অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
কমন বাইও-মেদিকেল ৱেস্ত ত্রিতমেন্ত অমসুং দিস্পোজেল ফেসিলিতী
21 MAR 2022 5:21PM by PIB Imphal
বাইও-মেদিকেল ৱেস্ত (বি.এম.দবল্যু.) মেনেজমেন্তগীদমক নোংমদা তন (তি.পি.দি.) ১১৬৭.৪গী ইন্সতোল্দ কেপাসিতী লৈবা ওপরেসনেল কম্মন বাইও-মেদিকেল ৱেস্ত ত্রিতমেন্ত ফেসিলিতী ২০৮ লৈ৷ স্তেত পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দস/পোলুসন কন্ত্রোল কম্মিতীস (এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিং)তগী থাদোরকপা ই-পাউগী মতুং ইন্না, নোংমদা তন (তি.পি.দি.) ৬৫৬রোমগী বি.এম.দবল্যু. ২০২০ চহিদা পুথোরকখি, মসিগী মনুংদা তি.পি.দি. ৫৯০ ত্রিত তৌদুনা ৮৯.৯৪%গী ইফিসিয়েন্সী উৎখি৷ মখাতানা, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎনা মরম ওইদুনা ২০২০গী মে থাদগী ২০২২গী ফেব্রুৱারী থা ফাওবগী মরক্তা তি.পি.দি. ৮৪.৬১গী বি.এম.দবল্যু. হেনগৎনা পুথোরকখ্রে৷
হেনগৎনবা পুথোরক্লিবা বি.এম.দবল্যু.বু থেংননবা হৌজিক লৈরিবা সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিংগী তৌবা-ঙম্বশিংবু হেনগৎহন্নবা, সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিংনা বি.এম.দবল্যু. ত্রিতমেন্ত অমদি দিস্পোজ তৌবগী তেক্নিকেল গাইদলাইনশিং সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ (সি.পি.সি.বি.)না শেমখ্রে৷ সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিংগী ওপরেসন শাংদোক্নবগী (পুংশিংদা) অমদি খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা ৱেস্ত ইন্সিনিরেতরশিং শিজিন্নবগী নত্রগা য়েল্লো কলর-কোদেদ (ইন্সিনিরেবল) কোবিদ-১৯ ৱেস্ত( হায়বদি হৌজিক লৈরিবা সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিং অমদি কেপ্তিব বি.এম.দবল্যু. ইন্সিনিরেতরশিংগী কেপাসিতীগী ৱাংমদা) ত্রিত তৌনবা অমদি দিস্পোজ তৌনবা কেপ্তিব ইন্দস্ত্রীএল ইন্সিনিরেতরশিং শিজিন্নবগী চৎন-কাংলোনশিং ফোংলি৷ মখাতানা, সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিংনা কবর তৌদবা এরিয়াশিংদা, বি.এম.দবল্যু. অসি হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিংনা চলাইদবা কেপ্তিব ত্রিতমেন্ত ফেসিলিতীশিংগী খুৎথাংদা ত্রিত তৌরি অমদি দিস্পোজ তৌরি৷
ইন্সতোল্দ ত্রিতমেন্ত অমদি লৈরিবা দিস্পোজেল কেপাসিতীগা মরী লৈননা বি.এম.দবল্যু. জেনেরেসনগী মতাংদা গেপ-এনালাইসিস স্তদী তৌদুনা বি.এম.দবল্যু. খোমজিনবা, ত্রিতমেন্ত তৌবা অমদি মফম চানা তাশিন্নবগীদমক সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিং শেমগৎনবগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অদু পাংথোক্নবা অমদি অনৌবা বি.এম.দবল্যু. ফেসিলিতীশিং লৈহন্নবা রাজ্যগী হেল্থ দিপার্তমেন্তগা তান্নরবা মতুংদা মরী লৈনবা এস.পি.সি.বি./পি.সি.সি.না খঙহল্লি৷
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী (য়ু.তি.) সরকারশিংবু মতেং পাংনবা, এনবাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমদি ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়না স্কিম অমা মমিং ওইনা হায়রবদা ‘হকচাং শোক্নিংঙাই ওইরবা পোৎলমশিংগীদমক মেনেজমেন্ত স্ত্রকচর শেমগৎপা’ চৎনরি, মসিদা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারনা রিকম্মেন্দ তৌরক্লিবা সি.বি.দবল্যু.তি.এফ. প্রোজেক্তশিং শেমগৎপগীদমক কেন্দ্রগী মতেং ওইনা লুপা কোতি ১ য়ৌনা পীরি৷ অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী ওইনদি, কেন্দ্রগী মতেং অসি লুপা কোতি ২নি৷
রাজ্যশিং/য়ু.তি. ১০দা মমিং ওইনা, অন্দামন অমসুং নিকোবর, অরুনাচল প্রদেশ, দামন অমসুং দিউ অমদি দদ্রা অমসুং নহর হাভেলি, গোৱা, লদাখ, লক্ষদ্বীপ, মিজোরাম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাদা সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিং লৈতে হায়না সি.পি.সি.বি.না ফোংদোকখ্রে৷ মখাতানা, লৈবাক অসিদা মথৌ তৌদুনা চলাইরিবা সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা শরুক হাপ্লি৷
এনেক্সচর
ভারত্তা মথৌ তৌদুনা চলাইরিবা সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী মমিং
চলাইরিবা সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিং
অন্দামন নিকোবর
অমতা লৈতে
আন্ধ্র প্রদেশ
১২
অরুনাচল প্রদেশ
অমতা লৈতে
অসাম
১
বিহার
৪
চান্দিগর
১
ছত্তিশগর
৪
দামন অমসুং দিউ অমদি দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
অমতা লৈতে
দিল্লী
২
গোৱা
অমতা লৈতে
গুজরাত
২০
হরিয়ানা
১১
হিমাচল প্রদেশ
৩
ঝর্খন্দ
৪
জম্মু অমসুং কাশ্মার
৩
কর্নাতকা
২৫
কেরলা
১
লদাখ
অমতা লৈতে
লক্ষদ্বীপ
অমতা লৈতে
মধ্য প্রদেশ
১২
মহারাস্ত্র
৩০
মনিপুর
