প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনেত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 MAR 2022 3:18PM by PIB Guwahati
(মাৰাঠী ভাষাত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন)
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগৎ সিং কোশিয়াৰী জী, মোৰ কেবিনেট সতীৰ্থ ৰামদাস আঠৱালে জী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অজিত পাৱাৰ জী, মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰী, প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনভিছ জী, মোৰ সংসদ সতীৰ্থ প্ৰকাশ জাভড়েকাৰ জী, আন-আন সাংসদ, বিধায়ক, পুনেৰ মেয়ৰ মুৰুলীধৰ মোহল জী, পিম্প্ৰি চিঞ্চৱাডৰ মেয়ৰ শ্ৰীমতী মাই ধৰে জী, ইয়াত উপস্থিত থকা আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
সম্প্ৰতি দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' উদযাপন কৰি আছে। ভাৰতৰ স্বাধীনতাত পুনেৰ এক ঐতিহাসিক অৱদান আছে। লোকমান্য তিলক, চাপেকাৰ ভ্ৰাতৃ, গোপাল গণেশ আগৰকাৰ, সেনাপতি বাপত, গোপাল কৃষ্ণ দেশমুখ, আৰজি ভাণ্ডাৰকাৰ, মহাদেৱ গোবিন্দ ৰাণাদে জী- মই এই মাটিৰ সকলো স্বাধীনতা সংগ্ৰামীলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো।
আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে সমৰ্পিত ৰামভাউ মালগীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীও। আজি মই বাবাচাহেব পুৰন্দৰে জীকো সন্মান সহকাৰে স্মৰণ কৰিছো। কিছু সময় পূৰ্বে মোৰ ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ বিশাল মূৰ্তি উদ্বোধনৰ সৌভাগ্য হৈছিল। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ জীৰ এই মূৰ্তি, যি আমাৰ হৃদয়ত চিৰন্তন, যিয়ে যুৱ প্ৰজন্ম, ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ উদ্দীপনা প্ৰোথিত কৰিব।
আজি পুনেৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় আন কেইবাটাও প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে বা এইসমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আপোনাসৱে পূৰ্বে পুনে মেট্ৰ'ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা কাৰ্য্যত মই নিজকে সৌভাগ্যৱান অনুভৱ কৰো। আৰু এতিয়া আপোনাসৱে মোক এয়া উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। পূৰ্বে, আধাৰশিলা স্থাপন কৰোতে এয়া কেতিয়া উদ্বোধন কৰা হ'ব, সেয়া কোনেও নাজানিছিল।
বন্ধুসকল,
এই কাৰ্য্যসূচী গুৰুত্বপূৰ্ণ কিয়নো পৰিকল্পনাৰাজি যে সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰি, ই উক্ত বাৰ্তাও বহন কৰিছে। আজি মুলা-মুথা নদীক প্ৰদূষণ মুক্ত কৰিবলৈ ১১০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ কামো আৰম্ভ কৰা হৈছে। আজি পুনেতো ই-বাছ আছে। বেনাৰত ই-বাছৰ ডিপো উদ্বোধন কৰা হৈছে। মই ঊষা জীক এই সকলোৰে বাবে অভিনন্দন জনাইছো। আজি, পুনেয়ে আৰ কে লক্ষ্মণ জীলৈ উৎসৰ্গিত এক কলা বীথিকা সংগ্ৰহালয়ৰ ৰূপত আন এটা আশ্চৰ্য্যকৰ উপহাৰ লাভ কৰিছে। মই ঊষা জী