Ministry of Women and Child Development
Malnutrition Free India
06 APR 2022 3:38PM by PIB Delhi
Government has accorded high priority to the issue of malnutrition and is making serious efforts to address this issue. Government implements Anganwadi Services Scheme, POSHAN Abhiyaan, Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana and Scheme for Adolescent Girls under the Umbrella Integrated Child Development Services Scheme (ICDS) as targeted interventions for Children under 6 years, Pregnant Women and Lactating Mothers and Adolescent Girls, throughout the country. POSHAN Abhiyaan aims to reduce malnutrition in a phased manner, through a synergised and result oriented approach. Further, Mission Poshan 2.0, an integrated nutrition support programme has been announced in budget 2021-22 for all States/UTs. It seeks to strengthen nutritional content, delivery, outreach and outcomes with focus on developing practices that nurture health, wellness and immunity to disease and malnutrition. All these schemes address in one or other aspects related to nutrition and have the potential to improve nutritional outcomes in the country.
Global Hunger Index (GHI) is published by ‘Concern Worldwide & Welthungerhilfe. The GHI scores are based on the values of four component indicators, viz., Undernourishment among population, Child Wasting, Child Stunting and Child Mortality. GHI is a tool for measuring and tracking hunger at global, regional, and country levels. Global Hunger Index (GHI) does not reflect India’s true picture as it is a flawed measure of 'Hunger'. It should not be taken at face value as it is neither appropriate nor representative of hunger prevalent in a country. Out of its four indicators, only one indicator, i.e., undernourishment, is directly related to hunger. The indicator "undernourishment among population" in GHI is obtained through a gallup survey, which has completely disregarded Government’s economic response to Covid-19 of providing free food grains to 80 crore National Food Security Act beneficiaries under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojna.
The data on nutritional indicators in the country on the other hand, is captured under the National Family Health Surveys conducted periodically by the Ministry of Health and Family Welfare. Under the Survey, the level of malnutrition among children is assessed using the WHO standards and for adults the Body Mass Index cut-offs recommended by WHO are used to assess the prevalence of under and over nutrition. Further, NFHS also provides comprehensive information on other determinants of malnutrition, viz., prevalence of micronutrient deficiencies like anaemia, food intake and infant and young child feeding and care practices including data on immunization, maternal health and nutrition, etc. The data provided by the national level survey is used to guide policies and programmes to address the nutritional challenges faced by the country.
The prevalence of malnourished and severely acute malnourished children in the country as per the NFHS – 4 (2015-16) and NFHS – 5 (2019-21) data is annexed.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
BY/AS
Annexure
Prevalence of Underweight, Stunting, Wasting & Severe wasting in children under 5 years as per NFHS-4 & NFHS-5
S. No.
State
Stunted
(under 5 yrs)
Underweight
(under 5 yrs)
Wasting
(under 5 yrs)
Severe Wasting
(under 5 yrs)
NFHS-4
(2015-16)
NFHS-5 (2019-21)
NFHS-4
(2015-16)
NFHS-5 (2019-21)
NFHS-4
(2015-16)
NFHS-5 (2019-21)
NFHS-4
(2015-16)
NFHS-5 (2019-21)
1.
Andaman & Nicobar
23.3
22.5
21.6
23.7
18.9
16
7.5
4.8
2.
Andhra Pradesh
31.4
31.2
31.9
29.6
17.2
16.1
4.5
6.0
3.
Arunachal Pradesh
29.4
28
19.5
15.4
17.3
13.1
8.0
6.5
4.
Assam
36.4
35.3
29.8
32.8
17
21.7
6.2
9.1
5.
Bihar
48.3
42.9
43.9
41
20.8
22.9
7.0
8.8
6.
Chandigarh
28.7
25.3
24.5
20.6
10.9
8.4
3.9
2.3
7.
Chhattisgarh
37.6
34.6
37.7
31.3
23.1
18.9
8.4
7.5
8.
Dadra Nagar Haveli and Daman & Diu
37.2
39.4
35.8
38.7
26.7
21.6
11.5
4.3
9.
Delhi
32.3
30.9
27
21.8
17.1
11.2
4.6
4.9
10.
