Ministry of Development of North-East Region
Start-Ups in North-Eastern States
07 FEB 2022 4:29PM by PIB Delhi
In the recent past various stakeholders in the Start-up eco-system such as incubators, accelerators and other venture funds have emerged in the North Eastern Region (NER), leading to a large number of Start-ups. As on 31st January, 2022, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has recognized 674 Start-ups from States of NER comprising of Arunachal Pradesh (8), Assam (499), Manipur (68), Meghalaya (17), Mizoram (6), Nagaland (21), Sikkim (8), and Tripura (47).
Besides, North East Development Finance Corporation Ltd. has released a total of Rs. 41.14 crore to 22 Start-ups till date through North East Venture Fund (NEVF) and a total of 36 proposals have received in principle commitment of Rs. 74.76 crore.
Government has taken various important initiatives for improving air, rail and road connectivity thereby accelerating the development of the NER. A summary of these initiatives is given in
Annexure I.
To cater to queries related to Start-up India initiative by aspiring and existing entrepreneurs, Start-up India operates a toll free number 1800115565.
Several initiatives have been undertaken by the Government for the development of NER on a large scale since 2014-15. As per the extant guidelines, all 54 non-exempted Central Ministries/Departments are mandated to spend atleast 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in NER. The details of the Budget Estimates (BE), Revised Estimates (RE) and Actual Expenditure during the period from 2014-15 to 2022-23 in relation to 10% GBS in the NE States is given in Table below.
Budget Estimates (BE), Revised Estimates (RE) and Actual Expenditure under 10% GBS
(Rs. in crore)
Year
Budget Estimates
Revised Estimates
Actual Expenditure
2014-15
36,107.56
27,359.17
24,819.18
2015-16
29,087.93
29,669.22
28,673.73
2016-17
29,124.79
32,180.08
29,367.90
2017-18
43,244.64
40,971.69
39,753.44
2018-19
47,994.88
47,087.95
46,054.80
2019-20
59,369.90
53,374.19
48,533.80
2020-21
60,112.11
51,270.90
48,563.82
2021-22
68,020.24
68,440.26
38,456.00*
2022-23
76,040.07
Source : Statement 11/23 of the Union Budget, various years
Note : Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting by Ministry of Finance.
* Upto 31.12.2021, as reported by 54 Non-exempted Ministries/Departments
As per the notification GSR. 127 (E) issued by DPIIT dated 19th February 2019, an entity is considered as a Start-up:
1. Upto a period of ten years from the date of incorporation/ registration, if it is incorporated as a private limited company (as defined in the Companies Act, 2013) or registered as a partnership firm (registered under section 59 of the Partnership Act, 1932) or a limited liability partnership (under the Limited Liability Partnership Act, 2008) in India.
2. Turnover of the entity for any of the financial years since incorporation/ registration has not exceeded one hundred crore rupees.
3. Entity is working towards innovation, development or improvement of products or processes or services, or if it is a scalable business model with a high potential of employment generation or wealth creation.
There is no bar regarding occupation of the director/partner for applying for recognition. Hence, no data about the number of students who have applied for Start-ups is being captured.
The North East Industrial Development Scheme (NEIDS), 2017 has come into force with effect from 01.04.2017 for a period of five years. The scheme covers manufacturing and service sector of all the States of NER. Various benefits provided under the scheme include: (i) Central Capital Investment Incentive for access to credit; (ii) Central Interest Incentive; (iii) Central Comprehensive Insurance Incentive; (iv) Income Tax Reimbursement; (v) Goods and Services Tax Reimbursement; (vi) Employment Incentive; and (vii) Transport Incentive. There is an overall cap of Rs.200 crore per unit for benefits under all components of the Scheme.Till end-October 2021, a total of 391 new industrial units with proposed total investment of Rs.2,631.19 crore have been granted registration under NEIDS. The total incentive envisaged for these industrial units amounts to Rs.1,740.06 crore.
Besides, industrialization and employment in the NER is being promoted through expenditure under 10% Gross Budgetary Support by 54 non-exempt Ministries/ Departments, including the schemes being implemented by Ministry of Development of North Eastern Region and North Eastern Council.
