কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মার্চ ১৪দগী ২০ ফাওবগী মশক নাইবা চয়োলদা কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগনা কঞ্জ্যুমর এৱিয়র্নেস লৈহন্নবগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি. ২৩গী খুঙ্গং ৯০দা রুরেল আউতরিচ প্রোগ্রাম শীন-লাঙখ্রে
“ফেয়র দিজিতেল ফাইনান্স”না হন্দক্কী চহিগী মার্চ১৫গী মালেমগী কঞ্জ্যুমরগী হক নুমিৎকী থীম ওইখি
পোত্থোক অমসুং সেবাগী মতাংদা ভারতনা মালেমগী লুচিংবা ওইবা ঙম্নবগীদমক্তা মালেমগী কঞ্জ্যুমরগী হক নুমিত্তা শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা কঞ্জ্যুমরশিংদা মগুন লৈবা পোত্থোক পীয়ু হায়নবা ৱাফম থমখি
30 MAR 2022 4:00PM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা ভারত অমসুং মসিগী মীয়ামগী মশক নাইরবা পুৱারী, চৎনবী অমসুং মায় পাকপশিংবু খুমাং চাউশিনবগী চহি ৭৫ মপুং ফাববু নীংশিংবা অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকপা ওইনা ইং ২০২২গী মার্চ ১৪দগী ২০ ফাওবদা “কঞ্জ্যুমর ইম্পাৱর্মেন্ত ৱিক” পাংথোকখ্রে। থৌরম অসিনা মার্চ ১৫দা তাবা মালেমগী কঞ্জ্যুমরগী হক নুমিত্তা মপা চানখি।
হরাওবা পাংথোকপা থৌরমগী অহানবা নুমিত্তা, বিভাগ অসিগী মখাদা লৈবা ফিল্দ য়ুনিৎশিং, হায়বদি, ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ (বি.আই.এস.), ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ লিগেল মেত্রোলোজী (আই.আই.এল.এম.) রাঞ্চী, নেস্নেল কোওপরেতিব কঞ্জ্যুমর্স ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (এন.সি.সি.এফ.), নেস্নেল তেস্ত হাউস (এন.তি.ঐচ.) অমসুং রিজনেল রিফরেন্স স্তেন্দর্দ লেবোরেতরীজ (আর.আর.এস.এল.)না রাজ্য/য়ু.তি. ২৩গী খুঙ্গং ৯০দা কঞ্জ্যুমর এৱিয়র্নেস প্রোগ্রাম শীন-লাঙখি। মসিদি বিভাগ অসিনা পাংথোকপা মসিগুম্বা মখলগী অহানবা থৌরম্নি। প্রোগ্রামশিং অসিনা কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন এক্ত ২০১৯, ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দকী খুদম, হোল্মার্ক, সি.আর.এস.কী খুদম, পেক তৌদুনা লাক্লবা পোত্থোকশিংদা য়াওগদবা অকুপ্পা মরোল, মতিক চাবা অরুম্বা অমসুং চাং ওনবগী থৌওং শিজিন্নবা অমসুং কঞ্জ্যুমরগী ৱাকৎ থাংগৎনবা নেস্নেল কঞ্জ্যুমর হেল্পলাইন (এন.সি.ঐচ.)কী মশক থোকপা ৱারোল খঙহনখি। থৌরমশিং অসিদা খুঙ্গংগী মীশিং য়াম্বনা শরুক য়াখি। মফম খরদদি, লোকেলগী লৈঙাক্লোই অমসুং অতোপ্পা ইনফ্লুএন্সরশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। থৌরমশিং অসি লোকেল মিদিয়ানা মফম অয়াম্বদা কভরেজ পীখি। কঞ্জ্যুমরগী হক অমসুং বিভাগ অসিনা লৌখৎপা খোঙথাং কয়াগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা মাইগোভ প্লেৎফোরমদা থা অমা চুপ্না চত্থগবা ক্বিজ চাংদম্নবা অমসু হৌদোকখি।
