খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা থবক শুবা নুমিৎশিং
এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা, ৯৬.২৪ % পেমেন্ত নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা পীখি
চৎলিবা এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা, মহাত্ম গান্ধী এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা য়ুমথোং ৯৯.৪৭%দি থবক শুনবগীদমক দিমান্দ তৌরকপদগী থবক পীরি
15 MAR 2022 6:11PM by PIB Imphal
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোইননা মন্ত্রালয়না খুৎশুমল মতম চানা পীথোকপা হেনগৎনবগীদমক লেপ্প-লৈতনা হোৎনদুনা লাক্লি৷ পে ওর্দরশিং মতম চানা পুথোক্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পাউতাক পীখ্রে৷ মসিনা পে ওর্দর মতম চানা পুথোকপগী স্তেতসতা চাওনা ফিভম ফগৎহনখ্রে অমদি শিন্মীশিংগী একাউন্তশিংদা খুৎশুমলশিং হাপ্লকপদা তশেংনা চংলিবা মতম হন্থহল্লগনি৷ নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা পীথোকখিবা পেমেন্ত পর্সেন্তেজকী ওইবা স্তেতস:
শেনবা চহি
নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা পীথোকখিবা % পেমেন্তশিং
২০২০-২১
৯৬.২৪ %
২০১৯-২০
৯৩.৭৬ %
২০১৮-১৯
৮৯.৬১ %
শেনবা চহি ২০১৮-১৯, ২০১৯-২০ অমসুং ২০২০-২১দা মহাত্ম গান্ধী এন.আর.ই.জি.এস.গী মখাদা রিজেনেরেসনগীদমক পন্দুনা লৈরিবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং অমদি রিজেক্ত তৌখ্রবা অপুনবা ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সচরদা পীরি৷ রিজেক্ত তৌখ্রবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং রিজেনেরেসন তৌবা হায়বসি রাজ্য সরকারশিংগী থৌদাংনি,মসিগীদমক মখোয়দা মাংজৌননা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংদা ফংহনবা লৈখ্রে৷
মহাত্ম গান্ধী নেসনেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (মহাত্ম গান্ধী এন.আর.ই.জি.এস.) অসি দিমান্দ দ্রিবন ৱেজ এমপ্লোইমেন্ত প্রোগ্রাম অমনি, মসিনা মপুং মরৈ ফারবা মেম্বর ভোলুন্তিয়রশিংনা অনস্কিল মেনুএল ৱার্ক তৌননবা শেনবা চহি খুদিংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা নুমিৎ চাম্মাগী গরেন্তী ৱেজ এমপ্লোইমেন্ত পীদুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লৈরিবা য়ুমথোংশিংদা হিংনবগী সেক্যুরিতী ফগৎহন্নবা হোৎনরি৷ চৎলিবা এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা (০৮.০৩.২০২২ ফাওবদা), মহাত্ম গান্ধী এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা য়ুমথোং ৯৯.৪৭%দি থবক শুনবগীদমক দিমান্দ তৌরকপদগী থবক পীরি৷
মহাত্ম গান্ধী এন.আর.ই.জি. এক্তনা মপুং মরৈ ফারবা ভোলুন্তিয়রশিংবু অনস্কিল মেনুএল ৱার্ক তৌহন্দুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংমক্তা শেনবা চহি অমদা য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১০০গী গরেন্তী ৱেজ এমপ্লোইমেন্ত পীরি৷ মসিগীসু মথক্তা, ইকং/নেচরেল কলামিতী থোকখিবা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা শেনবা চহি অমদা অহেনবা নুমিৎ ৫০নিগী অনস্কিল ৱেজ এমপ্লোইমেন্ত পীনবগী প্রোভিজন অমা লৈ৷ মহাত্ম গান্ধী এন.আর.ই.জি. এক্ত, ২০০৫গী সেক্সন ৩ (৪)গী মতুং ইন্না, রাজ্য সরকারশিংনা এক্তসিগী মখাদা মশাগী লৈজবা ফন্দশিংদগী পীরিবা মতম অসিদগী হেন্দোক্তুনা অহেনবা নুমিৎশিং পীবগী প্রোবিজন শেম্লবা য়াই৷