ANNEXURE-I
Annexure I to Part (a) of the Lok Sabha Unstarred Question No. 870 dated 07.02.2022 regarding Start-Ups in North-Eastern States
• Air connectivity : Ongoing development of new Greenfield Airports at Holongi and Tezu in Arunachal Pradesh; Dibrugarh, Guwahati and Silchar Airports in Assam; Imphal Airport in Manipur; Barapani Airport in Meghalaya and Agartala Airport in Tripura, etc. In January, 2022, the Prime Minister inaugurated the New Integrated Terminal Building at Maharaja Bir Bikram Airport in Agartala.
• Rail connectivity: Presently, 20 projects, for new lines as well as doubling, costing Rs.74,485 crore for 2,011 km length falling fully/partly in North Eastern Region are at different stages of planning/ approval/ execution, out of which 321 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.26,874 crore incurred upto March, 2021.
• Road Connectivity: Major ongoing Capital Road Connectivity projects in NER include 4 Laning of Dimapur-Kohima Road (62.9 km) in Nagaland; 4 laning of Nagaon bypass to Holongi (167 km) in Arunachal Pradesh; Alternate two-lane Highway from Bagrakote to Pakyong (NH-717A) (152 km) in Sikkim; 2 laning of Aizawl – Tuipang NH-54 (351 km) in Mizoram; 4 laning of Imphal – Moreh section of NH-39 (20 km) and 2-laning of 75.4 km in Manipur. The cost of on-going road works in the North East Region is Rs.79,953.39 crore.
• In addition, Ministry of Development of North Eastern Region is implementing various social and infrastructure schemes for the development of North Eastern Region. Under the erstwhile Non-Lapsable Central Pool Resources (NLCPR) scheme, 1653 projects worth Rs. 16,233.78 crore were sanctioned, out of which 1,204 projects worth Rs. 9,557.20 crore have been completed, while 431 projects worth Rs. 6,676.59 crore are being funded till their completion. Under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), for enhancing connectivity of NER, 110 projects worth Rs. 2,563.14 crore have been sanctioned and are at various stages of completion.
• NEC has also sanctioned 21 nos. of projects costing Rs. 1318.22 crore during the last 5 years under Schemes of NEC and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS). These projects are at various levels of implementation.
This information was given by Minister for Ministry of Development of North Eastern Region Shri.G.Kishan Reddy in a written reply in the Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা স্তার্ত-অপশিং
