Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Promotion of Inland Water Transport
01 APR 2022 3:14PM by PIB Delhi
The details of cargo traffic movement through operational national waterways collected from State Government Inland Water Transport (IWT) Departments/ Maritime Boards by Inland Waterways Authority of India (IWAI) was recorded as 83.61 Million Metric Tonne (MMT) during FY- 2020-21 (Annex – 1.). A quantity of 96.31 MMT cargo traffic movement has been recorded till 28.02.2022 during FY-2021-22 (Annex-2). As per Maritime India Vision (MIV) 2030 document, cargo movement on National Waterways is targeted as 200 MMT by 2030. However, the data pertaining to movement of passengers on the existing waterways is not maintained by IWAI.
Steps taken by the Government to improve the existing waterways to promote Inland Water Transport(IWT) in the country are detailed at Annex-3.
Annex-1
Statement of Cargo/Traffic movement for the Year 2020-21:
State/UT
National Waterways
Apr-2020 to Mar-2021 (Metric Tonnes)
U.P., Bihar, Jharkhand, W. Bengal
NW-1 (Ganga-Bhagirathi-Hooghly River System (Haldia-Allahabad))
92,06,984
Assam
NW-2 (Brahmaputra River (Dhubri-Sadiya))
3,07,191
Kerala
NW-3 (West Coast Canal)
7,33,977
A.P.
NW-4 (Krishna Godavari River Systems)
68,31,824
Sub Total (National Waterways 1-4)
1,70,79,976
Maharashtra
NW-10 (Amba River)
1,76,85,737
NW-83 (Rajpuri Creek)
2,05,567
NW-85 (Revadanda Creek-Kundalika River System)
10,83,701
NW-91 (Shastri River - Jaigad Creek System)
92,34,983
TOTAL
2,82,09,988
Goa
NW-68 (Mandovi River)
39,96,431
NW-111 (Zuari River)
44,64,662
TOTAL
84,61,093
Gujarat
NW-73 (Narmada River)
82,311
NW-100 (Tapi River)
2,56,29,554
TOTAL
2,57,11,865
Assam
NW-16 (Barak River)
1,032
W. Bengal
NW-44 (Ichamati River)
2,80,353
Bihar
NW-94 (Sone River)
0
W. Bengal
NW-97 (Sunderbans Waterway)
38,61,439
W. Bengal
NW-86 (Rupnarayan River)
1,443
Grand Total Metric Tonnes
8,36,07,189
Grand Total Million Metric Tonnes
83.61
Annex-2
Statement of Cargo/Traffic movement from Apr 2021 till Feb 2022
State/UT
National Waterways
Apr-2021 to Feb-2022 (Metric Tonnes)
U.P., Bihar, Jharkhand, W. Bengal
NW-1 (Ganga-Bhagirathi-Hooghly River System (Haldia-Allahabad))
90,69,963
Assam
NW-2 (Brahmaputra River (Dhubri-Sadiya))
3,66,149
Kerala
NW-3 (West Coast Canal)
15,39,367
A.P.
