Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Online Monitoring of Pollution
04 APR 2022 3:38PM by PIB Delhi
Central Pollution Control Board (CPCB) issued direction under Section 18(1)(b) of the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974 and the Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981 to all State Pollution Control Board (SPCBs)/ Pollution Control Committees (PCCs) to further direct industries for installation of online monitoring system in highly polluting 17 categories of industries/Common Effluent Treatment Plants (CETPs)/ Biomedical facility/common hazardous waste facility.
Further, under section 5 of Environment (Protection) Act, 1986, CPCB has also issued directions to all the industries falling under 17 categories of highly polluting industries to install online continuous emission/effluent monitoring system and ensure connectivity of data to SPCBs/PCCs and CPCB servers.
CPCB directed SPCBs/PCCs to issue closure directions to existing industries falling under 17 categories of industries and common treatment facilities, commissioned on or before 28.02.2017 if found operating without installation and connectivity of OCEMS. SPCBs/PCCs were also directed to incorporate a specific condition of installing and connecting OCEMS before start of operation in the Consent Order (CTO) of a newly established industry falling under 17 categories of industries and common treatment facilities, commissioned after 28.02.2017.
During 2014-2022, out of 4247 industrial units, 3535 industries have installed and connected OCEMS to CPCB and SPCB server. The closure directions for remaining 712 industries are still in-force. The purpose of the direction was to create self-regulation and monitoring by the industries themselves for complying with the stipulated standards. Sector-wise status regarding connectivity of OCEMS is attached at Annexure-I.
From these OCEMS, real-time values of environmental pollutants of trade effluent and emissions from industrial units are transmitted online to the server of CPCB and concerned SPCB/PCC on 24x7 basis. Central software processes the data and in case of value of pollutant parameter exceeds prescribed environmental norms, an automatic SMS alert is generated and sent to industrial unit, SPCB and CPCB, so that corrective measures can be taken by the industry immediately and appropriate action can be taken by concerned SPCB/PCC.
There are total 4,433 highly polluting 17-categories of industries in the country. Appropriate actions are taken against non-complying units. State-wise status of 17 categories of highly polluting industries is given at Annexure-II.
Government has taken various initiatives towards control of pollution caused by industrial sector which are as follow:
• Notification of industry-specific discharge standards under Schedule-I: ‘Standards for Emission or Discharge of Environmental Pollutants from various Industries’ of Environment Protection Act, 1986. SPCB and PCCs are mandated to ensure the compliance of these standards. So far, industry specific environmental standards, for about 80 industrial sectors, have been notified.
• The SPCBs/PCCs issue consent to establish/ consent to operate and authorization to the industries in the States. Also, the SPCBs/PCCs monitor the compliance of industrial emissions/effluent discharges and other operational activities according to the prescribed standards.
• Since 2016, CPCB has started inspection of 17 categories of highly polluting industries on the basis of SMS alerts generated on violation of effluent and emission standards. In case of non-compliance, action against industry is taken under provisions of Water Act, 1974, Air Act, 1981 and Environment (Protection) Act, 1986.
• The criteria for categorization of industries has been revised and directed all SPCBs/PCCs to adopt the same. 254 industrial sectors are categorized into red (61), orange (90), green (65) and white (38) categories.
This information was given by the Minister of State for Environment, Forest & Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply in Lok Sabha today.
ANNEXURE - I
Sector-wise Status of Installation of OCEMS
S. No.
Sector
Total no. of targeted units for OCEMS installation
Total No. of units installed OCEMS and connected with CPCB server
Total No. of units against which closure directions u/s 5 of E(P)A, 1986 are in force
1
Aluminium
14
12
2
2
Cement
394
301
93
3
Chloralkali
33
33
0
4
Copper
3
3
0
5
Distillery
366
285
81
6
Dye & Dye Intermediates
122
96
26
7
Fertilizer
117
96
21
8
Iron & Steel
424
358
66
9
Pesticide
82
71
11
10
Petrochemical
36
30
6
11
Pharmaceuticals
774
673
101
12
Pulp & Paper
307
245
62
13
Refinery
23
23
0
14
Sugar
646
498
148
15
Tannery
458
417
41
16
Thermal Power Plant
443
391
52
17
Zinc
5
3
2
Total
4247
3535
712
Annexure-II
Compliance Status of 17 Category of Industries
Sl. No.
