অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
পি.এম.-দিভাইন স্কীম অসিনা নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদা কেন্সর কিয়রগী মতাংদা য়াম্না চাউনা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি
চাউরাক্না লুপা করোর ১২৯ চংনা গুৱাহাতিদা, দা. বি. বোরুআ কেন্সর ইন্সতিত্যুত (বি.বি.সি.আই.)দা, পেদিয়াত্রিক অমসুং এদল্ত হেমাতোলীমফোইদ কেন্সরগী মেনেজমেন্তকীদমক্তা অখন্না সার্বিসশিং লিংখৎলগনি
24 FEB 2022 6:31PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসার্চ (আই.সি.এম.আর.)গী মীশিংদা য়ুমফম ওইবা কেন্সর রেজিস্ত্রীনা ভারত্তা কেন্সরগী থৌদোক অসি নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনদনা খ্বাইদগী হেন্না ৱাংনা থেংনখি। চহি খুদিংগী কেন্সরগী নেস্নেল এভরেজ ইন্সিদেন্স অসি মীশিং লাখ অমদা ৯০-১২০ ফাওবগী মরক্তা লৈ, অদুবু নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনদদি মীশিং লাখ অমদা য়াম্না ৱাংনা ২২০-২৭০ ফাওবগী মরক্তা লৈ। আই.সি.এম.আর.গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না, চহি খুদিংগী নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনদা অনৌবা কেন্সর পেসেন্ত ৪৫,০০০ থেংনখি।
নোর্থইস্ততা কেন্সর কিয়রগী তঙাইফদবা অসি য়েংলগা, দা. বি. বোরুআ কেন্সর ইন্সতিত্যুত (বি.বি.সি.আই.) অসি কেন্সর পেসেন্তশিং লাইয়েংনবগীদমক্তা ভোলন্তরী ওর্গনাইজেশন অমনা লনাইগী হোসপিতাল অমা ওইনা অসামগী গুৱাহাতিদা ১৯৭৪দা লেইখৎখি। চহি ১৯৮০দা, ইন্সতিত্যুত অসি রিজনেল কেন্সর সেন্তর ফোর ত্রীতমেন্ত এন্দ রিসর্চ অমা ওইনা ভারত সরকারনা রিকোগ্নাইজ তৌখি অমসুং ১৯৮৯গী নবেম্বরদগী হৌনা, বি.বি.সি.আই.না অসাম সরকার, নোর্থ-ইস্তর্ন কাউন্সিল অমসুং ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী (দি.এ.ই.)দগী মতেং ফংদুনা লাক্লি। ২০১৭গী সেপ্তেম্বরদা, ইন্সতিত্যুত অসিবু ইন্সতিত্যুত অসিগী লৈরিবা পার্সোনেলশীং, এসেতশিং অমসুং লায়বিলিতীশিংগা লোইননা মুম্বাইগী তাতা মেমোরিয়েল সেন্তরগী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোল মখাদা দি.এ.ই.দা ত্রান্সফর তৌখি। ঙসিদি, কেন্সরনা নারবা অনৌবা পেসেন্ত ১৪,০০০ অমসুং অরিবা পেসেন্ত ২,০০,০০০ ফাওবা দাইগ্নোসিস, ত্রীতমেন্ত অমসুং চেক-অপকীদমক্তা চহি খুদিংগী বি.বি.সি.আই.দা লাক্লি।
বি.বি.সি.আই.দা নোর্থ-ইস্তকী ওইনা খ্বাইদগী হেন্না নম্না নারিবা কেন্সরশিংগী লাইয়েংনবগীদমক্তা খ্বাইদগী হেন্না নৌবা ফেসিলিতী লৈ। তৌইগুম্বসুং, স্তেতিস্তিক্সতা উৎপগী মতুং ইন্নদি লমদম অসিদা লাইয়েংনবগী ফেসিলিতীশিং অদু মশিং য়েম্না অকক্ননা লৈরি। আই.সি.এম.আর.গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না পেসেন্তশিংগী ৯৫%দি সিক্কিমদগীনি, নেগালেন্দদগী ৫৮%, মনিপুরদগী ১৬%, মেঘালয়াদগী ১৬%না কেন্সর লাইয়েংনবগীদমক্তা নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনদগী মপানদা থোক্তুনা লাইয়েংনরি। মসিগী মথক্তা, পেদিয়াত্রিক অমসুং এদল্ত এমাতোলীমফোইদ (ব্লদ কেন্সরশিং) মেলিগ্নেন্সীশিংগুম্বা কেন্সর খরা অসিনা লাইয়েংবদা ফবা কেন্সরেশিংগী মরক্তা অমনি অমসুং, করিগুম্বা নিংথিজনা লাইয়েংলবদি, পেসেন্তশিংনা পুনশিং শাংনা হিংদুনা অমসুং পুনশি মহাও লৈনা হিংবা ঙম্মি। তৌইগুম্বশুং, মসিগী কেন্সরশিং অসি লাইয়েংনবগী হৈ-শিংবদা মতিক-চারবশিং অদুদি লৈবাক অসিদা অখন্নবা সেন্তর খরা খক্তমক লৈ, মখোয়শিং অদুগী মনুংদা মুম্বাইগী তাতা মেমমোরিয়েল সেন্তর অসিসু অমনি। এন.ই. রিজনদা অখন্নবা পেদিয়াত্রিক ওনকোলোজী ব্লোক লিংখৎপনা মসিগী কেন্সরশিং অসি নিংথীনা লাইয়েনবগীদমক্তা হ্যুমেন রিসোর্সশিং অমসুং এক্সপর্তিজ জেনরেত তৌগনি।