আৰু তেওঁৰ গোটেই পৰিয়ালক অভিনন্দন জনাইছো কিয়নো মই তেওঁৰ সৈতে নিৰন্তৰভাৱে যোগাযোগ কৰি আছো। মই তেওঁৰ উৎসাহ, নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমক অভিনন্দন জনাইছো। তেওঁ কামটো সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰিছিল। ঊষা জী আৰু গোটেই পৰিয়ালটোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। আজি মই পুনেৰ জনসাধাৰণক এই সকলো সুবিধাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো আৰু লগতে আমাৰ মেয়ৰ আৰু সমগ্ৰ টীম উভয়কে ক্ষীপ্ৰতাৰে কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
ভ্ৰাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
পুনে ইয়াৰ সাংস্কৃতিক, আধ্যাত্মিক আৰু দেশপ্ৰেমিক চেতনাৰ বাবে খ্যাত। আৰু একে সময়তে, পুনেয়ে শিক্ষা, গৱেষণা আৰু বিকাশ, তথ্য-প্ৰযুক্তি আৰু অট’ম’বাইলৰ ক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰভাৱে নিজৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰি আহিছে। এনে পৰিস্থিতিত, আধুনিক সুবিধাৰাজি হৈছে পুনেৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা। আৰু আমাৰ চৰকাৰে পুনেৰ জনসাধাৰণৰ এই প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা মনত ৰাখি অসংখ্য ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। মই ক্ষন্তেক পূৰ্বে গাৰৱেৰৰপৰা আনন্দ নগৰলৈ পুনে মেট্ৰ'ৰ জৰিয়তে ভ্ৰমণ কৰিছিলো। এই মেট্ৰ'ই পুনেত গতিশীলতা (mobility) সহজ কৰিব, প্ৰদূষণ আৰু যান-যঁটৰপৰা সকাহ দিব আৰু একে সময়তে পুনেৰ লোকসকলৰ ইজ অৱ লিভিঙৰ বৰ্ধন ঘটাব। ৫-৬ বছৰ পূৰ্বে, দেৱেন্দ্ৰ জী ইয়াৰ মুখ্যমন্ত্ৰী থাকোতে, তেওঁ এই প্ৰকল্পটোৰ বাবে মাজে-মাজে দিল্লীলৈ গৈছিল। অতি আগ্ৰহ আৰু উৎসাহেৰে তেওঁ এই প্ৰকল্পটো অনুসৰণ কৰিব। মই তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰিব খুজিছো।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনা মহামাৰীটোৰ মাজতো এই শাখাটো আজি সেৱাৰ বাবে সাজু। পুনে মেট্ৰ'ৰ পৰিচালনাৰ বাবে সৌৰ শক্তিও ব্যাপকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ই প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ২৫ হাজাৰ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ নিৰ্গমন ৰোধ কৰিব। মই এই প্ৰকল্পটোৰ সৈতে জড়িত সকলো লোক, বিশেষকৈ সকলো শ্ৰমিকলৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আপোনাসৱৰ অৱদান পুনেৰ পেছাদাৰী, ইয়াৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ লগতে ইয়াৰ সাধাৰণ নাগৰিকসকলৰ বাবে যথেষ্ট সহায়ক হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত কিমান ক্ষীপ্ৰতাৰে নগৰীকৰণ অব্যাহত আছে, সেয়া আপোনালোক সকলোৱে ভালদৰে জানে। ২০৩০ ৰ ভিতৰত আমাৰ নগৰীয়া জনসংখ্যাই ৬০ কোটি অতিক্ৰম কৰিব বুলি বিশ্বাস কৰা হয়। চহৰসমূহৰ বৰ্ধিত জনসংখ্যাই ইয়াৰ লগত কেৱল কেইবাটাও সুযোগেই নহয় প্ৰত্যাহ্বানো কঢ়িয়াই আনিছে। চহৰসমূহত কেৱল কিছু পৰিমাণেহে ফ্লাইঅ’ভাৰ নিৰ্মাণ কৰিব