ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
রাস্ত্রিয়া গোকুল গ্রাম মিসন
05 APR 2022 6:08PM by PIB Imphal
সাইন্তিফিক অমসুং হোলিস্তিক ওইবা মওংদা ইন্দিজেনস বোভাইন ব্রীদশিংগী কঞ্জর্ভেশনঅমসুং দেবেলপমেন্তগী পান্দমদা গোকুল গ্রাম ১৬পু ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দিগেনস কেতল দেবেলপমেন্ত সেন্তরশিং ওইনা লিংখৎনবগীদমক্তা রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসনগী মখাদা ফন্দশিং থাদোকখ্রে।
-
- সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা িন্দিগেনস কেতল রিয়রিং অমসুং কঞ্জর্ভেশন প্রোমোত তৌবা
- ইন্দিজেনস ব্রীদশীংগী প্রোদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং সা্তেন্নেবল ওইবা মওংদা এনিমল প্রোদক্তশিংদগী ফংলকপা ইকোনোমিক রিতর্নশিং হেনগৎহনবা।
- ইন্দিজেনস ব্রীদশিংগী জেনেতিক মেরিৎ য়াম্না ৱাংবা বুলশিং প্রোপাগেত তৌবা।
- দ্রোদ এনিমল পাৱর শিজিন্নবগীদমক্তা মতিক চাবা তেক্নোলোজী
- বেলেন্স ন্যুত্রিশন অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ এনিমল কিয়র পীনবা ।
- মোদর্ন ফার্ম মেনেজমেন্ত প্রক্তিসশিং ওপ্তিমাইজ তৌনবা অমসুং কমন রিসোর্স মেনেজমেন্ত প্রোমোত তৌনবা।
- গ্রীন পাৱর অমসুং ইকো তেক্নোলোজী প্রোমোত তৌনবা।
মাহারাস্ত্র য়াওনা রাজ্যশিংগী মতুং ইন্না রাজ্য কয়া অমদা লিংখৎখিবা গোকুল গ্রামশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর Iদা পীরি।। গোকুল গ্রামশিং অসি শানবগীদমক্তা ওরিশাগী রাজ্য সরকারদগী প্রোপোজল অমত্তা ফংখিদে।
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসনগী মখাদা রাজ্যগী মতুং ইন্না থাদোকখিবা ফন্দশিং অদু এনেক্সচর-IIদা পীরি।
মখাগী ফেসিলিতীশিং অসি ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দিজেনস কেতল সেন্তরশিং-গোকুল গ্রামশিংদা পীখি: i) শনবী অমসুং শন্নাওগী শঙ্গোলশিং; ii) বায়ো গ্যাস প্লান্ত; iii) এগ্রিকলচরেল ইক্যুইপমেন্তশিং; iv) য়ুরিন দিস্তিলেশন প্লান্ত; iv) কমপোস্ত অমসুং ভর্মিকমপোস্ত পিৎশিং; vi) সিমেন অমসুং লিক্বিদ নাইত্রোজেন অমসুং অতোপ্পা তঙাইফদনা চংবা ইনফ্রাস্ত্রকচর।
ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দিজেনস কেতল সেন্তরশীং-গোকুল গ্রামশিং অদু শঙ্গোম য়োন্দুনা, ভেল্যু য়াওবা শঙ্গোমগী পোত্থোকশিং, লৌমীশিংদা , ব্রীদরশিংদা অমসুং ইন্সতিত্যুশনশিং অসিনচিংবশিংদা বুলশিং, হীফরশিং অমসুং শন্নাওশিংগী মওংদা গোকুল গ্রামশিংদা পুথোকপা ইন্দিজেনস ব্রীদশিংগী অৱাংবা জেনেতিক মেরিৎ স্তোক য়োন্দুনা ভায়েবল অমসুং সস্তেন্নবল ওইহল্লে।
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী ফিশরিজ, এনিমল হসবেন্দ্রী অমসুং দেরীয়িংগী মন্ত্রী, শ্রী পার্শোত্তম রুপালানা ঙসি লোক সভা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সচর-I
রাজ্য কয়া অমদা লিংখৎপা গোকুল গ্রামশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
রাজ্যগী মমিং
সেরিয়ল নম্বর
গোকুল গ্রামগী লোকেশন
অন্ধ্র প্রদেশ
১
কেতল ব্রিদিং ফার্ম, চাদালাৱাদা, প্রকাসম দিস্ত্রিক্ত
তেলঙ্গনা
১
পি.ভি.এন.আর. তেলংগানা ভেতেরিনারি য়ুনিভর্সিতি
কর্নাতকা
১
অম্রিতমহল, সবসেন্তর, লিংদাহল্লি, চিক্কামাগালুরু দিস্ত্রিক্ত
গুজরাত
১
ধরমপুর , দিস্ত্রিক্ত : পোরবন্দর
মধ্য প্রদেশ
১
কেতল ব্রিদিং ফার্ম, রাতোনা, সাগর
মহারাস্ত্র
২
বুল মদর ফার্ম, তাথৱাদে দিস্ত্রিক্ত, পুনে
বুল মদর ফার্ম, পোহারা দিস্ত্রিক্ত, অম্রাৱতি
পঞ্জাব
১
বির দোসাঞ্ঝ নাভা
হরিয়ানা
১
হিসার
হিমাচল প্রদেশ
১
থংখাস দিস্ত্রিক্ত উনা
উত্তর প্রদেশ
৩
দুৱাসু মথুরা
অরাজিলাইন্স ৱারানসি
সিম্রা ৱিরন, শাহাজানপুর
অরুনাচল প্রদেশ
১
তেজু লোহিত
ছত্তিসগর
১
ইন্সতিতিউসনেল গোকুল গ্রাম ঝালম, দিস্ত্রিক্ত-বেমতেরা
বিহার
১
দুমরাও, বক্সর
এনেক্সচর II
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসনগী মখাদা রাজ্যগী মতুং ইন্না থাদোকখিবা ফন্দশিং
(লুপা লাখতা)
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
অপুনবা রিলীস
রাজ্যশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১৮৯৯.৮১
৪৩৯.৭৪
৩১৮১.৩৮
৫৬৫২.৩৮
১১১৭৩.৩১
২
অরুনাচল প্রদেশ
১৪.৭৫
৫৪৪.৭০
১২৪০.৮০
৩৯৭.০৮
২১৯৭.৩৩
৩
অসাম
৪৮৯৬.১০
০.০০
০.০০
২২৭.৯৭
৫১২৪.০৭
৪
বিহার
৪৮৫০.৮৩
১২৩০.৯৫
৭৪০১.০৮
১০৪৮.১৪
১৪৫৩১.০০
৫
ছত্তিসগর
২৬৪০.৪২
১০১৯.৭৮
১০১.২৫
৮৪১.৬৫
৪৬০৩.১০
