সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়রি, ২০২২গী মার্চ ২৩ ফাওবদা কোবিদ-১৯গী জিনোম অমসুং দি.এন.এ.সিক্বেন্সিং লাখ অনিগী মথক্তা তৌখ্রে
ভারত সরকারনা অপুনবা কোবিদ-১৯গী বাইও-রিপোসিতরিশিং ১৭ নোতিফাই তৌখ্রে: দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ
30 MAR 2022 5:18PM by PIB Imphal
রাজ্যগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী; রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) আর্থ সাইন্স; এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রীবেন্সেস, পেন্সনস, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেস, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি ইন্দিয়ন এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি.-২ জেনোমিক্স কোন্সোর্তিয়ম (আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.)না দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)গা পু্ন্না পাংথোক্তুনা, ২০২২গী মার্চ ২৩ ফাওবদা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি.-২গী জিনোমশিং ২,০১,৩৭৩ সিক্বেন্স তৌখ্রে।
ঙসি লোক সভানা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম অমদা, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, এক্সতেন্সিব সাইন্তিফিক দেলিবেরেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)না ৱার্ল্দ হেলথ ওর্গানাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী আর. অমসুং দি. ব্লুপ্রিন্ত লোয়ননা শিন্দোক্তুনা, অমুক্তা থোকখিদ্রিবা কোবিদ-১৯ লায়চৎ নম্থনবা অপুনবা থৌদাং অমগী খোঙথাং লৌখৎখ্রে।
মহাক্না হায়খি, দি.বি.তি.গা লোয়ননা মসিগী পব্লিক সেক্তরগা অন্দর্তেকিং ওইবা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্স এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.)না ‘দি.বি.তি.-বি.আই.আর.এ.সি. কোবিদ-১৯ রিসর্স কোন্সোর্তিয়ম’ হৌদোকখ্রে, হায়রিবা অসিদা ভেক্সিনগা মরী লৈনবা অমসুং মতেং পাংবা ইকোসিস্তেম, স্কেল-অপকী দাইগ্নোস্তিকশিং অমসুং ফেসিলিতীশিং, থেরাপ্যুতিকশিং, দ্রগ রিপর্পোজিং অমসুং মতেং পাংবা ইকোসিস্তেম অমসুং অতোপ্পা বাইওমেদিকেলগী ওইবা য়াওরিবশিংগী রিসর্স অমসুং দিবলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং মনুং চল্লি।
ইন্দিয়ন এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি.-২ জেনোমিক্স কোন্সোর্তিয়ম (আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.) অসিনা কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্স এন্দ ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্সকা লোয়ননা বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত অমসুং হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগা পুন্না মরুওইনা লৈবাক শিনবা থুংনা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি.-২ ভাইরসকী অপুনবা জিনোম সিক্বেন্সিংগী পান্দমদা হৌদোকখিবনি। নেস্নেল বাইওফার্মা মিসন অমসুং মিসন কোবিদ সুরক্সাগী মখাদা, দিপার্তমেন্ত অসিনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কেন্দিদেৎকী প্রি-ক্লিনিকেল দিবলপমেন্ত অমসুং কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক কিতশিং, এনিমেল চলেঞ্জ স্তদীজকী খুদোংচাবাশিং, ইম্ম্যুনোজেনিসিতী এসেজকী খুদোংচাবশিং, ক্লিনিকেল ত্রাইয়েল সাইতশিং অসিনচিংবগী মতেং পীবা ঙম্লি।
মন্ত্রীনা খঙহল্লি মদুদি ভারত সরকারনা অপুনবা কোবিদ-১৯গী বাইও-রিপোসিতরিজ ১৭ নোতিফাই তৌখ্রে। হায়রিবশিং অসি দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.), কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্স (সি.এস.আই.আর.) অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওপ মেদিকেল রিসর্স (আই.সি.এম.আর.)গী লেবোরেতরীশিংদা শিল-লাংখি। মসিগী কোবিদ-১৯ বাইও-রিপোসিতরীশিং অসি মখাগী অসিদা লিংখৎখি:
১. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ভাইরোলোজী, পুনে
২. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইরোলোজী ফীল্দ য়ুনিৎ, বেঙ্গলোর
৩. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইরোলোজী ফীল্দ য়ুনিৎ, কেরলা
৪. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ কোলেরা এন্দ এন্তরিক দিজিজেজ, কোলকতা
৫. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর ইমপ্লিমেন্তেসন রিসর্স ওন নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজিজেজ, জোধপুর
৬. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেলারিয়া রিসর্স, দিল্লী
৭. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ এপিদেমিওলোজী, চেন্নাই
৮. আই.সি.এম.আর.- নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর রিসর্স ইন রিপ্রদক্তিব হেলথ, মুম্বাই
