সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
পি.এম.-দক্স য়োজনা পায়খৎপা
15 MAR 2022 3:58PM by PIB Imphal
পি.এম.-দক্স য়োজনাগী মখাদা ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২গী ওইনা খাক্তুনা থম্লিবা শেনফম অসি মথংশিৎনা লুপা করোর ৪৪.৭৯ অমসুং লুপা করোর ৭৯.৪৮নি‍।
স্কিম অসিগী পান্দম য়াওনা মচা খায়বা ৱাফমশিং এনেক্সচর-১দা পীরি‍।
পি.এম.-দক্স পোর্তেল অমসুং পি.এম.-দক্স মোবাইল এপম মন্ত্রালয়না ০৭.০৮.২০২১দা পুথোকখিবনি‍। পি.এম.-দক্স পোর্তেলগী য়ু.আর.এল. “pmdaksh.dosje.gov.in” নি অমদি মোবাইল এপ “পি.এম.-দক্স” গুগল প্লে স্তোরদা ফংই‍। পি.এম.-দক্স পোর্তেলনা শেল চঙদবা স্কিল দেভেলপমেন্ত ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংগী ওন-লাইন রেজিস্ত্রেসনগী খুদোংচাবা পীরি‍। পি.এম.-দক্স পোর্তেলদা (১) ওনলাইন রেজিস্ত্রেসন (২) জোব রোল খনবা (৩) ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ খনবা অমসুং (৪) ত্রেনীশিংগী ত্রেনিং মফমনচিংবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা স্কিম অসি ত্রেনীশিংদা হেন্না মীৎয়েঙ থম্মি‍।
হায়রিবা য়োজনা অসিদগী কান্নবা ফংখ্রবা ত্রেন তৌরবা কেন্দিদেৎ মশিং অমসুং এসেসমেন্ত অমসুং সর্তিফিকেসন মতুংদা থবক পীখ্রবা মীশিং স্তেত/য়ু.তি.গী ওইনা এনেক্সচর-২দা পীরি‍।
এনেক্সচর-১
১. বেকগ্রাউন্দ
সোসিএল জস্তিস এন্দ এমপৱারমেন্ত (এম.ও.এস.জে.এন্দ ই.)না এস.সি., ও.বি.সি., দি-নোতিফাইদ ত্রাইব (দি.এন.তি.), ই.বি.সি., ফত্ত-হৌদি খুন্দোকপা অমদি সফাই কর্মচারিশিং য়াওনা খুন্নাইগী, মহৈ মশিংগী অমদি শেন্মিৎলোনগী লমদা শোত্থহৌরবা কাঙলুপশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক থৌরমশিং পায়খৎলি‍। পান্দম থম্লিবা কাঙলুপকী মনুং চন্না লৈরিবা মীওই অয়ামবা মরল মথুম য়াম্না লৈজদবশিংনি; মরম অসিনা মখোয়দা ত্রেনিং পীবা অমদি মখোয়গী মতিং হেনগৎহনবা হায়বসি হায়রিবা শোত্থৌহৌরবা কাঙলুপশিং অসিবু মপাঙ্গল কলহন্নবা/থাক ৱাংখৎহন্নবা মথৌ তাই‍। ২০২০-২১দা, দিপার্তমেন্তনা হান্না লৈরমবা স্কিম ফোর এসিস্তেন্স তু স্কিলিং ফোর ও.বি.সি./ই.বি.সি./দি.এন.তি. ৱিথ ইনক্লুজন ওফ এস.সি. এন্দ সফাই কর্মচারিজ ইনক্লুদিং ৱেস্ত পিকর্সপু শেমদোক্তুনা শেনবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা লুপা করোর ৫০গী শেনফম খাক্তুনা বিনিফিসিয়রী ৩৭,৯৫৮ কোনশিন্নবগীদমক সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম ওইনা পি.এম.-দক্স য়োজনা হায়না মমিং ওনখি‍।এস.এফ.সি.না লুপা করোর ৪৫০.২৫গী বজেৎ আউতলেগা লোয়ননা লাক্কদৌরিবা চহি মঙাসিদা (২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬) এস.সি./ও.বি.সি./ই.বি.সি./দি.এন.তি. মীওইশিং, ফত্ত-হৌদি খুনবা য়াওনা সফাই কর্মচারি ২,৭১,০০০রোম স্কিল হেনগৎহন্নবা পান্দমদা স্কিম অসি মখা চত্থনবা অয়াবা পীখ্রে‍। স্কিম অসি মন্ত্রালয়গী পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিং (পি.