পঞ্চায়তি রাজ (এম.ও.পি.আর.)না পঞ্চায়তশিংদা পাৱরশিং দিভোল্যুশন তৌনবগীদমক্তা রাজ্যশিংবু ইন্তেন্সিব ওইবা মওংদা এনগেজ তৌখি। পঞ্চায়তশিংদা সবজেক্ত ২৯গী রাজ্যগী মতুং ইন্না দিভোল্যুশনগী স্তেতস অদু এনেক্সচরদা য়াওরি।
রাস্ত্রিয়া গ্রাম স্বরাজ অভিয়ান (আর.জি.এস.এ.)গী কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কীমগী মখাদা, পি.আর.আই.শিংগী কেপাসিতী বিল্দিং য়াওনা পঞ্চায়তশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবগা মরী লৈনবা এক্তিবিতীশিংগীদমক্তা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং (য়ু.তি.শিং)দা ফাইনান্সিয়েল সপোর্ত পীখ্রে। অসিগা চপ মান্ননা, সক্সেসিব ফাইনান্স কমিসনশিংনা, পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যশনশিং (পি.আর.আই.শিং)গী মরক্তা য়েন্থোক্নবগীদমক্তা রাজ্যশিংদা অহেনবা ফন্দশিং পীখি।
১. তরাশুবা ফাইনান্স কমিসন (১৯৯৫-২০০০) : লুপা করোর ৪৩৮০.৯৩
২. তরামাথোইশুবা ফাইনান্স কমিসন (২০০০-২০০৫) : লুপা করোর ৮০০০.০০
৩. তরানিথোইশুবা ফাইনান্স কমিসন (২০০৫-২০১০) : লুপা করোর ২০,০০০.০০
৪. তরাহুমদোইশুবা ফাইনান্স কমিসন (২০১০-১৫) : লুপা করোর ৬৫১৬০.৭১
৫. তরামরিশুবা ফাইনান্স কমিসন (২০১৫-২০২০) : লুপা করোর ২,০০,২৯২.২০
৬. তরামঙাশুবা ফাইনান্স কমিসন (২০২০-২০২৬) : লুপা করোর ২,৯৭,৫৫৫.০০
পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশনশিংনা নিংথিনা মথৌ তৌহন্নবগীদমক্তা, রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা মেনপাৱর মতিক চানা পীগদবনি মরমদি মসি মখোয়গী পর্ভ্যুগী মনুং চল্লি। পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রালয়না মতম মতমগী মতুং ইন্না মসিগী মতাংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা তাক্লি।
ভারতকী কন্সতিত্যুশনগী আর্তিকল ২৪৩ ঐচ.কী মতাংদা, স্তেত লেজিস্লেচরনা, লোগী মতুং ইন্না পঞ্চায়তশিংদা তেক্সশিং, দ্যুতীশিং, তোলশিং অমসুং ফীশিংলেভী তৌনবা ওথোরাইজ তৌই; পঞ্চায়তশিংদা অসিগুম্বা তেক্সশিং, দ্যুতীশিং, তোলশিং অমসুং ফীশিং অসি কন্দিশনশিং অমসুং লিমিৎশিংগী মখা পোন্না এসাইন তৌবা য়াই; রাজ্যগী কন্সোলিদেতেদ ফন্দদগী পঞ্চায়তশিংদা গ্রান্তস-ইন-ঐদ পীবা, অমসুং মখোয়গী শেল অদু ক্রেদিৎ তৌনবা মশাগী ফন্দশিং শেম্বা। অর্তিকল ২৪৩-Iগী মতুং ইন্না, গোবর্নরনা পঞ্চাবতশিংগি ফাইনান্সিয়েল পোজিশন রিভ্যু তৌনবা চহি মঙা খুদিংগী স্তেত ফাইনান্স কমিসন শেম্বা য়াই অমসুং মখাগীশিং অসিগী মতাংদা গোবর্নরদা রিকমেন্দেশন পীবা য়াই:-
- রাজ্যনা লেভী তৌবা য়াবা তেক্সশিং, দ্যুতীশিং,তোলশিং অমসুং ফীশিংগী নেত প্রোসীদশিং অদুবু রাজ্য অমসুং পঞ্চায়তশিংগী মরক্তা বেন্থোক্নবদা গোবর্ন তৌগদবা প্রিন্সিপলশিং, আয়রিবশিং অসি মখোয় অনিগী মরক্তা য়েন্থোক্নবা য়াই অমসুং অসিগুম্বা প্রোসিদশিং অসিগী এলোকেশন অদু মখোয়গী শেয়রশিং অদুগী থাক খুদিমক্তা পঞ্চায়তকী মরক্তা পাংথোক্কনি; তেক্সশিং, দ্যুতীশিং, তোলশিং অমসুং ফীশিং অদু লেপ্পগী মতাংদা পঞ্চায়তশিংদা এসাইন তৌবা য়াই অমসুং মখোয়না পাংথোকপা য়াই, অমসুং রাজ্যগী কন্সোলিদেতেদ ফন্দদগী পঞ্চায়তশিংদা গ্রান্তস-ইন-ঐদ পীবা য়াই।
- পঞ্চায়তশিংগী ফাইনান্সিয়েল পোজিশন ফগৎহন্নবা মথৌ তাবা পাম্বৈশিং
- পঞ্চায়তশিংগী ফাইনান্সকী ফিভন ফগৎহন্নবগী মতাংদা ওইবা ৱাফমশিংগা মরী লৈননা গবর্নরনা কমিসনদা রেফর তৌরকপা ৱাফমশিং।
এনেক্সচর
পঞ্চায়তশিংদা সবজেক্ত ২৯গী রাজ্যগী মতুং ইন্না দিভোল্যুশনগী স্তেতস
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং
দিভোল্ব তৌখিবা সবজেক্তশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
২৫
২
অসাম
২১
৩
বিহার
২৬
৪
ছত্তিসগর
২০
৫
গোৱা *
-
৬
গুজরাত
২১
৭
হরিয়ানা
২৯
৮
হিমাচল প্রদেশ
২৯
৯
ঝারখন্দ
১৮
১০
কর্নাতকা
২৯
১১
কেরলা
২৯
১২
মধ্য প্রদেশ
১৪
১৩
মহারাস্ত্র
২৯
১৪
মনিপুর
৫
১৫
ওরিশা
২১
১৬
পঞ্জাব
৯
১৭
রাজস্থান
২৫
১৮
সিক্কিম
২৯
১৯
তামিল নাদু
২৮
২০
তেলঙ্গনা
১৪
২১
ত্রিপুরা
১২
২২
উত্তর প্রদেশ
২৬
২৩
উত্ত্রাখন্দ
১১
২৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৮
(*)গোৱাগী রাজ্য সরকারনা পঞ্চায়তশিংদা সবজেকশিং অমত্তা দিভোল্ব তৌখিদে হায়না খঙহল্লকখি
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী পঞ্চায়তি রাজকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কাপিল মোরেশ্বর পাতিলনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।