পাৰি। জনসংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে-লগে, কিমানখন ফ্লাইঅ’ভাৰ নিৰ্মাণ কৰিব পাৰি? আপুনি ইয়াক ক'ত নিৰ্মাণ কৰিব? আপুনি কিমানটা পথ বহল কৰিব পাৰে? আপুনি এনে ক'ত কৰিব? এনে পৰিস্থিতিত, আমাৰ ওচৰত কেৱল এটাই বিকল্প আছে- সেয়া হৈছে গণ পৰিবহণ। আমি গণ পৰিবহণৰ প্ৰণালী অধিক গঢ়ি তোলাটো আৱশ্যকীয়। সেয়েহে আজি আমাৰ চৰকাৰে গণ পৰিবহণ, বিশেষকৈ মেট্ৰ' সংযোগৰ মাধ্যমৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে।
২০১৪ লৈকে, দেশখনৰ কেৱল দিল্লী-এনচিআৰ অঞ্চলত মেট্ৰ'ৰ ব্যাপক সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছিল। ই সেই সময়ত মাত্ৰ ১ বা ২ খন চহৰত উপলব্ধ হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। কিন্তু আজি দেশখনৰ ২ ডজনৰো অধিক চহৰত মেট্ৰ' কাৰ্য্যক্ষম হৈ পৰিছে নতুবা শীঘ্ৰেই আৰম্ভ হ'ব। মহাৰাষ্ট্ৰৰো ইয়াত অংশ আছে। মুম্বাইয়ে হওঁক, পুনে-পিম্প্ৰি চিঞ্চৱাডেই হওঁক, থানে বা নাগপুৰেই হওঁক, আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ মেট্ৰ' নেটৱৰ্ক অতিশয় ক্ষীপ্ৰতাৰে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
আজি এই উপলক্ষে মই পুনে আৰু সম্প্ৰতি মেট্ৰ' চলি থকা প্ৰতিখন চহৰৰ লোকসকলক অনুৰোধ জনাব খুজিছো। মই সমাজৰ উচ্চ স্তৰলৈ এটা বিশেষ অনুৰোধ কৰিব খুজিছো যে আমি যিমানেই ডাঙৰ, ধনী বা প্ৰভাৱশালী নহওঁ কিয়, সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে মেট্ৰ' ৰে'লৰ জৰিয়তে ভ্ৰমণৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব লাগে। আপুনি মেট্ৰ'ৰ জৰিয়তে যিমানেই ভ্ৰমণ কৰিব, আপুনি আপোনাৰ চহৰখনক সিমানেই সহায় কৰিব।
ভ্ৰাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতত আমি আমাৰ চহৰসমূহৰ আধুনিকীকৰণ কৰিব লাগিব আৰু সেইসমূহত নতুন সুবিধা যোগ দিব লাগিব। ভৱিষ্যতৰ ভাৰতৰ চহৰৰ কথা মনত ৰাখি, আমাৰ চৰকাৰে একেলগে কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছে। আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিখন চহৰত অধিক সংখ্যক সেউজ পৰিবহণ, বৈদ্যুতিক বাছ, বৈদ্যুতিক গাড়ী, বৈদ্যুতিক দুচকীয়া বাহন আৰু স্মাৰ্ট গতিশীলতা নিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে চেষ্টা কৰি আছে; জনসাধাৰণে পৰিবহণ সুবিধাৰ বাবে কেৱল এখন কাৰ্ড ব্যৱহাৰ কৰি আছে; সুবিধাটো স্মাৰ্ট কৰিবলৈ প্ৰতিখন চহৰতে সংহত কমাণ্ড এণ্ড কনট্ৰল চেন্টাৰ আছে; চাৰ্কুলাৰ অৰ্থনীতিক সুদৃঢ় কৰিবলৈ প্ৰতিখন চহৰতে আধুনিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী আছে; পানীৰ উৎসৰ উন্নত সংৰক্ষণৰ লগতে প্ৰতিখন চহৰতে পৰ্য্যাপ্ত পানীৰ উপলব্ধতাৰ বাবে যথোচিত আধুনিক নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্প আছে। চৰকাৰখনে লগতে 'আৱৰ্জনাক সম্পদলৈ' (Waste to Wealth) প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিবলৈ প্ৰতিখন চহৰতে গোবৰ্ধন প্ৰকল্প ৰূপায়ণ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে; জৈৱ গেছ প্ৰকল্প থকা; প্ৰতিখন চহৰে শক্তি দক্ষতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা আৰু প্ৰতিখন চহৰৰ পথসমূহ স্মাৰ্ট এলইডি বাল্বেৰে আলোকিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে। আমি এই দৃষ্টিৰে আগবাঢ়িছো।