এস.য়ু.) অহুম হায়বদি নেসনেল সেদ্যুল কাস্ত ফাইনান্স এন্দ দেভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.এস.এফ.দি.সি.), নেসনেল বেকৱার্দ ক্লাসেস ফাইনান্স এন্দ দেভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.বি.সি.এফ.দি.সি.) অমসুং নেসনেল সফাই কর্মচারিস ফাইনান্স এন্দ দেভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.এস.ক;.এফ.দি.সি.)গী খুত্থাঙদা পায়খৎকদবনি‍।
২. পান্দম
স্কিম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি লোং তার্ম অমসুং সোর্ত তার্ম স্কিলগী ত্রেনিং পীদুনা তার্গেত থম্লিবা নহাশিংগী স্কিলগী থাক হেনগৎহনবা অমদি থবক পীবা/মশানা মশাবু থবক পীজবগী খুদোংচাবা পীবনি‍।
৩. পি.এম. দক্সকী মচং ওইবা মচাকশিং
৩.১ ত্রেনিং ইন্সতিত্যুসনশিং: ত্রেনিং অসি লৈঙাক্কী ত্রেনিং ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা পীদুনা মখোয়বু চানবা থবক ফংনবা/পায়খৎচনবা খুদোংচাবা ফংহনবনি‍।
৩.২ কমন নোর্ম ইনবা; ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং স্কিল দেভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না পীবা কম্মন নোর্মশিং চাউরাক্না ইন্দুনা পাঙথোকই অমদি কোর্সশিং অসি নেসনেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক্কা (এন.এস.ক্যু.এফ.)কা চুশিন্নহল্লি‍। অসুম্না পি.এম.-দক্স য়োজনাগী মখাদা স্কিল দেভেলপমেন্ত ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং (এস.দি.তি.পি.) পীরিবা এস.এস.সি.শিং/তি.আই.শিংনা ত্রেন তৌরিবা কেন্দিদেতশিংদা ৭০% ফাওবগী চাংদা খুৎশুমল/মশাগী শেন্থোক পীবা মথৌ তাই‍।
৩.৩ স্কিল ত্রেনিং তৌরিবা কেন্দিদেতশিংগী চহি: চহি ১৮-৪৫তা লৈবা বিনিফিসিয়রশিং এস.দি.তি.পি. তৌবা য়াই‍।
৩.৪ ত্রেনীশিংগী স্তাইপেন্দ: ত্রেনিং শরুক য়াবগী চাং ৮০% য়ৌরবা মতমদা এস.সি./সফাই কর্মচারি/দিপেন্দেন্তশিংগীনা থাদা লুপা ১৫০০ অদুগা ও.বি.সি./ই.বি.সি./দি.এন.তি.এস. দিপেন্দেন্তশিংগীনা থাদা লুপা ১০০০গী স্তাইপেন্দ কেন্দিদেৎ অমমমদা পী‍। (আর.পি.এল. ফোর সফাই কর্মচারিশিংগীনা কেন্দিদেৎ অমদা লুপা ৫০০ অদুগা আর.পি.এল. ফোর ৱেস্তপিকর্সকীনা কেন্দিদেৎ অমদা লুপা ১০০০গী স্তাইপেন্দ পী‍।)
৩.৫ নেসনেল সেদ্যুল কাস্ত ফাইনান্স এন্দ দেভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.এস.এফ.দি.সি.), নেসনেল বেকৱার্দ ক্লাসেস ফাইনান্স এন্দ দেভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.বি.সি.এফ.দি.সি.) অমসুং নেসনেল সফাই কর্মচারিস ফাইনান্স এন্দ দেভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.এস.ক;.এফ.দি.সি.) হায়রিবা কোর্পোরেসনশিং অসিনা মখাদা পীরিবা কাঙলুপ মচা-মচাশিং অসিদা ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা পান্দম থম্লিবা কাঙলুপ্তগী মীওই লাখ ২.৭১দা ত্রেনিং পীননবা থৌরাং তৌরি‍।
অপ-স্কিলিং/রিকোগনিসন ওফ প্রাইওর লর্নিং (আর.পি.এল.)