২০২২-২৩গী কেন্দ্রগী বজেততা অনৌবা স্কীম, “প্রাইম মিনিস্তর্স দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব ফোর নোর্থ ইস্ত” অসি য়াওহনখ্রে, শম্না হায়রগা, পি.এম.-দিভাইন, অসি মিনিস্ত্রী ওফ দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনগী নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি। অনৌবা স্কীম অসিগী পান্দমদি পি.এম. গতিশক্তিগী ৱাখল্লোনদা ইনফ্রস্ত্রকচরদা শেল থাথবনি, অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা নোর্থ-ইস্তকী তঙাইফদবশিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা পুথোরকখিবা সোসিয়েল দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা মতেং পাংবনি।
চহি ২০২২-২৩গীদমক্তা, অহানবগী ওইনা পি.এম.-দিভাইনগীদমক্তা লুপা করোর ১,৫০০গী শেন্থং খাইদোক্তুনা লৈখ্রে অমসুং চহি অসিগী মনুংদা হৌনবগীদমক্তা মশক খঙদোক্লবা মরু ওইবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অমা ওইনা চাউরাক্না লুপা করোর ১২৯ চংনা “দা. বি. বোরুআ কেন্সর ইন্সতিত্যুত (বি.বি.সি.আই.) গুৱাহাতিদা, নোর্থ-ইস্ত ইন্দিয়াদা পেদিয়াত্রিক অমসুং এদল্ত হেমাতোলীমফোইদ কেন্সরগী মেনেজমেন্তকীদমক্তা অখন্না সার্বিসশিং লিংখৎলগনি”। মসিগী অনৌবা খোংথাং অসিনা হৌখিবা চহি ১১ অসিদা লাইয়েংনবগীদমক্তা বি.বি.সি.আই.দা রিপোর্ত তৌরকখিবা অঙাং অমসুং অহলশিংগী এমাতোলীমফোইদ কেন্সর পেসেন্ত ৩,৮৫৫ লৈখিবনা লমদম অসিদা কেন্স্র কিয়রদা য়াম্না চাউনা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি হায়না থাজবা পীরি। মসিগী মথক্তা নোর্থ-ইস্ততা বি.বি.সি.আই. নত্তনা ফেসিলিতীশীং মতিক চানা লৈতবনা মসিগী অখন্না কিয়র অসি মথৌ তাবা পেসেন্ত কয়া অমা লৈরম্বা য়াই অদুবু য়ুমদগী নক্না লৈতবনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফম কয়াদা লৈরিবা অতোপ্পা সেন্তরশিংদা চৎপগী মথৌ তাখি।
অখন্নবা পেদিয়াত্রিক ব্লোক অসিনা হেক লিংখৎপদা, মসিগী লাইওং অসিগী কাংলুপশিংগীদমক্তা লাইয়েংনবগীদমক্তা চহিগী ওইনা চাউরাক্না পেসেন্ত ১,০০০দা লাইয়েংবগী খুদোংচাবা পীবা ঙম্লগনি, মসিনা পেসেন্তশিংগী চাদিং হন্থহল্লগনি অমসুং নোর্থ-ইস্তর্ন রিজন অসিগী মীয়ামদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরগনি।

Ministry of Development of North-East Region
PM-DevINE Scheme to give a huge boost cancer care in North East India
Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers to be established at Dr. B. Borooah Cancer Institute (BBCI), Guwahati at an estimated cost of Rs 129 crore
24 FEB 2022 6:31PM by PIB Delhi
The Population Based Cancer Registry of Indian Council of Medical Research (ICMR) reveals that the incidence of cancer in India is highest in the North-Eastern Region. The national average incidence of cancer every year varies from 90-120 per lakh population, whereas in the North-eastern Region it is as high as 220-270 per lakh population. As per the ICMR report, more than 45,000 new cancer patients are detected in the North-eastern Region each year.
