খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক লমদমদা দীন দয়াল উপাধ্যায়-গ্রামীন কোশল য়োজনা
15 MAR 2022 6:11PM by PIB Imphal
চহি কাংলুপ ১৫-৩৫ কী মনুংদা লৈবা খুঙ্গংগী লায়রবা নহারোলগীদমক প্লেসমেন্তগা লিঙ্ক তৌবা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা দীন দয়াল উপাধ্যায়-গ্রামীন কোশল য়োজনা (দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.) অসি ২০১৪গী সেপ্তেম্বরদগী সরকারনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.গী গাইদলাইনশিংনা এস.সি.শিং অমসুং এস.তি.শংগীদমক ফন্দগী ৫০% অমসুং মশিং য়ামজদবা কাংলুপশিংগী ওইনা ১৫% খাক্তুনা থম্মি হায়রি। মখা তানা, স্কিম অসিগী মখাদা হায়রিবা কেতগোরীশিংগী বেনিফিসরীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অমদি নুপী ওইগদবনি।
দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.না লেম্না স্কিলিং প্রোগ্রাম য়াওহন্দুনা লায়রবা খুঙ্গংগী ইমুং-মনুংশিংদগী নহারোলবু মতেং পাংখি। দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.না হৌজিক ফাওবদা খুঙ্গংগী নহারোলগী অনীংবা-অপাম্বশিংগী মতুং ইন্না অমসুং খুঙ্গংগী নহারোলগী মথৌ তাবা অমসুং মরী লৈনবা স্কিলশিং হেনগৎহন্দুনা জোব রোল ৬১৬তা স্কিলিং ওপ্সনশিং ফংহনখ্রে। দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.না থাগী চাং নাইনা খুৎশুমলশিং ফংবা থনকশিং য়ামদ্রবদা ত্রেন তৌরবা কেন্দিদেৎ ৭০%দা ফংহনবা ঙমখ্রে।
অৱাং নোংপোক্তা পাইখৎখিবা থবক্কী পরফোর্মেন্সকী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
২০১৪-১৫দগী ফেব্রুৱারী ২০২২ ফাওবা দি.দি.য়ু.জি.কে.ৱাই.গী মখাদা এন.ই.গী রাজ্যশিংগী অপুনবা পরফোর্মেন্স
সিরিএল
মশিং
অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিং
অপুনবা পরফোর্মেন্স
Funds Released
ত্রেন
তৌখিবা
থবক
পীখিবা
(লুপা লাখতা)
১
অরুনাচল প্রদেশ
১৩৮
৪৩
২৫৬৪.৪৬২
২
অসাম
৫৪৩১৯
৩৩১২৬
৩৭২০৬.৬১০
৩
মনিপুর
২৯৫৮
১০৪৯
৭১৬৯.৭৯১
৪
মেঘালয়
২৬৩৩
১১৯৭
৫২৯৫.০৯৩
৫
মিজোরাম
৭৮৩
৪৬১
২৬৮১.৫৮৮
৬
নাগালেন্দ
২৩২৩
৯০১
৬৭১২.১৪৬
৭
সিক্কিম
৯২০
৪১৪
২১৩১.২৪৫
৮
ত্রিপুরা
৬৮৬০
৪২১০
৭০৮১.৪০৩
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক লমদমগী দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.গী পরফোর্মেন্সতা অখন্নবা স্তদী অমত্তা তৌখিদে। অদুম ওইনমক নিতি আয়োগনা নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদস মিসনগী ইভাল্যুএসন অমা পাঙথোকখি অমসুং এন.আর.এল.এম.গী কম্পোনেন্ত অমা ওইনা দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই. অসি ইভাল্যুএৎ তৌখি। দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই. প্রোগ্রামগী দিজাইন অসিনা প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং, রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী তেক্নিকেল সপ্পোর্ত এজেন্সীশিংনা য়েংশিনবা তায়র অহুম থোক্না প্রোগ্রাম অসি চত্থখি। প্রোগ্রাম অসিগী পামল্লিবা ফল ফংবা ঙম্নবা রাজ্যশিং অমসুং প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগা লোয়ননা প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবগী রিভ্যু অসি চাং নাইনা পাঙথোক্লি।
ই-পাউ অসি খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, সধবি নিরঞ্জন জ্যোতিনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Rural Development
Deen Dayal Upadhyay-Grameen Kaushal Yojana in North Eastern Region
15 MAR 2022 6:11PM by PIB Delhi
The Deen Dayal Upadhyay-Grameen Kaushal Yojana (DDU-GKY), which is a placement linked skill development program for rural poor youth in the age group of 15-35 years, is being implemented by the Government since September, 2014. DDU-GKY guidelines provide for earmarking 50% of the funds for SCs and STs and 15% for minorities. Further, one third beneficiaries of the respective categories under the scheme should be women.
DDU-GKY has helped youth from poor rural families in accessing free of cost skilling program. DDU-GKY has been providing skilling options in 616 job roles till now as per the aspirations of rural youth and imparting required and relevant skills to rural youth. DDU-GKY provides for placement of minimum 70% of trained candidates providing them with jobs having regular monthly wages.
The details of performance in the North East is as given below:
Cumulative performance of NE States under DDUGKY from 2014-15 till Feb 2022
Sl. No.
North Eastern States
Cumulative performance
Funds Released
Trained
Placed
(Rs in Lakhs)
1
Arunachal Pradesh
138
43
2564.462
2
Assam
54319
33126
37206.610
3
Manipur
2958
1049
7169.791
4
Meghalaya
2633
1197
5295.093
5
Mizoram
783
461
2681.588
6
Nagaland
2323
901
6712.146
7
Sikkim
920
414
2131.245
8
Tripura
6860
4210
7081.403
Ministry of Rural Development has not made any specific study on the performance of DDU-GKY for North Eastern Region. However, NITI Aayog has conducted an evaluation of National Rural Livelihoods Mission and DDU-GKY as one of the component of NRLM was evaluated. DDU-GKY program design lets the program carry out in depth three tier monitoring by Project Implementing Agencies, State and Central Technical Support Agencies. Review of program implementation with States and Project Implementing Agencies is carried out regularly for achieving the desired outcome of the program.
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Lok Sabha today.