শেল-থুম মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনাদা এনরোলমেন্ত পুন্না ৯,২৭,৭৮,২৮৪ উবা ফংলি অমদি প্রধান মন্ত্রী সুরক্সা বিমা য়োজনাদা এনরোনমেন্ত পুন্না ১৭,৭৪,৮১,১৯৪ উবা ফংলি
21 MAR 2022 7:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.) অমদি প্রধান মন্ত্রী সুরক্সা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.)দা রেজিস্তর তৌখিবা মীওই মশিং মখাদা লৈরে:
স্কিম
অপুনবা এনরোলমেন্ত (০১.০৪.২০১৭তগী ২৩.০২.২০২২ ফাওবদা)
পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.
৯,২৭,৭৮,২৮৪
পি.এম.এস.বি.ৱাই.
১৭,৭৪,৮১,১৯৪
মসি ঙসি লোক সভাদা হংখিবা ৱাহং অমদা শেল-থুমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভগৱত কিসনরাউ করদনা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি৷
০১.০৪.২০১৭তগী ২৩.০২.২০২২ ফাওবদা পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. অমদি পি.এম.এস.বি.ৱাই.গী মখাদা পীথোকখিবা রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা ক্লেমশিং হাপ্লি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
অহেনবা অকুপ্পা মরোলশিং পীরদুনা, লৈবাকসিদা ইন্সুরেন্স য়াওবগী চাং হেনগৎহন্নবা অমদি কম্মন পীপল মরু ওইনা লাইরবা অমদি সমাজ অসিদা খুদোংচাবশিং ফংদ্রবা সেক্সনশিংদা ইন্সুরেন্স কবর পীনবা পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. অমদি পি.এম.এস.বি.ৱাই. ২০১৫গী মে ৯দা হৌদোকখিবনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.না লুপা লাখ ২গী লাইফ ইন্সুরেন্স কবর পীরি, পি.এম.এস.বি.ৱাই.না খুদোংথিবদগী শিখিবা নত্রগা মতম পুম্নমক্কী ওইনা শোইনাইদুনা লৈরগদবা মীওইদা লুপা লাখ ২গী ইন্সুরেন্স কবর পীরি অমসুং পর্মেনেন্ত পার্সিয়েল দিসএবিলিতীদা লুপা লাখ ১গী ইন্সুরেন্স পীরি৷ মথংশিৎনা পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. অমদি পি.এম.এস.বি.ৱাই.গী মখাদা ইন্সুরেন্স কবরগী শেনফম হেনগৎহনবগী হৌদোরকপা লৈত্রি৷
লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না ফোংদোকখিবগী মতুং ইন্না, ২০১৯ চহিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রম য়োগি মন-ধান (পি.এম.-এস.ৱাই.এম.) পেন্সন স্কিম হৌদোকখি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি, স্কিম অসিগী ইলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়াগী মতুং ইন্না দোমেস্তিক ৱার্করশিং য়াওনা অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মীশিংদা ওল্দ এজ প্রোতেক্সন পীরি৷ পি.এম.-এস.ৱাই.এম. অসি চহি ৬০ হেল্লবা ইলিজিবল ওইরবা বেনিফিসরী অদুদা থা খুদিংগী ওইনা য়ামদ্রবদা লুপা ৩০০০/গী পেন্সন পীনবগীদমক লৈরিবা ভোলুন্তরী অমসুং কন্ত্রিব্যুতরী সেন্ত্রেল সেক্তর পেন্সন স্কিম অমনি৷ চহি কাংলুপ ১৮-৪০ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা এমপ্লোইয়ীস প্রোবিদেন্ত ফন্দ ওর্গনাইজেসন (ই.পি.এফ.ও.), এমপ্লোইয়ীস স্তেত ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসন (ই.এস.আই.সি.), নেসনেল পেন্সন স্কিম (এন.পি.এস.)গী মেম্বর অমা ওইদবা অমদি ইনকম তেক্স থিদবা অমদি থা খুদিংগী ওইনা লুপা ১৫০০০/ নত্রগা মসিদগী তাথনা ফংবা শিন্মীশিংনা স্কিম অসিদা শরুক য়াবা য়াগনি৷ স্কিম অসিগী মখাদা, বেনিফিসরী অদুনা থা খুদিংগী ৫০% কন্ত্রিব্যুসন থিগদবনি অমদি অদুগা চপ মান্নবা চাংদা কেন্দ্র সরকারনা থিগনি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি৷
******
২১.০৩.২০২২দা পাউখুম পীনবগীদমক লোক সভা অনস্তেয়র ক্বেসন নম্বর ২৮৬৩গী পার্ত (বি)দা পনবগী মতুং ইন্না হাপ্লি
০১.০৪.২০১৭তগী ২৩.০২.২০২২ ফাওবগী মতমদা থিখিবা ক্লেমশিং
সিরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
পিএম.জে.জে.বি.ৱাই.
পি.এম.এস.বি.ৱাই.
