Ministry of Social Justice & Empowerment
Drug De-Addiction Centres in The Country
06 APR 2022 3:38PM by PIB Delhi
Ministry of Social Justice and Empowerment has formulated and implemented National Action Plan for Drug Demand Reduction (NAPDDR) under which the Government is taking a sustained and coordinated action for arresting the problem of substance abuse among the youth.
1. Ministry launched Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) in 272 most vulnerable districts under which a massive community outreach is being done through more than 8000 youth volunteers. Till now through the various activities undertaken on-ground 2.4+ Crore people reached out so far, out of which more than 92 lakh youth and 29.6 lakh women have actively participated in the activities of the Abhiyaan and spreading on-ground the message against substance use. Around 4,000+ Yuva Mandals, NYKS & NSS Volunteers, Youth Clubs have also been associated with the Abhiyaan. Across the country till now, 13+ lakh students have been reached with events, competitions and sessions organized in 6000+ schools.
2. Social media has effectively been utilized to spread the message of the NMBA online by creating handles on Facebook, Twitter & Instagram and sharing daily updates on them. An Android based mobile Application has been developed to capture the data of activities happening on ground on a real-time basis by the districts and master volunteers. This App has been placed on the Google Play Store.
3. 355 Integrated Rehabilitation Centres for Addicts (IRCAs) are supported by the Ministry. These IRCAs not only provide for treating the drug victims, but also give services of preventive education, awareness generation, motivational counselling, detoxification/de-addiction, after care and re-integration into the social mainstream. Ministry also provided support to special de-addiction centre for women and children.
4. 53 Community based Peer led Intervention (CPLI) Centres are supported by the Ministry. These CPLIs focus on vulnerable and at risk children and adolescents. Under this, peer educators engage children for awareness generation and life skill activities.
5. 78 Outreach and Drop In Centres (ODICs) are supported by the Ministry. These ODICs provide safe and secure space of treatment and rehabilitation for substance users, with provision of screening, assessment and counselling and thereafter provide referral and linkage to treatment and rehabilitation services for substance dependence.
6. Ministry also supports setting up of 36 Addiction Treatment Facilities (ATFs) in some Government hospitals, which is being implemented through AIIMS, New Delhi.
7. The Ministry is also providing financial support for setting up of District De-Addiction Centre (DDAC) in various districts. These DDACs would provide comprehensive facilities hitherto being provided by IRCA, ODIC & CPLI together. The main focus of the DDAC is early prevention, education, demand reduction, identification, treatment and rehabilitation services of vulnerable individuals or individuals affected by substance use disorders.
8. The Ministry supported GIA institutions providing counselling, treatment & rehabilitation services have been geo-tagged for ease of access.
9. A Toll-free Helpline for de-addiction, 14446 is being maintained by the Ministry for providing primary counseling and immediate assistance to the persons seeking help through this helpline.
10. Ministry through its autonomous body National Institute of Social Defence (NISD) and other collaborating agencies like SCERTs, Kendriya Vidyalaya Sangathan etc. provides for regular awareness generation and sensitization sessions for all stakeholders including students, teachers, parents.
The State-wise number of de-addiction centres across the Country is as Annexure-A.
The Ministry under the scheme of NAPDDR has proposed to open 290 district de-addiction centres across the country in next five years.
The revised allocation since year 2017-18 to financial year 2021-22 are as under –
Sr. No
Financial Year
Revised Allocation (Rs. in Crore)
1.
2017-18
46.00
2.
2018-19
193.50
3.
2019-20
245.00
4.
2020-21
150.00
5.
2021-22
200.00
The Ministry provides financial assistance to NGOs/VOs for running and maintenance of IRCAs, ODICs and CPLIs under the Scheme of NAPDDR. As per guideline of the Scheme, 15 Staffs are for 15 bedded IRCA Centre, 06 Staffs are for ODIC projects and 23 Staffs are for CPLI projects have been sanctioned. The State-wise number of de-addiction centres, being financially supported by this Ministry, is attached at Annexure – A.