বিভাগ অসিনা ইং ২০২২গী মার্চ ১৫দা মালেমগী কঞ্জ্যুমরগী হক নুমিৎ পাংথোকখি। মান্নবা থৌরম অমসু নই দিল্লীদা শীন লাঙখি অমসুং থৌরমগী থীম্না “ফেয়র দিজিতেল ফাইনান্স” ওইখি। থৌরম অসিবু কম্মর্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, তেক্সতাইল অমদি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পিয়ূশ গোয়লনা শরুক য়াখি। কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবে; কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং রুরেল দিভেলপমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, কুমারী সাদভী নিরঞ্জন জ্যোতী; নেস্নেল কঞ্জ্যুমর দিস্প্যুৎস রিদ্রেসেল কম্মিসন (এন.সি.দি.আর.সি.)গী প্রসিদেন্ত, শ্রী জস্তিস আর.কে. অগর্ৱাল; ইনফোসীসকী নন-একজেক্যুতিব চেয়রমেন, শ্রী নন্দন নিলেকানী অমসুং অতোপ্পা অথোইবা মীওইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। শ্রী রোহিৎ কুমার সিংহ, সেক্রেতরী; মিস নিধি খারে, এদিস্নেল সেক্রেতরী; শ্রী জি. স্রিনিবাস, এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং ফাইনেন্সিএল এদভাইজর; অমসুং বিভাগ অমসুং মসিগী লুপশিংগী সেনিয়র ওফিসরশিংনসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, কম্মর্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, তেক্সতাইল অমদি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা মথৌ নীংথিনা পাংথোক্কদবা আইনবু নীংথিনা চলায়বসি কঞ্জ্যুমরগী অপাম্ববু ঙাক-শেনবা অমসুং মগুন লৈবা পোত্থোক পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎপগী মথৌ তাই হায়খি। অদুবু আইনগী কাঙলোনশিংনা কারবার পীনা তৌজবা মীওইশিংদা অৱাবদি পীহল্লোইদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। লিগেল মেত্রোলোজী এক্তকী অখন্নবা কাঙলোন খরা দিক্রিমেনেলাইজ তৌবগী তঙাই ফদবা লৈবগী ৱাফম পল্লদুনা মহাক্না তোঙানবা ওথোরিতীশিংনা কঞ্জ্যুমরগী অপাম্বা ঙাক-শেন্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাং কয়াবু থাগৎখি। মহাক্না স্তেকহোলদরশিংনা দিক্রিমিনেলাইজেসনগী মতাংদা মমুৎ তানা খন্ন-নৈননবা খঙহনখি।
থৌরম অসিগী অথোইবা মীথুংলেন, শ্রী নন্দন নিলেকানীনা অহোংবা নাইরক্লিবা দিজিতেল প্লেৎফোর্মগা লোয়ননা অহোংবা পুরক্তুনা চৎমিন্নবগী তঙাই ফদবদা মিৎয়েং চঙখি অমসুং দিজিতেল প্রোতোকোলশিংনা লুবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা মীয়াম্না কঞ্জ্যুমরগী ৱাকৎ থাংগৎপগী হেন্না কমপ্লেক্স ওইবা থৌওংগীদমক্তা শেম শাদুনা লৈগদবনি অমসুং মসিগী ওইনদি সরকারনা মপুং ওইবা থৌরাং লৌখৎফম থোকই হায়না মহাক্না পনখি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স অমসুং স্পীচ তু স্পীচ, স্পীচ তু তেক্স অমসুং তেক্স তু স্পীচকী ওপন প্লেৎফোর্ম শিজিন্নদুনা কঞ্জ্যুমরগী ৱাকৎ থেংনবগী থৌওংগী মওং হোংদোকপা অমসুং থৌওং অসি তোঙানবা লোলশিংদসু ফংহনবগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অসিদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। ঙসিগী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন অসিদি মলতি পার্তী ওইরে অমসুং অসিগুম্বা ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা হায়বসিদসু মলতি পার্তীগী তঙাই ফদবা লৈগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। দিজিতেল ফাইনান্সকী পাক চাউবা অমসুং খোঙজেলনা হান্না অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎলক্লি, ভারতনা ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপগী অনৌবা য়ুগ অমা তরাম্না ওক্কদবনি অমসুং ভারত মচা খুদিংনা খুদোংচাবা অসি ফংহনগদবনি।
