Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Bamboo Industry
24 MAR 2022 12:26PM by PIB Delhi
On the request of Khadi and Village Industries Commission (KVIC), the Ministry of Commerce & Industry, Govt. of India, has amended the import policy of Agarbatti and placed it from “Free” trade to “Restricted” trade, w.e.f. 01.09.2019, to restrict the import of raw Agarbatti and give boost to the indigenous production of Agarbatti, thereby safeguarding rural employment. Further, on the request of KVIC, Ministry of Finance, vide notification dated 09.06.2020, has enhanced the import duty from 10% to 25% on round bamboo sticks used for manufacturing of Agarbatti. This decision of the Government will further boost local employment in the manufacturing sector of bamboo sticks.
Further, in order to tackle all aspects of the bamboo sector including high input costs, etc. Government of India has launched the restructured National Bamboo Mission (NBM), as a Centrally Sponsored Scheme, in 2018.
NBM works for promoting the holistic growth of the bamboo sector by increasing the area under bamboo cultivation in non-forest land and to link growers with consumers starting from planting material, plantation, creation of facilities for collection, aggregation, processing, marketing, skill development and brand building initiative in a cluster approach mode.
The NBM has provisions for establishment of Bamboo treatment and seasoning plants, value addition of bamboo including the bamboo wastes generated in the primary processing and product manufacturing units, etc. in Government as well as in private sector. The State Bamboo Missions (SBM) have been advised to focus on complete utilization of bamboo as a raw material by value addition and waste management as provisioned in the scheme.
National Bamboo Mission has a component of “Management of Bamboo waste in primary processing units” under the activity of “Product Development and Processing” which is envisaged for the effective utilization of bamboo waste generated during various processes of the value chain. So far, 34 units of management of bamboo waste in primary processing have been established under the restructured National Bamboo Mission (NBM) from 2018-19 to 2021-22.
Ministry of MSME is also implementing a major credit-linked subsidy programme named Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) for generating employment in the country by setting up of micro-enterprises in the non-farm sector including under Bamboo industry. Under PMEGP, General Category beneficiaries can avail of Margin Money subsidy of 25% of the project cost in rural areas and 15% in urban areas. For beneficiaries belonging to Special Categories such as Scheduled Castes, Scheduled Tribes, OBCs, Minorities, Women, Ex-servicemen, Physically Handicapped, beneficiaries belonging to North Eastern Region, Hill and Border areas, etc., the Margin Money subsidy is 35% in rural areas and 25% in urban areas. The maximum cost of project is Rs.25 lakh in the manufacturing sector and Rs.10 lakh in the service sector. The number of PMEGP units assisted under the Bamboo industry during the last three years and current year is given as under:
Year
No. of Bamboo units assisted
Margin Money subsidy disbursed
(Rs. in lakh)
2018-19
228
282.17
2019-20
264
290.05
2020-21
274
374.42
2021-22 (upto 21.03.2021)
309
461.68
Besides, Ministry of MSME is implementing Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI), to organize traditional industries and artisans into collectives and make them competitive, provide sustained employment and enhance marketability of products. The scheme supports creation of Common Facility Centers (CFCs), procurement of new machineries, production infrastructure, setting up raw material banks, skill development and training, market promotion initiatives, etc. Under this scheme, financial assistance of up to Rs. 2.5 cr. is given to 'Regular Clusters' having up to 500 artisans, and up to Rs. 5 cr. to 'Major Clusters' having more than 500 artisans. Major sectors supported under SFURTI are Bamboo, Honey, Textiles, Agro Processing, Handicraft, Khadi, Coir, etc.
Since 2014-15 till date, 41 bamboo clusters have been approved with Government of India assistance of Rs. 98.64 cr. benefitting 9197 artisans.