*****
Annexure-A
State-wise Number of de-addiction centres under NAPDDR
State
IRCA
CPLI
ODIC
ATF
SLCA
Grand Total
ANDHRA PRADESH
10
4
4
1
1
20
ARUNACHAL PRADESH
0
1
1
0
0
2
ASSAM
18
3
3
0
1
25
BIHAR
9
0
0
1
1
11
CHANDIGARH
0
1
1
0
0
2
CHATTISGARH
3
1
3
0
1
8
DAMAN & DIU (ONLY DAMAN)
1
0
0
0
0
1
DELHI
10
6
8
2
1
27
GOA
0
0
0
2
0
2
GUJARAT
7
3
3
3
1
17
HARYANA
9
1
1
0
1
12
HIMACHAL PRADESH
6
1
0
1
1
9
JAMMU AND KASHMIR
1
2
3
12
1
19
JHARKHAND
1
0
0
1
0
2
KARNATAKA
33
0
0
0
1
34
KERALA
20
2
2
1
1
26
MADHYA PRADESH
13
4
8
2
1
28
MAHARASHTRA
42
2
0
1
1
46
MANIPUR
26
2
6
0
1
35
MEGHALAYA
1
1
1
1
0
4
MIZORAM
11
0
2
1
1
15
NAGALAND
8
1
1
0
1
11
ORISSA
40
3
6
0
1
50
PUDUCHERRY
1
0
1
0
0
2
PUNJAB
5
1
2
0
0
8
RAJASTHAN
17
5
7
0
0
29
SIKKIM
2
0
0
1
0
3
TAMIL NADU
22
0
0
0
1
23
TELANGANA
8
1
1
0
1
11
TRIPURA
0
0
2
1
0
3
UTTAR PRADESH
19
5
9
4
0
37
UTTARAKHAND
4
1
1
1
1
8
WEST BENGAL
8
2
2
0
1
13
Grand Total
355
53
78
36
21
543
This information was given by the Minister of State for Social Justice & Empowerment, A. Narayanaswamy in a written reply in the Rajya Sabha today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লৈরিবা নিশা লাইচুহন্দনবা সেন্তরশিং
06 APR 2022 3:38PM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস অমসুং এমপৱারমেন্ত মন্ত্রালয়না নেসনেল এক্সন প্লান ফোর দ্রগ দিমান্দ রিদক্সন (এন.এ.পি.দি.দি.আর.) শেমখ্রে অমদি চৎনখ্রে, মসিগী মখাদা সরকারনা নহাশিংগী মরক্তা পোৎলমশিং লান্না শিজিন্নরিবা অসি ফানবগী থবক্তা মতেং পাংলি অমদি কোওর্দিনেতেদ এক্সন লৌখৎলি৷
- মন্ত্রালয়না খ্বাইদগী ফিভম শোকপা য়ানা লৈরিবা জিলা ২৭২দা নাশা মুক্ত ভারত অভিয়ান (এন.এম.বি.এ.) হৌদোকখ্রে, মসিগী মখাদা নহা ভোলুন্তিয়র ৮০০০ হেনবগী খুৎথাংদা অচৌবা কম্ম্যুনিতী আউত্রিচ অমা পাংথোক্লি৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা, গ্রাউন্দদা পাংথোক্লিবা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংগী খুৎথাংদা,মীওই কোতি ২.৪+দা হৌজিক ফাওবগী ওইনা য়ৌবা ঙমখ্রে, মসিগী মনুংদা নহা লাখ ৯২ হেন্না অমসুং নুপী লাখ ২৯.