নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
স্বাধর গৃহ স্কিমগী মখাদা লৈবা সেল্তর হোম
25 MAR 2022 5:24PM by PIB Imphal
নুপী অমসুং অঙাঙগী চাওখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না এপ্রিল ১, ২০১৬দগী হৌনা শেমদোক্তুনা স্বাধর গৃহ স্কিম চৎনহল্লি‍। স্কিম অসিনা খুদোংথিবা তারবা নুপীশিংগী – য়ুমদা নুংঙাইনদবা, ক্রাইম, হিংসাগী থৌদোক, পুক্নিং ৱাখল ৱাহনবা, খুন্নাইনা তান্থোরকপা নৎত্রগা ওক্তবা লীচৎ নমদুনা চৎহল্লবী অমদি লমচত্তা খুদোংথৎবা নংদুনা ময়ুম থাদোরক্লবী নুপী অমসুং নুপীমচাশিংগী খুদক্কী মথৌ তাবশিং ফংহল্লি‍। লৈফম, চীঞ্জাক, ফিরোল, কাউন্সেল্লিং, ত্রেনিং, ক্লিনিকেল অমসুং লিগেল তেংবাং পীদুনা স্কিম অসিনা অসিগুম্বা নুপীশিংবু মখোয়গী খুদোংচাদ্রবা মতমদা শেলথুমগী অমদি পুক্নিং ৱাখলগী ওইবা থৌনা হাপ্তুনা মহৌশাগী পুন্সিদা হঞ্জিলহন্নবা পান্দম থম্লি‍। স্তেত-স্তেতকী ওইনা স্বাধর গৃহগী কেপাসিতী অমসুং মী লৈনরিবশিংগী মচা খায়বা ৱাফম এনেক্সচরদা পীরি‍।
মন্ত্রালয়না লুখ্রাবী ১০০০ লৈবা য়াবা ‘কৃষ্ণ কুতির’ কৌবা লুখ্রাবীশিংগী লৈফম অমা উত্তর প্রদেশকী মথুরাদা লৈবা বৃন্দাবনদা শাখ্রে‍। হোম অসি মন্ত্রালয়না মপুং ফানা শেল থাদদুনা চলাইবনি‍। মসিনা লুখ্রাবীশিংদা শাফবা লৈফম, হকশেলগী সর্ভিস, মচি ওইবা চীঞ্জাক, লিগেল অমসুং কাউন্সেল্লিং সর্ভিসশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি‍। হোম অসি ৩১.০৮.২০১৮দা শঙ্গাখিবনি অমদি মসি লৈবাকসিদা লৈবা খ্বাইদগী চাউবা লুখ্রাবীশিংগী লৈফমনি‍।
স্বাধর গৃহ অয়ামবা ভারাগী শঙদা চলাইবনি‍। মধ্য প্রদেশতা স্বাধর গৃহ অমা অমসুং উত্তর প্রদেশতা কৃষ্ণ কুতির য়াওনা অহুম শাখ্রে‍।
স্বাধর গৃহদা মী য়াম্না লৈতবগী ৱাফম লৈতে, মসিনা ২০২১-২২দা ভারত পুমবগী ওইনা ৭৬.২%দা লৈ‍। অনৌবা মিসন শক্তিগী মখাদা, স্কিম অসিবু বিনিফিসিয়রিশিংদা হেন্না কান্নহন্নবা অমদি নুপীশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নেস্নেল হবকী খুত্থাঙদা হায়রিবা হোমশিংসিগী মরমদা হেন্না পাক শন্না খঙহন্নবগীদমক স্কিমগী চৎন-পথাপশিং শেমদোক্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
ৱাফম অসি নুপী অমসুং অঙাঙগী চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।
এনেক্সচর
শেনবা চহি ২০২১-২২গী ওইনা স্তেত-স্তেতকী ওইবা স্বাধর গৃহ মশিং, কেপাসিতী অমসুং লৈবগী ফীভম
সেরিএল মশিং
স্তেত
স্বাধর গৃহ মশিং
কেপাসিতী
ওকুপেন্সী
২০২১-২২
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
১
৩০
৯
২
অন্ধ্র প্রদেশ
২১
৬৩০
৪৩৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১
৩০
২২
৪
অসাম
১৬
৪৮০
২৪২
৫
চান্দিগর
১
৩০
১১
৬
ছত্তিসগর
৩
৯০
৫২
৭
দিল্লী
২
৬০
৪১
৮
গুজরাত
৮
২৪০
১১৭
৯
হিমাচল প্রদেশ
১
৩০
৯
১০
জম্মু অমসুং কাস্মির
২
৬০
২৭
১১
ঝার্খন্দ
৫
১৫০
১৮
১২
কর্নাতকা
৫২
১৫৬০
১৪৪৫
১৩
কেরলা
৭
২১০
১৬৫
১৪
মধ্য প্রদেশ
১৫
৪৫০
২৭৩
১৫
মহারাস্ত্র
৯
২৭০
১২৬
১৬
মনিপুর
২৩
৬৯০
৪৩১
১৭
মেঘালয়
২
৬০
১৫
১৮
মিজোরম
১১
৩৩০
৮৮
১৯
নাগালেন্দ
২
৬০
৩৪
২০
ওরিসা
৫৪
১৬২০
১৬৬৭
২১
পুদুচেরী
১
৩০
১০
২২
পঞ্জাব
২
৬০
৩৪
২৩
রাজস্থান
৮
২৪০
২০৩
২৪
সিক্কিম
১
৩০
১৮
২৫
তামিল নাদু
৩৬
১০৮০
১০৭১
২৬
তেলঙ্গনা
২১
৬৩০
৩৮৯
২৭
ত্রিপুরা
৪
১২০
৬৪
২৮
উত্তর প্রদেশ
১৪
৪২০
৩৪২
২৯