৬
গোৱা
২.৮৪
৯৭.৭২
০.০০
০.০০
১০০.৫৬
৭
গুজরাত
২০৮০.১০
৯৪২.৮৮
১০১.২৫
২৭৩৫.৩০
৫৮৫৯.৫৩
৮
হরিয়ানা
২৫০৫.১৪
২০৫.৪৪
৯৬.৩৯
৩০৫.৪৪
৩১১২.৪১
৯
হিমাচল প্রদেশ
১৭২৯.৪৬
৫১৯.৪২
৪৮৪.২৫
৫৫৮৬.৫৮
৮৩১৯.৭১
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১৭৪৪.৯৭
৭৯১.৯৯
৮১.০০
১৫৩৩.৯৩
৪১৫১.৮৯
১১
ঝারখন্দ
৩২৮৭.৩৬
৫৪০.৪৬
১০১.২৫
২২৪৪.৫৩
৬১৭৩.৬০
১২
কর্নাতকা
১৬৪.৩৮
৭৫৬.৪৭
১০১.২৫
১৯৯৬.৪৬
৩০১৮.৫৬
১৩
কেরলা
২৬৬২.২৯
৩০১.০৩
৩১৩.০০
৩১৪.০০
৩৫৯০.৩২
১৪
মধ্য প্রদেশ
২৮৫২.৩২
২১৫৫.৮৬
২১১৩.৪৪
৬০২৪.৯৬
১৩১৪৬.৫৮
১৫
মহারাস্ত্র
৩৩১৪.৫৭
১৪৭৯.৭১
২০২.৫০
০.০০
৪৯৯৬.৭৮
১৬
মনিপুর
৫৪৭.৬০
৭৩০.৭৪
৫০০.৬৪
২৯৪.৯৮
২০৭৩.৯৬
১৭
মেঘালয়
১০২৫.৫৩
০.০০
২০৩৯.২২
৭৩৮.২১
৩৮০২.৯৬
১৮
মিজোরাম
২০১.৭২
০.০০
২৬৮.২৮
১৫৪.১১
৬২৪.১১
১৯
নাগালেন্দ
৪৮৪.৭৫
০.০০
৩৭২.০৬
৪৯৪.১৭
১৩৫০.৯৮
২০
ওরিশা
২৪৮৩.৭১
১০৯০.৩৩
০.০০
৩৪৮০.৪২
৭০৫৪.৪৬
২১
পঞ্জাব
৯০২.১৮
২৮৪৯.৩৩
৭১৪.১৩
০.০০
৪৪৬৫.৬৪
২২
রাজস্থান
৩৯৬.০৭
১৩৮৬.১৫
৪০৫.০০
২২৫৪.৭৭
৪৪৪১.৯৯
২৩
সিক্কিম
৫৬.০৭
৬৭৭.৯৮
০.০০
২৬৮.৭৮
১০০২.৮৩
২৪
তামিল নাদু
২৬১৩.৮৩
৫৩৬.০৮
২১৬৮.৩৮
২৬৬৩.০১
৭৯৮১.৩০
২৫
তেলঙ্গনা
২৬২৮.৯১
২৫২২.৬০
২০২.৫০
২৪৩৯.৭৬
৭৭৯৩.৭৭
২৬
ত্রিপুরা
৪৭৩.৪৫
১০৬৬.৫৮
০.০০
২৫২৪.১৫
৪০৬৪.১৮
২৭
উত্তর প্রদেশ
৩১৭১.১৪
৩৩৩৪.৯৪
১০১২.৫০
২৯৪১.৩৬
১০৪৫৯.৯৪
২৮
উত্তরাখন্দ
৫০০৭.১৮
৫০৮.৭৭
৩০২৩.৪৫
২১১৫.৪৪
১০৬৫৪.৮৪
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৬৮.৯২
১০২৬.০৬
২০২.৫০
১২১৩.৩৬
২৯১০.৮৪
অপুনবা
৫৫১০৬.৪০
২৬৭৫৫.৭১
২৬৪২৭.৪৯
৫০৪৯০.৯৪
১৫৮৭৮০.৫৪
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
১
এ এন্দ এন লেন্দস
৩০৯.৯০
০.০০
০.০০
০.০০
৩০৯.৯০
২
চন্দিগর
৩.১৮
০.০০
০.০০
০.০০
৩.১৮
৩
দাদরা অমসুং নগর হৱেলি
১.৩৮
০.০০
০.০০
০.০০
১.৩৮
৪
দমন অমসুং দ্যু
০.১২
০.০০
০.০০
০.০০
০.১২
৫
দিল্লী
০.০০
০.০০
০.০০
০.০০
০.০০
৬
লদাখ
১০৫.০০
০.০০
১০৫.০০
৭
লক্ষদিপ
১.০২
০.০০
০.০০
০.০০
১.০২
৮
পোন্দিচেরি
০.০০
০.০০
০.০০
১৪৪.৪৪
১৪৪.৪৪
অপুনবা
৩১৫.৬০
০.০০
১০৫.০০
১৪৪.০০
৫৬৪.৬০
রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশীং, সেন্ত্রেল সিমেন প্রোদক্সন স্তেশন অমসুং এন.দি.দি.বি.