সোর্ত তার্ম কোর্সশিং
ওন্ত্রপ্রিন্যুরিএল দেভেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং (ই.দি.পি.)
লোং তার্ম কোর্সশিং
মচাক
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫
২০২৫-২৬
অপুনবা
ফিজিকেল
ফাইনেন্সিএল
ফিজিকেল
ফাইনেন্সিএল
ফিজিকেল
ফাইনেন্সিএল
ফিজিকেল
ফাইনেন্সিএল
ফিজিকেল
ফাইনেন্সিএল
ফিজিকেল
ফাইনেন্সিএল
(মশিং)
(মশিং)
(মশিং)
(মশিং)
(মশিং)
(মশিং)
কোর্পোরেসনশিংগী খুত্থাঙদা স্কিল ত্রেনিং
৪৯৮০০
৮০১৯
৫১৯০০
৮৩৬৪
৫৩৯০০
৯২৪৭
৫৬৪৫০
৯৪৯১
৫৮৯৫০
৯৯০৪
২৭১০০০
৪৫০২৫
সেরিএল মশিং
স্তেত
২০২০-২১ (হৌখ্রবা মশিং)
২০২১-২২ (থবক পীখ্রবা মশিং)*
২০২১-২২ (হৌখ্রবা মশিং)
২০২১-২২ (থবক পীখ্রবা মশিং)*
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৮৭০
২১৫
২১৬৭
৬৪
২
অসাম
১১৮৩
২৬৫
২০৭০
১৪৫
৩
বিহার
২৫৯৬
১২৭৩
৩০৩২
৬৩
৪
ছত্তিসগর
৬৯৪
৪১০
৯৯৯
৯০
৫
দিল্লী
৪৮৭
১৭৭
৩৩৭
০
৬
গুজরাত
১১৯৯
৮৩৬
১৭৮৩
৯০
৭
হরিয়ানা
১১৩৭
৭২৭
৯৬৪
০
৮
হিমাচল প্রদেশ
৩১৯
২০৩
৮৯৮
০
৯
জম্মু অমসুং কাস্মির
৬৬৪
৩৮১
৭৬৫
৫৪
১০
ঝার্খন্দ
৩৭০
১৩৪
১২৩৪
৩৭
১১
কর্নাতকা
৭৮১
২৪৪
১৩৮৯
৩৫
১২
কেরলা
৭৬৩
২৬৫
৩৬৩
২৮
১৩
লদাখ
৬০
০
৫১৫
০
১৪
মধ্য প্রদেশ
২৭৬৪
১৩১৬
৩২৬০
১৯৩
১৫
মহারাস্ত্র
২৫৬৭
৮৫০
১৯৬৩
২৪
১৬
মনিপুর
২৪১
১৪১
৫১৬
৭০
১৭
মেঘালয়
৬০
০
৩০
০
১৮
ওরিসা
৭৩৬
৪০৫
১০১৭
০
১৯
পুদুচেরী
৩১
৮
৫১
৮৩
২০
পঞ্জাব
১৫০৯
১০৭৫
২৩৭৭
২৮৬
২১
রাজস্থান
১৮৯০
৮৮৯
১৯২৭
১৪৭
২২
সিক্কিম
১৬০
১২৯
১৫৫
০
২৩
তামিল নাদু
১০৩২
৭৫৭
১১৩৭
২৫
২৪
তেলঙ্গনা
৪৩০
১০০
৭২০
৪৪
২৫
ত্রিপুরা
৯২
৪১
৫০৯
৫৬
২৬
উত্তর প্রদেশ
৬৬৫৯
২৮০৫
৭৭৯৮
৩৮১
২৭
উত্তরাখন্দ
১০৯০
৬১৬
৬৭৯
০
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৭১৩
৭০৮
৩৩৪৭
৪৪১
অপুনবা
৩২০৯৭
১৪৯৭০
৪২০০২
২৩৫৬
৪. তার্গেৎ
পীরিবা তেবলসিগী মতুং ইন্না ফিজিকেল অমসুং লাক্কদৌরিবা চহি মঙাগী (২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী) ফিজিকেল অমসুং ফাইনেন্সিএল তার্গেৎশিং
(লুপা লাখকী খুজিংদা)
এনেক্সচর-২
* প্লেসমেন্ত পীবগী থবক এসেসমেন্ত অমসুং সর্তিফিকেসন মতুংদখক্তা পাঙথোকই।
ৱাফম অসি সোসিএল জস্তিস এন্দ এমপৱারমেন্তকী মন্ত্রী দোক্তর বিরেন্দ্র কুমারনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Social Justice & Empowerment
IMPLEMENTATION OF PM-DAKSH YOJANA
15 MAR 2022 3:58PM by PIB Delhi
The amount of funds earmarked under PM-DAKSH Yojana during 2020-21 and 2021-22 are Rs.44.79 crores and Rs.79.48 crores respectively.