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং রুরেল দিভেলপমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, কুমারী সাদভী নিরঞ্জন জ্যোতীনা মহাক্কী কীনোত ৱাঙাংদা দিজিতেল তেক্নোলোজী অমসুং কারবারগী অনৌবা মোদেলশিংনা লাইরবশিংদা য়ৌশিনবা ঙম্বা অমসুং শেল-থুমগী সেবাশিংদা হান্নবা য়াওবা ফংলমদ্রবা ইমুংশিংদা য়ৌবগী থৌওংদা অহোংবা পুরক্লি হায়না ফোংদোকখি। সরকারনা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন পাক শন্না লৈহন্নবা মতম পুম্বদা হোৎনদুনা লাক্লি অমসুং কোবিদকী তেংবাং ওইবা প্রোগ্রাম কয়া ফংবশিংনা য়ু.পি.আই.দা ত্রাঞ্জেক্সন পাংথোকপদা মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিদা মসিগী মমি ময়েক শেংনা তারি। দিজিতেল ফাইনান্সপু হেন্না নুংঙাইহনবা, অশোয় অঙাম য়াওহন্দবা অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংগীদমক্তা তেক্ত কায়দবা ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয় পুন্না হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা কঞ্জ্যুমরবু ঙাক শেনবা অমসুং মপাঙ্গল হাপ্পদা অহেনবা মিৎয়েং থম্বা অনৌবা থৌওং চেনবা কাঙলোন শেম্বগী থৌওং, দিজিতেল ফাইনান্স সর্ভিস অমসুং প্রদক্তশিং লৈহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না ফোংদোকখি।
বিভাগ অসিনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী হরাওবা ফোংদোকপগা মরী লৈনবা থৌরম পাংথোক্লিবা অসিগী শরুক ওইনা শেমখিবা ভর্চুএল একজিবিসন অমা কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবে; কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং রুরেল দিভেলপমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, কুমারী সাদভী নিরঞ্জন জ্যোতীনা শঙ্গাখি। ভর্চুএল একজিবিসন অসিনা সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসন অহুম - ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ (বি.আই.এস.), নেস্নেল তেস্ত হাউস (এন.তি.ঐচ.) অমসুং রিজনেল রিফরেন্স স্তেন্দর্দ লেবোরেতরীজ (আর.আর.এস.এল.) অসিনা কঞ্জ্যুমরগী হক ঙাক শেন্নবা অমসুং খুমাং চাউশিলহনবগী পান্দমগা লোয়ননা মতৌ করম্না ওইরকখিবা অমসুং মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিংগী মরমদা তাক্লি।
“ফেয়র দিজিতেল ফাইনান্স”কী পেনেল দিসকসন অমসু পাংথোকখি। মসিবু প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগকী সেক্রেতরী, শ্রী অনুরাগ জেন্না লুচিংখি। মসিগী মতুংদা, কঞ্জ্যুমর কম্মিসনশিংদা মতম য়াম্না লৌবগী হীরম খন্নবগী ৱারোইশিন পুরকপগী তেক্নিকেল সেসন অমসু পাংথোকখি। সেসন অসিবু কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগকী এদিস্নেল সেক্রেতরী, মিস নিধী খারেনা লুচিংখি। মখা তারকপদা, ৱাকৎ য়েংশিনবগী মতাংদা চয়েৎনবা থৌওং লৈতনা ই-ফাইলিং শিজিন্নবগী মতাংদা সেসন অমসু পাংথোকখি। সেসন অসিবু প্রোফ (দাঃ) ভি. ভিজয়কুমার, ভোপাল নেস্নেল লো য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লরনা লুচিংখি। খ্বাইদগী অকোনবা তেক্নিকেল সেসন অসিনা কঞ্জ্যুমরগী ৱাকৎ তাবগী পথাপ্তা মেদিএসন তৌববু হেন্না মমিং চৎহনবগী মতাংদা খন্নখি। সেসন অসিবু বেঙ্গালোরগী নেস্নেল লো য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, শ্রী সুধি কৃষ্ণস্বামীনা লুচিংখি। সেসনশিং অসিদা তোঙান-তোঙানবা লমগী (রাজ্য অমসুং জিলাগী কঞ্জ্যুমর দিস্প্যুৎ রিদ্রেসেল কম্মিসন, আর.বি.আই., এম.ই.আই.তি.ৱাই., এন.পি.সি.আই., এস.বি.আই., রাজ্য সরকার, প্রাইভেত সেক্তর, সিভিল সোসাইতী, একাদমিসিয়ন অমসুং ইন্দস্ত্রীগী বোদী) ৱাঙাংলোই কয়ানা শরুক য়াখি।