১
এন.দি.দি.বি.
১৪২৫৮.২০
০.০০
১১৬১৮.৮৯
১২০৪২.৯০
৩৭৯১৯.৯৯
২
আই.সি.এ.আর.-এন.বি.এ.জি.আর
৮৯০.১১
২১৮.০৪
১৭০০.০০
৭৯৪.৩৬
৩৬০২.৫১
৩
সি.এফ.এস.পি. অমসুং তি.আই.
৩১০৫.০০
০.০০
০.০০
০.০০
৩১০৫.০০
৪
দি.আর. আর.পি. সি.এ.য়ু., বিহার
১৩৫২.০০
০.০০
০.০০
২০২৮.০০
৩৩৮০.০০
৫
সি.আই.আর.সি. মেরত
৬৭৫.৮০
৬৭৫.৮০
৬
অতোপ্পশিং
১৬.২৯
০.০০
১৩৯.৩৪
০.০০
১৫৫.৬৩
অপুনবা
১৯৬২১.৬০
২১৮.০৪
১৩৪৫৮.২৩
১৫৫৪১.০৬
৪৮৮৩৮.৯৩
পুল্লপকী অপুনবা
৭৫০৪৩.৬০
২৬৯৭৩.৭৫
৩৯৯৯০.৭১
৬৬১৭৬.০০
২০৮১৮৪.০৬

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
RASHTRIYA GOKUL Gram Mission
05 APR 2022 6:08PM by PIB Delhi
Under Rashtriya Gokul Mission funds have been released for setting up of 16 Gokul Grams as Integrated Indigenous Cattle Development Centres with the aim of conservation and development of indigenous bovine breeds in a scientific and holistic manner. The objectives of Gokul Gram are as under:-
1. To promote indigenous cattle rearing and conservation in a scientific manner.
2. To enhance productivity of indigenous breeds and increase economic returns from animal products in a sustainable manner.
3. To propagate high genetic merit bulls of indigenous breeds.
4. To encourage appropriate technology for use of Draught Animal Power.
5. To provide balanced nutrition and integrated animal health care.
6. To optimize modern Farm Management practices and promote Common Resource Management.
7. To promote Green Power and Eco technology.
The details of the Gokul Grams set up in various States, State-wise including in the State of Maharashtra is given at Annexure I. No proposal has been received from the State Government of Odisha for establishment of Gokul Grams.
Funds released under Rashtriya Gokul Mission during the last three years and current year, State wise is given at Annexure-II
The following facilities have been provided in the Integrated Indigenous Cattle Centres- Gokul Grams: i) cow and calf sheds; ii) Bio Gas Plant; ii) Agricultural equipments;
iii) Urine distillation plant; iv) Compost and Vermicompost pits; v) semen and liquid nitrogen and other essential infrastructure .
The Integrated Indigenous Cattle Centres-Gokul Grams has been made viable and sustainable through sale of milk, value added milk products, sale of high genetic merit stock of indigenous breeds produced at Gokul Grams in the form of bulls, heifers and calves to farmers, breeders and Institutions etc.
This information was given by the Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, SHRI PARSHOTTAM RUPALA in a written reply in the Lok Sabha today.
Annexure-I
Details of the Gokul Grams set up in various States
Name of the State
S.No.
