পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়
“নেস্নেল ইবিধান এপ্লিকেসন (নেভা)”
16 MAR 2022 4:32PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা লৈরিবা লেজিস্লেতিব হাউস পুম্নমক্কী থবক-থৌরম পাঙথোকপদা পেপরলেস ওইহন্নবা দিজিতেল লেজিস্লেচরশিংগী মিসন মোদ প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা “নেস্নেল ইভিধান এপ্লিকেসন (নেভা) অসি ‘ৱান নেসন –ৱান এপ্লিকেসন’ হায়বা থিম অসিদা দিবেলপ তৌখি। দিজিতেল মোদতা রাজ্য সরকারগী বিভাগশিংগা লোয়ননা ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌবা য়াওনা দিজিতেল প্লেৎফোর্মদা সরকারগী থবক-থৌরম পুম্নমক পাঙথোকপা ঙমহন্নবা ‘দিজিতেল হাউজশিং’দা ওন্থোক্তুনা স্তেৎ লেজিস্লেচর পুম্নমক নেভানা অওনবা পুরক্লি। মসিনা মীয়ামদা নীংথিনা ই-পাউ য়ৌহন্দুনা অমসুং প্রজাশিংদা লৌশিং পীদুনা লৈবাক শিনবা থুংদা পাইখৎলিবা গভর্নান্সতা অচৌবা অওনবা পুরক্নবা হোৎনরি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী দেমোক্রেসীগী মরা চেৎশিনহল্লি। নেভানা রাজ্য অমগী লেজিস্লেচর অমদি ফমনাইবশিংগী মরক্তা খক্তা নত্তনা রাজ্যশিংদা শিনবা থুংনা সীনর্জী, কোওর্দিনেসন, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী পুরক্লি। আই.সি.তি.গী লমদা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজিকেল দিবেলপমেন্ত অসি য়েংলগা নেভাবু মপাঙ্গল কনবা আই.তি. প্রদক্ত অমা ওইহন্নবা এ.আই. অমসুং আই.ও.তি. চাউনা শীজিন্নরি। লেজিস্লেচর পুম্নমক্কী থবক-থৌরমদা য়াওরিবা থৌওং অসি মচা-মসু খরা খেন্নবা নত্তনা অয়াম্বনা মান্নৈ, মসিনা পার্লিয়ামেন্তগী হাউস অনিমক্তা শীজিন্নবা য়ানবগীদমক প্রোবিজনশিং অসি নেভাদা ইনকোর্পোরেৎ তৌখি।
নেস্নেল ই-বিধান এপ্লিকেসন (নেভা) শীজিন্নবা হৌনবা, মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) রাজ্য ১৮গা খুৎয়েক পীনখ্রে, মখোয় অদুদি (১) পঞ্জাব (২) ওরিশা (৩) বিহার {হাউজ অনিমক} (৪) মেঘালয় (৫) মিজোরাম (৬) মনিপুর (৭) গুজরাত (৮) অরুনাচল প্রদেশ (৯) নাগালেন্দ (১০) পুদুচেরী (১১) ত্রিপুরা (১২) হিমাচল প্রদেশ (১৩) ছত্তিসগর (১৪) তামিল নাদু (১৫) সিক্কিম (১৬) হরিয়ানা, (১৭) উত্তর প্রদেশ {হাউস অনিমক} (১৮) ঝার্খন্দ অসিনি।
১৮ অসিগী মনুংদা রাজ্য ১৩না ফন্দশিং সেঙ্কসন তৌনবা অকুপ্পা মরোল য়াওবা প্রোজেক্ত রিপোর্তশিং পীশিনলকখি, মখোয় অদুদি (১) পঞ্জাব (২) ওরিশা (৩) বিহার {হাউজ অনিমক} (৪) নাগালেন্দ (৫) মনিপুর(৬) সিক্কিম (৭) তামিল নাদু (৮) মেঘালয় (৯) হরিয়ানা (১০) ত্রিপুরা (১১) উত্তর প্রদেশ {হাউস অনিমক} (১২) মিজোরাম (১৩) অরুনাচল প্রদেশ অসিনি। অরোইবগী (অরুনাচল প্রদেশ) অসি নত্তনা পুম্নমক্তা প্রোজেক্ত অসি ইমপ্লোমেন্ত তৌনবা মরী লৈণবা লেজিস্লেচরগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না তঙাই ফদবা ফন্দশিং সেঙ্কসন তৌখ্রে। পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়না অপনবা অমত্তা পীদনা লেজিস্লেচর পুম্নমক্না মখোয়গী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না মশাগী ওইবা প্রোক্যুর্মেন্তগী প্রোসিদ্যুর অমসুং জেনরেল ফাইনান্সিএল রুলশিং/রিগ্যুলেসনশিং/গাইদলাইনশিং ঙাক্না চৎতুনা তোঙান-তোঙানবা দিভাইসশিংগী প্রোক্যুর্মেন্তসু হৌখ্রে।
অখন্নবা মাইপাকপা অমা ওইনা বিহার লেজিস্লেতিব কাউন্সিলনা নবেম্বর ২৫, ২০২১দা নেভা প্লেৎফোর্ম মপুং ফানা ত্রাঞ্জিৎ তৌবা অমসুং পেপরলেস মোদতা নেভা প্লেৎফোর্মদা নীংথম মীফম ২০২১ পাঙথোকখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা হাউজ ওইখি। মখোয়না নেভা প্লেৎফোর্মদা বজেৎ সেসন, ২০২২ অসিসু পাঙথোক্কনি। ওরিশা এসেমব্লীনসু মখোয়গী বজেৎ ২০২১ অসি পেপরলেস মোদতা নেভা শীজিন্নদুনা পুথোকখি। অতোপ্পা হাউজশিংনসু চপ মান্নবা লম্বেল অসিদা চংশিল্লি অমসুং মথংগী থা খরা অসিদা আই.তি. দিভাইসশিং প্রোক্যুর্মেন্ত মপুং ফানা তৌদুনা অমসুং হাউজশিংগী মনুংদা অমসুং অকোইবদা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইন্সতোলেসন লোইদুনা স্তেৎ লেজিস্লেচর পুম্নমক্কী থবক-থৌরমদা চাউনা অহোংবশিং উবা ফংলগনি।
রাজ্য/য়ু.তি. লেজিস্লেচরশিংগী ফেদরেল স্ত্রকচর অমসুং ওতোনোমী য়েংলগা পুম্নমক্তা নেভা শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি।
নেভা অসি ইংলিশ অমসুং রিজনেল লোল অমা হেক্তদা বাইলিঙ্গ্যুএল ওইনা লিস্তোফ ক্বেসনশিং, লিস্ত ওফ বিজিনেস, রিপোর্তশিং অসিনচিংবা তোঙান-তোঙানবা দোক্যুমেন্তশিং লায়না এক্সেস তৌনবগী প্রোবিজন য়াওবা য়ুনিকোদ কমপ্লাইন্ত সোফৱেয়র অমনি। এপ্লিকেসন অসিনা ক্লাউদ ফর্স্ত অমসুং মোবাইল ফর্স্ততগী সর্ব মেম্বরস ফর্স্ত হায়বা পান্দমগা লোয়ননা ‘ৱান নেসন – ৱান এপ্লিকেসন’গী প্রিন্সিপলগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি।
লেগেসী দেতা পুম্বগী দিজিতেল অর্কাইব শেম্নবা অমসুং মোবাইল এপ অমসুং ৱেবসাইৎশিংগী খুত্থাংদা সর্চ মোদতা মেম্বরশিং অমসুং প্রজাশিং য়াওনা য়ুজরশিংদা লায়না ফংহন্নবা নেভাগী মখাদা তেক্নিকেল অমসুং ফাইনান্সিএল প্রোবিজনশিং হাপখি।