NW-4 (Krishna Godavari River Systems)
1,04,24,788
Odisha
NW-5 (East Coast Canal And Matai River/Brahmani-Kharsua-Dhamra Rivers/Mahanadi Delta Rivers)
14,538
Sub Total (National Waterways 1-5)
2,14,14,805
Maharashtra
NW-10 (Amba River)
1,77,05,018
NW-83 (Rajpuri Creek)
1,70,400
NW-85 (Revadanda Creek-Kundalika River System)
6,07,473
NW-91 (Shastri River - Jaigad Creek System)
1,99,19,128
TOTAL Maharashtra Waterways
3,84,02,019
Goa
NW-68 (Mandovi River)
19,30,541
NW-111 (Zuari River)
17,84,562
TOTAL Goa Waterways
37,15,103
Gujarat
NW-73 (Narmada River)
36,399
NW-100 (Tapi River)
2,65,41,098
TOTAL Gujarat Waterways
2,65,77,497
Assam
NW-16 (Barak River)
4,981
W. Bengal
NW-44 (Ichamati River)
7,14,760
Bihar
NW-94 (Sone River)
0
W. Bengal
NW-97 (Sunderbans Waterway)
54,69,785
Odisha
NW-64 (Mahanadi River)
14,538
W. Bengal
NW-86 (Rupnarayan River)
616
Grand Total Metric Tonnes (MT)
9,63,14,104
Grand Total Million Metric Tonnes (MMT)
96.31
Annex-3
Steps taken for growth of cargo transportation on waterways
1. INITIATIVES FOR GROWTH OF TRAFFIC ON NATIONAL WATERWAYS:
i. Fairway development works: Fairway development works to ensure Least Available Depth (LAD) of 3.0 meter in Haldia-Barh, 2.5 meter in Barh-Ghazipur and 2.2 meter in Ghazipur-Varanasi stretches on NW-1 are in progress under the Jal Marg Vikas Project (JMVP) which has been undertaken by IWAI with technical and financial assistance from World Bank. Similarly, to improve the connectivity between NW-1 and NW-2/NW-16 via the Indo Bangladesh protocol route, the critical and shallow stretches between Sirajganj and Daikhowa on protocol route No1 & 2 and Ashuganj and Zakiganj on protocol rote no 3 &4 in Bangladesh are being jointly developed by India and Bangladesh for round the year navigability (with targeted LAD of 2.5 mtrs). Similarly, fairway development works are being carried out on NW-97 in Sunderbans to allow smooth navigation of vessels on the Indo-Bangladesh Protocol Route. Comprehensive development of National Waterway-2 has been undertaken by IWAI under a Project approved by the Government at the cost of Rs. 461 Cr.. The project includes maintenance dredging besides construction of a Multi Modal Terminal at Jogighopa, alternative road connectivity to Pandu Port, ship repair facility at Pandu, fairway development, O&M of navigational aids, O&M of fixed & floating terminals, O&M of vessels, consultancy trailing, maintenance of e-portal etc.
ii. Development of New National Waterways-IWAI has identified 26 new NWs through techno-economic feasibility studies for undertaking technical interventions to make the waterways navigable for transportation purpose.
iii. Ro-Ro/Ro-Pax Service Commenced in Various National Waterways- The Operation of Ro-Ro / Ro-Pax vessels inaugurated by Hon’ble Prime Minster during February 2021 for the following routes:
Vessel Name
Ro-Ro/Ro-Pax Service between
Date of Inauguration by Hon'ble Prime Minister
MV Rani Gaidinliu & MV
Sachin Dev Barman
Neamati and Kamalabari(Majuli)
18.02.2021
MV JFR Jacob
Guwahati and North Guwahati
18.02.2021
MV Bob Khathing
Dhubri and Fakirganj (U/S Hatsingimari)
18.02.2021
MV Adi Shankara & MV
C.V. Raman
Wellingdon Island and Bolghaty
14.02.2021
iv. Revision of Levy & Collection of Fees: Taking ahead the vision of the Government of India to promote Inland Waterways as a supplementary mode of transport, the Ministry of Ports, Shipping and Waterways has waived waterway user charges initially for a period of three years.
2. DIGITAL SOLUTIONS FOR EASE-OF-DOING BUSINESS:
· CAR-D (Cargo Data) Portal: CAR-D is a web based portal for collection & compilation, analysis and dissemination of all cargo and cruise movement data of National Waterways to the stakeholders.
· PANI (Portal for Asset & Navigation Information): PANI is an integrated solution brining river navigation and infrastructure information on a single platform. It provides detailed information of various features of National Waterways and the assets such as fairway, infrastructure facilities, cross-river structures, connectivity at jetties, emergency services for facilitating transportation of cargo.
3. Enhanced regional trade using IWT mode:
a. Addition of new Ports of Call and routes in India and Bangladesh under PIWT&T: With 7 new ports of call in addition to existing 6 on each side along with addition/ extension of 2 waterway routes in addition to existing 8 routes under PIWT&T between India and Bangladesh, the accessibility of IWT mode for trade between India and Bangladesh is expected to increase and result in growth of traffic on NWs.
b. Trade between Bhutan and Bangladesh: Stone exporters from Bhutan have identified Inland waterways as an alternate mode of transportation considering the benefits associated with waterways mode such as lower transportation cost, larger shipment size compared to road, avoiding congestion on land routes etc. The first movement under supervision of IWAI was successfully executed in July 2019. This trade using the IWT mode is expected to continue and reach a significant scale in the coming years.