SPCB/PCC
Total no. of industries
No. of industries closed by their own
No. of industries operational
No. of industries complying with environmental standards
No. of industries non-complying with environmental standards
No. of industries against which action is taken for non-complying with environmental standards
1
Andaman & Nicobar
0
0
0
0
0
0
2
Andhra Pradesh
296
34
262
234
28
28
3
Arunachal Pradesh
5
0
5
5
0
0
4
Assam
51
11
40
36
4
4
5
Bihar
43
26
17
17
0
0
6
Chandigarh
0
0
0
0
0
0
7
Chhattisgarh
163
20
143
137
6
6
8
Daman & Diu
3
0
3
3
0
0
9
Delhi
3
2
1
1
0
0
10
Goa
15
2
13
12
1
1
11
Gujarat
517
76
441
344
97
97
12
Haryana
174
8
166
161
5
5
13
Himachal Pradesh
21
3
18
18
0
0
14
Jammu & Kashmir
55
0
55
52
3
3
15
Jharkhand
81
2
79
54
25
25
16
Karnataka
246
47
199
184
15
15
17
Kerala
25
5
20
20
0
0
18
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
19
Madhya Pradesh
96
5
91
88
3
3
20
Maharashtra
506
32
474
434
40
40
21
Manipur
0
0
0
0
0
0
22
Meghalaya
23
1
22
21
1
1
23
Mizoram
2
2
0
0
0
0
24
Nagaland
0
0
0
0
0
0
25
Odisha
186
43
143
126
17
17
26
Puducherry
7
3
4
4
0
0
27
Punjab
98
22
76
71
5
5
28
Rajasthan
197
13
184
181
3
3
29
Sikkim
0
0
0
0
0
0
30
Tamil Nadu
239
41
198
194
4
4
31
Telangana
344
47
297
268
29
29
32
Tripura
5
0
5
4
1
1
33
Uttar Pradesh
855
196
659
646
13
13
34
Uttarakhand
46
0
46
42
4
4
35
West Bengal
131
34
97
73
24
24
Total
4433
675
3758
3430
328
328

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
পোল্লুসনগী ওনলাইন মোনিতরিং
04 APR 2022 3:38PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল পোল্যুশন কন্ত্রোল বোর্দ (সি.পি.সি.পি.)না ৱাতর (প্রিভেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওফ পোল্যুশন) এক্ত, ১৯৭৪ অমসুং এয়র (প্রিভেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওফ পোল্যুশন) এক্ত ১৯৮১গী সেক্সন ১৮ (১) (বি.)গী মখাদা স্তেত পোল্যুশন কন্ত্রো বোর্দশিং (এস.পি.সি.বি.শিং)/ পোল্যুশন কনত্রোল কমিতী (পি.সি.সি.শিং)দা ইন্দস্ত্রীশিং/কমন এফ্লুএন্ত ত্রীতমেন্ত প্লান্তশিং (সি.ই.তি.পি.শিং)/ বায়োমেদিকেল ফেসিলিতী/ কমন হজার্দস ৱেস্ত ফেসিলিতীগী পোল্যুশন য়াম্না থোকহনবা কেতেগোরী ১৭তা ওনলাইন মোনিতরিং সীস্তেম ইনস্তোল তৌনবগীদমক্তা মখাতানা ইন্দস্ত্রিশীংদা খঙহন্নবা য়াথং পীখ্রে।
মখাতানা, এনভাইরনমেন্ত (প্রোতেক্সন) এক্ত, ১৯৮৬কী মখাদা, সি.পি.সি.বি.নসু পোল্যুশন য়াম্না থোকহনবা ইন্দস্ত্রিশিংগী কেতেগোরীগী মনুং চনবা ইন্দস্ত্রীশিংদা ওনলাইন কন্তিন্যুৱস এমিসন/এফ্লুএন্ত মোনিতরিং সীস্তেম ইনস্তোল তৌনবা অমসুং এস.পি.সি.বিশিং/পি.সি.সি.শিং অমসুং সি.পি.সি.বি. সার্বরশিংদা দেতাগী কেনেক্তিবিতী অদু লৈহন্নবা য়াথং পীরকখ্রে।