১
মেঘালয়
১
মিজোরাম
অমতা লৈতে
নাগালেন্দ
অমতা লৈতে
ওরিশা
৬
পুদুচেরী
১
পঞ্জাব
৫
রাজস্থান
১১
সিক্কিম
অমতা লৈতে
তামিল নাদু
১০
তেলঙ্গনা
১১
ত্রিপুরা
অমতা লৈতে
উত্তরখন্দ
২
উত্তর প্রদেশ
২১
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬
দাইরেক্তর জেনেরেল আর্ম ফোর্সেস মেদিকেল সর্ভিসেস (দি.জি.এ.এফ.এম.এস.)
অমতা লৈতে
অপুনবা
২০৮
(সোর্স:সি.পি.সি.বি.)
ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা এনবাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমদি ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনী কুমার চৌবেনা পীখিবনি৷

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Common Bio-medical Waste Treatment and Disposal Facility
21 MAR 2022 5:21PM by PIB Delhi
There are 208 operational Common Bio-medical Waste Treatment Facilities (CBWTFs) in the country for management of Bio-medical Waste (BMW) with an installed capacity of 1167.4 Tonnes/Day (TPD). As per the information furnished by State Pollution Control Boards/ Pollution Control Committees (SPCBs/ PCCs), about 656 Tonnes/Day (TPD) of BMW was generated in the year 2020, out of which 590 TPD was treated indicating an efficiency of 89.94%. Further, there has been an incremental BMW generation of 84.61 TPD during May, 2020 to February, 2022 due to COVID-19 pandemic.
To enhance the capabilities of existing CBWTFs to deal with incremental BMW, the Central Pollution Control Board(CPCB) had prepared technical guidelines for treatment and disposal of BMW by CBWTFs. The guidelines prescribe for extended operation of CBWTFs (in terms of hours) and using hazardous waste incinerators (at existing Treatment, Storage and Disposal Facilities) or captive industrial incinerators to treat and dispose yellow color-coded (incinerable) COVID-19 waste (i.e. beyond the capacity of existing CBWTFs and captive BMW incinerators). Further, in areas that are not covered by CBWTFs, the BMW is treated & disposed of through captive treatment facilities operated by healthcare facilities.
The concerned SPCB/ PCC, in consultation with State Health Department, is mandated to assess the need for setting up CBWTFs for BMW collection, treatment and disposal by undertaking gap-analysis studies on BMW generation vis-à-vis installed treatment and disposal capacity available and allow for new BMW treatment facilities.
To support State/ Union Territory (UT) Governments, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change is implementing a scheme viz. ‘Creation of Management Structure for Hazardous Substances’, wherein central assistance to the tune of ₹1Crore is provided for setting up of those CBWTF projects which are duly recommended by State/ UT Government. In case of North-Eastern States, the central assistance is ₹2Crores.
CPCB has informed that there are no CBWTFs in ten (10) States/ UTs viz. Andaman & Nicobar, Arunachal Pradesh, Daman-Diu & Dadra-Nagar Haveli, Goa, Ladakh, Lakshadweep, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura. Further, the State-wise break-up of 208 operational CBWTFs in the country is annexed.
Annexure
State-wise details of Operational CBWTFs in India
Name of the State/Union Territory
Operational CBWTFs
Andaman Nicobar
Nil
Andhra Pradesh
12
Arunachal Pradesh
Nil
Assam
1
Bihar
4
Chandigarh
1
Chhattisgarh
4
Daman & Diu and Dadra & Nagar Haveli
Nil
Delhi
2
Goa
Nil
Gujarat
20
Haryana
11
Himachal Pradesh
3
Jharkhand
4
Jammu & Kashmir
3
Karnataka
25
Kerala
1
Ladakh
Nil
Lakshadweep
Nil
Madhya Pradesh
12
Maharashtra
30
Manipur
1
Meghalaya
1
Mizoram
Nil
Nagaland
Nil
Odisha
6
Puducherry
1
Punjab
5
Rajasthan
11
Sikkim
Nil
Tamil Nadu
10
Telangana
11
Tripura
Nil
Uttarakhand
2
Uttar Pradesh
21
West Bengal
6
Director General Armed Forces Medical Services (DGAFMS)
Nil
Total
208
(Source:CPCB)
This information was given by Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Ministry of Environment, Forest & Climate Change in Lok Sabha today.