এনেক্সচর
এফ.ৱাই. ২০২০-২১
সিরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
রিজেক্ত তৌখ্রবা অপুনবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং
রিজেনেরেসনগীদমক পন্দুনা লৈরিবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১৫০৭৯৬
১০১০
২
অরুনাচল প্রদেশ
২৪৪৮৩
১৪৬৯
৩
অসাম
১৬৪৯৮৫
১২৯
৪
বিহার
৩১২২৯৬
৭০৫৬
৫
ছত্তিশগর
৫৯৬৮৪৬
২১৩
৬
গুজরাত
৯৫৭৫২
৫২
৭
হরিয়ানা
৩০৯১৪
৯
৮
হিমাচল প্রদেশ
২৫৪৪৩
১১
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৭২৭৫৮
৫২৪৪
১০
ঝর্খন্দ
২৬৬১২৬
৪৯৬
১১
কর্নাতকা
১৮২১৫৮
৮১
১২
কেরলা
৩৪৪৭৮
১
১৩
লদাখ
২৪৫৯
২৭
১৪
মধ্য প্রদেশ
৬৮৩৫৫৭
৮৯৫
১৫
মহারাস্ত্র
১৫৫৩৯৯
১৬৯৮
১৬
মনিপুর
৭২৮৬৮
১৬০৯
১৭
মেঘালয়
৫১৬১
১৯৯
১৮
মিজোরাম
১২৬৯৯
০
১৯
নাগালেন্দ
১১০৪৩৪২
৪৩৩০
২০
ওরিশা
৫২৬০৪৫
৯৩৮
২১
পঞ্জাব
৮১৬৮৯
৬২১
২২
রাজস্থান
৪৮৩৯৯৩
৭২১
২৩
সিক্কিম
১৬২২
৪
২৪
তামিল নাদু
৩২৪৪৪৭
১৩
২৫
তেলঙ্গনা
৩০৫০৬৭
২০২৫
২৬
ত্রিপুরা
১২৪১৭
১৪৬
২৭
উত্তর প্রদেশ
৬২৯১৪৫
৩৬১৫
২৮
উত্তরখন্দ
৩৪৪৬০
৯৪
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৮৯৭৩৮
১২২৭
৩০
অন্দামন অমসুং নিকোবর
২০২
০
৩১
পুদুচেরী
১৪০২
৬
অপুনবা
৬৮৮৩৭৪৭
৩৩৯৩৯
এফ.ৱাই. ২০১৯-২০
সিরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
রিজেক্ত তৌখ্রবা অপুনবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং
রিজেনেরেসনগীদমক পন্দুনা লৈরিবা ত্রঞ্জেক্সনশিং
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৪৩৪৪৯
৩৪৮২
২
অরুনাচল প্রদেশ
৪২৩০৪
১৬৩৪
৩
অসাম
১২৭৪৬৬
৯
৪
বিহার
৩৬৭৬০৩
২৯৬০
৫
ছত্তিশগর
৬২৫৮৯৪
৯২
৬
গুজরাত
৪৮৫৩০৬
৩৭
৭
হরিয়ানা
১৪৩৭০
১
৮
হিমাচল প্রদেশ
৪১২০০
২
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৭৫৩১৭
৩৮০২
১০
ঝর্খন্দ
১৭৪৪০৫
১১০
১১
কর্নাতকা
১৪৯২৮৭
১৩
১২
কেরলা
৭৪০২৩
১২
১৩
লদাখ
২৩৫৬
৫
১৪
মধ্য প্রদেশ
৪৬৮৭০৮
১৬৯
১৫
মহারাস্ত্র
১৯৫২৭২
১০১৯
১৬
মনিপুর
৭৬৮৪০
৯৮৫
১৭
মেঘালয়
৮৬৪৪
১৯
১৮
মিজোরাম
২০৩৮৮
২
১৯
নাগালেন্দ
১২৩৮৯
৪৬৯৬
২০
ওরিশা
২২০৩৯১৩
৩৮০
২১
পঞ্জাব
১০৩১৯৫
৮০৩
২২
রাজস্থান
৬৩০৩৮৯
২৬৮
২৩
সিক্কিম
২১৯৬
০
২৪
তামিল নাদু
৪০৯৩৮৯
২১
২৫
ত্রিপুরা
২২৩৮৪
১০৪
২৬
উত্তর প্রদেশ
৫২৮০৪৫
১৪১৫
২৭
উত্তরখন্দ
৩৭৭৮০
২৩২
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪১৬৯৮৮
১২৩৯
২৯
অন্দামন অমসুং নিকোবর
১৪৫৭
১
৩০
পুদুচেরী
৮১১
৬
অপুনবা
৭৩৬১৭৬৮
২৩৫১৮
এফ.ৱাই. ২০১৮-১৯
সিরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
রিজেক্ত তৌখিবা অপুনবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং
রিজেনেরেসনগীদমক পন্দুনা লৈরিবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং
১
অরুনাচল প্রদেশ
৫০৭১৫
৬০০
২
অসাম