সি.পি.সি.বি.না এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিংদা ২৮.০২.২০১৭দা নত্রগা মমাংদা কমিসন তৌখিবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং কমন ত্রীতমেন্ত ফেসিলিতীশিংগী কেতেগোরী ১৭ অসিগী মনুং চনবা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইন্দস্ত্রীশিং লোনশিন্নবগী য়াথং পীনবা খঙহনখ্রে। করিগুম্বা ও.সি.ই.এম.শিং ইন্সতোল তৌদনা অমসুং কনেক্তিবিতী লৈতনা থবক তৌরম্বা থেংনরবদি, এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিংদা ২৮.০২.২০১৭ মতুংদা কমিসন তৌখিবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং কমন ত্রিতমেন্ত ফেসিলিতীশিংগী কেতেগোরী ১৭গী মনুং চনবা নৌনা লিংখৎপা ইন্দস্ত্রী কন্সেন্ত ওর্দর (সি.তি.ও.)দা থবক তৌবা হৌদ্রিঙৈদা ও.সি.ই.এম.এস. ইন্সতোল তৌনবা অমসুং কনেক্ত তৌনবগী অখন্নবা কন্দিশন অমা হাপ্নবা য়াথং পীখ্রে।
২০১৪-২০২২গী মনুংদা, ইন্দস্ত্রিয়েল য়ুনিৎ ৪২৪৭গী মনুংদা, ইন্দস্ত্রী ৩৫৩৫না সি.পি.সি.বি. অমসুং এস.পি.সি.বি. সর্বরদা ও.সি.ই.এম.এস. ইন্সতোল তৌখ্রে অমসুং কেনক্ত তৌখ্রে। লেমহৌরিবা ইন্দস্ত্রী ৭১২দা থিংজিন্নবগী য়াথং অদু অদুমক থম্লি। মশিগী য়াথং অসিগী পান্দমদি তঙাইফদবা স্তেন্দার্দশিংগী ঙাক্না চৎনবগীদমক্তা ইন্দস্ত্রিশিংমশামক্না সেল্ফ-রেগুলেশন অমসুং মোনিতরিং তৌহন্নবনি। ও.সি.ই.এম.এস. কনেক্তিবিতীগা মরী লৈননা সেক্তরগী মতুং ইন্না লৈরিবা স্তেতস অদু এনেক্সচর-Iদা পীরি।
ও.সি.ই.এম.এস. অসিদগী ত্রেদ এফ্লুএন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল য়ুনিৎশিংদগী থাদোরকপশিংগী এনভাইরনমেন্ত পোল্যুতেন্তশিংগী রিয়েল তাইম ভেল্যুশিং অদু ২৪x৭ সি.পি.সি.বি. অমসুং মরি লৈনবা এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.গী সর্বরদা ওনলাইন ওইনা ত্রান্সমিৎ তৌই। সেন্ত্রেল সোফৱেয়রনা দেতা অদু প্রোসেস তৌই অমসুং পোল্যুতেন্ত পেরামিতরগী ভেল্যুশিং অদুনা প্রেস্কাইব তৌবা এনভাইরনমেন্তেল নোর্মশিং অদুদগী হেল্লবদি, ইন্দস্ত্রীশিংনা খুদক্তা শেমদোক্নবগী পাম্বৈশিং পাইখৎনবা অমসুং মরী লৈনবা এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.না মতিক চাবা থবকশিং পাইখৎনবা, ওতোমেতিক এস.এম.এস. এলর্ত অমা জেনরেত তৌই অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল য়ুনিৎ, এস.পি.সি.বি. অমসুং সি.পি.সি.বি.দা থাই।
লৈবাক অসিদা পোল্যুশন য়াম্না ৱাংনা থোকহনবা কেতেগোরী-১৭গী ইন্দস্ত্রী পুন্না ৪,৪৩৩ লৈ। নন-কমপ্লাইয়িং য়ুনিৎশিংগী মায়োক্তা মতি চাবা এক্সনশিং লৌখৎখ্রে। রাজ্যগী মতুং ইন্না পোল্যুশন খ্বাইদগী ৱাংনা থোকহনবা কেতেগোরি-১৭গী ইন্দস্ত্রীশিংগী স্তেতস অদু এনেক্সচর-IIদা পীরি।
ইন্দস্ত্রীয়েল সেক্তরনা থোকহনবা পোল্যুশন কন্ত্রোল তৌনবগী মাইকৈদা সরকারনা লৌখৎখিবা অনৌবা খোংথাংশিং অদু মখাদা পীরি।