Details of the scheme including its aims and objective are given at Annexure-I.
PM-DAKSH Portal and PM-DAKSH Mobile App were launched by Ministry on 07.08.2021. The URL of PM-DAKSH Portal is “pmdaksh.dosje.gov.in” and Mobile App “PM-DAKSH” is available on Google Play Store. PM-DAKSH portal offers on-line registration for free of cost Skill Development Training Programmes. The scheme has been made trainee centric providing the facilities for (i) online registration (ii) selection of job roles (iii) selection of training institutes and (iv) place of training to trainees in PM-DAKSH portal.
The number of trained candidates benefited from the said yojana and are provided placement after assessment and certification, State/UT-wise is given at Annexure-II.
Annexure-I
1. Background
The Ministry of Social Justice & Empowerment (MoSJ&E), caters for empowerment of the socially, educationally and economically marginalized sections of the society including SCs, OBCs, De-notified Tribes (DNTs), EBCs, Safai Karamcharies including Waste Pickers. Most of the persons of target group are having minimal economic assets; therefore, provision of training and enhancing their competencies is essential for economic empowerment/ upliftment of these marginalized target groups. In 2020-21, Department modified the existing Scheme of Assistance to skilling for OBCs/EBCs/DNTs with inclusion of SCs and Safai karamcharis including Waste pickers and renamed it as PM-DAKSH Yojana as Central Sector Scheme, to cover 37,958 beneficiaries with an outlay of Rs.50 Crore for FY 2020-21. SFC has approved the continuation of this scheme with a target to skill around 2,71,000 SC/OBC/EBC/DNT persons, Safai Karamcharis including Waste Pickers during next five years (2021-22 to 2025-26) with a budget outlay of Rs.450.25 crore. The scheme is to be implemented through three Public Sector Undertakings (PSUs), of the Ministry, i.e. National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC), National Backward Classes Finance & Development Corporation (NBCFDC) and National Safai Karamcharis Finance & Development Corporation (NSKFDC).