4. Standard Operating Procedures (SOPs) for facilitating the Stakeholders to use Inland Water Transport and access the various information related to National Waterways: The list of Standard Operating Procedures (SOPs) for various National Waterways which are available at IWAI website is as given below:
i. Standard Operating Procedures (SOP) of the Agreement on the use of Chattogram and Mongla Ports for movement of goods to and from India between the Government of the People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
ii. Standard Operating Procedures (SOP) of MoU on Passenger and Cruise Services on the Coastal and Protocol Route between the Government of the People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
iii. Standard Operating Procedures (SOP) for the MoU on use of Inland Waterways for Transportation of Bilateral Trade and Transit cargoes between the Government of People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
iv. Standard Operating Procedures (SOP) for the Movement of Vessels on Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWT&T) to contain the spread of COVID19.
v. Standard Operating Procedures (SOP) and Check List for Ro-Ro / Ro-Pax vessel operations on National Waterways.
vi. Standard Operating Procedures (SOP) for Car-D Portal.
5. Stakeholder consultations: IWAI carried out stakeholder consultations at six different locations (Kolkata, Kochi, Mumbai, Patna, Goa and Dhaka) in FY-20 and 9 conference-cum-webinars during FY-21. These interactions helped in promoting waterways as a mode of transportation and understanding expectations and feedback of stakeholders. IWAI is undertaking targeted initiatives to address the expectation and feedback received to further enhance traffic on NWs.
This information was given by the Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Lok Sabha.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত য়োকখৎপা
01 APR 2022 3:14PM by PIB Imphal
এফ.ৱাই.-২০২০-২১গী মতমদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (আই.দবল্যু.এ.আই.)না স্তেত গভর্মেন্ত ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.)দিপার্তমেন্তশিং/মেরিতাইম বোর্দশিংদগী খোমজিল্লকখিবা ওপরেসনেল নেসনেল ৱাতরৱেজ ফাওদুনা চৎলিবা কার্গো ত্রাফিক মুবমেন্তগী অকুপ্পা মরোলশিং (এনেক্স-১) অদু মেত্রিক তন মিলিয়ন ৮৩.৬১ (এম.এম.তি.)নি হায়না রেকোর্দ তৌখি৷ এফ.ৱাই.-২০২১-২২গী মতমদা ২৮.০২.২০২২ ফাওবদা এম.এম.তি. ৯৬.৩১গী কার্গো ত্রাফিক মুবমেন্ত অমা (এনেক্স-২) রেকোর্দ তৌখ্রে৷ মেরিতাইম ইন্দিয়া বিজন (এম.আই.ভি.) ২০৩০ দোকুমেন্তগী মতুং ইন্না, নেসনেল ৱাতরৱেজদা চৎলিবা কার্গো মুবমেন্ত অসি ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা এম.এম.তি. ২০০তা তার্গেৎ থম্লি৷ অদুমওইনমক, হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইশিংগী লম্বীশিং অসিদা পেসেঞ্জরশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবগী দাতা অসি আই.দবল্যু.এ.আই.না নিংথিনা থমদে৷
লৈবাকসিদা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.) প্রমোত তৌনবা হৌজিক হৌজিক লৌরিবা ৱাতরৱেজপু হেন্না ফগৎহন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোংথাংশিং অদু কুপথনা এনেক্স-৩দা পীরি৷
এনেক্স-১
২০২০-২১ চহিগী ওইনা চৎথোক-চৎশিন তৌখিবা কার্গো/ত্রাফিক মুবমেন্তকী স্তেতমেন্ত:
রাজ্য/য়ু.তি.