07 FEB 2022 4:29PM by PIB Imphal
হৌখিবা মতম খরা অসিদা স্তেকহোল্দর কয়ানা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা স্তার্ত-অপ ইকো-সিস্তেম হায়বদি ইনক্যুবেতরশিং, এসেলেতরশিং অমসুং অতৈ বেনচরদা ফন্দ থাদবা হেনগৎলকপনা, স্তার্ত-অপশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। ২০২২গী জানুৱারীগী ৩১ ফাওবদা প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)না অরুনাচল প্রদেশ (৮), আসম (৪৯৯), মনিপুর (৬৮), মেঘালয় (১৭), নগালেন্দ (২১), সিক্কিম (৮) অমসুং ত্রিপুরা (৪৭) য়াওনা এন.ই.আর. রাজ্যশিংদগী স্তার্ত-অপ ৬৭৪ মশক খঙখ্রে।
মসিগী মথক্তা, নোর্থ ইস্ত বেনচর ফন্দ (এন.ই.ভি.এফ.)কী খুত্থাংদা নোর্থ ইস্ত দিবলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন লিমিতেদনা হৌজিক ফাওবদা স্তার্ত-অপশিং ২২দা পুন্না লুপা করোর ৪১.১৪ অমা থাদোকখ্রে অমসুং লুপা করোর ৭৪.৭৬কী প্রিন্সিপল কম্মিতমেন্তগী পুন্না প্রপোজেল ৩৬ ফংখ্রে।
এনেকচর I
আসা লেরিবা হান্নগী এন্ত্রেপ্রিন্যুরশিংনা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়াগা মরী লৈনবা পাউশিং খঙনবা, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়ানা তোল ফ্রী নম্বর ১৮০০১১৫৫৬৫ থম্লি।
এন.ই.আর.বু য়াম্না পাক-শন্না চাউখৎনবগীদমক ২০১৪-১৫দগী সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎতুনা লাক্লি। হান্না লৈরিবা লমজিং-লমতাক্কী মতুং ইন্না, নন-একজেম্তেৎ ওইবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং ৫৪ পুম্বা এন.ই.আর.দা সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্তরনা স্পোন্সর তৌবা স্কীমশিংগীদমক্তা মখোয়গী গ্রোস বজেত্তরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)তগী য়ামদ্রবদা ১০% চাদিং শোইদনা তৌনবা খঙহল্লি। অৱাং-নোংপোক রাজশিংদা জি.বি.এস. ১০%কা মরী লৈননা ২০১৪-১৫দগীনা ২০২২-২৩ মনুংদা লৈরিবা বজেত এস্তিমেৎশিং (বি.ই.), রিভাইস এস্তিমেৎশিং (আর.ই.) অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচরগী মরীক চুম্বা মখাগী তেবলদা পীরি।
জি.বি.এস. ১০%গী মখাদা বজেত এস্তিমেৎশিং (বি.ই.), রিভাইস এস্তিমেৎশিং (আর.ই.) অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচর (লুপা করোরদা)
চহি
বজেত এস্তিমেৎশিং
রিভাইস এস্তিমেৎশিং
একচুএল এক্সপেন্দিচর
২০১৪-১৫
৩৬,১০৭.৫৬
২৭,৩৫৯.১৭
২৪,৮১৯.১৮
২০১৫-১৬
২৯,০৮৭.৯৩
২৯,৬৬৯.২২
২৮,৬৭৩.৭৩
২০১৬-১৭
২৯,১২৪.৭৯
৩২,১৮০.০৮
২৯,৩৬৭.৯০
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৪.৬৪
৪০,৯৭১.৬৯
৩৯,৭৫৩.৪৪
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৪.৮৮
৪৭,০৮৭.৯৫
৪৬,০৫৪.৮০
২০১৯-২০
৫৯,৩৬৯.৯০
৫৩,৩৭৪.১৯
৪৮,৫৩৩.৮০
২০২০-২১
৬০,১১২.১১
৫১,২৭০.৯০
৪৮,৫৬৩.৮২
২০২১-২২
৬৮,০২০.২৪
৬৮,৪৪০.২৬
৩৮,৪৫৬.০০*
২০২২-২৩
৭৬,০৪০.০৭
সোর্স: য়ুনিয়ন বজেতকী স্তেতমেন্ত ১১/২৩, চহি কয়া অমগী