Goa
20.1
25.8
23.8
24
21.9
19.1
9.5
7.5
11.
Gujarat
38.5
39
39.3
39.7
26.4
25.1
9.5
10.6
12.
Haryana
34
27.5
29.4
21.5
21.2
11.5
9.0
4.4
13.
Himachal Pradesh
26.3
30.8
21.2
25.5
13.7
17.4
3.9
6.9
14.
Jammu & Kashmir
27.4
26.9
16.6
21
12.1
19
5.6
9.7
15.
Jharkhand
45.3
39.6
47.8
39.4
29
22.4
11.4
9.1
16.
Karnataka
36.2
35.4
35.2
32.9
26.1
19.5
10.5
8.4
17.
Kerala
19.7
23.4
16.1
19.7
15.7
15.8
6.5
5.8
18.
Lakshadweep
27.0
32.0
23.4
25.8
13.8
17.4
2.9
8.7
19
Ladakh
30.9
30.5
18.7
20.4
9.3
17.5
5.1
9.1
20.
Madhya Pradesh
42.0
35.7
42.8
33.0
25.8
19.0
9.2
6.5
21.
Maharashtra
34.4
35.2
36.0
36.1
25.6
25.6
9.4
10.9
22.
Manipur
28.9
23.4
13.8
13.3
6.8
9.9
2.2
3.4
23.
Meghalaya
43.8
46.5
29.0
26.6
15.3
12.1
6.5
4.7
24.
Mizoram
28
28.9
11.9
12.7
6.1
9.8
2.3
4.9
25.
Nagaland
28.6
32.7
16.38
26.9
11.2
19.1
4.2
7.9
26.
Odisha
34.1
31.0
34.4
29.7
20.4
18.1
6.4
6.1
28.
Puducherry
23.7
20.0
22.0
15.3
23.6
12.4
7.8
3.7
29.
Punjab
25.7
24.5
21.6
16.9
15.6
10.6
5.6
3.7
30.
Rajasthan
39.1
31.8
36.7
27.6
23.0
16.8
8.6
7.6
30.
Sikkim
29.6
22.3
14.2
13.1
14.2
13.7
5.9
6.6
31.
Tamil Nadu
27.1
25.0
23.8
22.0
19.7
14.6
7.9
5.5
32.
Telangana
28.1
33.1
28.5
31.8
18.0
21.7
4.8
8.5
33.
Tripura
24.3
32.3
24.1
25.6
16.8
18.2
6.3
7.3
34.
Uttar Pradesh
46.3
39.7
39.5
32.1
17.9
17.3
6.0
7.3
35.
Uttarakhand
33.5
27.0
26.6
21.0
19.5
13.2
9.0
4.7
36.
West Bengal
32.5
33.8
31.5
32.2
20.3
20.3
6.5
7.1
India
38.4
35.5
35.8
32.1
21.0
19.3
7.5
7.7

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
মালন্যুত্রিসন লৈতবা ভারত
06 APR 2022 3:38PM by PIB Imphal
সরকারনা মালন্যুত্রিসনগী সমস্যা অসিদা খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌখি অমসুং সমস্যা অসি কোকহন্নবা মরু ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা চহি ৬কী মখাগী অঙাংশিং, মীরোনবী নুপীশিং অমসুং খোমজিংলিবী মমাশিং অমসুং এদোলেসেন্ত নুপীমচাশিংদমক অমব্রেল্লা ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিবেলপমেন্ত সর্ভিসেস স্কিম (আই.সি.দি.এস.)