হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লৈরিবা মেন্তেল হেল্থ অৱাবশিং
29 MAR 2022 4:57PM by PIB Imphal
দিস্ত্রিক্ত মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রামগী মখাদা, লুপা করোর ৮৪.১৩গী শেন্থং অমা চহি ২০২০-২১গীদমক্তা নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা অয়াবা পীখ্রে। নেস্নেল মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রামগী তর্সরী কিয়র কমপোনেন্তকী মখাদা মেন্তেল হেল্থ স্পেসিয়েলিতীগী পি.জি. দিপার্তমেন্ততা মহৈরোইশিং লৌবগী মশিং হেনগৎনবা অমসুং মসিগা লোইননা তর্সরী লেভেল ত্রীতমেন্ত ফেসিলিতীশিং পীনবা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ২৫ অমসুং পি.জি. দিপার্তমেন্ত ৪৭ সেঙ্কশন তৌখ্রে।
চহি ২০২০-২১গীদমক্তা কেন্দ্র সরকারগী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোল মখাদা লৈবা মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিত্যুশন ০৩দা, মিং ওইনা পল্লবদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ ন্যুরো সাইন্সেস (এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.), বেঙ্গলুরু, লোকোপ্রিয়া গোপিনাথ বোর্দোলোই রিজনেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেন্তেল হেল্থ (এল.জি.বি.আর.আই.এম.ঐচ.), তেজপুর, অসাম অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ সাইকিয়াত্রি (সি.আই.পি.), রাঞ্চিদা শেন্থং কাইথখিবা অদু মখাদা পীরি:
ইন্সতিত্যুশনগী মমিং
কাইথখিবা শেন্থং (লুপা করোরদা)
এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস., বেঙ্গলুরু
৪৩৪.৪৩
এল.জি.বি.আর.আই.এম.ঐচ., তেজপুর, অসাম
৫৩.২০
সি.আই.পি., রাঞ্চি
১০১.২৫
কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা মীয়ামগী মেন্তেল হেল্থতা পীগদবা ইমপেক্ত অদু য়েংলগা, সরকারনা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা পাইখৎখি, মসিদা য়াওরিবশিং অদুদি-
• শোকহল্লবা মীশিংদা, তোঙান-তোঙানবা তার্গেত গ্রুপ খাইদোক্তুনা খুদম ওইনা অঙাংশিং, অহল, য়াম্না অহল ওইরবশিং, নুপীশিং অমসুং হেল্থকিয়র ৱার্করশিংদা মেন্তেল হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংনা সাইকোলোজিকেল সপোর্ত পীনবা ২৪/৭ হেল্পলাইন থম্বা।
• খুনাইগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপতা মেন্তেল হেল্থ ইশুশিংগী মেনেজমেন্তকী মতাংদা গাইদকাইনশিং/এদভািজরীশিং পীবা।
• স্ত্রেস অমসুং এঙজাইতীবু লাকশিন্নবগী মতাংদা ক্রিয়েতিব ওইবা অমসুং ওদিয়ো-ভিজুৱল মেতরিয়েলশিংগী মওংদা মিদিয়া প্লেতফোর্ম কয়া অমগী খুত্থাংদা তাকপীদুনআ খঙহনবা।
• নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ ন্যুরো সাইন্সেস (এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.), বেঙ্গলুরুনা থোকপা “মেন্তেল হেল্থ ইন তাইম্স ওফ কোবিদ-১৯ পেন্দেমিক – গাইদেন্স ফোর জেনরেল মেদিকেল এন্দ স্পেসিয়েলাইজদ মেন্তেল হেল্থ সেত্তিংস” হায়বা মচা খাইরবা গাইদলাইনশিং অদু থাদোকপা অমসুং ময়ামদা খঙহনবা।
• গাইদলাইনশিং, এদভাইজরীশিং অমসুং এদভোকেসীশিং অদু হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত্তা “বিহেব্যরেল হেল্থ – সাইকোলোজিকেল হেল্পলাইন” ” (https://www.mohfw.gov.in/) অসিগী মখাদা এক্সেস তৌবা য়াগনি।
• (আই.জি.ও.তি.)- দিক্সা প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা সাইকোলোজিকেল সপোর্ত অমসুং ত্রেনিং পীনবা এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.না হেল্থ ৱার্করশিংগীদমক্তা ওনলাইন কেপাসিতী বিল্দিং তৌবা।
লাইরবশিং অমসুং ময়ামদগী শোত্থনা লৈরবশিং য়াওনা মীয়মাদা এফোর্দেবল অমসুং এসেসিবল মেন্তেল হেল্থ ফেসিলিতীশিং পীনবগীদমক্তা সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা এন.এম.ঐচ.পি. অসি পাইখৎলি। এন.এম.ঐচ.পি.গী কমপোনেন্ত অমা ওইরিবা দি.এম.ঐচ.পি. অসি দিস্ত্রিক্ত ৭০৪দা থবক ওইনা পাইখৎনবগীদমক্তা সেঙ্কশন তৌখ্রে, হায়রিবা অসিগীদমক্তা নেস্নেল হেল্থ মিসনগী খুত্থাংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা তেংবাং পীরি। কম্যুনিতী হেল্থ সেন্তর (সি.ঐচ.সি.) অমসুং প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর (পি.ঐচ.সি.)গী থাকশিংদা দি.এম.ঐচ.পি.গী মখাদা ফংহল্লিবা ফেসিলিতীশিং অদুদা অউত পেসেন্ত সার্বিসশিং, এসেসমেন্ত , কাউন্সেলিং/সাইকো-সোসিয়েল ইন্তর্ভেন্সনশিং, সিব্যর মেন্তেল দিসওর্দরশিং লৈবা মীওইশিংদা কীয়র অমসুং সপোর্ত মখাতানা পীবা , দ্রগশিং, আউতরীচ সার্বিসশিং, এম্বুলেন্স সার্বিসশিং অসিনচিংবশিং অসি য়াওরি। মথক্কী সার্বিশিং অসিগী মথক্তা জিলাগী থাক্তা ফমুং ১০ থাবা ইন-পেসেন্ত ফেসিলিতীগি প্রোভিজন লৈ।