কঞ্জ্যুমর বিভাগনা ইনভেস্ত ইন্দিয়াগা খুৎশম্নদুনা ইং ২০২২গী মার্চ ১৬ অমসুং ১৭তা ই-কম্মর্স অমসুং দিজিতেল কঞ্জ্যুমরগী মতাংদা নুমিৎ নিনিগী সেমিনার অমা পাংথোকখি। ইন্তর্নেত অমসুং মোবাইল এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়া (আই.এ.এম.এ.আই.)গা খুৎশম্নদুনা পেনেল দিসকসন পরিং অমসু পাংথোকখি অমসুং মসিদা ভারতকী ই-কম্মর্সকী মরু ওইবা সেগমেন্ত ৮গী খ্বাইদগী মরু ওইবা মীওইশিংবু অমত্তা ওইনা পুরকখি অমসুং হায়রিবা অসি সরকারনা কঞ্জ্যুমরবু ঙাক শেনবা অমসুং কারবার লাইনা তৌহন্নবা হোৎনবগী ৱাখল্লোনগী মখা পোন্না পাংথোকপনি। খন্ন-নৈনবশিং অসি ব্যুতী, হেল্থ অমসুং ৱেলনেস; ফুদ রিতেল অমসুং এফ.এম.সি.জি.; ইন্তর্তেনমেন্ত অমসুং এজুকেসন অমসুং ওনলাইন পেমেন্ত য়াওনা ই-কম্মর্সকী তোঙানবা হীরম কোন্দুনা পাংথোকখি। থৌরম অসিনা কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগ, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগ, ফাইনেন্সিএল সর্ভিস বিভাগকা লোয়ননা য়ু.আই.দি.এ.আই.গী ওফিসিএলশিংবু মফম অমত্তদা পুরকখি। হিন্দুস্তান য়ুনিলিভর, নেতমেদ, রিলাইএন্স রিতেল, আই.তি.সি. লিমিতেদ, মারিকো, বিগ বাস্কেত, স্বিগী, হঙ্গামা, নেতফ্লিক্স, অনএকাদমী, দিসনী, পে.তি.এম., ভিজা, এমাজোন্নচিংবা ইন্দস্ত্রীগী অচৌবা কাঙবুগী লুচিংবশিংনা ভারত্তা ই-কম্মর্সকী কৈথেল চাউখৎলক্লিবা অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংবু ঙাক শেনবগী মরু ওইবগী মতাংদা মশাগী ৱাফম থম্নখি।
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রী রোহিৎ কুমার সিংহনা কঞ্জ্যুমর এৱিয়র্নেস অমসুং ইন্তর্নেৎকী অনৌবা কঞ্জ্যুমর কয়া চঙলকপগা লোয়ননা কৈথেলগী মতৌদা অহোংবা লাক্লিবা অসিগী মরু ওইবশিংদা মিৎয়েং চঙখি। অচুম্বা ই-পাউগা লোয়ননা দিজিতেল কঞ্জ্যুমর লৈহনবগী মরু ওইবগী মতাংদসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ (বি.আই.এস.), ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ লিগেল মেত্রোলোজী (আই.আই.এল.এম.) রাঞ্চী, নেস্নেল তেস্ত হাউস (এন.তি.ঐচ.) অমসুং রিজনেল রিফরেন্স স্তেন্দর্দ লেবোরেতরীজ (আর.আর.এস.এল.)গী ফিল্দ য়ুনিৎশিংনা চয়োলসিগী মনুংদা তোঙানবা থবক-থৌরম কয়া শীন-লাঙখি। কঞ্জ্যুমর এৱিয়র্নেস লৈহন্নবা পাংথোকপা থৌরমশিং অসিবু মশিং য়াম্বা মীয়াম্না শরুক য়াখি। থৌরমশিং অসিদা খুঙ্গংগী মীশিং য়াম্বনা শরুক য়াখি। মফম খরদদি, লোকেলগী লৈঙাক্লোই অমসুং অতোপ্পা ইনফ্লুএন্সরশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। থৌরমশিং অসি লোকেল মিদিয়ানা মফম অয়াম্বদা কভরেজ পীখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
During the iconic Week Azadi Ka Amrit Mahotsav from 14-20 March, the Department of Consumer Affairs organized Rural outreach programmes in 90 villages in 23 States / UTs to create consumer awareness