গী মখাদা অঙ্গনৱাদী সর্ভিসেস স্কিম, পোশন অভিয়ান, প্রধান মন্ত্রী মাত্রু ভন্দনা য়োজনা অমসুং স্কিম ফোর এদোলেসেন্ত গর্লস ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। পোশন অভিয়ান্না সিনর্জাইজ অমসুং রিজলত ওরিয়েন্তেদ এপ্রোচকী খুত্থাংদা তাঙ্কক নাইবা মওংদা মালন্যূত্রিসন হন্থহন্নবা পান্দম থমখি। মখা তানা মিসন পোশন ২.০., ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিসন সপ্পোর্ত প্রোগ্রাম অসি রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী ওইনা বজেৎ ২০২১-২২দা লাউথোকখি। মসিনা হেল্থ, ৱেলনেস অমসুং লাইনা অমসুং মালন্যুত্রিসনদগী ইম্ম্যুনিতী হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা ন্যুত্রিস্নেল কন্তেন্ত, দেলিবরী, আউতরীচ অমসুং আউতকমশিং ফগৎহন্নবা হোৎনগনি। স্কিম পুম্নমক অসিনা ন্যুত্রিসনগা মরী লৈনবা হীরম অমা নত্ত্রগা অমা কোকহল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী ন্যুত্রিস্নেল আউৎকমশিং হেনগৎহনবগী মতিক-ময়াই চেল্লি।
গ্লোবেল হঙ্গর ইন্দেক্স (জি.ঐচ.আই.) অসি ‘কনসর্ন ৱর্ল্দৱাইদ এন্দ ৱেতহঙ্গরহিলাইফ’না পব্লিশ তৌখি। জি.ঐচ.আই. স্কোরশিং অসি অন্দরনোরিশমেন্ত অমং পোপুলেসন, চাইল্দ ৱেস্তিং, চাইল্দ স্তন্তিং অমসুং চাইল্দ মোর্তেলিতী হায়রিবা কম্পোনেন্ত ইন্দিকেতর মরিগী ভেল্যুশিংদা য়ুম্ফম ওই। জি.ঐচ.আই. অসি গ্লোবেল, রিজনেল, অমসুং জাতিগী থাক্তা হঙ্গর ওন্নবা অমসুং ত্রেক তৌনবা খুৎলাই অমনি। গ্লোবেল হঙ্গর ইন্দেক্স (জি ঐচ.আই.) অসিনা ভারতকী তশেংবা মশক অদু পুথোকপা ঙমদে মরমদি মসি ‘হঙ্গর’ ওন্নবা অশোইবা পাম্বৈ অমনি। মসি লৈবাক অমদা লৈরিবা হঙ্গরগী মতিক চাবা ফেস ভেল্যু ওইনা লৌবা য়াদে। ইন্দিকেতর মরি অসিগী মনুংদা অমা খক্তানা হায়বরি অন্দরনোরিশমেন্ত অসিনা হঙ্গরগা হকথেংননা মরী লৈ। জি.ঐচ.আই.দা য়াওরিবা ইন্দিকেতর “অন্দরনোরিশমেন্ত অমং পোপুলেসন” অসি সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাগী মখাদা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত বেনিফিসরী করোর ৮০দা লেম্না চেং হৱায় পীদুনা কোবিদ-১৯গী পাইখৎলিবা ইকনোমিক রেস্পোন্স অসি নাইথৈদুনা গেল্লপ সর্ভে অমা চত্থদুনা লৌখি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা ন্যুত্রিস্নেল ইন্দিকেতরশংগী দেতা অসি নাকল অমরোমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না তাঙ্কক নাইনা পাঙথোকপা নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভেশিংগী মখাদা লৌখৎখিবা দেতাদগী লৌথোকই। সর্ভে অসিগী মখাদা দবল্যু.ঐচ.ও. স্তেন্দর্দশিং শীজিন্নদুনা অঙাংশিংগী মরক্তা মালন্যুত্রিসনগী লেবেল ওল্লি অমসুং অহনগী ওইনা দবল্যু.ঐচ.ও.