মথক্তা পীরিবশিং অসিগী মথক্তা, লৈবাক অসিদা ক্বালিতী লৈবা মেন্তেল হেল্থ কাউন্সেলিং অমসুংকিয়র সার্বিসশিংগী ফংবা হেনগৎহন্নবা ২০২২-২৩গী বজেত্তা সরকারনা “নেস্নেল তেলি মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম” অমা লাউথোকখ্রে।
হায়রিবশিং অসি কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভার্তি প্রবিন পাৱরনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীবদা হায়খিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Mental Health Issues In The Country
29 MAR 2022 4:57PM by PIB Delhi
Under District Mental Health Programme, fund of Rs. 84.13 Crore have been approved for States/UTs under National Health Mission for the year 2020-21. Under the Tertiary care component of National Mental Health Programme, 25 Centers of Excellence and 47 PG Departments have been sanctioned to increase the intake of students in PG departments in mental health specialties as well as to provide tertiary level treatment facilities. For this scheme Rs. 35 Crore have been allocated for the year 2020-21.
Funds allocated for the year 2020-21 to 03 (three) Mental Health Institutions, namely, National Institute of Mental Health and Neuro Sciences (NIMHANS), Bengaluru, Lokopriya Gopinath Bordoloi Regional Institute of Mental Health (LGBRIMH), Tezpur, Assam, and Central Institute of Psychiatry (CIP), Ranchi, under the administrative control of the Central Government are as under:
Name of the Institution
Funds Allocated (Rs. in Crore)
NIMHANS, Bengaluru
434.43
LGBRIMH, Tezpur, Assam
53.20
CIP, Ranchi
101.25
Realizing the impact that COVID-19 may have on the mental health of the people, the Government has taken a number of initiatives, including -
• Setting up of a 24/7 helpline to provide psychosocial support, by mental health professionals, to the entire affected population, divided into different target groups viz children, adult, elderly, women and healthcare workers.
• Issuance of guidelines/ advisories on management of mental health issues, catering to different segments of the society.
• Advocacy through various media platforms in the form of creative and audio-visual materials on managing stress and anxiety, and promoting an environment of support and care for all.
• Issuance and dissemination of detailed guidelines by the National Institute of Mental Health and Neurosciences (NIMHANS), Bengaluru- "Mental Health in the times of COVID-19 Pandemic - Guidance for General Medical and Specialized Mental Health Care Settings".
• All the guidelines, advisories and advocacy material can be accessed on Ministry of Health and Family Welfare website under “Behavioral Health – Psychosocial helpline” (https://www.mohfw.gov.in/).
• Online capacity building of health workers by NIMHANS in providing psychosocial support and training through (iGOT)-Diksha platform.
For providing affordable and accessible mental healthcare facilities to the population, including the poor and underprivileged, the Government is implementing NMHP in the country. The DMHP component of the NMHP has been sanctioned for implementation in 704 districts for which support is provided to States/UTs through the National Health Mission. Facilities made available under DMHP at the Community Health Centre (CHC) and Primary Health Centre (PHC) levels, include outpatient services, assessment, counselling/ psycho-social interventions, continuing care and support to persons with severe mental disorders, drugs, outreach services, ambulance services etc. In addition to above services there is a provision of 10 bedded in-patient facility at the district level.
Besides the above, the Government has announced a “National Tele Mental Health Programme” in the Budget of 2022-23, to further improve access to quality mental health counselling and care services in the country.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharti Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.