ই-পাউ অসি পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Parliamentary Affairs
“National eVidhan Application (NeVA)”
16 MAR 2022 4:32PM by PIB Delhi
“National eVidhan Application (NeVA)”, a Mission Mode Project for Digital Legislatures to make the functioning of all Legislative Houses in the country paperless has been developed on the theme of ‘One Nation – One Application’. NeVA is transforming all State Legislatures into ‘DIGITAL HOUSES’ so as to enable them to transact entire Government Business on digital platform including information exchange with the State Government Departments in digital mode. It stands for bringing far reaching transformation in the governance across the country by making the people well informed & enlighten citizens and thereby strengthening the roots of the democracy in the country. NeVA is not only bringing greater synergy, coordination, transparency and accountability between the Legislature and the executive in a State, but also across the States. Keeping in view the latest technological development in the field of ICT, maximum use of AI& IOT has been made to make NeVA a robust IT product.
Since, the process involving the functioning of all Legislatures are similar except some minor variations, enabling provisions have been incorporated in NeVA for onboarding it by the two Houses of Parliament also.
To adopt National e-Vidhan Application (NeVA), Memorandum of Understanding (MoU) have been signed with 18 States viz(1) Punjab (2)Odisha, (3) Bihar {both Houses}, (4) Meghalaya, (5) Mizoram, (6)Manipur, (7) Gujarat, (8) Arunachal Pradesh, (9) Nagaland, (10) Puducherry, (11) Tripura, (12)Himachal Pradesh, (13) Chhattisgarh, (14)Tamil Nadu, (15)Sikkim, (16)Haryana, (17) Uttar Pradesh{both Houses} (18) Jharkhand.
Out of these 18, Detailed Project Reports have been submitted by13 States viz.(1) Punjab (2) Odisha, (3) Bihar {both Houses}, (4) Nagaland, (5) Manipur, (6) Sikkim, (7) Tamil Nadu, (8) Meghalaya, (9)Haryana,(10)Tripura (11) Uttar Pradesh (both Houses)(12) Mizoram, (13) Arunachal Pradesh for sanction of funds. All but last one (Arunachal Pradesh) have been sanctioned necessary funds as per the requirement of respective Legislature for implementation of the Project. All these Legislatures have also begun the procurement of various devices as per their requirement following the respective procurement procedure & General Financial Rules/ Regulations/ guidelines without any interference by the Ministry of Parliamentary Affairs.
As a special achievement, Bihar Legislative Council became the first House in the country to transit to NeVA platform completely on 25th Nov, 2021 and conducted Winter Session, 2021on the NeVA platform in paperless mode. They will also be conducting the ensuing Budget Session, 2022 on the NeVAplatform. Odisha Assembly also presented their budget 2021 in paperless mode using NeVA. Other Houses are also adopting the same path and during next few months with the completion of procurement of IT devices and installation of necessary infrastructure in and around the Houses, noticeable changes would be visible in the functioning of all State Legislatures.
Keeping in view the federal structure and autonomy of the State/UT Legislatures, all are being encouraged to adopt NeVA.
NeVA is a Unicode compliant software having provision for easy access to various documents like List of Questions, List of Business, Reports etc. bilingually viz. English and any regional language. This application is spearheading the principle of ‘One Nation- One Application’ with the objective of Cloud First and Mobile First to serve Members’ FIRST.
Technical & financial provisions have been made under NeVA for creating digital archives of entire legacy data and making it available to users including Members and citizens in easy to search mode through mobile App and website as well.
This information was given by the Minister Of State For Parliamentary Affairs And Culture Shri Arjun Ram Meghwal in a written reply in the Lok Sabha today.