হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
মহৈরোইশিংগী অহেনবা ক্লাসশিং অমসুং খুদোংচাবশিং
16 MAR 2022 6:33PM by PIB Imphal
এজুকেসন অসি কন্সতিত্যুসনগী কনকরেন্ত লিস্তকী মনুংদা লৈ অমসুং স্কুলশিং মরী লৈনবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. সরকারগী মখাদা লৈরি। মালেম শিনবা থুংনা মহৈরোইশিবু নোবেল কোবিদ-১৯ (কোরোনা)দগী ঙাকথোক্নবা লৌখৎপা খোঙথাং অমা ওইনা স্কুলশিং থিংজিল্লি। হায়রিবা অসিনা প্রি-স্কুলদগী গ্রেদ ১২ ফাওবদা মহৈ তম্লিবা মহৈরোইশিংদা অকায়বা পীরি। লায়চৎ মনুংদা, এজুকেসন মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯না ওইরকপা য়াবা কয়া অমদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগা খন্ন-নৈনবা কয়া অমা পাংথোক্লি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা এজুকেসন্দা মল্তি-মোদ কয়া অমা পীনবা থবক থৌরম কয়া অমা পায়খৎলি। য়ু.দি.আই.এস.ই. প্লস রিপোর্ত ২০১৯-২০গী মতুং ইন্না, স্কুলশিং ২২% অমদি ইন্তর্নেত্তা পাংথোক্লি। মসিদা এজুকেসন ইন্সত্রক্সনগী মপুং ওইবা মোদিয়ম অমা ওইনা ওনলাইন মোদ মদুদি ইন্তর্নেত্তা ফংলিবশিংদা হেন্না শিজিন্নবা, দিজিতেল তোক্নোলোজীগী পুন্না চংশিন্দুনা শিজিন্নরিবা শরুক খরা খক্তমক ওইবা ওনলাইন মোদ অমসুং অতৈ ওফলাইন থৌওংশিং, তেলেভিজন অমসুং রেদিও শিজিন্নদুনা শরুক খরা অমসুং ওফলাইন মোদ য়াওনা মখল কয়াগী দিজিতেল এজুকেসনগী মোদতা প্রগ্যতাগী লমজিং-লমতাংশিং য়াওরি। লমজিং-লমতাকশিং অসি মখাগী অসিদা চংবা য়াই:
https://www.education.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/pragyata-guidelines_0.pdf
রাজ্যগী সরকারশিংবু মহৈরোইশিংনা দিজিতেল ওইনা মহৈ তম্বদা তঙাইফদনা চংবা দিজিতেল পীবগা লোয়ননা হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসিদা মফম খুদিংদা মহৈরোইশিংগী দিমান্দশিং ফংহন্নবগীদমক থবক তৌনবা হায়রি। লমজিং-লমতাকশিং অসি মখাগী অসিদা চংবা য়াই:
https://www.mhrd.gov.in/sites/upload_filehs/mhrd/files/Learning_Enhancement_0.pdf
লোকদাউন্দ মনুং অমসুং মতুংদা মহৈরোইশিংগী মহৈ তম্বদা লৈরিবা পুত্থহৌবা অমসুং মাংখিবশিংগা মরী লৈনবা ইসুশিং কোকহন্নবগী মিৎয়েংদা, নেস্নেল কাউন্সিল ওফ এজুকেসন রিসর্স এন্দ ত্রেনিং (এন.সি.ই.আর.তি.)না গ্রেদ ১দগী ১২ ফাওবগী চয়োল খায়বা থৌরাং অমা ওইরিবা ‘অল্তর্নেতিব একাদেমিক কেলেন্দর’ অমা শেমগৎখ্রে। হায়রিবা অসিদা সেলেবসকী তোপিকশিং/থীমশিংগা মরী লৈনবা নুঙাইরবা থবক-থৌরমশিং অমসুং চাংয়েং কয়া অমা য়াওরি। মসিনা মহৈরোইশিংদা মখল কয়াদা মহৈ তম্বদা খুমাং চাউশিন্নবা অমা ওইনবা মহৈ তম্বদগী ওইরকপা য়াবশিং অমসুং ওজাশিং/মমা-মপাশিংদা হেন্না লায়থোকহনবগা লোয়নবা তোপিকশিং/থীমশিং তাক্লি। এন.সি.ই.আর.তি.না ক্লাস ১-৮গী মহৈ তম্বা ৱাৎহৌবা মেনশিনবদা মতেং ওইগদবা থবক-থৌরম কয়া অমা য়াওবা অঙাংশিংগী ব্রিদজ কোর্সসু শেমগৎলি অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংবুসু গ্রেদ খুদিংমক্কী ওইনা অহানবা থা অমা নত্ত্রগা অনিগী ক্লাসরুদা স্কু রীদিনেস মোদ্যুল/ব্রিদজ কোর্স শেম-শানবা/হাপ্নবা হায়জখ্রে। স্কুলনা অমুক হাংদোরকপা মতমদা, গ্রেদকা মরী লৈনবা সেলেবস ব্রিদজ কোর্স লোইখ্রবা মতুংদা পায়খৎকদবনি, হায়রিবা অসিনা মরুওইনা এজুকেসন্দা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ফংবা ঙমখিদবা মহৈরোইশিংদা স্কুলগী অহোংবা এনভাইরোনমেন্তদা চুশিন্নবা ঙম্নবা অমসুং নুংনাংবা অমসুং তোকখ্রে হায়বা ফাওহল্লোইদবনি। মখা তানা, ক্লাস ১ মহৈরোইশিংগী বিদ্যা প্রবেশ হৌদোকখ্রে। মসি প্লেস্কুলশিংগী খুত্থাংদা মহৈরোইশিংবু স্কুলগীদমক শেম শারিবা থা ৩গী প্রোগ্রামগী শান্নবগী শেম-শাবা অমনি। মসিগী স্কীম অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বায়গী তাম্না লৈবা মফমশিংদা প্লেস্কুলগী ৱাখল্লোন য়ৌহন্নবগী পান্দম্নি। মসিনা পান্দম থম্লি মদুদি মহৈরোই অমত্তা এজুকেসনগী খুদোংচাদবা লৈহল্লোইদবনি।
পাউ অসি এজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবীনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Education
