সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী লম্বীদগী ফত্ত-হৌদী খুনবশিং
30 MAR 2022 2:49PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী ওইনা মেনুএল স্কাভেঞ্জিংগী মতাংদা পাউদম অমা ফাওবা লৈত্রি।
মেনুএল স্কাভেঞ্জিংগী থৌওংবু “প্রোহিবিসন ওফ ইমপ্লোয়মেন্ত এস মেনুএল স্কাভেঞ্জর এন্দ দেয়র রিহেবিলিতেসন এক্ত, ২০১৩ (এম.এস.এক্ত, ২০১৩”গী সেক্সন ২ (১) (জি.)গী মখাদা ৱাহন্থোক পীবগী মখা পোন্না থৌওং অসিবু ৬/১২/২০১৩দগী হৌদুনা খুদক্তা অথিংবা থমখ্রে। পনখ্রিবা তাং অসিদগী হৌনা মীওই নত্ত্রগা এজেন্সী অমত্তনা মীওই অমা হেক্তবু থবক অসিগীদমক্তা শিজিন্নবা য়ারোই। এম.এস. এক্ত, ২০১৩বু ইন্দদুনা মসিগী ৱাংমদা করিগুম্বা থবক পাংথোক্লম্বা থোক্লবদি হায়রিবা এক্ত অসিগী সেক্সন ৮গী মখাদা চহি ২গী ফাদোক তাবা নত্ত্রগা লুপা লাখ ১ ফাওবগী চৈরাক নত্ত্রগা অনিমক পীবা য়াই।
স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা, ওক্তোবর ২, ২০১৪দগী হৌদুনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা সেনিতরী অমাংশঙ করোর ১০.৯৪ অমসুং শহরগী মফমশিংদা করোর ৬২.৬৫ হেন্না শাখ্রে অমসুং ইন্সেনিতরী ওইবা অমাংশঙবুনা সেনিতরী অমাংশঙদা ওন্থোকখ্রে। মসিগী থৌওং অসিনা মেনুএল স্কাভেঞ্জিংগী চৎনবী থিংবদা য়াম্না মতেং পাংখি। হীরম অসিগী মতাংদা থবক তৌরিবা খুন্নাইগী ইন্সতিত্যুসনশিংদগী ফংবা থৌওং অসিবু মখা চত্থবগী মতাংগা মরী লৈনবা পাউগী মতুং ইন্না, সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়না হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা ইন্সেনিতরী অমাংশঙ অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা মেনুএল স্কাভেঞ্জিংগা মরী লৈনবা দেতা খোমগৎনবগীদমক্তা ২৪/১২/২০২০দা মোবাইল এপ, “স্বচ্ছতা অভিয়ান’ কৌবা অমা হৌদোকখ্রে। মোবাইল এপ অসিদা হায়রিবা হীরম অসিগা মরী লৈনবা দেতাবু মীওই অমা হেক্তনা অপ্লোদ তৌবা য়াগনি। মসিগী মতুংদা, দেতা অসিবু মরী লৈনবা জিলাগী লৈঙাক্লোইনা অমুক অচুম অরান থীদোকই। অদুবু, হৌজিক ফাওবগী ওইনদি, ইন্সেনিতরী লেত্রিন লৈ হায়বগী পাউদি অসেংবা ওইনা খঙবা ঙমদ্রি।
(ই.) সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রালয়না ইং ২০১৩ অমসুং ২০১৮গী মরক্তা মেনুএল স্কাভেঞ্জর মশক খঙদোক্নবগীদমক্তা সর্ভে অনি পাংথোকখ্রে। মশক খঙদোক্লবা রাজ্যগী ওইবা মেনুএল স্কাভেঞ্জিরশিংবু এনেক্সর ১দা পল্লি।
খুদোংথীনিংঙাই ওইবা ইরম-নালা অমসুং সেপ্তিক তেঙ্ক শেংবদগী মমাংগী চহি মঙাগী মনুংদা মীওই লৈখিদবগী রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলনা এনেক্সর-২দা পল্লি।
এনেক্সর-১
লৈবাক অসিগী মেনুএল স্কাভেঞ্জিংগী মতাংদা ৩০/৩/২০২২দা পীখিবা এনেক্সর-১না রাজ্য সভাগী অন্সতার্দ ৱাহং মশিং ৩১৬৯গী পাউখুমদা পারত (ই.)দা এনেক্সর-১না য়ুম্ফম ওইরি।
রাজ্যশিংগী ওইনা মশক খঙদোক্লবা মেনুএল স্কাভেঞ্জর
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি. মমিং
মেনুএল স্কাভেঞ্জর ওইরে হায়না মতিক চারবা মশক খঙদোক্লবা মশিং
(১)
(২)
(৩)
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১৭৯৩
২
অসম
৩৯২১
৩
বিহার
১৩১
৪
ছতিসগর
৩
৫
গুজরাত
১০৫
৬
ঝার্খন্দ
১৯২
৭
কর্নাতকা
২৯২৭
৮
কেরলা
৫১৮
৯
মধ্য প্রদেশ
৫১০
১০
মহারাস্ত্রা
৬৩২৫
১১
ওরিশা
২৩০
১২
পঞ্জাব
২৩১
১৩
রাজস্থান
২৬৭৩
১৪
তমিল নাদু
৩৯৮
১৫
উত্তর প্রদেশ
৩২৪৭৩
১৬
উত্তরাখন্দ
৪৯৮৮
১৭
নোংচুপ বেঙ্গল
৬৮০
অপুনবা
৫৮০৯৮
এনেক্সর-২
লৈবাক অসিগী মেনুএল স্কাভেঞ্জিংগী মতাংদা ৩০/৩/২০২২দা পীখিবা এনেক্সর-১না রাজ্য সভাগী অন্সতার্দ ৱাহং মশিং ৩১৬৯গী পাউখুমদা পারত (ই.)দা এনেক্সর-২না য়ুম্ফম ওইরি।
খুদোংথীনিংঙাই ওইবা ইরম-নালা অমসুং সেপ্তিক তেঙ্ক শেংবদগী মমাংগী চহি মঙা (২০১৭তগী ২০২১)গী মনুংদা মীওই লৈখিদবা মীওইগী অকুপ্পা মরোল
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি. মমিং
ইরম-নালা শেংবদগা শিবা অসেংবা মশিং
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১৩
২
বিহার
২
৩
ছতিসগর
১
৪
চান্দিগর
৩
৫
দিল্লি
৪২
৬
গুজরাত
২৮
৭
হরিয়ানা
৩৩
৮
কর্নাতকা
২৬
৯
কেরলা
১
১০
মহারাস্ত্রা
৩০
১১
মধ্য প্রদেশ
১
১২
ওরিশা
২
১৩
পঞ্জাব
১৬
১৪
রাজস্থান
১৩
১৫
তমিল নাদু
৪৩
১৬
তেলঙ্গানা
৬
১৭