চহৰসমূহত খোৱা পানী আৰু নিষ্কাশনৰ পৰিস্থিতিৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে, আমি অম্ৰুত মিছন (AMRUT Mission) ৰ অধীনত বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। এই আইনৰ অনুপস্থিতিৰ বাবে এসময়ত অসুবিধাত পৰা মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহক সহায় কৰিবলৈ আমি আৰইআৰএ ৰ দৰে আইনো যুগুত কৰিছিলো; যিয়ে পৰিশোধ কৰা সত্বেও ঘৰ পাবলৈ বহু বছৰ অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল। কাগজত দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ কেতিয়াও পূৰণ কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁলোকে ঘৰৰ বাহিৰে কেৱল প্ৰতিশ্ৰুতিহে লাভ কৰিছিল। সেয়েহে, কেইবাটাও প্ৰত্যাহ্বান আছিল। এক প্ৰকাৰে, আমাৰ মধ্য-বিত্ত পৰিয়ালসমূহে, যিসকলে সমগ্ৰ জীৱনৰ সঞ্চয়ৰে এটা ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰিছিল, ঘৰটো নিৰ্মাণ হোৱাৰ পূৰ্বেই প্ৰতাৰিত হোৱা বুলি অনুভৱ কৰিছিল। এই আৰইআৰএ আইনে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকসকলক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে এক মহান কাম কৰি আছে, যিসকলে এটা ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰে। আমি চহৰসমূহত উন্নয়নৰ বাবে এক সুস্থ প্ৰতিযোগিতাৰো বিকাশ সাধন কৰি আছো যাতে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা স্থানীয় সংস্থাসমূহৰ মুখ্য কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰে। নগৰ পৰিকল্পনাৰ সৈতে সম্পৰ্কীয় এই বিষয়সমূহকো এই বৰ্ষৰ বাজেটত যথেষ্ট মনোযোগ দিয়া হৈছে।
ভ্ৰাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
পুনেৰ পৰিচয় সেউজ ইন্ধনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপেও বিকশিত কৰা হৈছে। আমি জৈৱ ইন্ধন, ইথানল, প্ৰদূষণৰপৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ, খাৰুৱা তেলৰ ওপৰত বৈদেশিক নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। পুনেত বৃহৎ পৰিমাণে ইথানল ব্লেণ্ডিঙৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে, এই অঞ্চলৰ আশে-পাশে থকা কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলো যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব। আজি, পৌৰ নিগমে পুনেক পৰিষ্কাৰ আৰু সুন্দৰ কৰি তুলিবলৈ কেইবাটাও প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছে। পুনেক সঘন বান পানী আৰু প্ৰদূষণৰপৰা মুক্ত কৰিবলৈ শ-শ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পসমূহ অতি উপযোগী হ'ব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে মুলা-মুথা নদীৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধনৰ বাবে পুনে পৌৰ নিগমক সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াইছে। নদীসমূহ পুনৰুজ্জীৱিত হোৱা মাত্ৰেকে চহৰখনৰ লোকসকলেও এক বৃহৎ সকাহ, এক নতুন শক্তি লাভ কৰিব।