Location of Gokul Gram
Andhra Pradesh
1
Cattle Breeding farm, Chadalawada, Prakasam district
Telanagana
1
PVNR Telangana Veterinary University
Karnataka
1
Amrithmahal, Subcenter, Lingadahalli,
Chikkamagaluru, District
Gujarat
1
Dharampur, Dist: Porbandar
Madhya Pradesh
1
Cattle Breeding Farm, Ratona, Sagar
Maharashtra
2
Bull Mother Farm , Tathwade Dist.Pune
Bull Mother Farm , Pohara Dist.Amravati
Punjab
1
Bir Dosanjh Nabha
Haryana
1
Hisar
Himachal Pradesh
1
Thanakhas District Una
Uttar Pradesh
3
DUVASU Mathura
Arazilines Varanasi
Simra Viran, Shahjahanpur
Arunachal Pradesh
1
Tezu, Lohit
Chhattisgarh
1
Institutional Gokul Gram Jhalam, District-Bemetra
Bihar
1
Dumranw, Buxar
Annexure II
Fund released under Rashtriya Gokul Mission State wise during last 3 years and
current year
(Rs in lakh)
SN
Name of the
State/UTs
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
Total Release
States
1
Andhra Pradesh
1899.81
439.74
3181.38
5652.38
11173.31
2
Arunachal Pradesh
14.75
544.70
1240.80
397.08
2197.33
3
Assam
4896.10
0.00
0.00
227.97
5124.07
4
Bihar
4850.83
1230.95
7401.08
1048.14
14531.00
5
Chattisgarh
2640.42
1019.78
101.25
841.65
4603.10
6
Goa
2.84
97.72
0.00
0.00
100.56
7
Gujarat
2080.10
942.88
101.25
2735.30
5859.53
8
Haryana
2505.14
205.44
96.39
305.44
3112.41
9
Himachal Pradesh
1729.46
519.42
484.25
5586.58
8319.71
10
Jammu & Kashmir
1744.97
791.99
81.00
1533.93
4151.89
11
Jharkhand
3287.36
540.46
101.25
2244.53
6173.60
12
Karnataka
164.38
756.47
101.25
1996.46
3018.56
13
Kerala
2662.29
301.03
313.00
314.00
3590.32
14
Madhya Pradesh
2852.32
2155.86
2113.44
6024.96
13146.58
15
Maharashtra
3314.57
1479.71
202.50
0.00
4996.78
16
Manipur
547.60
730.74
500.64
294.98
2073.96
17
Meghalaya
1025.53
0.00
2039.22
738.21
3802.96
18
Mizoram
201.72
0.00
268.28
154.11
624.11
19
Nagaland
484.75
0.00
372.06
494.17
1350.98
20
Orissa
2483.71
1090.33
0.00
3480.42
7054.46
21
Punjab
902.18
2849.33
714.13
0.00
4465.64
22
Rajasthan
396.07
1386.15
405.00
2254.77
4441.99
23
Sikkim
56.07
677.98
0.00
268.78
1002.83
24
Tamil Nadu
2613.83
536.08
2168.38
2663.01
7981.30
25
Telangana
2628.91
2522.60
202.50
2439.76
7793.77
26
Tripura
473.45
1066.58
0.00
2524.15
4064.18
27
Uttar Pradesh
3171.14
3334.94
1012.50
2941.36
10459.94
28
Uttrakhand
5007.18
508.77
3023.45
2115.44
10654.84
29
West Bengal
468.92
1026.06
202.50
1213.36
2910.84
Total
55106.40
26755.71
26427.49
50490.94
158780.54
Union Territories
1
A & N Lands
309.90
0.00
0.00
0.00
309.90
2
Chandigarh
3.18
0.00
0.00
0.00
3.18
3
Dadra & Nagar Haveli
1.38
0.00
0.00
0.00
1.38
4
Daman & Diu
0.12
0.00
0.00
0.00
0.12
5
Delhi
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
6
Ladakh
105.00
0.00
105.00
7
Lakshadweep
1.02
0.00
0.00
0.00
1.02
8
Pondicherry
0.00
0.00
0.00
144.44
144.44
Total
315.60
0.00
105.00
144.00
564.60
Research Institutes, central Semen production Station and NDDB
1
NDDB
14258.20
0.00
11618.89
12042.90
37919.99
2
ICAR-NBAGR
890.11
218.04
1700.00
794.36
3602.51
3
CFSP&TI
3105.00
0.00
0.00
0.00
3105.00
4
DR RP CAU, Bihar
1352.00
0.00
0.00
2028.00
3380.00
5
CIRC Meerut
675.80
675.80
6
Others
16.29
0.00
139.34
0.00
155.63
Total
19621.60
218.04
13458.23
15541.06
48838.93
Grand Total
75043.60
26973.75
39990.71
66176.00
208184.06