“Fair Digital Finance” was the theme for the World Consumer Rights Day on 15th March, this year
On world Consumer Rights Day, Shri Piyush Goyal asked consumers to demand high quality products so that India can become a world leader in goods and services
30 MAR 2022 4:00PM by PIB Delhi
Department of Consumer Affairs organized “Consumer Empowerment Week” from 14th to 20th March, 2022 to celebrate and commemorate 75 years of progressive India and the glorious history of its people, culture and achievements as a part of Azadi Ka Amrit Mahotsav. The celebrations coincided with the World Consumer Rights Day, which falls on 15th March.
On the opening day of the celebration, field units of organizations under the Department i.e., Bureau of Indian Standards (BIS), Indian Institute of Legal Metrology (IILM) Ranchi, National Cooperative Consumers’ Federation of India Limited (NCCF), National Test House (NTH) and Regional Reference Standards Laboratories (RRSLs) organized consumer awareness programmes in 90 villages of 23 States / UTs. This was a first of its kind initiative by the Department. These programmes created awareness about salient features of Consumer Protection Act 2019, Indian Standard marks, Hallmark, CRS mark, details to be seen on pre-packaged commodities, use of proper weights and measures and use of National Consumer Helpline (NCH) for lodging consumer complaints. These programmes were attended by large number of rural people. These events were attended by a large number of participants. In some instances, members of local administration and other influencers also attended the programmes. These programmes were given coverage by local media in many cases. A month-long quiz competition was also launched on MyGov to raise awareness on consumer rights and initiatives undertaken by the Department.
On 15th March, 2022, the Department celebrated World Consumer Rights Day. An event was organized in New Delhi and the theme was “Fair Digital Finance”. The event was attended by Shri Piyush Goyal, Union Minister of Commerce, Food and Public Distribution, Textiles, and Commerce & Industry. Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Environment, Forest and Climate Change; Ms Sadhvi Niranjan Jyoti, Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Rural Development; Mr Justice R. K. Agarwal, President of National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC); Shri Nandan Nilekani, Non-Executive Chairman of Infosys, and other dignitaries also attended the event. Shri Rohit Kumar Singh, Secrtary; Ms Nidhi Khare, Additional Secretary; Shri G. Srinivas, Additional Secretary & Financial Advisor; and other senior officers of the Department and its organizations also attended the event.
