Ministry of Education
Steps taken to encourage Yoga Education course
30 MAR 2022 3:32PM by PIB Delhi
The University Grants Commission (UGC) has informed that for the promotion of Yoga Education, Yoga Departments have been established in eleven Central Universities viz. Hemvati Nandan Bahuguna Garhwal University, Visva-Bharati, Central University of Rajasthan, Central University of Kerala, Indira Gandhi National Tribal University, Manipur University, Dr. Hari Singh Gour Vishwavidyalaya, Central University of Himachal Pradesh, Central University of Haryana, Shri Lal Bahadur Shastri National Sanskrit University and National Sanskrit University. The UGC has also introduced Yoga as a new National Eligibility Test (NET) subject from January, 2017 onwards. Further, as per the information available on All India Survey on Higher Education (AISHE) Portal: 2019-20, 306 Universities and 182 Colleges are offering Programme in the discipline of Yoga.
The UGC has informed that it has not released any special funds to the Universities in the North-Eastern Region for offering Yoga course.
The UGC has informed that proposal for opening of new Yoga Department was received from Tripura University in February, 2019. While considering the proposal of Tripura University, an Expert Committee, constituted by UGC for this purpose, recommended submission of the revised proposal and the revised proposal has not been submitted by the University. Further, UGC has sanctioned Yoga Department along-with 4 teaching positions and 5 Adjunct faculty in Manipur University.
The information was given by the Minister of State for Education, Dr. Subhas Sarkar in a written reply in the Rajya Sabha today.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
য়োগ এজুকেসন কোর্স পুক্নিং থৌগৎনবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং
30 MAR 2022 3:32PM by PIB Imphal
য়ুনিভর্সিতী গ্রান্তস কম্মিসন (য়ু.জি.সি.)না য়োগ এজুকেসন প্রমোসন তৌনবা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী তরামাথোই হায়বদি, হেমবতি নন্দন বহুগুনা ঘর্হৱাল য়ুনিভর্সিতী, বিস্বা-ভার্তী, সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী ওফ রাজস্থান, সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী ওফ কেরেলা, ইন্দিয়া গান্ধী নেস্নেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী, মনিপুর য়ুনিভর্সিতী, দা. হরি সিংহ গোর বিশ্বাবিদ্যলয়, সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী ওফ হিমাচল প্রদেশ, সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী ওফ হরিয়ানা, শ্রী লাল বহাদুর শাস্ত্রী নেস্নেল সংস্কৃত য়ুনিভর্সিতী অমসুং নেস্নেল সংস্কৃত য়ুনিভর্সিতীদা য়োগ দিপার্তমেন্তশিং হাংদোকখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। জনুৱারী ২০১৭দগী য়োগ অসি নেস্নেল ইলিজিবিলিতী তেস্ত (এন.ই.তি.) সবজেক্ত অমা য়ু.জি.সি.না হৌদোকখ্রে। ওল ইন্দিয়া সর্ভে ওন হাইয়র এজুকেসন (এ.আই.এস.ঐচ.ই.) পোর্তেল: ২০১৯-২০দা ফংবা ই-পাউগী মতুং ইন্না য়ুনিভর্সিতী ৩০৬ অমসুং কোলেজ ১৮২দা য়োগ দিসিপ্লিন্দা প্রোগ্রামশিং ওফর তৌরি।
য়োগ কোর্সশিং ওফর তৌবগী অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈবা য়ুনিভর্সিতীশিংদা অখন্নবা ফন্দ অমত্তা থাদোক্ত্রি হায়না য়ু.জি.সি.না ফোঙদোকখ্রে।
ফেব্রুৱারী, ২০১৯দা ত্রিপুরা য়ুনিভর্সিতীদগী অনৌবা য়োগ দিপার্তমেন্ত হাংনবা প্রপোজল ফংখি হায়না ফোঙদোকখি। ত্রিপুরা য়ুনিভর্সিতীগী প্রপোজল অদুবু কন্সিদর তৌরদুনা মসিগী প্রপোজ অসিগী য়ু.জি.সি.না এক্সপর্ত কম্মিতী অমা শেমখি, অদুগা রিভাইস তৌরবা প্রপোজল অমা সম্মিৎ তৌরক্নবা রিকম্মেন্দ তৌখি অমসুং য়ুনিভর্সিতী অদুনা রিভাইস তৌরবা প্রপোজল অদু সম্মিৎ তৌরকখিদে। মখাতানা য়ু.জি.সি.না তীচিং পোজিসন ৪ অমসুং এদজঙ্ক ফেকল্তী ৫ গা লোয়ননা মনিপুর য়ুনিভর্সিতীদা য়োগ দিপার্তমেন্ত সেঙ্কসন তৌখি।
মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা এজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী দা. সুভাস সর্কারনা পীখি।