নেসনেল ৱাতরৱেজ
এপ্রীল-২০২০দগী মার্চ -২০২১ ফাওবা (মেত্রিক তনশিংদা)
য়ু.পি., বিহার, ঝর্খন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-১ (গঙ্গা-ভাগিরাথি-হূগলী রিবর সিস্তেম (হালদিয়া-অলাহাবাদ)
৯২,০৬,৯ ৮
অসাম
এন.দবল্যু.-২ (ব্রহ্মপুত্র রিবর (ধুব্রি-সাদিয়া)
৩,০৭,১৯১
কেরলা
এন.দবল্যু.-৩ (ৱেস্ত কোস্ত কেনেল)
৭,৩৩,৯৭৭
এ.পি.
এন.দবল্যু.-৪ (কৃষ্ণ গোদাবরি রিবর সিস্তেম)
৬৮,৩১,৮২৪
সব তোতেল (নেসনেল ৱাতরৱেজ ১-৪)
১,৭০,৭৯,৯৭৬
মহারাস্ত্র
এন.দবল্যু.-১০ (অম্বা রিবর)
১,৭৬,৮৫,৭৩৭
এন.দবল্যু.-৮৩ (রাজপুরি ক্রীক)
২,০৫,৫৬৭
এন.দবল্যু.-৮৫ (রেবাদন্দা ক্রীক-কুন্দালিকা রিবর সিস্তেম)
১০,৮৩,৭০১
এন.দবল্যু.-৯১ (শাস্ত্রী রিবর-জয়গদ ক্রীক সিস্তেম)
৯২,৩৪,৯৮৩
অপুনবা
২,৮২,০৯,৯৮৮
গোৱা
এন.দবল্যু.-৬৮ (মন্দোবি রিবর)
৩৯,৯৬,৪৩১
এন.দবল্যু.-১১১ (জৌরি রিবর)
৪৪,৬৪,৬৬২
অপুনবা
৮৪,৬১,০৯৩
গুজরাত
এন.দবল্যু.-৭৩ (নর্মদা রিবর)
৮২,৩১১
এন.দবল্যু.-১০০ (তপি রিবর)
২,৫৬,২৯,৫৫৪
অপুনবা
২,৫৭,১১,৮৬৫
অসাম
এন.দবল্যু.-১৬ (বরাক রিবর)
১,০৩২
দবল্যু. বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-৪৪ (ইচামতি রিবর)
২,৮০,৩৫৩
বিহার
এন.দবল্যু.-৯৪ (সোন রিবর)
দবল্যু. বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-৯৭ (সুন্দরবন্স ৱাতরৱে)
৩৮,৬১,৪৩৯
দবল্যু. বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-৮৬ (রুপনারায়ন রিবর)
১,৪৪৩
অপুনবা মেত্রিক তনশিং
৮,৩৬,০৭,১৮৯
অপুনবা মিলিয়ন মেত্রিক তনশিং
৮৩.৬১
এনেক্স-২
এপ্রীল ২০২১দগী ফেব্রুৱারী ২০২২ ফাওবদা কার্গো/ত্রাফিক মুবমেন্তগী লৈরিবা স্তেতমেন্ত
রাজ্য/য়ু.তি.
নেসনেল ৱাতরৱেজ
এপ্রীল-২০২১দগী ফেব্রুৱারী ২০২২ ফাওবা (মেত্রিক তনশিংদা)
য়ু.পি., বিহার, ঝর্খন্দ, দবল্যু. বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-১ (গঙ্গা-ভাগিরাথি-হূগলী রিবর সিস্তেম (হালদিয়া-অলাহাবাদ)
৯০,৬৯,৯৬৩
অসাম
এন.দবল্যু.-২ (ব্রহ্মপুত্র রিবর (ধুব্রি-সাদিয়া)
৩,৬৬,১৪৯
কেরলা
এন.দবল্যু. -৩ (ৱেস্ত কোস্ত কেনেল)
১৫,৩৯,৩৬৭
এ.পি.