৯. আই.সি.এম.আর.-রিজনেল মেদিকেল রিসর্স সেন্তর, দিব্রুগর
১০. এন.সি.আর. বাইওতেক্ত সাইন্স ক্লস্তর ত্রান্সলেস্নেল হেলথ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুৎ এন্দ রিজনেল সেন্তর ফোর বাইওতেক্নোলেজী, ফারিদাবাদ
১১. ইন্সতিত্যুৎ ওফ লাইফ সাইন্সেস, ভুবনেস্বর
১২. ইন্সতিত্যুৎ ফোর স্তেম সেল সাইন্স এন্দ রিজেনেরেতিব মেদিসিন, বেঙ্গালুরু
১৩. নেস্নেল সেন্তর ফোর সেল সাইন্স, পুনে
১৪. দি.বি.তি. ফন্দেদ বাইওরেপোসিতরী – ইন্সতিত্যুৎ ওফ লিভর এন্দ বাইলিয়রী সাইন্সেস, নই দিল্লী
১৫. সি.এস.আই.আর.- ইন্সতিত্যুৎ ওফ জেনোমিক্স এন্দ ইন্তিগ্রেতিব বাইওলোজী, নই দিল্লী
১৬. সি.এস.আই.আর.- সেন্তর ফোর সেলুলার এন্দ মোলেকুলার বাইওলোজী, হায়দ্রাবাদ
১৭. সি.এস.আই.আর.- ইন্সতিত্যুৎ ওফ মাইক্রোবাইল তেক্নোলোজী, চান্দিগর

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh says, over two lakh genome and DNA sequencing of COVID-19 done till 23rd March 2022
A total of 17 COVID-19 Bio-repositories have been notified by the Government of India: Dr Jitendra Singh
30 MAR 2022 5:18PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that the Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium (INSACOG) being coordinated by the Department of Biotechnology (DBT), as on 23rd March 2022 has sequenced 2,01,373 SARS-CoV-2 genomes.
In a written reply to a question in the Lok Sabha today, Dr Jitendra Singh said, the Department of Biotechnology (DBT), based on extensive scientific deliberations, initiated an integrated response to overcome the unprecedented COVID-19 pandemic, in alignment with R&D Blueprint of the World Health Organization (WHO).
He said, DBT along with its public sector undertaking Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) launched ‘DBT-BIRAC COVID-19 Research Consortium’ whereby, Research and Development projects were supported across the thematic areas of vaccines and supporting ecosystem, diagnostics and facilities for scale-up, therapeutics, drug repurposing & supporting ecosystem, and other biomedical interventions.
The Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium (INSACOG) started jointly by Department of Biotechnology and Ministry of Health and Family Welfare in collaboration with Council of Scientific and Industrial Research and Indian Council of Medical Research with primary aim to expand whole genome sequencing of SARS-CoV-2 virus across the nation. Under National Biopharma Mission and Mission COVID Suraksha, the Department has enabled support for pre-clinical development of COVID-19 vaccine candidates and scale-up of manufacturing of COVID-19 diagnostic kits, facilities for animal challenge studies, facilities for immunogenicity assays, clinical trial sites etc.
The Minister informed that a total of 17 COVID-19 Bio-repositories have been notified by the Government of India. These are set up at laboratories of Department of Biotechnology (DBT), Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) and Indian Council of Medical Research (ICMR). These COVID-19 Bio-repositories established at:
1. ICMR-National Institute of Virology, Pune
2. ICMR-National Institute of Virology Field Unit, Bangalore
3. ICMR-National Institute of Virology Field Unit, Kerala
4. ICMR- National Institute of Cholera and Enteric Diseases, Kolkata
5. ICMR-National Institute for Implementation Research on Non-Communicable Diseases, Jodhpur
6. ICMR- National Institute of Malaria Research, Delhi
7. ICMR- National Institute of Epidemiology, Chennai
8. ICMR- National Institute for Research in Reproductive Health, Mumbai
9. ICMR-Regional Medical Research Centre, Dibrugarh
10. NCR Biotech Science Cluster Translational Health Science and Technology Institute and Regional Centre for Biotechnology, Faridabad
11. Institute of Life Sciences, Bhubaneswar
12. Institute for Stem Cell Science and Regenerative Medicine, Bengaluru
13. National Centre for Cell Science, Pune
14. DBT funded Biorepository – Institute of Liver and Biliary Sciences, New Delhi
15. CSIR- Institute of Genomics and Integrative Biology, New Delhi
16. CSIR- Centre for Cellular & Molecular Biology, Hyderabad
17. CSIR - Institute of Microbial Technology, Chandigarh