কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বজেৎকী মতাঙদা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা ৱাখল তাহন্নবা অমদি মশামক্কীনি হায়বা ৱাখল পোকহন্নবা লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা হীরমশিংগী ওইনা ‘স্মার্ত এগ্রিকলচর’ ৱেবিনার হৌদোকখ্রে
24 FEB 2022 9:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কোওপরেতিব সেক্তরদা মওং চুম্না ইনোৎ হাপ্ননবগীদমক্তা, কেন্দ্র লৈঙাক্না জুলাই ২০২১দা কোওপরেসন মন্ত্রালয় শেমগৎখি‍। নৌনা শেমখিবা কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী থৌদাং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহদা শিন্নখি‍। শেম্লবা মতুংদা মন্ত্রালয় অসিনা অনৌবা কোওপরেতিব পোলিসী অমসুং স্কিমশিং শেমবগী থবক চঙশিন্দুনা শ্রী অমিত সাহগী ইচঙ থৌরবা লুচিং মখাদা লেপ্তনা খুমাঙ চাওশিল্লি‍।
মতাঙ অসিদা, বজেৎকী মতাঙদা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা পাক শন্না ৱাখল তাহন্নবা অমদি মশামক্কীনি হায়বা ৱাখল্লোন চেলহন্নবা, কেন্দ্র লৈঙাক্না ঙসি লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরগী মতাঙদা ‘স্মার্ত এগ্রিকলচর’ হায়বা হীরমসিদা ৱেবিনার অমা পাঙথোকখি‍। কোওপরেসন মন্ত্রালয়সু ৱেবিনার অদুদা ‘প্রোস্পেরিতী থ্রু কোওপরেসন’ হায়বা হীরমসিদা শরুক য়াখি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱেবিনার অদু হৌদোকখি‍। মহাক্কর ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা, কোওপরেতিব সেক্তরবু মায় পাকপা কম্মর্সিএল এন্তরপ্রাইজ অমা ওন্থোক্নবা পান্দম থম্লিবা কোওপরেসনগী মন্ত্রালয় অমা লৈঙাক্না শেম্লে হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহন অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়না স্তেকহোল্দরশিংনা পীরকপা তোঙান তোঙানবা পাউতাকশিং লৌশিন্দুনা অনৌবা কোওপরেতিব পোলিসী অমগা লোয়ননা অনৌবা স্কিম কয়ামরুম পুথোক্নবা হোৎনরি‍।
কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী ৱেবিনার অদু ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্ত্রী অমসুং দেরিইংগী মন্ত্রী শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা থৌরম মপু ওইখি, অমদি কোওপরেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্মাসু শরুক য়াখি‍। এনিমেল হজবেন্দ্রী অমসুং দেরিইংগী সেক্রেতরী শ্রী অতুল চতুর্বেদি, কোওপরেসন সেক্রেতরী শ্রী দেবেন্দ্র কুমার সিংহ, অমসুং অতৈ মকোক থোংবা ওফিসরশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। অমুল, এন.সি.য়ু.আই., এন.এ.এফ.সি.য়ু.বি., আই.আর.এম.এ., ভি.এ.এম.এন.আই.সি.ও.এম.নচিংবা কোওপরেতিবকা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা লূপশিংগী মীহুৎশিং, অমদি স্তেত লৈঙাকশিংসু ৱেবিনার অদুদা শরুক য়াখি‍।
ৱেবিনার অদুদা খন্নখিবা বজেৎ ২০২২-২৩গী তোঙান তোঙানবা ৱাফমশিং অমসুং কোওপরেতিবকা মরী লৈনবা মরুওইবা ৱাফমশিংদি:
• নৌনা শেম্লবা মন্ত্রালয় অসিগী লুপা করোর ৯০০০গী বজেৎকী চাকথুংগী ৱাফম‍।
• কোওপরেতিব সোসাইতিশিংদগী লৌরমবা মিনিমম অল্তরনেত তেক্স চাদা ১৮.৫দগী চাদা ১৫দা হন্থবগী ৱাফম লাউথোকখিবা‍।
• এফ.পি.ও.গী পরিংদা লৈবা লুপা করোর ১দগী করোর ১০ ফাওবগী শেন্থোক লৈবা কোওপরেতিবশিংগী সর্চার্জ চাদা ১২দগী চাদা ৭৮তা হন্থবগী ৱাফম লাউথোকখিবা‍।
• প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিবশিং দিজিতাইজেসন তৌননবা লুপা করোর ৩৫০গী শেন্ফম‍।
• ‘প্রোস্পেরিতী থ্রু কোওপরেসন’গীদমক্তা কুম ২০২২-২৩গী ওইনা লুপা করোর ২৭৪গী শেন্ফম‍।
ৱেবিনার অদুদা মখাদা পীরিবা কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী মরী লৈনবা মরুওইবা ৱাফমশিংসু খন্নখি:
ক. দিজিতাইজেসন ওফ প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতিজ
খ. স্কিম ফোর ক্রিএসন ওফ নেসনেল দেতাবেজ ওফ কোওপরেতিব সোসাইতিজ
গ. কোওপরেতিব এজুকেসন এন্দ ত্রেনিং স্কিম
ঘ. কোওপরেতিব ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দ
ঙ. কোওপরেতিব তু প্রোস্পেরিতী স্কিম
চ. নেসনেল কোওপরেসন পোলিসী
ৱেবিনার অদুদা, য়ুজর-ওরিএন্তেদ দেতাবেজ সেয়রিং এন্দ এসেসেবিলিতী পোলিসী শেমবা, গ্রাসরুত থাক্তা ক্রেদিৎ য়ৌশিনবা ঙম্নবগীদমক ভি.এ.এম.এন.আই.সি.ও.এম., পুনেবু ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ ওফ নেসনেল ইম্পোর্তেন্স ওইনা শেমগৎপা, কোওপরেতিব ক্রেদিত গরেন্তী ত্রস্ত শেমবা, কোওপরেতিব সেক্তরদা ব্রান্দিং অমসুং মার্কেতিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, পোত্থোক মখল মথেল পুথোকহনবা অমদি স্তার্তঅপশিংনা মতমগী ওইবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা ইনোভেসনগী মতিং লৌশিনবনচিংবা ৱাফম কয়া তোঙান তোঙানবা লুপশিং অমসুং স্তেত লৈঙাকশিংনা হৌদোরকখি‍।