উত্তরাখন্দ
১
৩০
-
৩০
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩৩
৯৯০
৮০২
অপুনবা
৩৫৭
১০৭১০
৮১৬৩

Ministry of Women and Child Development
Shelter Homes Under Swadhar Greh Scheme
25 MAR 2022 5:24PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development is implementing the Swadhar Greh Scheme revised with effect from 1st April 2016. The Scheme caters to primary needs of women in difficult circumstances – women and girls rendered homeless due to family discord, crime, violence, mental stress, social ostracism or are being forced into prostitution and are in moral danger. Through the provisions of shelter, food, clothing, counselling, training, clinical and legal aid, the Scheme aims to rehabilitate such women in difficult circumstance economically and emotionally. The details of capacity and occupancy of Swadhar Grehs State-wise is at Annexure.
The Ministry has constructed Home for Widows, namely, 'Krishna Kutir' at Vrindavan, Mathura in Uttar Pradesh which can accommodate 1000 widows. The home is fully funded by the Ministry. It aims to provide the widows a safe and secure place of stay, health services, nutritious food, legal and counselling services. This Home was inaugurated on 31.08.2018 and it is the largest shelter home for widows in the country.
Most of the Swadhar Grehs are running in the rented buildings. One Swadhar Greh in Madhya Pradesh and three, including one Krishna Kutir, have been constructed in Uttar Pradesh.
Swadhar Grehs do not have low occupancy, which stands at 76.2% at all-India level during 2021-22. Under the new Mission Shakti, it is envisaged to revise the Scheme guidelines to make them more useful for the beneficiaries and spread awareness about these homes through the National Hub for Empowerment of Women.
This information was given by the Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.
Annexure
State- wise Number of Swadhar Grehs, Capacity and Occupancy for FY 2021-22
S. No.
State
No. of Swadhar Grehs
Capacity
Occupancy
2021-22
1.
Andaman & Nicobar Island
1
30
9
1.
Andhra Pradesh
21
630
438
1.
Arunachal Pradesh
1
30
22
1.
Assam
16
480
242
1.
Chandigarh
1
30
11
1.
Chhattisgarh
3
90
52
1.
Delhi
2
60
41
1.
Gujarat
8
240
117
1.
Himachal Pradesh
1
30
9
1.
Jammu & Kashmir
2
60
27
1.
Jharkhand
5
150
18
1.
Karnataka
52
1560
1445
1.
Kerala
7
210
165
1.
Madhya Pradesh
15
450
273
1.
Maharashtra
9
270
126
1.
Manipur
23
690
431
1.
Meghalaya
2
60
15
1.
Mizoram
11
330
88
1.
Nagaland
2
60
34
1.
Odisha
54
1620
1667
1.
Puducherry
1
30
10
1.
Punjab
2
60
34
1.
Rajasthan
8
240
203
1.
Sikkim
1
30
18
1.
Tamil Nadu
36
1080
1071
1.
Telangana
21
630
389
1.
Tripura
4
120
64
1.
Uttar Pradesh
14
420
342
1.
Uttarakhand
1
30
-
1.
West Bengal
33
990
802
Total
357
10710
8163