Additional classes and opportunities for students
16 MAR 2022 6:33PM by PIB Delhi
Education is in the concurrent list of the Constitution and majority of the schools are under the domain of respective State and UT Governments. Schools were closed as a precautionary measure to protect the students from Novel COVID-19 (Corona) virus across the world. This has interrupted the learning of students from pre- school to grade 12. During the pandemic, Ministry of Education has held several consultations with the States and UTs to assess the various aspects of the COVID-19 pandemic. After discussion with the States and UTs, a multi-pronged approach has been adopted to enable multi-mode access to education. Based on the UDISE Plus report 2019-20, 22% schools had access to internet. The Government has taken various steps to provide education amidst COVID-19 pandemic. These include PRAGYATA Guidelines on various modes of digital education including online mode that depends more on availability of internet, partially online mode that utilizes the blended approach of digital technology and other offline activities, partial and offline mode that utilizes television and radio as a major medium of instruction of education. The guidelines can be accessed at:
https://www.education.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/pragyata-guidelines_0.pdf
The State governments have been asked to act based on the situation prevailing at every place to meet the demands of all students for providing them with the digital access required for learning digitally. In order to enable online education benefit to the children of every category and teachers, Learning Enhancement Guidelines have been issued. The guidelines can be accessed at:
https://www.mhrd.gov.in/sites/upload_filehs/mhrd/files/Learning_Enhancement_0.pdf
With a view of addressing the issues related to gaps and/or loss of learning among students, during and after the lockdown, National Council of Education Research & Training (NCERT) has prepared ‘Alternative Academic Calendar’ which is a Week-wise plan for grades 1 to 12 and has been developed. It consists of interesting activities and challenges related to topics/themes in the syllabus. It maps the topics/themes with the learning outcomes & facilitates teachers/parents to assess the progress in students’ learning in a variety of ways. NCERT has also developed bridge course for children including lots of activities which are helpful for bridging the learning gaps across classes 1-8 and the States/UTs have also been requested to prepare and implement School Readiness Module/Bridge Course in classrooms for initial one or two months for each grade. When school reopens, the grade related syllabus should be undertaken only after the bridge course is completed, so that students can adjust to the changed school environment and do not feel the stress or being left out, especially students who did not have access to alternate means of education. Further, Vidya Pravesh has been launched for class 1st students. This is a play preparation 3 months program which prepare students for school through playschools. This scheme aims at spreading the concept of playschools to the remotest parts of the country. It aims to ensure that no student is deprived of education.
The information was given by the Minister of State for Education, Smt. Annpurna Devi in a written reply in the Rajya Sabha today.