উত্তর প্রদেশ
৫২
১৮
নোংচুপ বেঙ্গোল
১৩
অপুনবা
৩২৫
ৱাফম অসি সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রী, শ্রী রামদাস অথাৱালেনা রাজ্য সভাদা ঙসি পীখিবা অইবা পাউখুমদা পনবনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
SCAVENGERS IN THE COUNTRY
30 MAR 2022 2:49PM by PIB Delhi
There is no report of people currently engaged in manual scavenging in the country.
Manual scavenging as defined under Section 2 (1) (g) of the “Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 (MS Act, 2013)” is prohibited with effect from 6.12.2013. No person or agency can engage or employ any person for manual scavenging from the above date. Any person or agency who engages any person for manual scavenging in violation of the provisions of the MS Act, 2013 is punishable under Section 8 of the above Act, with imprisonment upto 2 years or fine upto Rs. One Lakh or both.
Under the Swachh Bharat Mission, since October 2, 2014, more than 10.94 crore sanitary toilets have been constructed in rural areas and over 62.65 lakh in urban areas and insanitary toilets have been converted into sanitary toilets. This work made a huge contribution towards ending the practice of manual scavenging. After receiving reports from the social institutions working in this field, about continuation of this practice, Ministry of Social Justice and Empowerment has launched a mobile app “Swachhata Abhiyaan” on 24.12.2020 to capture the data of insanitary latrines still existing and manual scavengers associated with them. Any person can upload the data of insanitary latrines and manual scavengers on the mobile app. Thereafter, the data is verified by the concerned district administration. However, not a single insanitary latrine has been confirmed so far.
(e) Two surveys have been conducted at the initiative of the Ministry of Social Justice & Empowerment during the year 2013 and 2018 for the identification of Manual Scavengers. State-wise details of identified manual scavengers are at Annexure-I.
State-wise details of persons who are reported to have died due to hazardous cleaning of sewers and septic tanks during the last five years are at Annexure-II.
Annexure-I
Annexure-I referred in reply to part ( e) of the Rajya Sabha Unstarred Question No. 3169 for answer on 30.03.2022 regarding Scavengers in the country.
State-wise number of manual scavengers identified
S. NO.
Name of State/UT
No. of Eligible Manual Scavengers identified
(1)
(2)
(3)
1
Andhra Pradesh
1793
2
Assam
3921
3
Bihar
131
4
Chhattisgarh
3
5
Gujarat
105
6
Jharkahand
192
7
Karnataka
2927
8
Kerala
518
9
Madhya Pradesh
510
10
Maharashtra
6325
11
Odisha
230
12
Punjab
231
13
Rajasthan
2673
14
Tamilnadu
398
15
Uttar Pradesh
32473
16
Uttarakhand
4988
17
West Bengal
680
Total
58098
Annexure-II
Annexure-II referred in reply to part ( e) of the Rajya Sabha Unstarred Question No. 3169 for answer on 30.03.2022 regarding Scavengers in the country.
Details of death of persons in sewers and septic tanks during the last five years (2017 to 2021)
S No
Name of State/UT
Total Number of sewer death
1
Andhra Pradesh
13
2
Bihar
2
3
Chhattisgarh
1
4
Chandigarh
3
5
Delhi
42
6
Gujarat
28
7
Haryana
33
8
Karnataka
26
9
Kerala
1
10
Maharashtra
30
11
Madhya Pradesh
1
12
Odisha
2
13
Punjab
16
14
Rajasthan
13
15
Tamil Nadu
43
16
Telangana
6
17
Uttar Pradesh
52
18
West Bengal
13
Total
325
This information was given by the Minister of State for Social Justice & Empowerment, Shri Ramdas Athawale in a written reply in the Rajya Sabha today.