এন.দবল্যু.-৮ (কৃষ্ণ গোদাবরি রিবর সিস্তেম)
১,০৪,২৪,৭৮৮
ওরিশা
এন.দবল্যু.-৫ (ইস্ত কোস্ত কেনেল অমসুং মতাই রিবর/ব্রহ্মনি-খার্সুৱা-ধর্ম রিবরশিং/মহানদি দেল্তা রিবরশিং)
১৪,৫৩৮
অপুনবা (নেসনেল ৱাতরৱেজ -৫)
২,১৪,১৪,৮০৫
মহারাস্ত্র
এন.দবল্যু.-১০ (অম্বা রিবর)
১,৭৭,০৫,০১৮
এন.দবল্যু.-৮৩ (রাজপুরি ক্রীক)
১,৭০,৪০০
এন.দবল্যু.-৮৫ (রেবাদন্দা ক্রীক-কুন্দালিকা রিবর সিস্তেম)
৬,০৭,৪৭৩
এন.দবল্যু.-৯১ (শাস্ত্রী রিবর – জয়গদ ক্রীক সিস্তেম)
১,৯৯,১৯,১২৮
অপুনবা মহারাস্ত্র ৱাতরৱেজ
৩,৮৪,০২,০১৯
গোৱা
এন.দবল্যু.-৬৮ (মন্দোবি রিবর)
১৯,৩০,৫৪১
এন.দবল্যু.-১১১ (জৌরি রিবর)
১৭,৮৪,৫৬২
অপুনবা গোৱা ৱাতরৱেজ
৩৭,১৫,১০৩
গুজরাত
এন.দবল্যু.-৭৩ (নর্মদা রিবর)
৩৬,৩৯৯
এন.দবল্যু.-১০০ (তপি রিবর)
২,৬৫,৪১,০৯৮
অপুনবা গুজরাত ৱাতরৱেজ
২,৬৫,৭৭,৪৯৭
অসাম
এন.দবল্যু.-১৬ (বরাক রিবর)
৪,৯৮১
ৱেস্ত বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-৪৪ (ইচামতি রিবর)
৭,১৪,৭৬০
বিহার
এন.দবল্যু.-৯৪ (সোন রিবর)
দবল্যু. বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-৯৭ (সুন্দরবন্স ৱাতরৱে)
৫৪,৬৯,৭৮৫
ওরিশা
এন.দবল্যু.-৬৪ (মহানদি রিবর)
১৪,৫৩৮
দবল্যু. বেঙ্গল
এন.দবল্যু.-৮৬ (রুপনারায়ন রিবর)
৬১৬
অপুনবা মেত্রিক তনশিং (এম.তি.)
৯,৬৩,১৪,১০৪
অপুনবা মিলিয়ন মেত্রিক তনশিং (এম.এম.তি.)
৯৬.৩১
এনেক্স-৩
ইশিংগী লম্বীশিংদা কার্গো পুথোক-পুশিন তৌবা হেনগৎহন্নবগীদমক লৌখৎখিবা খোংথাংশিং
১. নেসনেল ৱাতরৱেজতা ত্রাফিক হেনগৎহনবগী ইনিসিয়েতিবশিং:
i. ফেয়রৱে দিবেলপমেন্ত ৱার্কশিং: জল মার্গ বিকাস প্রোজেক্ত (জে.এম.ভি.পি.)কী মখাদা হালদিয়া-বারদা মীতর ৩.০গী লিস্ত এবাইলেবল দেপথ লৈহন্নবা, বার-ঘজিপুরদা মীতর ২.৫ লৈহন্নবা অমদি এন.দবল্যু.-১দা শন্দোক্লিবা ঘজিপুর-বরানসিদা মীতর ২.২. লৈহন্নবা ফেয়রৱে দিবেলপমেন্ত ৱার্কশিং হৌজিক হৌজিক পাইখৎলি, মসি আই.দবল্যু.এ.আই.না ৱার্ল্দ বেঙ্কতগী তেক্নিকেল অমদি শেল-থুমগী ওইবা মতেং লৌদুনা পাইখৎখিবনি৷ মতৌ অসিগুম্না, ইন্দো বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল রুত ফাওদুনা এন.দবল্যু.-১ অমদি এন.দবল্যু.-২/ এন.দবল্যু.১৬কী মরক্তা লৈরিবা কন্নেক্তিবিতীগী ফিভম অসি হেন্না ফগৎহন্নবা, প্রোতোকল রুত নম্বর ১ অমসুং ২দা লৈরিবা সিরাজগঞ্জ অমসুং দাইখোৱা অমদি প্রোতোকোল রুত নম্বর ৩ অমসুং ৪দা লৈরিবা অশুগঞ্জ অমসুং জাকিগঞ্জকী মরক্তা লৈরিবা মরু ওইবা অমদি অথেনবা স্ত্রেচশিং অদু চহি চুপ্পা চৎথোক-চশিন তৌনবগীদমক( মীতর ২.৫গী তার্গেতেদ এল.এ.দি.