না রিকম্মেন্দ তৌবা বোদী মাস ইন্দেক্স কৎ-ওফশিংদা শীজিন্নদুনা অনর অমসুং ওভর ন্যুত্রিসন ওল্লি। মখা তানা এন.ঐফ.ঐচ.এস.না ইম্ম্যুনাইজেসন, মেতর্নেল হেল্থ অমসুং ন্যুত্রিসন অসিনচিংবগী দেতা য়াওনা এনেমিয়া, ফুদ ইনতেক অমসুং ইফেন্ত অমদি অপীকপা অঙাং পীজ-পীথক তৌবা অমসুং কিয়র তৌবগী প্রেক্তিসশিং অসিগুম্বা মাইক্রোন্যুত্রেন্ত দিফিসিএন্সীশিং লৈবা, মালন্যুত্রিসনগী অতোপ্পা দিতরমিনেন্তশিংগী মতাংদা কমপ্রিহেন্সিব ওইবা ই-পাউসু পীরি। নেস্নেল লেবেল সর্ভেনা পীবা দেতা অসি লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা ন্যুত্রিস্নেলগী ওইবা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং লমজিং-লমতাকপদা শীজিন্নৈ।
এন.এফ.ঐচ.ঐস. – ৪ (২০১৫-১৬) অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. – ৫ (২০১৯-২১) দেতাগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা মালনোরিশ অমসুং সিবিয়রলি এক্যুৎ মালনোরিশ ওইবা অঙাংশিং লৈরিবা অদু এনেক্স তৌরি।
ই-পাউ অসি নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
*****
এনেক্সর
এন.এফ.ঐচ.এস-৪ অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস-৫কী মতুং ইন্না চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংদা অন্দরৱেত, স্তন্তিং, ৱেস্তিং অমসুং সিভিবর ৱেস্তিং থেংনবা
সিরিএল নম্বর
রাজ্য
স্তন্ত
(চহি ৫গী মখা)
অন্দরৱেত
(চহি ৫গী মখা)
ৱেস্তিং
(চহি ৫গী মখা)
সিভিয়র ৱেস্তিং
(চহি ৫গী মখা)
এন.এফ.ঐচ.এস-৪
(২০১৫-১৬)
এন.এফ.ঐচ.এস-৫
(২০১৯-২১)
এন.এফ.ঐচ.এস-৪
(২০১৫-১৬)
এন.এফ.ঐচ.এস-৫
(২০১৯-২১)
এন.এফ.ঐচ.এস-৪
(২০১৫-১৬)
এন.এফ.ঐচ.এস-৫
(২০১৯-২১)
এন.এফ.ঐচ.এস-৪
(২০১৫-১৬)
এন.এফ.ঐচ.এস-৫
(২০১৯-২১)
১.
অন্দমান অমসুং নিকোবার
২৩.৩
২২.৫
২১.৬
২৩.৭
১৮.৯
১৬
৭.৫
৪.৮
২.
আন্ধ্র প্রদেশ
৩১.৪
৩১.২
৩১.৯
২৯.৬
১৭.২
১৬.১
৪.৫
৬.০
৩.
অরুনাচল প্রদেশ
২৯.৪
২৮
১৯.৫
১৫.৪
১৭.৩
১৩.১
৮.০
৬.৫
৪.
অসাম
৩৬.৪
৩৫.৩
২৯.৮
৩২.৮
১৭
২১.৭
৬.২
৯.১
৫.
বিহার
৪৮.৩
৪২.৯
৪৩.৯
৪১
২০.৮
২২.৯
৭.০
৮.৮
৬.
চন্দিগর
২৮.৭
২৫.৩
২৪.৫
২০.৬
১০.৯
৮.৪
৩.৯
২.৩
৭.
ছত্তিশগর
৩৭.৬
৩৪.৬
৩৭.৭
৩১.৩
২৩.১
১৮.৯
৮.৪
৭.৫
৮.
দাদ্রা নগর হভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
৩৭.২
৩৯.৪
৩৫.৮
৩৮.৭
২৬.৭
২১.৬
১১.৫
৪.৩
৯.
দিল্লী
৩২.৩
৩০.৯
২৭
২১.৮
১৭.১
১১.২
৪.৬
৪.৯
১০.
গোৱা
২০.১
২৫.৮
২৩.৮
২৪
২১.৯
১৯.১
৯.৫
৭.৫
১১.
গুজরাত
৩৮.৫
৩৯
৩৯.৩
৩৯.৭
২৬.৪
২৫.১
৯.৫
১০.৬
১২.
হরিয়ানা
৩৪
২৭.৫
২৯.৪
২১.৫
২১.২
১১.৫
৯.০
৪.৪
১৩.