2. Objective
The main purpose of the scheme is to increase the skill levels of the target youth by providing for long term and short term skills, followed by settlement in employment/self- employment.
3. Silent Features of PM DAKSH
3.1 Training Institutions: The training is provided through Government Sector training institutions and reputed institutions enabling them to take up suitable job/self-employment opportunities.
3.2 Compliance with Common Norms; Training programmes are organized in broad pursuance of Common Norms issued by Ministry of Skill Development and courses are National Skill Qualification Framework (NSQF) aligned. Accordingly, SSCs/TIs providing Skill Development Training Programme (SDTP) under PM-DAKSH Yojana are required to provide wage/self employment to the trained candidates to the extent of 70%.
3.3 Age of the candidates for undergoing skill training : Beneficiaries between the age of 18-45 years are considered for SDTP.
3.4 Stipend to the trainees: Stipend @ Rs 1500/- per month/candidate to SCs/Safai Karamcharis/ dependants and @ Rs.1000/- per month/ candidate to OBCs/EBCs/DNTS dependants is provided on attaining 80% & above attendance. [Under RPL for Safai Karamcharis stipend is paid @ Rs.500/- per candidate and for RPL for Wastepickers stipend is paid @ Rs.1000/- per candidate].
3.5 The Corporations, namely National Scheduled Caste Finance & Development Corporation (NSFDC), National Backward Classes Finance & Development Corporation (NBCFDC) & National Safai Karamcharis Finance & Development Corporation (NSKFDC) aspire to train 2.71 lakh persons from its target group over the period of 2021-22 to 2025-26, broadly in the following sub-categories:
Up-skilling/Recognition of Prior Learning (RPL)
Short Term Courses
Entrepreneurial Development Programmes (EDP)
Long Term Courses
Component
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
2025-26
Total
Phy.
Fin.
Phy.
Fin.
Phy.
Fin.
Phy.
Fin.
Phy.
Fin.
Phy.
Fin.
(Nos)
(Nos)
(Nos)
(Nos)
(Nos.)
(Nos.)
Skill Training through Corporations
49800
8019
51900
8364
53900
9247
56450
9491
58950
9904
271000
45025
Sl. No.
State
2020-21 (Numbers commenced)
2020-21 (Number of Placement)*
2021-22 (Numbers commenced)
2021-22 (Number of Placement)*
1
Andhra Pradesh
870
215
2167
64
2
Assam
1183
265
2070
145
3
Bihar
2596
1273
3032
63
4
Chattisgarh
694
410
999
90
5
Delhi
487
177
337
0
6
Gujarat
1199
836
1783
90
7
Haryana
1137
727
964
0
8
Himachal Pradesh
319
203
898
0
9
Jammu and Kashmir
664
381
765
54
10
Jharkhand
370
134
1234
37
11
Karnataka
781
244
1389
35
12
Kerala
763
265
363
28
13
Ladakh
60
0
515
0
14
Madhya Pradesh
2764
1316
3260
193
15
Maharashtra
2567
850
1963
24
16
Manipur
241
141
516
70
17
Meghalaya
60
0
30
0
18
Odisha
736
405
1017
0
19
Puducherry
31
8
51
83
20
Punjab
1509
1075
2377
286
21
Rajasthan
1890
889
1927
147
22
Sikkim
160
129
155
0
23
Tamil Nadu
1032
757
1137
25
24
Telangana
430
100
720
44
25
Tripura
92
41
509
56
26
Uttar Pradesh
6659
2805
7798
381
27
Uttarakhand
1090
616
679
0
28
West Bengal
1713
708
3347
441
Total
32097
14970
42002
2356
4 . Targets
Physical and Financial targets during next five years (2021-22 to 2025-26) are as per table below:-
(Rs in Lakhs)
Annexure-II
* Placements are done after assessment and certification only
This information was given by the Minister for Social Justice & Empowerment, Dr. Virendra Kumar in a written reply in the Lok Sabha today.