হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
লোকদাউন্দ মনুংদা এজুকেসন্দা চংশিনবা
16 MAR 2022 6:31PM by PIB Imphal
এজুকেসন অসি কন্সতিত্যুসনগী কনকরেন্ত লিস্তকী মনুংদা লৈ অমসুং স্কুলশিং মরী লৈনবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. সরকারগী মখাদা লৈরি। অদুম ওইনমক, লৈবাক অসিগী মহৈরোই খুদিংমক শোইদনা এজুকেসন্দা চংশিনবা মখা তানা ফংনবা, মচিল লোংবা খোঙজং কয়া অমা পায়খৎলি। স্কুল এজুকেসনগী য়েংদুনা, মহৈরোই খুদিংমক্না ওনলাইন্দা মহৈ তম্বদা হেন্না লায়না ফংনবা পি.এম. ইবিদ্যা কৌবা খুমাং চাউশিল্লবা খোঙথাং অমা আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ানগী শরুক অমা ওইনা খোঙথাং অমা হৌদোক্লি, হায়রিবা অসিদা এজুকেসন্দা মল্তি-মোদ পীবা ঙম্নবা দিজিতেল/ওনলাইন/ওন-এয়র এজুকেসনগা মরী লৈবা হোৎনরিবা পুম্বা পুনশিল্লি। খোঙথাংশিং অসিদা য়াওরিবা অদুদি:
• রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা স্কুল এজুকেসনগী অফবা ই-কন্তেন্ত পীনবগী লৈবাক অসিগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইরিবা দিক্সা: অমসুং গ্রেদশিং পুম্বগী ক্যু.আর. কোদেদ ওইবা তেক্সবুক্সশিং (ৱান নেসন, ৱান দিজিতেল প্লেতফোর্ম)
• ক্লাস ১দগী ১২ ফাওবগী ক্লাস খুদিংদা স্বায়মপ্রভা তি.ভি. চেন্নেল অমা নাকন্দা থম্বা (ৱান ক্লাস, ৱান চেন্নেল)
• রেদিও,কম্ম্যুনিতী রেদিও অমসুং সি.বি.এস.ই. পোদকাস্ত-শিক্ষা বানি মপুং ফানা শিজিন্নবা
• দিজিতেল্লী এসেসিবল ইনফোর্মেসন সিস্তেম (দাইসী)দা মিৎ উদ্রবা অমসুং মনা তাথিরবাশিংগী অখন্নবা ই-কন্তেন্ত অমসুং এন.আই.ও.এস. ৱেবসাইত/য়ুত্যুবদা সাইন লেঙ্গোইজ
মখা তানা, গ্রেদ ১দগী ১২ ফাওবগী মহৈ তম্বগী পাম্বৈ পীনবা অল্তর্নেৎ একাদেমিক কেলেন্দর অমা শেম-শাখ্রে অমসুং মখাদা পীরিবা সেনারিও মখল অহুমগীদমক এন.সি.ই.আর.তি. সজেস্ত মেদেলনা ‘স্তুদেন্স লর্নিং এনহেন্সমেন্ত গাইদলাইন্স’না অঙাং অমত্তা এজুকেসন্দা খুদোংচাবা ফংহৌদ্রে হায়বগী নুঙাইতবা লৈতনা শেম-শারি:
1. কোবিদ-১৯ মনুংদা দিজিতেল দিভাইস য়াওদনা মহৈরোইশিংগী মহৈ-মশিং তম্বা হেনগৎহনবা;
2. কোবিদ-১৯ মনুংদা দিজিতেল দিভাইসকী অকক্নবা অমদা মহৈরোইশিংগী মহৈ-মশিং তম্বা হেনগৎহনবা;
3. কোবিদ-১৯ মনুংদা দিজিতেল দিভাইস লোয়ননা মহৈরোইশিংগী মহৈ-মশিং তম্বা হেনগৎহনবা।
মখল কয়াগী মোদতা এজুকেসন চৎথবদা লায়নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা প্রগ্যাতাগী লমজিং লমতাকশিংসু ইসু তৌখি। লমজিং লমতাকশিং অসিদা অতৈ অতোপ্পা ইন্তর্নেৎ কন্নেক্সন ফংদবা নত্ত্রগা ইন্তর্নেৎকী মতেং লোদবা মখল কয়াগী প্লেতফোর্ম হায়বদি তেলেভিজন, রেদিও অসিনচিংবগুম্বগী খুত্থাংদা য়াম্না নেম্না লৈবা রিসোর্সকা লোয়ননা লৈবনচিংবা য়াওরি।
দিজিতেলগী খুদোংচাবা (মোবাইল দিবাইস/দি.তি.ঐচ. তেলেভিজন) ফংদবা মফমশিংগীদমক্তা, এজুকেসন মন্ত্রালয়না কম্ম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং অমসুং সি.বি.এস.ই., তেক্সবুকশিং, ৱার্কশীতকী শিক্ষা বানি কৌবা পোদকাস্ত অমা মহৈ তম্লিবশিংগী ময়ুমদা য়েন্থোকপা, ২১শুবা চহিচা স্কীলস অমসুং কম্ম্যুনিতী/মোহল্লা ক্লাসশিংদা হেন্দবুকনচিংবা শিনবগী খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখি। দিপার্তমেন্ত অসিগী অনৌবা ফন্দশিং শিজিন্নদুনা মোবাইল স্কুল, ভর্চুএল স্তদিওশিং, স্কুলশিংদা ভর্চুএল ক্লাস কাশিং, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং পুম্বদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী কন্তিন্যুজ লর্নিং প্লান (সি.এল.পি.)গী খোঙথাং হৌদোকপা, রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং কয়াদা প্রি-লোদেদ তৌরবা তেব্লেতশিং ওনলাইন ক্লাসকী অৱাবা লৈবা তাম্না/খুঙ্গংগী মফমশিংদা মতিক চানা শিজিন্নবগী খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
ভারত নেত প্রোগ্রামগী মখাদা, মৈতীগী সি.এস.সি. ই-গবর্নান্স সর্বিস ইন্দিয়া লিমিতেদ (সি.এস.সি.-এস.পি.ভি.)না স্কুলশিং য়াওনা, সরকারগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা ফাইবর তু দ হোম (এফ.তি.তি.ঐচ.) কন্নেক্তিবিতী পীবগী থবকশিং পীরি।
কোবিদ লায়চৎনা মরম ওইদুনা, স্কুলশিং থিংজিনখিবদগী, এনরোল তৌরবা অঙাংশিং ফুদ গ্রেন্স অমসুং কুকিং কোস্ত য়াওনা ফুদ সেক্যুরিতী এলাৱেন্সকী ইলিজিবল ওইরি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং খরা বেনিফিসরীগী বেঙ্ক একাউন্দা/কেস ওইনা কুকিং কোস্ত পীদুনা ফুদ গ্রেনশিং পীরি অমসুং অতৈ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং ২০২০-২১দগী কুকিং কোস্তকা মান্ননা ফুদ গ্রেন অমসুং হৱাইগম্বা অকংবা রাসন পীরি। চাওরাক্না অঙাং করোর ১১.৮০ লোম মসিগী মতম অসিগী মনুংগী স্কুল লাখ ১১.২০দা স্কীম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংখি।