হিমাচল প্রদেশ
২৬.৩
৩০.৮
২১.২
২৫.৫
১৩.৭
১৭.৪
৩.৯
৬.৯
১৪.
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
২৭.৪
২৬.৯
১৬.৬
২১
১২.১
১৯
৫.৬
৯.৭
১৫.
ঝারখন্দ
৪৫.৩
৩৯.৬
৪৭.৮
৩৯.৪
২৯
২২.৪
১১.৪
৯.১
১৬.
কর্নাতকা
৩৬.২
৩৫.৪
৩৫.২
৩২.৯
২৬.১
১৯.৫
১০.৫
৮.৪
১৭.
কেরেলা
১৯.৭
২৩.৪
১৬.১
১৯.৭
১৫.৭
১৫.৮
৬.৫
৫.৮
১৮.
লক্ষদ্বীপ
২৭.০
৩২.০
২৩.৪
২৫.৮
১৩.৮
১৭.৪
২.৯
৮.৭
১৯
লদাখ
৩০.৯
৩০.৫
১৮.৭
২০.৪
৯.৩
১৭.৫
৫.১
৯.১
২০.
মধ্য প্রদেশ
৪২.০
৩৫.৭
৪২.৮
৩৩.০
২৫.৮
১৯.০
৯.২
৬.৫
২১.
মহারাস্ত্র
৩৪.৪
৩৫.২
৩৬.০
৩৬.১
২৫.৬
২৫.৬
৯.৪
১০.৯
২২.
মনিপুর
২৮.৯
২৩.৪
১৩.৮
১৩.৩
৬.৮
৯.৯
২.২
৩.৪
২৩.
মেগালয়
৪৩.৮
৪৬.৫
২৯.০
২৬.৬
১৫.৩
১২.১
৬.৫
৪.৭
২৪.
মিজোরাম
২৮
২৮.৯
১১.৯
১২.৭
৬.১
৯.৮
২.৩
৪.৯
২৫.
নাগালেন্দ
২৮.৬
৩২.৭
১৬.৩৮
২৬.৯
১১.২
১৯.১
৪.২
৭.৯
২৬.
ওরিশা
৩৪.১
৩১.০
৩৪.৪
২৯.৭
২০.৪
১৮.১
৬.৪
৬.১
২৮.
পুদুচেরী
২৩.৭
২০.০
২২.০
১৫.৩
২৩.৬
১২.৪
৭.৮
৩.৭
২৯.
পঞ্জাব
২৫.৭
২৪.৫
২১.৬
১৬.৯
১৫.৬
১০.৬
৫.৬
৩.৭
৩০.
রাজস্থান
৩৯.১
৩১.৮
৩৬.৭
২৭.৬
২৩.০
১৬.৮
৮.৬
৭.৬
৩০.
সিক্কিম
২৯.৬
২২.৩
১৪.২
১৩.১
১৪.২
১৩.৭
৫.৯
৬.৬
৩১.
তমিল নাদু
২৭.১
২৫.০
২৩.৮
২২.০
১৯.৭
১৪.৬
৭.৯
৫.৫
৩২.
তেলঙ্গনা
২৮.১
৩৩.১
২৮.৫
৩১.৮
১৮.০
২১.৭
৪.৮
৮.৫
৩৩.
ত্রিপুরা
২৪.৩
৩২.৩
২৪.১
২৫.৬
১৬.৮
১৮.২
৬.৩
৭.৩
৩৪.
উত্তর প্রদেশ
৪৬.৩
৩৯.৭
৩৯.৫
৩২.১
১৭.৯
১৭.৩
৬.০
৭.৩
৩৫.
‌উত্তরাখন্দ
৩৩.৫
২৭.০
২৬.৬
২১.০
১৯.৫
১৩.২
৯.০
৪.৭
৩৬.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩২.৫
৩৩.৮
৩১.৫
৩২.২
২০.৩
২০.৩
৬.৫
৭.১
ভারত
৩৮.৪
৩৫.৫
৩৫.৮
৩২.১
২১.০
১৯.৩
৭.৫
৭.৭