আৰু মই চহৰসমূহত বাস কৰা লোকসকলক তাৰিখ নিৰ্ধাৰণৰ পিছত বছৰত এবাৰ নদী উৎসৱ উদযাপন কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিম। আমি নদীখনৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাৰ অনুভূতি জাগ্ৰত কৰা উচিত, নদীখনৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰা উচিত আৰু পৰিবেশৰ দৃষ্টিকোণৰপৰা প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰা উচিত। তেতিয়াহে আমি আমাৰ নদীসমূহৰ গুৰুত্ব বুজি পাম। তেতিয়াহে আমি প্ৰতিটো টোপাল পানীৰ গুৰুত্ব বুজি পাম।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশতে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল গতি আৰু স্কেল। কিন্তু কেইবা দশক ধৰি, আমাৰ এনে ধৰণৰ ব্যৱস্থা আছিল যাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হ'বলৈ দীঘলীয়া সময়ৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। এই মন্থৰ মনোভাৱে দেশখনৰ উন্নয়নকো প্ৰভাৱিত কৰি আহিছে। আজি ক্ষীপ্ৰতাৰে বিকশিত হোৱা ভাৰতত আমি গতিৰ লগতে স্কেলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব। সেয়েহে আমাৰ চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী-গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন প্ৰস্তুত কৰিছে। আমি দেখিছো যে প্ৰায়েই প্ৰকল্প ৰূপায়ণ পলম হোৱাৰ কাৰণ হৈছে বিভিন্ন বিভাগ, বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু চৰকাৰসমূহৰ মাজত সমন্বয়ৰ অভাৱ। ফলস্বৰূপে, আনকি যেতিয়া এটা প্ৰকল্প বহু বছৰৰ পিছত সম্পূৰ্ণ হৈছিল, ই পুৰণি হৈ পৰিছিল আৰু ইয়াৰ প্ৰাসংগিকতা হেৰাই গৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনে এই সকলো অসংগতি আঁতৰাবলৈ কাম কৰিব। যেতিয়া এক একত্ৰিত মনোযোগেৰে কাম কৰা হয় আৰু প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ ওচৰত পৰ্য্যাপ্ত তথ্য থাকে, তেতিয়া আমাৰ প্ৰকল্পসমূহো সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সম্ভাৱনা অধিক হ'ব। ফলস্বৰূপে, জনসাধাৰণৰ সমস্যা হ্ৰাস হ'ব, দেশখনৰ ধন ৰাহি হ'ব আৰু জনসাধাৰণেও সোনকালে ব্যৱস্থাসমূহ লাভ কৰিব।
ভ্ৰাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
মই আনন্দিত যে আধুনিকতাৰ লগতে পুনেৰ ইতিহাস আৰু পৰম্পৰাৰ সৈতে মহাৰাষ্ট্ৰৰ গৌৰৱক নগৰ পৰিকল্পনাত সমানেই স্থান দিয়া হৈছে। এই ভূমি সন্ত দ্ন্যানেশ্বৰ আৰু সন্ত তুকাৰামৰ দৰে অনুপ্ৰেৰণাদায়ক সাধুসকলৰ। মোৰ মাত্ৰ কেইমাহমান পূৰ্বে শ্ৰীশান্ত দ্ন্যানেশ্বৰ মহাৰাজ পালখি মাৰ্গ আৰু সন্ত তুকাৰাম মহাৰাজ পালখি মাৰ্গৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ সৌভাগ্য হৈছিল। ইয়াৰ ইতিহাসক গৌৰৱান্বিত কৰি আধুনিকতাৰ এই বিকাশ যাত্ৰা এনেদৰেই অব্যাহত থাকক। এই ইচ্ছাৰে পুনেৰ সকলো লোককে আকৌ এবাৰ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো!