Given the need for cancer care in the Northeast, Dr. B. Borooah Cancer Institute (BBCI) was set up in 1974 at Guwahati, Assam as a private hospital by a voluntary organization for the treatment of cancer patients. In the year 1980, the Institute was recognized by the Govt. of India as a Regional Cancer Centre for Treatment & Research and since November 1989, BBCI has received the support of the Government of Assam, North-Eastern Council and the Department of Atomic Energy (DAE), Government of India. In September 2017, the Institute was transferred to DAE under the administrative control of Tata Memorial Centre, Mumbai along with existing personnel, assets and liabilities. Today, as many as 14,000 new and 2,00,000 old patients with cancer visit BBCI every year for diagnosis, treatment, and check-up.
BBCI has the state-of-the-art facility for treatment of common cancers of the North-East. However, statistics show that, treatment facilities are still limited in the region. As per the ICMR report, 95% of patients from Sikkim, 58% from Nagaland, 16% from Manipur, 13% from Meghalaya go out of the North-Eastern Region for cancer treatment. Moreover, some cancers like paediatric and adult Haematolymphoid (blood cancers) malignancies are among the curable cancers and, if treated optimally, patients can survive to live a long and fruitful life. However, the expertise to treat these cancers are restricted to some specialised centres in the country, one of which is the Tata Memorial Centre, Mumbai. Establishment of a dedicated paediatric oncology block in the NE Region will generate human resources and expertise to take care of these cancers.
The Union Budget 2022-23 included a new scheme, “Prime Minister’s Development Initiative for North-East”, in short, PM-DevINE, to be implemented through the North-Eastern Council, Ministry of Development of the North-Eastern Region. The objective of the new Scheme is to fund infrastructure, in the spirit of PM GatiShakti, as well as support social development projects conceptualised based on felt needs of the North-East.
For the year 2022-23, an initial allocation of Rs 1,500 crore was made for PM-DevINE and one of the major projects identified for starting during the year is “Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers in North-East India, to be located at Dr. B. Borooah Cancer Institute (BBCI) Guwahati” at an estimated cost of Rs 129 crore. This initiative is expected to give a huge boost to cancer care in the Region given that in the last 11 years, 3,855 childhood and adult Haematolymphoid cancer patients reported to BBCI for treatment. Moreover, due to dearth of adequate facilities other than the BBCI in the North-East, there may be many more patients who need this specialised care but do not get it close to home and must travel to other centres across the country.
Once dedicated paediatric oncology block is established, approximately 1,000 patients annually can be offered treatment for this group of ailments, which will significantly reduce the patient expenditure and benefit the people of the North-Eastern Region immensely.