Speaking at the event, Shri Piyush Goyal, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Textiles, and Commerce & Industry, said effective enforcement of laws is necessary to protect consumer interest and encourage high-quality products and services, but legal provisions should not be used to harass small businessmen and traders. He also flagged the issue the need to decriminalize of certain provisions of Legal Metrology Act and lauded the initiative taken by various authorities to protect the interests and rights of consumers, but he also urged all the stakeholders to deliberate on the issue of decriminalization. Shri Goyal shared instances of actions being taken by the Department of Consumer Affairs against misleading advertisements. He said that action was taken against a Toothpaste company claiming to be World’s No. 1. Similar action was taken against another company claiming to have sold out the stock within no time. Shri Goyal also talked about the Quality Standardisation work being undertaken by the Bureau of Indian Standards (BIS) mentioning that hallmarking has provided consumers with the long-due right to Quality, Purity & transparency. Taking the message of Prime Minister Shi Narendra Modi ‘Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Prayas’ forward he urged all the state governments, industry associations and other stakeholders to put forth their best efforts in bringing a balance between allowing genuine business opportunities while taking stringent action against unfair business practices which are detrimental to consumer protection and tries to circumvent the existing law. He also highlighted that business should support new policy decisions which are aimed at furthering consumer protection and requested them to constructively work with government to create holistic environment for business as well as consumer protection. He further emphasized that Consumers need to be more aware, should demand quality products and thereby endeavor to make India a world leader in providing high quality product and services. While applauding the progress of e –daakhil portal which enables online filing of consumer complaints and urged the authorities to facilitate virtual hearings in all cases, he expressed concern over number of vacant positions in various State and District Consumer Commissions and the fact that Supreme Court had to intervene. He urged all the State Governments to fill up their vacancies at the earliest.
The Chief Guest for the event, Shri Nandan Nilekani pressed on the need for changing with the changing digital platforms and highlighted that with the increasing complex digital protocols, one has to be prepared for more complex consumer redressal methods which requires a wholesome approach by the Government. In this regard, he highlighted the need to redesign the consumer dispute redressal mechanism taking into consideration Artificial Intelligence and making use of speech to speech, speech to text and text to speech open platforms to make the online dispute resolution mechanism available in multi lingual format. He highlighted that, today’s digital transactions are multi party and hence resolution of such disputes have multi party requirement. With growth in scale and speed of Digital finance in a never seen like before pace, India should usher a new era of consumer redressal and make sure that every Indian gets access to easy consumer redressal.
The Minister of State for Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Rural Development Ms Sadhvi Nirajan Jyoti in her keynote address underlined that digital technology and new business models are completely changing our ability to reach poor and excluded households with financial services. Government has always strived to bring greater financial inclusion and this is well reflected in the increase in transactions through UPI to recipients of various Covid relief programs. She urged that combined efforts should be made in making digital finance, more sound, safe and secure for consumers.
The Minister of State for Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution & Environment, Forest and Climate Change Shri Ashwini Kumar Choubey in his key note address stressed on need for innovative regulatory approaches and digital financial services and products that centre consumer protection and empowerment. He observed that Digital finance provides more accessible and affordable services to consumers and kept business alive during pandemic, however, also exposes consumers to new risks that have the potential to adversely impact the trust of consumers, destabilize financial markets, and discourage uptake and usage of digital financial services eroding the gains made in financial inclusion. Therefore, it is vital to have strategic regulation and timely intervention which reflects better consumer protection in expanding horizon of digital finance.
The Minister of State for Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Rural Development Ms Sadhvi Nirajan Jyoti and Minister of State for Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution & Environment, Forest and Climate Change Shri Ashwini Kumar Choubey inaugurated virtual exhibition, created by the Department as a part of its celebrations under ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’. This virtual exhibition displays the evolution and the work being done by the three scientific organizations – Bureau of Indian Standards (BIS), National Test House (NTH) and Regional Reference Standards Laboratories (RRSLs) - for protection and promotion of consumer rights.
President NCDRC Hon’ble Mr. Justice, R. K. Agrawal in his keynote address highlighted the paradigm shift in technological advancements that world has seen in the global era of digitization. He stressed that Digital Financial Services has become a vital tool for increasing productivity, reach, financial inclusion as well as efficiency – not for individuals and corporates alone, but for a country as a whole. President, NCDRC concluded his keynote address highlighting the need for Financial Regulators, Telecom Operators and Central Payment System Authority to ensure best risk management for all consumers.
