Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
National Bamboo Mission in North-East Region (NER)
22 MAR 2022 6:22PM by PIB Delhi
Department of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India is implementing the restructured National Bamboo Mission (NBM) from the year 2018-19 in 23 States including States of the North-East Region (NER). NBM has components for establishing product development and processing units. So far, 208 numbers of product development and processing units have been established under National Bamboo Mission (NBM) in NER from 2018-19 to 2021-22 (as on 11.03.2022). State-wise details of product development and processing units established under National Bamboo Mission (NBM) in NER is at Annexure-I.
NBM provides financial assistance for Research & Development (R&D) activities. Details of Research & Development (R&D) activities carried out during 2018-19 to 2021-22 in NER is at Annexure-Il.
To make available quality planting material for bamboo plantation, nurseries are established under National Bamboo Mission. So far, the 14 hi-tech, 95 big and 53 small nurseries have been established under the restructured National Bamboo Mission (NBM) in the NER from 2018-19 to 2021-22.
Annexure-I
State-wise details of product development and processing units established under National Bamboo Mission (NBM) in NER from 2018-19 to 2021-22 (as on 11.03.2022)
Sl. No
NE States
Product Development and Processing (in nos.)
Processing units for value addition of Bamboo
Management of Bamboo waste in primary processing units
Micro & Medium processing units
Total
1
Arunachal Pradesh
3
3
48
54
2
Assam
0
0
4
4
3
Manipur
3
0
2
5
4
Meghalaya
2
0
7
9
5
Mizoram
3
3
20
26
6
Nagaland
7
4
14
25
7
Sikkim
0
2
28
30
8
Tripura
13
2
39
54
NECBDC, Guwahati, BTSG
0
0
1
1
TOTAL
31
14
163
208
Annexure-II
Details of Research & Development (R&D) activities carried out during 2018-19 to 2021-22 in NER (as on 11.03.2022)
Activities
Physical Progress (in nos.)
i)
Identification of genetically superior species / varieties
1
ii)
Establishment of tissue culture lab including strengthening
3
iii)
Demonstration plots to exhibit best practice to farmers
11
Total
15
This information was given by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in a written reply in Lok Sabha today.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
নোর্থ-ইস্ত রিজন (এন.ই.আর.)দা নেস্নেল বেম্বু মিসন
22 MAR 2022 6:22PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগনা নোর্থ-ইস্ত রিজন (এন.ই.আর.)গী রাজ্যশিং য়াওনা রাজ্য ২৩দা ২০১৮-১৯দগী রিস্ত্রকচর তৌরবা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। এন.বি.এম.দা প্রদক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং লিংখৎনবগী কম্পোনেন্তশিং য়াওরি। হৌজিক ফাওবদা ২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২ ফাওবদা (১১.০৩.২০২২ ফাওবদা) এন.ই.আর.দা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.)গী মখাদা প্রদক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎ মশিং ২০৮ লৈরি। এন.ই.আর.দা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.)গী মখাদা লিংখৎখিবা প্রদক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
এন.বি.এম.না রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত (আর এন্দ দি) থবক-থৌরমশিংগীদমক শেলগী মতেং পীরি। এন.ই.আর.দা ২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২ ফাওবগী মনুংদা পাইখৎখিবা রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত (আর এন্দ দি) থবক-থৌরমশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর -IIদা পীরি।
বেম্বু প্লান্তেসনগীদমক ক্বালিতী লৈবা প্লান্তিং মেতরিএল ফংহন্নবা নেস্নেল বেম্বু মিসনগী মখাদা নর্জরীশিং হাংদোকখি। হৌজিক ফাওবদা হাই-তেক ১৪, অচৌবা ৯৫ অমসুং অপীকপা নর্জরী ৫৩ রিস্ত্রকচর তৌরবা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.)গী মখাদা এন.ই.আর.দা ২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২দা লিংখৎখি।
এনেক্সর -I
২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২ ফাওবদা (১১.০৩.২০২২ ফাওবদা) এন.ই.আর.দা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.)গী মখাদা লিংখৎখিবা প্রদক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং
সিরিএল মশিং
এন.ই.গী রাজ্যশিং
প্রদক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রোসেসিং (মশিংদা)
ৱাগী ভেল্যু এদিদনগীদমক প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং
প্রাইমরী প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংদা লৈরিবা বম্বু ৱেস্ত মেনেজমেন্ত
মাইক্রো এন্দ মীদিয়ম প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং
অপুনবা
১
অরুনাচল প্রদেশ
৩
৩
৪৮
৫৪
২
অসাম
০
0
৪
৪
৩
মনিপুর
৩
০
২
৫
৪
মেঘালয়
২
০
৭
৯
৫
মিজোরাম
৩
৩
২০
২৬
৬
নাগালেন্দ
৭
৪
১৪
২৫
৭
সিক্কিম
০
২
২৮
৩০
৮
ত্রিপুরা
১৩
২
৩৯
৫৪
এন.ই.সি.বি.দি.সি, গুৱাহাতি, বি.তি.এস.জি.
০
০
১
১
অপুনবা
৩১
১৪
১৬৩
২০৮
এনেক্সর -II
এন.ই.আর.দা ২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২ (১১.০৩.২০২২ ফাওবদা) গী মনুংদা পাইখৎখিবা রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত (আর এন্দ দি)গী থবক-থৌরমশিংগী অকুপ্পা মরোল
থবক-থৌরমশিং
ফিজিকেল প্রোগ্রেস (মশিংদা)
i)
জেনেতিক ওইনা সুপেরিয়র স্পেসিসশিং/ভেরাইতীশিং মশক খঙদোকপা
১
ii)
মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াওনা তিসু কলচর লেব লিংখৎখিবা
৩
iii)
লৌমীশিংদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিস পাইখৎনবা দেমোনস্ত্রেসন প্লোৎশিং
১১
অপুনবা
১৫
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।