৬না অভিয়ানগী থবক থৌরমশিংদা এক্তিবলী শরুক য়াখ্রে অমদি পোৎলমশিং লান্না শিজিন্নরিবা অসিগী মাইয়োক্তা মেসেজ গ্রাউন্দদা শন্দোকপদা এক্তিবলী শরুক য়াখ্রে৷ য়ুব মন্দল ৪,০০০+রোম, এন.ৱাই.কে.এস. অমসুং এন.এস.এস. ভোলুন্তিয়রশিং, য়ুথ ক্লবশিংনা অভিয়ান অসিগসু চৎমিন্নখ্রে৷ ঙসি ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা স্কুল ৬০০০+তা শিনখিবা ইভেন্তশিং, কম্পিতিসনশিং অমসুং সেসনশিং মহৈরোই লাখ ১৩+দা য়ৌরকখ্রে৷
- ফেসবুক, ত্বিত্তর অমসুং ইন্সতাগ্রামদা হেন্দলশিং শেমদুনা সোসিএল মেদিয়াবু এন.এম.বি.এ.গী মেসেজ অসি ওনলাইনদা শন্দোকপদা ইফেক্তিব ওইনা শিজিন্নখ্রে অমদি মখোয়দা নুংতিগী ওইবা অপদেৎশিং সেয়র তৌরি৷ দিস্ত্রিক অমসুং মাস্তর ভোলুন্তিয়রশিংনা রিএল-তাইম বেসিস্তা গ্রাউন্দদা থোক্লিবা থবক-থৌরমশিংগী দাতা অদু লৌশিন্নবা এন্দ্রোইদ বেজ মোবাইল এপ্লিকেসন অমা শেমখ্রে৷ হায়রিবা এপ অসি গুগল প্লে স্তোরদা ফংহনখ্রে৷
- ইন্তিগ্রেতেদ রিহেবিলিতেসন সেন্তর্স ফোর এদিক্ত (আই.আর.সি.এ.শিং) ৩৫৫ মন্ত্রালয়না সপোর্ত তৌরি৷ হায়রিবা আই.আর.সি.এ.শিং অসিনা দ্রগ ভিক্তিমশিং অসি লাইয়েংবিবা খক্তা নত্তনা ঙাকথোক্নবগী তাকপি-তম্বিবা, এৱার্নেস পাংথোকপা, ৱাখল হোংহন্নবা কাউন্সিলিং তৌবা, দিতোক্সিফিকেসন/দি-এদিক্সন, নিংথিনা য়েংশিনবিবা অমদি সোসিএল মেনস্ত্রিমদা অমুক হন্না পুনশিনহল্লকপগী সর্ভিসশিংসু পীরি৷ মন্ত্রালয়নসু নুপী অমদি অঙাংশিংগী ওইবা অখন্নবা দি-এদিক্সন সেন্তরদা সপোর্ত পীরি৷
- মন্ত্রালয়না কম্ম্যুনিতী বেজ পীয়র লেদ ইন্তরবেন্সন (সি.পি.এল.আই.) সেন্তর ৫৩ সপোর্ত তৌরি৷ হায়রিবা সি.পি.এল.আই.শিং অসিনা ফিভম শোক্নিংঙাই ওইরবা অমদি খুদোংথিবগী চাং ৱাংনা লৈরিবা অঙাংশিং অমদি ইনখৎলক্লিবা মীরোনশিংদা মীৎয়েং থম্লি৷ মসিগী মখাদা, পীয়র এজুকেতরশিংনা অঙাংশিংবু এৱার্নেস পাংথোকপা অমদি লাইফ স্কিল এক্তিবিতীশিংগীদমক শিজিন্নরি৷
- মন্ত্রালয়না আউত্রিচ এন্দ দ্রোপ ইন সেন্তর (ও.দি.আই.সি.) ৭৮ সপোর্ত তৌরি৷ হায়রিবা ও.দি.আই.সি.শিং অসিনা স্ক্রিনিং, এসেসমেন্ত অমসুং কাউন্সিলিং তৌদুনা পোৎলমশিং অসিবু শিজিন্নরিবা মীওইশিংগীদমক লাইয়েং চৎথবা অমদি রিহেবিলিতেসনগীদমক সেফ অমসুং সেক্যোর ওইবা স্পেস পীরি অমদি মসিগী মতুং তারকপদা পোৎলমশিং অসিদা মখা পোনজবা মীওইশিংগী ওইনা ত্রিতমেন্ত অমদি রিহেবিলিতেসন সর্ভিসশিংদা রিফরেল অমদি লিঙ্কেজ পীরি৷