বহু-বহু ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at laying of foundation stone and inauguration of multiple developmental projects in Pune, Maharashtra
06 MAR 2022 3:18PM by PIB Delhi
(Greetings in Marathi language)
The Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari ji, my Cabinet colleague Ramdas Athawale ji, Deputy Chief Minister Shri Ajit Pawar ji, other ministers of the Maharashtra government, former Chief Minister Shri Devendra Fadnavis ji, my Parliamentarian colleague Prakash Javadekar ji, Other Members of Parliament, Legislators, Mayor of Pune Murlidhar Mohol ji, Mayor of Pimpri Chinchwad Smt. Mai Dhore ji, all other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
Presently the country is celebrating 'Azaadi Ka Amrit Mahotsav' marking 75 years of independence. Pune has a historical contribution in the independence of India. Lokmanya Tilak, Chapekar brothers, Gopal Ganesh Agarkar, Senapati Bapat, Gopal Krishna Deshmukh, RG Bhandarkar, Mahadev Govind Ranade ji - I pay my respectful homage to all the freedom fighters of this soil.
Today is also the death anniversary of Rambhau Mhalgi, who was dedicated to the development of Maharashtra. Today, I am also commemorating Babasaheb Purandare ji with respect. Sometime back I got the privilege of inaugurating the grand statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj. This statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj ji, who is eternal in our hearts, will instil the spirit of patriotism in the younger generation, the future generations.
Today several other projects related to the development of Pune have either been inaugurated or their foundation stones are being laid. I feel fortunate to have been invited by you to lay the foundation stone of Pune Metro earlier. And now you have also given me the opportunity to inaugurate it as well. Earlier, when the foundation stones used to be laid, nobody knew when the inauguration would take place.
Friends,
This event is important because it also carries a message that plans can be completed on time. Today, work is also being started on a project worth Rs 1100 crore to make the Mula-Mutha river free from pollution. Today Pune has also got e-buses. The depot of e-bus has been inaugurated at Baner. I would like to congratulate Usha ji for everything. Today, Pune has also received another wonderful gift in the form of an art gallery museum dedicated to RK Laxman ji. I congratulate Usha ji and her entire family as I have been in constant touch with her. I congratulate her enthusiasm, dedication and hard work. She had been working day and night to complete the work. My best wishes to Usha ji & the entire family. Today, I congratulate the people of Pune for all these facilities and also congratulate both our Mayors and the entire team for moving ahead with several development projects at a fast pace.
Brothers and sisters,
Pune has been famous for its cultural, spiritual and patriotic consciousness. And at the same time, Pune has continuously strengthened its identity in the field of Education, Research and Development, IT and Automobile. In such a situation, modern facilities are the needs of the people of Pune. And our government is working on myriad fronts keeping this need of the people of Pune in mind. I travelled by the Pune Metro from Garware to Anand Nagar just a short while back. This metro will ease mobility in Pune, give relief from pollution and jams and at the same time increase the ease of living of the people of Pune. 5-6 years ago, when Devendra ji was the Chief Minister here, he used to come to Delhi every now and then for this project. With great ardour and enthusiasm he would follow this project. I wish to applaud his efforts.
Friends,
This section is ready for service today even in the midst of the Corona pandemic. Solar power is also being extensively used for the operation of Pune Metro. This will stop the emission of about 25 thousand tons of carbon dioxide every year. I express my heartfelt gratitude to all the people associated with this project, especially all the workers. Your contribution will be of great help to the professionals of Pune, the students here as well as the ordinary citizens here.
Friends,
You are all well aware of how fast urbanisation is taking place in our country. It is believed that by 2030 our urban population will cross 60 crore. The growing population of cities brings with them not just several opportunities but also challenges. Flyovers can be built in cities only to a certain extent. As the population increases, how many flyovers could possibly be built? Where would you make it? How many roads could you widen? Where would you do it? In such a situation, we have only one option - Mass Transportation. We need more construction of systems of mass transportation. That is why today our government is paying special attention to the means of mass transportation, especially metro connectivity.
Till 2014, there was a massive expansion of Metro in only Delhi-NCR region of the country. It had started reaching only 1 or 2 other cities around that time. But today, in more than 2 dozen cities of the country, the metro has either become operational or is going to start soon. Maharashtra also has a stake in this. Be it Mumbai, Pune-Pimpri Chinchwad, Thane or Nagpur, today the metro network in Maharashtra is expanding very rapidly.