খঙজিনগদবা: একচুএল এক্সপেন্দিচরগী ফিগর অসি ফা|ইনান্স মন্ত্রালয়না চেকশিন্না য়েংলবা প্রোভিজন অমসুং সবজেক্তনি
*৩১.১২.২০২১ ফাওবদা, নন-একজেম্তেৎ ওইবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং ৫৪না পীবা রিপোর্তকী মতুং ইন্না
দি.পি.আই.আই.তি.না তাং ফেব্রুৱারী ১৯, ২০১৯দা থোকপা নোতিফিকেসন জি.এস.আর. ১২৭ (ই)গী মতুং ইন্না এন্তিতী অমা স্তার্ত-অপ অমা ওইনা লৌরি:
1. করিগুম্বা মসিনা ভারত্তা প্রাইবেৎ লিমিতেদ কম্পনী (কম্পনীজ এক্ত, ২০১৩দা শন্দোক্না তাক্লিবা অদুম্না) অমা ওইনা ইনকোর্পোরেত ওইরবা নত্ত্রগনা পার্তনরশিপ ফার্ম (পার্তনরশিপ এক্ত, ১৯৩২গী সেক্সন ৫৯গী মখাদা রেজিস্তর তৌরবা) অমা ওইনা রেজিস্তর তৌরবা নত্ত্রগনা লিমিতেদ লাইএবিলিতী পার্তনরশিপ (লিমিতেদ লাইএবিলিতী পার্তনরশিপ এক্ত, ২০০৮কী মখাদা), ইনকোর্পোরেসন/রেজিস্ত্রেসনগী তারিক্তগী হৌদুনা চহি তরাগী মতম ওইরবা।
2. ইনকোর্পোরেসন/রেজিস্ত্রেসন হেক হৌরকপদগী ফাইনান্সিএল চহি অমা এন্তিতীগী তর্নওভর লুপা করোর চাম্মদগী হেন্দবা।
3. এন্তিতী অসিনা ইন্নোবেসন, পোত্থোকশিং নত্ত্রগা থৌওংশিং নত্ত্রগা থবকশিংদা চাউখৎনবা অমসুং ফগৎহন্নবা, নত্ত্রগা মসিনা থবক পীবা নত্ত্রগা পৈশা তানবা য়াবা ওইথোকপা য়াম্না ৱাংনা লৈবা ব্যুজিনেস মোদেল অমা ওইবা।
রিকোগ্নেসনগী এপ্লাই তৌনবগীদমক দাইরেক্তর/পার্নরগী শিনফমগা মরী লৈননবা বার লৈতে। মরম অদুনা, স্তার্ত-অপ অসিগী এপ্লাই তৌরিবা মহৈরোইশিংগী মরমদা দেতা অমত্তা থমদে।
নোর্থ ইস্ত ইন্দস্ত্রিএল দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.আই.দি.এস.), ২০১৭না ০১.০৪.২০১৭দগী হৌদুনা চহি মঙাগীদমক চৎনবা হৌখ্রে। স্কীম অসিনা এন.ই.আর.গী রাজ্য পুম্বগী মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিস সেক্তর পুম্বা য়াওরি। স্কীম অসিগী মখাদা য়াওরিবা কান্নবা মখল কয়া অদুদি: (i) এসেসতগীনা ক্রেদিৎ ফাওবগী সেন্ত্রেল কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিব; (ii) সেন্ত্রেল ইন্তরেস্ত ইন্সেন্তিব; (iii) সেন্ত্রেল কম্প্রেহেন্সিব ইন্পুরেন্স ইন্সেন্তিব; (iv) ইনকম তেক্স রিইমবর্সমেন্ত; (v) গুদস অমসুং সর্বিস তেক্স রিইমবর্সমেন্ত; (vi) এমপ্লোইমেন্ত ইন্সেন্তিব; অমসুং (vii) ত্রান্সপোর্ত ইন্সেন্তিব অসিনি। স্কীমগী কম্পোনেন্তশিং পুম্বগী মখাদা য়ুনিৎ খুদিংগী লুপা করোর ২০০গী কান্নবা পীনবা অপুনবা কেপ অমা লৈরি। ২০২১গী ওক্তোবরগী অরোইবা ফাওবদা অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত লুপা করোর ২,৬৩১.১৯গী প্রপোজেলগা লোয়ননা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎ ৩৯১গী অপুনবা অমা এন.ই.আই.দি.এস.কী মখাদা রেজিস্ত্রেসনগী অয়াবা পীখ্রে। ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎ অসিগী ওইনা লুপা করোর ১,৭৪০.০৬গী অপুনবা ইন্সেন্তিব মিৎয়েং থম্লি।
এনেকচর – I