১৩০২৫০
১৬
৩
বিহার
২৫৮৯২৮
২৯৬৭
৪
ছত্তিশগর
৯৪৫৫৩৪
৫৪
৫
গুজরাত
১৩৭৮৯১
২০৭
৬
হরিয়ানা
২০৯৬১
৪
৭
হিমাচল প্রদেশ
৬০৫১৩
২
৮
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১২৯৯০২
৪৬৪৯
৯
ঝর্খন্দ
১৪৯৯৭৯
১৭০
১০
কর্নাতকা
২২৭৫৪৩৬
১৮
১১
কেরলা
৮৮২৪৮
৩
১২
লদাখ
৩৬৩৫
৬
১৩
মধ্য প্রদেশ
৬৫৭১০৬
৫৬
১৪
মহারাস্ত্র
৩৬৫০১৫
১৪১৬
১৫
মনিপুর
৭৭৭১৪
৭৫৭
১৬
মেঘালয়
১২৭৭২
১১
১৭
মিজোরাম
২০৪৯০
৭
১৮
নাগালেন্দ
১৪৫৩০
৬২৮
১৯
ওরিশা
২৪১৯২৬
৩৯৯
২০
পঞ্জাব
১০১৪৪৯
৬৭৯
২১
রাজস্থান
৭১২৩৩৮
২৬১
২২
সিক্কিম
৩৩২২
২
২৩
তামিল নাদু
৫১৩৪১৮
৪৪৪
২৪
ত্রিপুরা
৪০৭১৬
১২৬
২৫
উত্তর প্রদেশ
৫২৩৯৫৬
৬৭৮
২৬
উত্তরখন্দ
৩৬২৭৮
১৬০
২৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮০০৮০৬
৭৫৮
২৮
অন্দামন অমসুং নিকোবর
১৯৭
০
২৯
পুদুচেরী
৯৯৯
৩
অপুনবা
৮৩৭৫০২৪
১৫০৮১
ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা রুরেল দিবেলপমেন্তগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী সধবি নিরঞ্জন জ্যোতিনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷

Ministry of Rural Development
Work days under MGNREGS
96.24 % payments generated within 15 days in FY 2020-21
In the current FY 2021-22, 99.47% of households are offered employment against their demand for work under Mahatma Gandhi NREGS
15 MAR 2022 6:11PM by PIB Delhi
The Ministry along with the States/UTs has been making concerted efforts for improving the timely payment of wages. States/UTs have been advised to generate pay orders in time. This has resulted in considerable improvement in the status of timely generation of pay order and leading to improvement in the actual time taken to credit wages in the workers accounts. Status of the percentage of payment generated within 15 days:
Financial Year
% payments generated within 15 days
2020-21
96.24 %
2019-20
93.76 %
2018-19
89.61 %
State-wise details of total rejected transactions and transactions pending for regeneration under Mahatma Gandhi NREGS in the financial year 2018-19, 2019-20 and 2020-21 are given at Annexure. Regeneration of rejected transactions is the responsibility of the State Governments, for which they have been reminded earlier on multiple occasions.
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) is a demand driven wage employment programme which provide for the enhancement of livelihood security of the households in rural areas of the country by providing at least one hundred days of guaranteed wage employment in every financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled manual work. In the current FY 2021-22 (as on 08.03.2022), 99.47% of households are offered employment against their demand for work under Mahatma Gandhi NREGS.