Today, on this occasion, I want to request the people of Pune and of every city where metro is currently running. I want to make a special request to the upper strata of the society that no matter how big, rich or influential we are, every section of the society should inculcate the habit of travelling by the Metro rail. The more you travel by the metro, the more you will help your city.
Brothers and sisters,
In 21st century India, we also have to modernise our cities and add new facilities to them. Keeping in mind the futuristic city of India, our government is working simultaneously on several projects. Our government is trying to ensure that every city has more and more green transport, electric buses, electric cars, electric two wheelers and smart mobility; people are using only one card for transport facilities; every city has Integrated Command and Control Centre to make the facility smart; every city has modern waste management system to strengthen the circular economy; every city has adequate modern sewage treatment plants to make every city water plus with better conservation of water sources. The government is also ensuring that there are Gobardhan plants in every city to create 'Waste to Wealth' systems; there are biogas plants; every city emphasizes on energy efficiency and the streets of every city are illuminated with smart LED bulbs. We are moving ahead with this vision.
In order to improve the drinking water and drainage conditions in the cities, we are taking various initiatives under the AMRUT Mission. We also made a law like RERA to help the middle class families who were once troubled due to the absence of this law; who had to wait for years to get the house despite making the payment. The promises made on papers were never delivered. They used to get only promises except the house. So, there were several challenges. In a way, our middle-class families, who wanted to build a house with the entire life's savings, used to feel cheated even before the house was built. This RERA law is doing a great job to protect the middle class people, who want to build a house. We are also developing a healthy competition for development in the cities so that cleanliness becomes the main focus of the local bodies. These topics related to urban planning have also been given a lot of attention in this year's budget.
Brothers and sisters,
Pune's identity is also being developed as a centre for green fuel. We are focusing on biofuel, on ethanol, to get rid of pollution, to reduce foreign dependence on crude oil, and to increase farmers' income. Ethanol blending facilities have been set up on a large scale in Pune. With this, the sugarcane farmers in and around this area will also benefit a lot. Today, the Municipal Corporation has started several projects to make Pune clean and beautiful. These projects worth hundreds of crores of rupees are going to be very useful in freeing Pune from recurring floods and pollution. The central government is providing complete support to the Pune Municipal Corporation for the cleanliness and beautification of the Mula-Mutha river. If the rivers are rejuvenated, the people of the city will also get a huge relief, a new energy.
And I would urge the people living in the cities to celebrate the river festival once a year after fixing a date. We should inculcate a sense of reverence for the river, realize the importance of the river, and take training from an environmental point of view. Only then we will understand the importance of our rivers. Only then we will understand the importance of every single drop of water.
Friends,
The most important thing for the development of modern infrastructure in any country is speed and scale. But for decades, we had such systems due to which the completion of vital projects used to take a long time. This sluggish attitude has been affecting the development of the country as well. In today's fast growing India, we have to focus on speed as well as scale. That is why our government has formulated the PM-Gatishakti National Master Plan. We have seen that often the reason for delay in projects is lack of coordination between different departments, different ministries and governments. As a result, even when a project was completed after years, it became outdated and lost its relevance.
PM Gati Shakti National Master Plan will work to remove all these contradictions. When work is done with an integrated focus and every stakeholder has enough information, then our projects will also be more likely to be completed on time. Consequently, people's problems will be reduced, the money of the country will be saved and people will also get the provisions sooner.
Brothers and sisters,
I am glad that along with modernity, the history and traditions of Pune as well as the pride of Maharashtra are being given equal place in urban planning. This land has been of inspiring saints like Sant Dnyaneshwar and Sant Tukaram. I got the privilege of laying the foundation stone of Sreesanth Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg and Sant Tukaram Maharaj Palkhi Marg just a few months back. Taking pride in its history let this development journey of modernity continue like this. With this wish, once again my heartiest congratulations to all the people of Pune!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.