- সরকারগী হোস্পিতাল খরদা এদিক্সন ত্রিতমেন্ত ফেসিলিতী (এ.তি.এফ.শিং) ৩৬ লিংখৎপদসু মন্ত্রালয় অসিনা সপোর্ত তৌরি অমদি মসি ন্যু দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.কী খুৎথাংদা চলাইরি৷
- তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা দিস্ত্রিক দি-এদিক্সন সেন্তর (দি.দি.এ.সি.) লিংখৎনবগীদমক মন্ত্রালয় অসিনসু শেল-থুমগী ওইবা মতেং পাংলি৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা আই.আর.সি.এ., ও.দি.আই.সি., অমসুং সি.পি.এল.আই.না পীরিবা মখল শুরবা খুদোংচাবশিং অসি হায়রিবা দি.দি.এ.সি.শিং অসিনা পীরগনি৷ দি.দি.এ.সি.গী মরু ওইবা পান্দম অদুদি ঙন্না ঙাকথোকপা, তাকপি-তম্বিবা, দিমান্দ হন্থহনবা, খন্দোকপা, লাইয়েং চৎথবা অমসুং ফিভম শোক্নিংঙাই ওইরবা মীওইশিং নত্রগা পোৎলমশিং অসি শিজিন্নবদগী শোকহল্লিবা মীওইশিংবু লাইয়েংবিবা অমসুং রিহেবিলিতেসন সর্ভিসশিং পীবা অসিনা ওইরি৷
- কাউন্সিলিং পীরিবা অমদি লাইয়েং চৎথরিবা জি.আই.এ. ইন্সতিত্যুসনশিংবু মন্ত্রালয়না সপোর্ত তৌখ্রে অমদি লাইনা খঙবা ঙম্নবগীদমক রিহেবিলিতেসন সর্ভিসশিংবু জিও-তেগ তৌখ্রে৷
- দি-এদিক্সনগীদমক তোল-ফ্রী হেল্পলাইন অমা ১৪৪৪৬ মন্ত্রালয়না থম্লি, হেল্পলাইন অসিগী খুৎথাংদা মতেং নিরক্লিবা মীওই অদুদা মন্ত্রালয় অসিনা মরু ওইবা কাউন্সিলিং অমদি খুদক্কী ওইবা মতেং পীরি৷
- মন্ত্রালয়না মহাক্কী ওতোনোমস বোদী, নেসনেল ইন্সতিত্যুত ওফ সোসিএল দিফেন্স (এন.আই.এস.দি.) অমসুং এস.সি.ই.আর.তি.শিং., কেন্দ্রিয়া বিদ্যলয় সঙ্গথননচিংবা অতোপ্পা কোলাবোরেতিং এজেন্সীশিংগী খুৎথাংদা মহৈরোইশিং, ওজাশিং অমদি মমা মপা ওইবশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা চাং নাইনা এৱার্নেস অমসুং সেন্সিতাইজেসন সেসনশিং পাংথোক্লি৷
লৈবাক অসিদা লৈরিবা দি-এদিক্সন সেন্তরশিংগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা মশিং অদু এনেক্সচর-এ.দা পীরি৷
লাক্কদৌরিবা চহি মঙাগী মতমদা লৈবাক অসিদা এন.এপি.দি.দি.আর. স্কিমগী মখাদা মন্ত্রালয় অসিনা দিস্ত্রিক দি-এদিক্সন সেন্তর ২৯০ হাংদোক্নবা হৌদোরকখ্রে৷
২০১৭-১৮ চহিদগী হৌরগা শেনবা চহি ২০২১-২২ ফাওবদা লৈরিবা রিভাইস এলোকেসন অদু মখাদা লৈরে –
সিরিএল নম্বর
শেনবা চহি
রিভাইস এলোকেসন (লুপা কোতিদা)
১.
