অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
গ্রীন ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা তার্গেৎশিং সেত তৌখ্রে
04 APR 2022 3:39PM by PIB Imphal
নেস্নেল মিসন ফোর গ্রীন ইন্দিয়া (জি.আই.এম.) অসি নেস্নেল এক্সন প্লান ওন ক্লাইমেত চেঞ্জকী মখাদা পাইখৎপা মিসন নিপালগী মনুংদা অমনি।মসিগী পান্দমদি ভারতকী কোভর অদুবু ঙাক-শেনবা, অমুক হন্না হিংগৎহনবা অমসুং ফগৎহনবনি। মিসন অসিগী মখাদা থমখিবা তার্গেত অদু ফোরেস্ত /ত্রী কোভর হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈরিবা ফোরেস্তকী ক্বালিতী ফগৎহন্নবগীদমক্তা ফোরেস্ত অমসুং নন-ফোরেস্ত লেন্দশিংদা মিলিয়ন ১০ ঐচ.এ. নি। হৌখিবা চহি অহুম অসিগী মনুংদা নেস্নেল মিসন ফোর এ গ্রীন ইন্দিয়াগী মখাদা রাজ্যগী মতুং ইন্না কাইথখিবা শেন্থং অমসুং শিজিন্নখিবা শেন্থংশিং অদু এনেক্সচর- Iদা পীরি।
দ দেবলপমেন্ত মোনিতরিং এন্দ ইভাল্যুৱেশন ওফিস (দি.এম.ই.ও.), নিতি আয়োগ, ভারত সরকারনা রিলেভেন্স, ইফেক্তিবনেস, সস্তেনেবিলিতী, ইমপেক্তশিং অমসুং স্কীম অদুগী মনুংদা য়াওবা ইক্বিতীগী মতাংদা ২০২০-২১দা গ্রীন ইন্দিয়াগীদমক্তা নেস্নেল মিসনগী ইভাল্যুৱেশন অদু পাংথোকখি।
রাজ্যগী মতুং ইন্না প্লান্তেশন ক্রিয়েশনগী মতাংদা থমখিবা তার্গেতশিং অমসুং ফংখিবা এচীবমেন্তশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর-IIদা পীরি। রাজ্যশিংদা জি.আই.এম.ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা শরুক য়াননবা থৌগৎলি।
মসিগী ই-পাউ অসি এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সচর-I
হৌখিবা চহি অহুম অসিগী মনুংদা চহি অমসুং রাজ্যগী মতুং ইন্না কাইথখিবা শেন্থং অমসুং শিজিন্নখিবা শেন্থংশিং (রাজ্যশিংনা উৎলকখিবা য়ুতিলাইজেশন সার্তিফিকেতশিং অদুগী মধুং ইন্না):
লুপা করোরদা
S. No
রাজ্যশিং
ফিস্কেল য়িয়র ২০১৮-১৯
ফিস্কেল য়িয়র ২০১৯-২০
ফিস্কেল য়িয়র ২০২০-২১
কাইথখিবা শেন্থং
শিজিন্নখিবা শেন্থং
কাইথখিবা শেন্থং
শিজিন্নখিবা শেন্থং
কাইথখিবা শেন্থং
শিজিন্নখিবা শেন্থং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
২.৬৭
-
-
-
-
২.৬৭
২
ছত্তিসগর
৫.৩৬
৫.৩৬
৫.০৪
৫.০৪
১.৬৬
১.৩১
৩
হিমাচল প্রদেশ
-
-
-
-
১৭.০৯
-
৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
-
-
-
-
২৫.৭৩
-
৫
কর্নাতকা
১.৬২
১.৮১
২.২১
২.২১
২.৩৫
২.৩৫
৬
কেরলা
-
-
১৬.৩২
-
-
০.৭৩
৭
মনিপুর
৪.৮৯
৪.৮৯
৪.১৬
৪.০৩
৬.৭৪
৬.৭৪
৮
মিজোরাম
২২.৩৬
২২.৩৬
১৭.৭১
১৭.৭১
২.৯৯
২.৯৯
৯
ওরিশা
৪.৭৪
৪.৭৪
১৪.১৯
১০.৬৩
২৬.০১
১৮.৫১
১০
পঞ্জাব
০.০০
-
৩.১৯
-
-
৩.৯২
১১
উত্তরাখন্দ
-
১১.৩০
-
৮.৯১
২৭.৮৯
২৪.৭৩
১২
মধ্য প্রদেশ
২৪.১৬
৯.৭৬
৩০.৬৫
১৯.৭৬
-
২৪.৮৬
১৩
মহারাস্ত্র
১০.৩০
৭.৬৫
-
-
-
-
১৪
সিক্কিম
৩.৩২
৩.৩২
৩.১২
৩.০৭
২.১৯
২.০৮
১৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
-
-
৯.৪৩
-
-
-
অপুনবা
৭৯.৪৩
৭১.১৯
১০৬.০১
৭১.৩৫
১১২.৬৫
৯০.৮৯
এনেক্সচর-II
ফিস্কেল য়িয়র ২০১৫-১৬দগীনা ২০২০-২১ ফাওবদা গ্রীন ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা রাজ্যগী মতুং ইন্না থমখিবা তার্গেতশিং অমসুং ফংখিবা এচীবমেন্তশিং
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং
এদভান্স ৱার্ক তার্গেত (ঐচ.এ.)