Ministry of Cooperation
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated webinar on 'Smart Agriculture' for Agriculture and Allied Sectors to create awareness and sense of ownership among stakeholders on the Budget
24 FEB 2022 9:18PM by PIB Delhi
In order to give proper impetus to the cooperative sector under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Union Government had created the Ministry of Cooperation in July 2021. Union Home Minister Shri Amit Shah was given the charge of the newly formed Ministry of Cooperation. After its formation, this ministry is working on drafting a new cooperative policy and schemes, making continuous progress under the able leadership of Shri Amit Shah.
In this context, in order to create awareness and a sense of ownership among the stakeholders on the budget, the Union Government organized a webinar on the topic 'Smart Agriculture' for Agriculture and Allied Sectors today. The Ministry of Cooperation also participated in the webinar on the topic 'Prosperity through Co-operation'. Prime Minister Shri NarendraModi inaugurated the webinar. In his address, Prime Minister Shri NarendraModi said that the government has created a new Ministry of Cooperation, whose objective is to transform cooperative societies into a successful commercial enterprise.
Under the guidance of the Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah, the Ministry of Cooperation is in the process of bringing a new cooperative policy as well as many new schemes, which will incorporate various suggestions given by stakeholders.
The webinar of the Ministry of Cooperation was presided over by the Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri ParshottamRupala, in which the Union Minister of State for Cooperation, Shri B.L. Verma also participated. Animal Husbandry and Dairy Secretary Shri AtulChaturvedi, Cooperation Secretary Shri Devendra Kumar Singh and other senior officers were also present. Representatives of various organizations related to the field of cooperatives like AMUL, NCUI, NAFCUB, IRMA, VAMNICOM etc. and state governments actively participated, participated in the webinar.
Various provisions of Budget 2022-23 and major points related to cooperatives were discussed, at the webinar, which are as follows:
• Proposal for budget allocation of Rs. 900 crore for the newly created ministry.
• Announcement to reduce the Minimum Alternate Tax on Co-operative Societies from 18.5 percent to 15 percent.
• Announcement to reduce surcharge on cooperatives with income between Rs. 1crore to 10 crore on the lines of FPO from 12 percent to 7 percent.
• Proposal of the significant sum of Rs. 350 crore for digitization of primary agricultural cooperatives.
• Rs. 274 crore proposal for the year 2022-23 for "Prosperity through Cooperation”.
The following major topics related to the Ministry of Cooperation were also discussed during the webinar:
A. Digitization of Primary Agricultural Credit Co-operative Societies
B. Scheme for creation of National Database of Co-operative Societies
C. Cooperative Education and Training Scheme
D. Co-operative Credit Guarantee Fund
E. Cooperative to Prosperity Scheme
f. National Co-Operation Policy
During the webinar many important suggestions were given by various organizations and state governments, such as formulation of user-oriented database sharing and accessibility policy, establishment of VAMNICOM, Pune as an autonomous institution of national importance, for facilitating credit flow at the grassroots level. Creation of Co-operative Credit Guarantee Trust, strengthening of branding, marketing in the cooperative sector, ensuring product diversity and harnessing modern technology and innovation by start-ups.