- সেদ্যুল-Iগী মখাদা ইন্দস্ত্রী-স্পেসিফিক দিস্চার্জকী নোতিফিকেশন: এনভাইরনমেন্ত পওরতেক্সন এক্ত, ১৯৮৬কী ইন্দস্ত্রিশিংদগী এমিসন তৌরকপা নত্রগা দিস্চার্জ তৌরকপা এনভাইরনমেন্তাল পোল্যুতেন্তশিংগী স্তেন্দার্দশিং’। এস.পি.সি.বি. অমসুং পি.সি.সি.শিংনা মসিগী মসিগী স্তেন্দার্দশিং অসিবু ঙাক্না চৎহনগদবনি। হৌজিক ফাওবদা, চাউরাক্না ইন্দস্ত্রী সেক্তর৮০ রোমগী ইন্দস্ত্রী স্পেসিফিক এনভাইরনমেন্তেল স্তেন্দার্দশিং অদু খঙহনখ্রে।
- এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.শিংনা রাজ্যশিংদা লৈরিবা ইন্দস্ত্রীশিংদা কন্সেন্ত তু ইস্তাব্লিশ/ কন্সেন্ত তু ওপরেত অমসুং ওথোরাইজাশন ইসু তৌই। মসিগা লোইননা এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.শিংনা ইন্দস্ত্রীয়েল এমিসনশিং/এফ্লুএন্ত দিস্চার্জশিং অমসুং অতোপ্পা ওপরেস্নেল এক্তিবিতিশিং অদু প্রেস্ক্রাইব তৌবা স্তেন্দার্দশিং অদুগী মতুং ইন্না ঙাক্না চৎপগী মতাংদা মোনিতর তৌই।
- ২০১৬দগী, সি.পি.সি.বি.না এফ্লুএন্ত অমসুং এমিসন স্তেন্দার্দশিং খোংগাওনবগী মতাংদা জেনরেত তৌরকপা এস.এম.এস.তা য়ুমফম ওইরগা পোল্যুশণ য়াম্না থোকহনবা ইন্দস্ত্রীশিংগী কেতেগোরী ১৭কী ইন্সপেক্সন হৌখ্রে। মসি ঙাক্না চত্তবা মতমদা, ৱাতর এক্ত, ১৯৭৪, এয়র এক্ত, ১৯৮১ অমসুং এনভাইরনমেন্ত (প্রোতেক্সন) এক্ত, ১৯৮৬কী প্রোভিজনশিং অদুগী মখাদা ইন্দস্ত্রীশিংগী মায়োক্তা এক্সনশিং লৌখৎলি।
- ইন্দস্ত্রীশিংগী কেতেগোরাইজেশনগী ক্রাইতরিয়া অসি রিভাইস তৌখ্রে অমসুং এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.শিংদা মসিবু এদোপ তৌনবা হাবনা খঙহনখ্রে। ইন্দস্ত্রীয়েল সেক্তর ২৫৪দা রেদ (৬১), ওরেঞ্জ (৯০), গ্রীন (৬৫) অমসুং হ্বাইত (৩৮) কেতেগোরী হায়না খাইদোকখ্রে।
মসিগী ই-পাউ অসি এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সচর - I
রাজ্যগী মতুং ইন্না ও.সি.ই.এম.এস.গী ইনস্তোলেশনগী মতাংদা লৈরিবা স্তেতস
সেরিয়ল নম্বর
সেক্তর
ও.সি.ই.এম.এস. ইন্সতোলেশনগীদমক্তা তার্গেত তৌরবা য়ুনিৎশিংগী অপুনবা মশিং
ও.সি.ই.এম.এস.শিং ইন্সতোল তৌখিবা অমসুং সি.পি.সি.বি. সর্বরগা কনেক্ত তৌখিবা য়ুনিৎশিংগী অপুনবা মশিং
এনভাইরনমেন্ত (প্রোতেক্সন) এক্ত, ১৯৮৬কী সেক্সন ৫কী মখাদা থিংজিন্নবগীদমক্তা য়থং পীখ্রবা য়ুনিৎশিংগী অপুনবা মশিং
১
এলুমিনিয়ম
১৪
১২
২
২
সিমেন্ত
৩৯৪
৩০১
৯৩
৩
ক্লোরলকালি
৩৩
৩৩
০
৪
কোপ্পর
৩
৩
০
৫
দিস্তিলরী
৩৬৬
২৮৫
৮১
৬
দাই অমসুং দাই ইন্তর্মীদ্যেতশিং
১২২
৯৬
২৬
৭
ফর্তিলাইজর
১১৭
৯৬
২১
৮
আইরন অমসুং স্তীল
৪২৪
৩৫৮
৬৬
৯
পেস্তিসাইদ
৮২
৭১
১১
১০
পেত্রোকেমিকেল
৩৬
৩০
৬
১১
ফারমস্যুতিকেলস
৭৭৪
৬৭৩
১০১
১২
পল্প অমসুং পেপ্পর
৩০৭
২৪৫
৬২
১৩
রিফাইনরী
২৩
২৩
০
১৪
চিনি
৬৪৬
৪৯৮
১৪৮
১৫
তেন্নরী
৪৫৮
৪১৭
৪১
১৬
থর্মল পাৱর প্লান্ত
৪৪৩
৩৯১
৫২
১৭
জিঙ্ক
৫
৩
২
অপুনবা
৪২৪৭
৩৫৩৫
৭১২
এনেক্সচর-II
ইন্দস্ত্রীশিংগী কেতেগোরী ১৭গী কমপ্লায়েন্স স্তেতস
সেরিয়ল নম্বর
এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.