This information was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Lok Sabha.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
ৱাগী ইন্দস্ত্রী
24 MAR 2022 12:26PM by PIB Imphal
খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রিজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না হায়জরকপগী মতুং ইন্না, ভারত লৈঙাক্কী কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়না রো অগর্বত্তি পুশিল্লকপা থিংননবা অমদি লমদমসিদা অগর্বত্তি পুথোকপা হেনগৎহন্দুনা খুঙ্গঙগী লমদা থবক পীবগী ফীভম ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক ০১.০৯.২০১৯দগী হৌনা অগরবত্তি পুশিল্লকপগী খুজিল থৌরাং শেমদোক্তুনা মসিবু “ফ্রী” ত্রেদতগী “রেস্ত্রিক্তেদ” ত্রেদতা থমখ্রে‍। মখা তানা কে.ভি.আই.সি.না হায়জরকপগী মতুং ইন্না, শেলথুম মন্ত্রালয়না তাং ০৯.০৬.২০২০দা থোকখিবা নোতিফিকেসন্দা অগর্বত্তি পুথোকপবা শীজিন্নরিবা অকোয়বা ৱাগী মচৈ পুশিল্লকপগী দ্যুতী ১০% ওইরমবদগী ২৫%দা হেনগৎখ্রে‍। লৈঙাক্কী ফিরেপ অসিনা ৱাগী মচৈ পুথোকপগী সেক্তরদা লমদমসিদা থবক পীবগী চাং হেনগৎহল্লগনি‍।
মখা তানা, অৱাংবা ইনপুৎ কোস্তনচিংবা য়াওনা ৱাগী সেক্তরদা লৈরিবা ৱাফম খুদিংমক্কী ৱাখৈ পুরক্নবগীদমক ভারত লৈঙাক্না ২০১৮দা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কিম ওইনা নৌনা শেমদোক্লবা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.) হৌদোকখ্রে‍।
এন.বি.এম.না উমং নত্তবা মফমদা ৱা থাবগী মফম হেনগৎহন্দুনা, অমদি থানবা মচাক, থাবা, খোমগৎনবগী ফেসিলিতী শেমগৎপা, তাশিনবা, প্রোসেস তৌবা, লৈবা য়োনবা, স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং ক্লস্তর এপ্রোচ মোদতা ব্রান্দ শেমগৎপগী থৌরাংশিংদা ৱা থারিবশিংগা শীজিন্নরিবশিংগা শমজিন্ননবগীদমক ৱাগী সেক্তরদা অপুনবগী ওইনা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক থবক পায়খৎলি‍।
এন.বি.এম.দা লৈঙাক্কী অমদি লনাই সেক্তরদা বেম্বু ত্রীতমেন্ত এন্দ সীজনিং প্লান্তশিং, প্রাইমারী প্রোসেসিংদগী থোরকপা ৱা মথি মকুমশিং য়াওনা ৱাদা ভেল্যু এদিসন তৌবা অমসুং প্রদক্ত মেনুফেকচরিং য়ুনিৎনচিংবা লিংখৎপগী ৱাফমশিং য়াওরি‍। স্তেত বেম্বু মিসনশিংদা (এস.বি.এম.) স্কিম অসিদা য়াওরিবগী মতুং ইন্না ৱাবু ভেল্যু এদিসন তৌদুনা মচাক ওইনা মপুং ফানা শীজিন্ননবা অমদি ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী লমদা মীৎয়েঙ চঙনবা পাউতাক পীখ্রে‍।
ভেল্যু চেনগী তোঙান তোঙানবা থৌওংশিংদা থোরকপা ৱা মথি মকুমশিং মওং চুম্না শীজিন্ননবা থৌরাং য়াওরিবা “প্রদক্ত দেভেলপমেন্ত এন্দ প্রোসেসিং”গী থবক থৌরমশিংগী মখাদা “মেনেজমেন্ত ওফ বেমবু ৱেস্ত ইন প্রাইমারী প্রোসেসিং য়ুনিৎ”কী মচাক অমা নেস্নেল বেমবু মিসন্দা য়াওরি‍। হৌজিক ফাওবদা, ২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২ ফাওবগী মনুংদা নৌনা শেমদোক্লবা নেস্নেল বেমবু মিসনগী (এন.বি.এম.) মখাদা মেনেজমেন্ত ওফ বেমবু ৱেস্ত ইন প্রাইমারী প্রোসেসিংগী য়ুনিৎ ৩৪ লিংখৎখ্রে‍।
এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়নসু ৱাগী সেক্তর য়াওনা নন-ফার্ম সেক্তরদা মাইক্রো-এন্তরপ্রাইজশিং লিংখত্তুনা লৈবাকসিদা থবক পীননবগী পান্দমদা প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) কৌবা অচৌবা ক্রেদিৎ-লিংঙ্ক সবসিদী প্রোগ্রাম অমা পায়খৎলি‍। পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা জেনেরেল কাঙলুপ্তা লৈরিবা মীওইশৎংনা খুঙ্গঙগী লমদা ২৫% অমসুং ময়োল্লমদনা ১৫% মার্জিন মনী সবসিদী ফংবা য়াই‍। সেদ্যুল্দ কাস্ত, সেদ্যুল্দ ত্রাইব, ও.বি.সি., মাইনোরিতী, নুপী, এক্স-সর্ভিসমেন, হকচাঙ শোইনাইবনচিংবা অখন্নবা কাঙলুপ অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমো চীং অমসুং ঙমখৈগী লমদমদা লৈরিবা বিনিফিসিয়রীশিংনা খুঙ্গঙগী লমদা ৩৫% অদুগা ময়োল্লমদা ২৫% মার্জিন মনী সবসিদী ফংবা য়াই‍। প্রোজেক্ত অসিগী খ্বাইদগী য়ামবা কোস্ত পোত্থোক পুথোকপগী সেক্তরদা লুপা লাখ ২৫ অদুগা সর্ভিস সেক্তরদনা লুপা লাখ ১০ ওইগদবনি‍। হৌখিবা চহি অহুম অমদি চৎলিবা চহিসিদা ৱাগী ইন্দস্ত্রীগী মখাদা তেংবাং পীখ্রবা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিৎ মশিং মখাদা পীরি:
চহি
তেংবাং পীখ্রবা ৱাগী য়ুনিৎ মশিং
পীথোকখ্রবা মার্জিন মনী সবসিদী
(লুপা লাখকী খুজিংদা)
২০১৮-১৯
২২৮
২৮২.১৭
২০১৯-২০
২৬৪
২৯০.০৫
২০২০-২১
২৭৪
৩৭৪.৪২
২০২১-২২ (২১.০৩.২০২১ ফাওবা)
৩০৯
৪৬১.৬৮
মসিগী মথক্তা, ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রী অমসুং খুৎহৈবশিংবু অপুনবা ওইনা খোমজিন্নবা অমদি মখোয়বু হিদান্নহন্নবা, তুং কোইনা থবক পীহন্নবা অমসুং পোত্থোকশিং য়োনবা নুংঙাইহন্নবগীদমক এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না স্কিম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রিজ (এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই.) পায়খৎলি‍। স্কিম অসিনা কম্মন ফেসিলিতী সেন্তরশিং (সি.এফ.সি.) শেমগৎপা, অনৌবা খুৎশু খুৎলায়শিং, প্রদক্সনগী মচাক মথুমশিং লৈবদা, রোম মেতরিএল বেঙ্ক লিংখৎপদা, স্কিল দেভেলপমেন্ত অমসুং ত্রেনিংদা, মার্কেৎ প্রমোসন থৌরাংশিংদা ঙাক্লৌ পীরি‍। স্কিম অসিগী মখাদা খুৎহৈবা ৫০০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা ‘রিগুলর ক্লস্তর’শিংদা লুপা করোর ২.৫ ফাওবগী, অমদি খুৎহৈবা ৫০০গী মথক্তা লৈবা ‘মেজর ক্লস্তর’শিংদনা লুপা করোর ৫ ফাওবগী শেলগী তেংবাং পীরি‍। এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই.গী মখাদা তেংবাং পীরিবা অচৌবা সেক্তরশিংদি ৱা, খোইহি, তেক্সতাইল, এগ্রো প্রোসেসিং, হেন্দিক্রাফ্ত, খাদি, কোইরনচিংবনি‍।
২০১৪-১৫দগী হৌরগা ঙসি ফাওবদা, বেমবু ক্লস্তর ৪১দা ভারত লৈঙাক্কী লুপা করোর ৯৮.৬৪গী তেংবাং অয়াবা পীদুনা খুৎংঐবা ৯১৯৭দা কান্নবা ফংহনখ্রে‍।
ৱাফম অসি মাইক্রো স্মোল এন্দ মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজেজকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মানা লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।