প্লান্তেশন এচীবমেন্তকী ক্রিয়েশন (ঐচ.এ.)
১
অন্ধ্র প্রদেশ
২৭৩৭
১৪৩৩
২
ছত্তিসগর
২০১৯১
১৯১২৮
৩
হিমাচল প্রদেশ
৫৪৮০
-
৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৫৬৮০
-
৫
কর্নাতকা
১৯২০
১৯২০
৬
কেরলা
১২২৯৮
৯০১৫
৭
মধ্য প্রদেশ
২৩৩৫৮
১৯৪৭০
৮
মহারস্ত্র
৬৭৬৬
৫২২৪
৯
মনিপুর
১৬৯২০
১১৭৪০
১০
মিজোরাম
১৯৬৪৩
১৯৬৪৩
১১
ওরিশা
১৬৬৩৪
১৬৬৩৪
১২
পঞ্জাব
৪৩০৪
৪৩০৪
১৩
সিক্কিম
১৫০৯
১৫০৯
১৪
উত্তরাখন্দ
১১০৪৫
৭৪৮৩
১৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৮৬৬৬
-
অপুনবা
১৬৭১৫১
১১৭৫০৩

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Targets sets under Green India Mission
04 APR 2022 3:39PM by PIB Delhi
National Mission for a Green India (GIM) is one of the eight Missions under the National Action Plan on Climate Change. It aims at protecting, restoring and enhancing India’s forest cover and responding to Climate Change. The target under the Mission is 10 m ha on forest and non-forest landsfor increasing theforest/tree cover and to improve the quality of existing forest. The detail of state wise funds released and utilized under the National Mission for a Green India during the last three years is given in Annexure-1.
The Development Monitoring and Evaluation Office (DMEO), NITI Aayog, Government of India, has conducted the Evaluation of National Mission for a Green India in 2020-21 on aspects such as Relevance, Effectiveness, Efficiency, Sustainability, Impacts and Equity within the scheme and has further recommended the continuation of scheme.
The State-wise details of targets and its achievements regarding the creation of plantationis given in Annexure-II. All the states are being encouraged for participating in implementing GIM.
This information was given by the Minister of State for Environment, Forest & Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply in Lok Sabha today.
Annexure-I
Year wise and State wise funds allocated and utilized
(as per utilization certificates furnished by the States) under GIM during the last three years:
Rs in Crores
S. No
States
FY 2018-19
FY 2019-20
FY 2020-21
Allocated
Utilized
Allocated
Utilized
Allocated
Utilized
1
Andhra Pradesh
2.67
-
-
-
-
2.67
2
Chhattisgarh
5.36
5.36
5.04
5.04
1.66
1.31
3
Himachal Pradesh
-
-
-
-
17.09
-
4
Jammu & Kashmir
-
-
-
-
25.73
-
5
Karnataka
1.62
1.81
2.21
2.21
2.35
2.35
6
Kerala
-
-
16.32
-
-
0.73
7
Manipur
4.89
4.89
4.16
4.03
6.74
6.74
8
Mizoram
22.36
22.36
17.71
17.71
2.99
2.99
9
Odisha
4.74
4.74
14.19
10.63
26.01
18.51
10
Punjab
0.00
-
3.19
-
-
3.92
11
Uttarakhand
-
11.30
-
8.91
27.89
24.73
12
Madhya Pradesh
24.16
9.76
30.65
19.76
-
24.86
13
Maharashtra
10.30
7.65
-
-
-
-
14
Sikkim
3.32
3.32
3.12
3.07
2.19
2.08
15
West Bengal
-
-
9.43
-
-
-
Total
79.43
71.19
106.01
71.35
112.65
90.89
Annexure-II
State wise targets and achievements done under Green India Mission from FY 2015-16 to 2020-21
S. No.
States
Advance work
Target (ha)
Creation of Plantation Achievement (ha)
1.
Andhra Pradesh
2737
1433
1.
Chhattisgarh
20191
19128
1.
Himachal Pradesh
5480
-
1.
Jammu & Kashmir
5680
-
1.
Karnataka
1920
1920
1.
Kerala
12298
9015
1.
Madhya Pradesh
23358
19470
1.
Maharashtra
6766
5224
1.
Manipur
16920
11740
1.
Mizoram
19643
19643
1.
Odisha
16634
16634
1.
Punjab
4304
4304
1.
Sikkim
1509
1509
1.
Uttarakhand
11045
7483
1.
West Bengal
18666
-
Total
167151
117503