লোক সভাগী পার্ত (এ)দা এনেকচর – Iনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা স্তার্ত-অপশিংগা মরী লৈননা অইবা ওইনা পাউখুংম পাম্লিবা ৱাহং নম্বর ৮৭০ তারিক ০৭.০২.২০২২
• এয়র কন্নেক্তিবিতী: অরুচল প্রদেশকী হোলোঙী অমসুং তেজুগী অনৌবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত; আসমদা দিব্রুগর, গুৱাহাতী অমসুং সিলচরগী এয়রপোর্ত; মনিপুরদা ইম্ফাল এয়রপোর্ত; মঘালয়দা বরাপানী এয়রপোর্ত অমসুং ত্রিপুরাদা আগরতলা এয়রপোর্ত অসিনচিংবা। ২০২২গী জানুৱারীদা, প্রধান মন্ত্রীনা আগরতলাগী বির বিক্রম এয়রপোর্ততা অনৌবা ইন্তিগ্রেতেৎ তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখি।
• রেল কন্নেক্তিবিতী: হৌজিক্কী ওইনা, অৱাং-নোংপোক মফমদা মপুং ওইনা/শরুক খরা কি.মি. ২,০১১ শাংবগীদমক লুপা করোর ৭৪,৪৮৫ চংবা অনৌবা লাইন লোয়ন-লোয়ননা দবলিংগী, প্রোজেক্ত ২০ প্লানিং/এপ্রুবেল/একজেক্যুসনগী থাক কয়া অমদা লৈরে, মসিগী মনুংদা কি.মি. ৩২১গী অশাংবগীদমক ২০২১গী মার্চ ফাওবদা লুপা করোর ২৬,৮৭৪ পীথখ্রে অমসুং চাদিং তৌখ্রে।
• রোদ কন্নেক্তিবিতী: এন.ই.আর.দা হৌজিক পায়খৎলিবা মরুওইবা কেপিতেল রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং অসিদা য়াওরিবা অসি নাগালেন্দদা দিমাপুর-কোহিমা রোদ (কি.মি. ৬২.৯)গী লেন ৪ শেম্বা; অরুনাচল প্রদেশতা নাগাউন বাইপাসতগী হোলোঙী (কি.মি. ১৬৭)গী লেন ৪ শেম্বা; সিক্কিমদা বগ্রাকোতেদগীনা পাক্যোং ফাওবা (এন.ঐচ.-৭১৭ এ)(কি.মি. ১৫২)গী লেন অনিগী হায়ৱে; মিজোরমদা আইজোল-তুইপাং এন.ঐচ.-৫৪ (কি.মি. ৩৫১)গী লেন ২ শেম্বা; মনিপুরদা মোরে সেক্সনগী এন.ঐচ.-৩৯ (কি.মি. ২০) অমসুং কি.মি.৭৫.৪গী লেন অনি শেম্বা অসিনি। নোর্থ ইস্ত রিজন্দা চৎথরিবা লম্বী শেম্বগী চংগদবা শেনফম অসি লুপা করোর ৭৯,৯৫৩.৩৯নি।
• মসিগী মথক্তা, অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রালয়না সোসিএল অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কীমশিং কয়া অমা হাপ্লি। হান্ননা লৈরবা নন-লাপসেবল সেন্ত্রেল পুল রিসোর্স (এন.এল.সি.পি.আর.)স্কীমগী মখাদা, লুপা করোর ১৬,২৩৩.৭৮ চংবা প্রোজেক্ত ১৬৫৩ কাইথখ্রে, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৯,৫৫৭.২০ চংবা প্রোজেক্ত ১,২০৪ লোইশিনখ্রে, অমদি লুপা করোর ৬,৬৭৬.৫৯ চংবা প্রোজেক্ত ৪৩১গী লোইশিনবা ফাওবগী ফন্দশিং পীরি। নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)গী মখাদা এন.ই.আর.দা লম্বী-থোংগী ফিভম ফগৎনবা, লুপা করোর ২,৫৬৩.১৪ চংবা প্রোজেক্ত ১১০ কাইথখ্রে অমসুং লোইশিনবগী থাক কয়াদা লৈরে।
• হৌখিবা চহি মঙাদা এন.ই.সি.গী স্কীম অমসুং নোর্ত ইস্ত রোদ সেক্তর দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)কী মখাদা এন.ই.সি.না লুপা করোর ১৩১৮.২২ চংবা প্রোজেক্ত ২১ কাইথখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসি হাপ্নবা থাক কয়া অমদা লৈরে।
মসিগী পাউ অসি নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।