পাউ অসি এজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবীনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Education
Access to education during lockdown
16 MAR 2022 6:31PM by PIB Delhi
Education is in the concurrent list of the Constitution and majority of the schools are under the domain of respective State and UT Governments. However, in order to ensure that every student of the country gets continued access to education, a multi-pronged approach has been adopted. Regarding school education, to facilitate the online learning by all students a comprehensive initiative called PM eVIDYA has been initiated as part of AtmaNirbhar Bharat Abhiyaan on 17th May, 2020, which unifies all efforts related to digital/online/on-air education to enable multi-mode access to education. The initiative includes:
• DIKSHA the nation’s digital infrastructure for providing quality e-content for school education in states/UTs: and QR coded Energized Textbooks for all grades (one nation, one digital platform)
• One earmarked SwayamPrabha TV channel per class from 1 to 12 (one class, one channel)
• Extensive use of Radio, Community radio and CBSE Podcast- Shiksha Vani
• Special e-content for visually and hearing impaired developed on Digitally Accessible Information System (DAISY) and in sign language on NIOS website/ YouTube
Further, an Alternate Academic Calendar has been prepared for providing learning solutions for grade 1 to 12 and ‘Students’ Learning Enhancement Guidelines’ prepared by NCERT suggest models for the following three types of scenarios to ensure that no child is deprived of reach of education:
a) Learning Enhancement during COVID-19 for students without digital devices;
b) Learning Enhancement during COVID-19 for students with limited accessibility to digital devices &
c) Learning Enhancement during COVID-19 for students with digital devices.
Also, PRAGYATA guidelines issued to States/UTs to facilitate continued education through various modes. The guidelines inter-alia includes situations where internet connectivity is not available or available with very less bandwidth where resources are shared through various platforms like television, radio etc that do not depend on internet.
Where the digital facility (mobile device/ DTH television) is not available, Ministry of Education has taken many initiatives like Community Radio Stations and a podcast called Shiksha Vani of CBSE, Textbooks, worksheet supplied to residence of learners, Handbook on 21st Century Skills and community/mohalla classes are organized. Innovation Funds of the Department are used to set up mobile school, virtual studios, virtual class rooms in schools, Continuous Learning Plan (CLP) for States/UTs has been initiated in all States/UTs, pre-loaded tablets in various states and UTs are effectively used in remote/rural areas where online classes are difficult.
Under the BharatNetprogramme, the CSC e-Governance Services India Ltd (CSC-SPV) of MeitY has been assigned the task of providing Fibre to the Home (FTTH) connectivity to the Government Institutions, including schools.
Due to the COVID pandemic, since schools were closed, all enrolled children are eligible for Food Security Allowance comprising of food grains and cooking cost. Some States/UTs have provided food grains alongwith payment of cooking cost into the beneficiary’s bank accounts/through cash while other States/UTs provided food grains and dry ration like pulses etc equivalent to cooking cost since 2020-21. About 11.80 crore children are benefited under the scheme studying in 11.20 lakh school during this period.
The information was given by the Minister of State for Education, Smt. Annpurna Devi in a written reply in the Rajya Sabha today.