ইন্দস্ত্রীশিংগী অপুনবা মশিং
মশা মতোমতা লোনশিনজখিবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মশিং
মথৌ তৌরিবা ইন্দস্ত্রীশিং
এনভাইরনমেন্তেল স্তেন্দার্দশিং ঙাক্না চৎপা ইন্দস্ত্রীশিংগী মশিং
এনভাইরনমেন্তেল স্তেন্দার্দশিং ঙাক্না চত্তবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মশিং
এনভাইরনমেন্তেল স্তেন্দার্দশিং ঙাক্না চত্তবগী এক্সন লৌখৎখিবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মশিং
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
০
০
০
০
০
০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
২৯৬
৩৪
২৬২
২৩৪
২৮
২৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৫
০
৫
৫
০
০
৪
অসাম
৫১
১১
৪০
৩৬
৪
৪
৫
বিহার
৪৩
২৬
১৭
১৭
০
০
৬
চন্দিগর
০
০
০
০
০
০
৭
ছত্তিসগর
১৬৩
২০
১৪৩
১৩৭
৬
৬
৮
দামন অমসুং দ্যু
৩
০
৩
৩
০
০
৯
দিল্লী
৩
২
১
১
০
০
১০
গোৱা
১৫
২
১৩
১২
১
১
১১
গুজরাত
৫১৭
৭৬
৪৪১
৩৪৪
৯৭
৯৭
১২
হরিয়ানা
১৭৪
৮
১৬৬
১৬১
৫
৫
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২১
৩
১৮
১৮
০
০
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৫৫
০
৫৫
৫২
৩
৩
১৫
ঝারখন্দ
৮১
২
৭৯
৫৪
২৫
২৫
১৬
কর্নাতকা
২৪৬
৪৭
১৯৯
১৮৪
১৫
১৫
১৭
কেরলা
২৫
৫
২০
২০
০
০
১৮
লাক্সদ্বীপ
০
০
০
০
০
০
১৯
মধ্য প্রদেশ
৯৬
৫
৯১
৮৮
৩
৩
২০
মহারাস্ত্র
৫০৬
৩২
৪৭৪
৪৩৪
৪০
৪০
২১
মনিপুর
০
০
০
০
০
০
২২
মেঘালয়
২৩
১
২২
২১
১
১
২৩
মিজোরাম
২
২
০
০
০
০
২৪
নাগালেন্দ
০
০
০
০
০
০
২৫
ওরিশা
১৮৬
৪৩
১৪৩
১২৬
১৭
১৭
২৬
পুদুচেরী
৭
৩
৪
৪
০
০
২৭
পঞ্জাব
৯৮
২২
৭৬
৭১
৫
৫
২৮
রাজস্থান
১৯৭
১৩
১৮৪
১৮১
৩
৩
২৯
সিক্কিম
০
০
০
০
০
০
৩০
তামিল নাদু
২৩৯
৪১
১৯৮
১৯৪
৪
৪
৩১
তেলঙ্গনা
৩৪৪
৪৭
২৯৭
২৬৮
২৯
২৯
৩২
ত্রিপুরা
৫
০
৫
৪
১
১
৩৩
উত্তর প্রদেশ
৮৫৫
১৯৬
৬৫৯
৬৪৬
১৩
১৩
৩৪
উত্তরাখন্দ
৪৬
০
৪৬
৪২
৪
৪
৩৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৩১
৩৪
৯৭
৭৩
২৪
২৪
Total
৪৪৩৩
৬৭৫
৩৭৫৮
৩৪৩০
৩২৮
৩২৮