২০১৭-১৮
৪৬.০০
২.
২০১৮-১৯
১৯৩.৫০
৩.
২০১৯-২০
২৪৫.০০
৪.
২০২০-২১
১৫০.০০
৫.
২০২১-২২
২০০.০০
এন.এ.পি.দি.দি.আর. স্কিমগী মখাদা আই.আর.সি.এ.শিং, ও.দি.আই.সি.শিং অমসুং সি.পি.এল.আই.শিং অসি চলাইনবা অমদি য়েংশিন্নবগীদমক মন্ত্রালয় অসিনা এন.জি.ও.শিং/ভি.ও.শিংদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীরি৷ স্কিম অসিগী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, ফমুং ১৫ থাবা আই.আর.সি.এ. সেন্তরগী স্তাফ ১৫, ও.দি.আই.সি. প্রোজেক্তশিংগী স্তাফ ০৬ অমদি সি.পি.এল.আই. প্রোজেক্তশিংগী স্তাফ ২৩ পীখ্রে৷ মন্ত্রালয় অসিনা শেল-থুমগী ওইবা মতেং পাংলিবা দি-এদিক্সন সেন্তরশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা মশিং অদু এনেক্সচর-এ.দা হাপ্লি৷
*****
এনেক্সচর-এ
এন.এ.পি.দি.দি.আর.গী মখাদা লৈরিবা দি-এদিক্সন সেন্তরশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা মশিং
রাজ্য
আই.আর.সি.এ.
সি.পি.এল.আই.
ও.দি.আই.সি.
এ.তি.এফ.
এস.এল.সি.এ.
অপুনবা
আন্ধ্র প্রদেশ
১০
৪
৪
১
১
২০
অরুনাচল প্রদেশ
০
১
১
০
০
২
অসাম
১৮
৩
৩
০
১
২৫
বিহার
৯
০
০
১
১
১১
চান্দিগর
০
১
১
০
০
২
ছত্তিশগর
৩
১
৩
০
১
৮
দামন অমসুং দিউ (দামন খক্তমক)
১
০
০
০
০
১
দিল্লী
১০
৬
৮
২
১
২৭
গোৱা
০
০
০
২
০
২
গুজরাত
৭
৩
৩
৩
১
১৭
হরিয়ানা
৯
১
১
০
১
১২
হিমাচল প্রদেশ
৬
১
০
১
১
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১
২
৩
১২
১
১৯
ঝর্খন্দ
১
০
০
১
০
২
কর্নাতকা
৩৩
০
০
০
১
৩৪
কেরলা
২০
২
২
১
১
২৬
মধ্য প্রদেশ
১৩
৪
৮
২
১
২৮
মহারাস্ত্র
৪২
২
০
১
১
৪৬
মনিপুর
২৬
২
৬
০
১
৩৫
মেঘালয়
১
১
১
১
০
৪
মিজোরাম
১১
০
২
১
১
১৫
নাগালেন্দ
৮
১
১
০
১
১১
ওরিশা
৪০
৩
৬
০
১
৫০
পুদুচেরী
১
০
১
০
০
২
পঞ্জাব
৫
১
২
০
০
৮
রাজস্থান
১৭
৫
৭
০
০
২৯
সিক্কিম
২
০
০
১
০
৩
তামিল নাদু
২২
০
০
০
১
২৩
তেলঙ্গনা
৮
১
১
০
১
১১
ত্রিপুরা
০
০
২
১
০
৩
উত্তর প্রদেশ
১৯
৫
৯
৪
০
৩৭
উত্তরখন্দ
৪
১
১
১
১
৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮
২
২
০
১
১৩
অপুনবা
৩৫৫
৫৩
৭৮
৩৬
২১
৫৪৩
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা সোসিএল জস্তিস অমসুং এমপৱারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী এ. নারায়নস্বামীনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