The Ministers also congratulated winners of essay competition organized by National Law University Delhi, in association with Department of Consumer Affairs and Inter School online painting competition organized by FICCI Committee Against Smuggling and Counterfeiting Activities Destroying the Economy (CASCADE) in association with Department of Consumer Affairs as a part of celebration of World Consumer Rights Day 2022. 4 books on consumer laws were also released on the occasion.
A panel discussion on “Fair Digital Finance” was held. It was chaired by Shri Anurag Jain, Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade, chaired the panel discussion. Subsequently, a technical session was held to discuss the way forward in addressing the issue of delays in Consumer Commissions. The session was chaired by Ms Nidhi Khare, Additional Secretary, Department of Consumer Affairs. Later, a technical session was held to discuss the way forward in e-filing as a hassle free and speedy grievance redressal mechanism. The session was chaired by Prof (Dr) V Vijayakumar, Vice Chancellor, National Law University Bhopal. The last technical session of the day focused the way forward in popularising mediation as a pre-litigation measure in the redressal of consumer complaints. The session was chaired by Shri Sudhir Krishnaswamy, Vice Chancellor, National Law University Bangalore. These sessions saw participation of speakers from diverse fields – State and District Consumer Disputes Redressal Commissions, RBI, MeitY, NPCI, SBI, State Governments, private sector, civil society, academicians and industry bodies.
Department of Consumer Affairs in collaboration with Invest India organized a 2-day seminar on E-Commerce and the Digital Consumer on 16th and 17th March, 2022. A series of panel discussions were conducted in association with the Internet and Mobile Association of India (IAMAI), bringing together key players from 8 core segments of e-commerce in India, in line with the Governments efforts towards consumer protection and ease of doing business. These discussions were spread across various segments of e-commerce, including beauty, health & wellness; food retail & FMCG; entertainment & education; and online payments. The event brought together government officials from the Department of Consumer Affairs, Ministry of Health & Family Welfare, Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Department of Financial services, as well as UIDAI. Industry leaders from the likes of Hindustan Unilever, Netmeds, Reliance Retail, ITC Ltd., Marico, Big Basket, Swiggy, Hungama, Netflix, Unacademy, Disney, PayTM, Visa, Amazon etc, as well as key consumer rights and consumer assistance bodies shared their views on the growing e-commerce market in India and the importance of consumer protection.
Shri Rohit Kumar Singh, Secretary, Department of Consumer Affairs, highlighted the importance of consumer awareness and the changing nature of the marketplace with the entry of a large number of new internet consumers. He also stated the importance of enabling the digital consumer with the right information. Ms Nidhi Khare, Additional Secretary, Department of Consumer Affairs, talked about the evolution of e-commerce in India and highlighted the need for self-regulatory mechanisms for consumer protection. Ms Shruti Chandra, Senior Assistant Vice President, Invest India spoke about the immense growth potential of the e-commerce market and how the new age of digital India has rapidly bridged the gap between rural and urban India. She also stated the importance of trust in the integrity and fairness of digital markets for the modern consumer.
The field units of Bureau of Indian Standards (BIS), Indian Institute of Legal Metrology (IILM) Ranchi, National Test House (NTH) and Regional Reference Standards Laboratories (RRSLs) organized various activities during the week. For example, visits of students and general public were organized to the labs of these oganisations to make them aware of the available testing facilities and demonstrating some of the tests. Counters were set up in various places and leaflets were distributed to create awareness on consumer rights. Water testing was demonstrated at various places. Meetings with general public, Government bodies, industry and health workers were organized so that a wide gamut of stakeholders may be made aware of the issues which concern the consumers. Nukkad Natak and cleanliness drive were organized to create consumer awareness. These events were attended by a large number of participants. In some instances, members of local administration and other influencers also attended the programmes. The events were given coverage by local media in many cases.