১
অন্দামন অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
৬৩
৫
২
আন্ধ্র প্রদেশ
২০৪২০৮
২১১৪৩
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২০৫
৪
৪
অসাম
৬১০৩
৬৮৬
৫
বিহার
১২৫৮৮
১০৬৯
৬
চান্দিগর
৩২৮
১৫৩০
৭
ছত্তিশগর
১৪৭১৭
১৮৬১
৮
দদ্রা-নগর হাভেলি অমদি দামন-দিউ
১৯৫
৩
৯
দিল্লী
৮২৪০
১২১২
১০
গোৱা
৫৬৯
৫৭
১১
গুজরাত
৩১১৪৮
৩১৩৪
১২
হরিয়ানা
৮৭০৫
১৭৫২
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২১৪৯
৫৮৩
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১৩৫৯
৮০
১৫
ঝর্খন্দ
৪০৪৩
৬৯৯
১৬
কর্নাতকা
৩২৪০০
৬৮২২
১৭
কেরলা
২৯০৬
১২৯২
১৮
লদাখ
০
০
১৯
লক্ষদ্বীপ
১
০
২০
মধ্য প্রদেশ
২০৭৪৪
৬৪৮৮
২১
মহারাস্ত্র
২৭৫৬৪
৯১৮৪
২২
মনিপুর
৩৭৪
৮
২৩
মেঘালয়
৩৪৮
১১
২৪
মিজোরাম
৭৯৮
২২
২৫
নাগালেন্দ
১৩৩
০
২৬
ওরিশা
১০৭১৭
১৭৪৬
২৭
পুদুচেরী
৪৫৫
৭৩
২৮
পঞ্জাব
৪০৮২
১১৪০
২৯
রাজস্থান
২০৮১১
৩৮৯০
৩০
সিক্কিম
১১২
৮
৩১
তামিল নাদু
১২৯২৮
৪৬১৬
৩২
তেলঙ্গনা
১৬৬৫১
৫০৪৭
৩৩
ত্রিপুরা
৭৬৬
৮৪
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৩৭১৯৭
৫৮৮১
৩৫
উত্তরখন্দ
২৭৫৭
১৯৬৭
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯৪৩৩
২৯৩১
অপুনবা
৪৯৫৭৯৭
৮৫০২৮
সোর্স: ক্লেম পোর্তেল অমদি ইন্সুরেন্স কম্পেনীশিং

Ministry of Finance
Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana sees cumulative enrolment of 9,27,78,284 and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana sees cumulative enrolment of 17,74,81,194
21 MAR 2022 7:34PM by PIB Delhi
The number of persons registered under Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) are as under:
Scheme
Cumulative Enrolment (01.04.2017 to 23.02.2022)
PMJJBY
9,27,78,284
PMSBY
17,74,81,194
This was stated by Union Minister of State for Finance Dr Bhagwat Kisanrao Karad in a written reply to a question in Lok Sabha today.
The Minister stated that state-wise claims paid during the period from 01.04.2017 to 23.02.2022 under PMJJBY & PMSBY is ANNEXED.
Giving more details, the Minister stated that PMJJBY and PMSBY were launched on 9th May, 2015 with a view to enhance the level of insurance penetration in the country and to provide insurance cover to common people, especially poor and the under-privileged sections of the society. While PMJJBY offers life insurance cover of Rs 2 lakh, PMSBY offers accidental death or total permanent disability cover of Rs.2 lakhs and permanent partial disability cover of Rs.1 lakh. There is no proposal to increase the amount for insurance cover under PMJJBY & PMSBY respectively.
As apprised by Ministry of Labour and Employment, the Minister stated, Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan (PM-SYM) Pension Scheme was launched in 2019 to provide old age protection to the workers of Unorganised sector, including domestic workers as per the eligibility criteria of the scheme. The PM-SYM is a voluntary and contributory Central Sector pension scheme for providing monthly minimum assured pension of Rs. 3000/- to the eligible beneficiary after attaining the age of 60 years. The workers in the age group of 18-40 years whose monthly income is Rs. 15000/- or less, who are not a member of Employees' Provident Fund Organisation (EPFO), Employees' State Insurance Corporation (ESIC), National Pension Scheme (NPS) and also not an income tax payer can join the scheme. Under the scheme, 50% monthly contribution is payable by the beneficiary and equal matching contribution is paid by the Central Government, the Minister added.
****
RM/KMN
Annexure as referred on part (b) of the Lok Sabha Unstarred Question No.2863 for reply on 21.03.2022
Claims Paid during the period 01.04.2017 to 23.02.2022
S.No.
State Name
PMJJBY
PMSBY
1
Andaman & Nicobar Islands
63
5
2
Andhra Pradesh
204208
21143
3
Arunachal Pradesh
205
4
4
Assam
6103
686
5
Bihar
12588
1069
6
Chandigarh
328
1530
7
Chhattisgarh
14717
1861
8
Dadra-Nagar haveli & Daman-Diu
195
3
9
Delhi
8240
1212
10
Goa
569
57
11
Gujarat
31148
3134
12
Haryana
8705
1752
13
Himachal Pradesh
2149
583
14
Jammu & Kashmir
1359
80
15
Jharkhand
4043
699
16
Karnataka
32400
6822
17
Kerala
2906
1292
18
Ladakh
0
0
19
Lakshadweep
1
0
20
Madhya Pradesh
20744
6488
21
Maharashtra
27564
9184
22
Manipur
374
8
23
Meghalaya
348
11
24
Mizoram
798
22
25
Nagaland
133
0
26
Odisha
10717
1746
27
Puducherry
455
73
28
Punjab
4082
1140
29
Rajasthan
20811
3890
30
Sikkim
112
8
31
Tamil Nadu
12928
4616
32
Telangana
16651
5047
33
Tripura
766
84
34
Uttar Pradesh
37197
5881
35
Uttarakhand
2757
1967
36
West Bengal
9433
2931
Total
495797
85028
Source: Claims Portal & Insurance Companies