Mahatma Gandhi NREG Act is to provide at least 100 days of guaranteed wage employment in a financial year to each household in rural areas of the country whose adult members volunteers to do unskilled manual work. In addition to this, there is a provision for upto additional 50 days of unskilled wage employment in a financial year in drought/natural calamity notified rural areas. As per Section 3 (4) of the Mahatma Gandhi NREG Act, 2005, the State Governments may make provision for providing additional days beyond the period guaranteed under the Act from their own funds.
Annexure
FY 2020-21
S No.
States
Total Rejected Transactions
Transactions pending for Regeneration
1
Andhra Pradesh
150796
1010
2
Arunachal Pradesh
24483
1469
3
Assam
164985
129
4
Bihar
312296
7056
5
Chhattisgarh
596846
213
6
Gujarat
95752
52
7
Haryana
30914
9
8
Himachal Pradesh
25443
11
9
Jammu And Kashmir
72758
5244
10
Jharkhand
266126
496
11
Karnataka
182158
81
12
Kerala
34478
1
13
Ladakh
2459
27
14
Madhya Pradesh
683557
895
15
Maharashtra
155399
1698
16
Manipur
72868
1609
17
Meghalaya
5161
199
18
Mizoram
12699
0
19
Nagaland
1104342
4330
20
Odisha
526045
938
21
Punjab
81689
621
22
Rajasthan
483993
721
23
Sikkim
1622
4
24
Tamil Nadu
324447
13
25
Telangana
305067
2025
26
Tripura
12417
146
27
Uttar Pradesh
629145
3615
28
Uttarakhand
34460
94
29
West Bengal
489738
1227
30
Andaman and Nicobar
202
0
31
Puducherry
1402
6
Total
6883747
33939
FY 2019-20
S No.
States
Total Rejected Transactions
Transactions pending for Regeneration
1
Andhra Pradesh
43449
3482
2
Arunachal Pradesh
42304
1634
3
Assam
127466
9
4
Bihar
367603
2960
5
Chhattisgarh
625894
92
6
Gujarat
485306
37
7
Haryana
14370
1
8
Himachal Pradesh
41200
2
9
Jammu And Kashmir
75317
3802
10
Jharkhand
174405
110
11
Karnataka
149287
13
12
Kerala
74023
12
13
Ladakh
2356
5
14
Madhya Pradesh
468708
169
15
Maharashtra
195272
1019
16
Manipur
76840
985
17
Meghalaya
8644
19
18
Mizoram
20388
2
19
Nagaland
12389
4696
20
Odisha
2203913
380
21
Punjab
103195
803
22
Rajasthan
630389
268
23
Sikkim
2196
0
24
Tamil Nadu
409389
21
25
Tripura
22384
104
26
Uttar Pradesh
528045
1415
27
Uttarakhand
37780
232
28
West Bengal
416988
1239
29
Andaman and Nicobar
1457
1
30
Puducherry
811
6
Total
7361768
23518
FY 2018-19
S No.
States
Total Rejected Transactions
Transactions pending for Regeneration
1
Arunachal Pradesh
50715
600
2
Assam
130250
16
3
Bihar
258928
2967
4
Chhattisgarh
945534
54
5
Gujarat
137891
207
6
Haryana
20961
4
7
Himachal Pradesh
60513
2
8
Jammu And Kashmir
129902
4649
9
Jharkhand
149979
170
10
Karnataka
2275436
18
11
Kerala
88248
3
12
Ladakh
3635
6
13
Madhya Pradesh
657106
56
14
Maharashtra
365015
1416
15
Manipur
77714
757
16
Meghalaya
12772
11
17
Mizoram
20490
7
18
Nagaland
14530
628
19
Odisha
241926
399
20
Punjab
101449
679
21
Rajasthan
712338
261
22
Sikkim
3322
2
23
Tamil Nadu
513418
444
24
Tripura
40716
126
25
Uttar Pradesh
523956
678
26
Uttarakhand
36278
160
27
West Bengal
800806
758
28
Andaman and Nicobar
197
0
29
Puducherry
999
3
Total
8375024
15081
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Lok Sabha today.