গা লোইননা) ভারত অমদি বঙ্গলাদেশনা খুৎশম্নদুনা শেমগৎলি৷ মতৌ অসিগুম্না, ইন্দো-বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল রুত্তা বেসেলশিং নিংথিনা চৎথোক-চশিন তৌবা য়াহন্নবা সুন্দরবন্সতা লৈরিবা এন.দবল্যু.৯৭তা ফেয়রৱে দিবেলপমেন্ত ৱার্কশিং পাইখৎলি৷ সরকারনা লুপা কোতি ৪৬১গী মমলদা এপ্রুব তৌখিবা প্রোজেক্ত অমগী মখাদা আই.দবল্যু.এ.আই.না নেসনেল ৱাতরৱে-২ শেমগৎ শাগৎপগী থবক পাইখৎখিবনি৷ প্রোজেক্ত অসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি জোজিঘোপাদা মল্তি মোদেল তর্মিনেল অমা শেমগৎপগী মথক্তা দ্রেদজিং য়েংশিনবা, পান্দু পোর্ততা অল্তরনেতিব রোদ কন্নেক্তিবিতী লৈহনবা, পান্দুদা জহাজ শেমজিন্নবগী খুদোংচাবা লৈহনবা, ফেয়রৱে দিবেলপমেন্ত, নেবিগেসনেল এইদশিংগী ও অমসুং এম, ফিক্স অমসুং ফ্লোতিং তর্মিনেলশিংগী ও অমসুং এম, বেসেলশিংগী ও অমসুং এম, কন্সল্তেন্সী ত্রেলিং, ই-পোর্তেল য়েংশিনবা অসিনচিংবনি৷
ii. অনৌবা নেসনেল ৱাতরৱেজ শেমগৎপা-ইশিংগী লম্বীশিং অসি পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌবদা শিজিন্নবা য়াহন্নবা তেক্নিকেল ইন্তরবেন্সনশিং পাংথোক্নবগীদমক আই.দবল্যু.এ.আই.না তেক্নো-ইকোনোমিক ফিজিবিলিতীগী খুৎথাংদা অনৌবা এন.দবল্যু. ২৬ খন্দোকখ্রে৷
iii. তোঙান তোঙানবা নেসনেল ৱাতরৱেজতা রো-রো/রো-পেক্স সর্ভিস হৌখ্রে- মখাগী রুতশিং অসিগীদমক ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী ফেব্রুৱারী থাগী মতমদা রো-রো/রো-পেক্স বেসেলশিং ওপরেসন তৌবা হৌদোকখি:
বেসেল মমিং
মরক্তা লৈরিবা রো/রো/রো/পেক্স সর্ভিস
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবগী নুমিৎ
এম.ভি. রাণি গাইদিংলিউ অমসুং এম.ভি. সচিন দেব বর্মন
নিমতি অমসুং কমালাবরি (মজুলি)
১৮.০২.২০২১
এম.ভি. জে.এফ.আর জেকোব
গুৱাহতি অমসুং অৱাং থংবা গুৱাহতি
১৮.০২.২০২১
এম.ভি. বোব খাথিং
ধুব্রি অমসুং ফকিরগঞ্জ (য়ু./এস. হতসিনগিমরি)
১৮.০২.২০২১
এম.ভি. অদি শঙ্করা অমসুং এম.ভি. সি.ভি. রামন
ৱেল্লিংদোন ইথৎ অমসুং বোলঘতী
১৪.০২.২০২১
iv. লেভী অমসুং ফীশিং খোমজিনবা অমুক হন্না য়েংশিনবা: ইনলেন্দ ৱাতরৱেজপু ত্রান্সপোর্তকী সপ্লিমেন্তরী মোদ অমা ওইহন্নবা হোৎনরিবা ভারত সরকারগী মংলান অদুবু পুদুনা, পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না অহৌবগী ওইনা চহি অহুমগী ইশিংগী লম্বী শিজিন্নবগী চার্জশিং লৌখিদ্রে৷
২. করবার তৌবা লাইথোকহন্নবগী দিজিতেল সোলুসনশিং:
· সি.এ.আর.-দি (কার্গো দাতা) পোর্তেল: সি.এ.আর.-দি. অসি স্তেকহোল্দরশিংদা পীরিবা নেসনেল ৱাতরৱেজকী কার্গো অমদি ক্রুইজ পুম্নমক্না চৎথোক-চশিন তৌবগী দাতাবু খোমজিল্লিবা অমদি তাশিল্লিবা, নৈনরিবা অমসুং শন্দোক্লিবা ৱেব বেজ পোর্তেল অমনি৷
· পানি (পোর্তেল ফোর এসেত অমসুং নেবিগেসন ইনফোর্মেসন): পানি অসি ব্রাইনিং রিবর নেবিগেসন অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনফোর্মেসনবু সিঙ্গল প্লেতফোর্ম অমতদা পীরিবা ইন্তিগ্রেতেদ সোলুসন অমনি৷ মসিনা নেসনেল ৱাতরৱেজকী তোঙান তোঙানবা ফিচরশিং অমদি ফেয়রৱে, ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং, ক্রোস-রিবর স্ত্রকচরশিং, জেত্তীশিংদা শম্নরিবা অমসুং কার্গো লাইনা পুথোক-পুশিন তৌনবগী ইমর্জেন্সী ফেসিলিতীশিংগুম্বা এসেতশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং পীরি৷
৩. আই.দবল্যু.তি. শিজিন্নদুনা রিজনেল ত্রেদ ফগৎহনবা:
a. পি.আই.দবল্যু.তি. অমসুং তি.গী মখাদা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশতা অনৌবা পোর্তস ওফ কোল অমদি রুতশিং হাপচিল্লকপা: পি.আই.দবল্যু.তি. অমসুং তি.গী মখাদা ভারত অমদি বঙ্গলাদেশকী মরক্তা হৌজিক লৈরিবা রুত ৮ অসিগী মথক্তা ইশিংগী লম্বী ২ হাপচিল্লক্তুনা/শাংদোরকপগা লোইননা নাকল খুদিংমক্তা হৌজিক লৈরিবা পোর্তস ওফ কোল ৬ অসিগী মথক্তা অনৌবা পোর্তস ওফ কোল হাপচিল্লক্তুনা, ভারত অমদি বঙ্গলাদেশকী মরক্তা ললোন-ইতিক তৌনবগীদমক আই.দবল্যু.তি.গী এসেসিবিলতী অসি এন.দবল্যুশিংদা হেনগৎলক্তুনা ত্রাফিক্কী গ্রোথ লাকহল্লগনি হায়না পানরি৷
b. ভুতান অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা ললোন ইতিক তৌবা: ভুতাবগী স্তোন এক্সপোর্তরশিংনা ইনলেন্দ ৱাতরৱেশিং অসি ইশিংগী লম্বীশিংগী কান্নবশিং খুদম ওইনা পুথোক-পুশিন তৌবদা চংবা মমলগী চাং হন্থহনবা, লম্বীগা চাংদম্নবা মতমদা হেন্না চাওবা শিপমেন্ত সাইজ লৈ, লেন্দ রুতশিংদা চিল্লিবশিং অদু লৈতবশিং অসি য়েংলগা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজপু ত্রান্সপোর্তেসনগী অতোপ্পা মোদ অমনি হায়না খন্দোকখ্রে৷ আই.দবল্যু.এ.আই.গী মীৎয়েং মখাদা পাংথোকখিবা অহানবা মুবমেন্ত অদু মাই পাক্না ২০২১গী জুলাই থাদা পাংথোকখি৷ আই.দবল্যু.তি. মোদ শিজিন্নরিবা ত্রেদ অসি লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা হেন্না ফবা স্কেল অমদা লাক্লগনি হায়না হানরি৷
৪. স্তেকহোল্দরশিংনা য়াম্না লাইনা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত শিজিন্নবা য়ানবগীদমক অমদি নেসনেল ৱাতরৱেজকা মরী লৈনবা ই-পাউ কয়ামরোম ফংবা ঙম্নবগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং (এস.ও.পি.)শিং: আই.দবল্যু.এ.আই. ৱেবসাইততা ফংলিবা তোঙান তোঙানবা নেসনেল ৱাতরৱেজকী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং (এস.ও.পি.শিং)গী লিস্ত মখাদা পীরি:
i. গভর্মেন্ত ওফ পিপল রিপব্লিক ওফ বঙ্গলাদেশ অমদি গভর্মেন্ত ওফ রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা পোৎ-চৈশিং পুথোক-পুশিন য়ানবগীদমক চত্তোগ্রাম অমদি মোঙ্গলা পোর্তশিং শিজিন্নবদা য়ানবখিবগী স্তেন্তর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং (এস.ও.পি.)৷
ii. গভর্মেন্ত ওফ পিপল রিপব্লিক ওফ বঙ্গলাদেশ অমদি গভর্মেন্ত ওফ রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা কোস্তেল অমসুং প্রোতোকোল রুত্তা পেসে়ঞ্জর অমসুং ক্রইজ সর্বিসশিং পীনবগী য়ানা ৱারোলগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং (এস.ও.পি.)৷
iii. গভর্মেন্ত ওফ পিপল রিপব্লিক ওফ বঙ্গলাদেশ অমদি গভর্মেন্ত ওফ রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা বাইলেতরেল ত্রেদ অমসুং ত্রান্সিৎ কার্গোশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেশিং শিজিন্নবগী য়ানা-ৱারোলগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং (এস.ও.পি.)৷
iv. কোবিদ-১৯ শন্দোকপা লাকশিন্নবগীদমক প্রোতোকোল ওন ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সিৎ এন্দ ত্রেদকী বেসেলশিং চৎথোক-চশিন তৌবগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং৷
v. নেসনেল ৱাতরৱেশিংদা থৌরিবা রো-রো/রো-পেক্সগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং (এস.ও.পি.) অমদি চেক লিস্ত৷
vi. কার-দি পোর্তেলগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং (এস.ও.পি.)৷
৫. স্তেকহোল্দরগা তান্নবা: আই.দবল্যু.এ.আই.না এফ.ৱাই.-২০দা তোঙান তোঙানবা মফম তরুক (কোলকতা, কোচি, মুম্বাই, পত্ন, গোৱা অমসুং ধকা)তা স্তেকহোল্দরশিংগী ওইবা তাথোক-তাশিন তৌখি অমদি এফ.ৱাই.-২১গী মতমদা কনফরেন্স-কম-ৱেবিনার ৯ শিনখি৷ অসিগুম্না ৱারি-ৱতায় শান্নবা অসিনা ৱাতরৱেজপু ত্রান্সপোর্তেসনগী মোদ অমা ওইনা প্রমোত তৌবদা অমদি স্তেকহোল্দরশিংনা থাজবা থম্লুবশিং অমদি ফীদবেক খঙবদা মতেং পাংলগনি৷ এন.দবল্যুশিংদা মখাতানা হেন্না ফবা ত্রাফিক লৈহন্নবা ফংখিবা ফীদবেক অমদি থম্লিবা থাজবশিং অদু ফংবা ঙম্নবা আই.দবল্যু.এ.আই.না তার্গেতেদ ইনিসিয়েতিবশিং পাইখৎলি৷
ৱারোল অসি লোক সভাদা পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা অইনবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