Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of New Circuit House at Somnath in Gujarat
21 JAN 2022 2:03PM by PIB Delhi
Jai Somnath!
Present in the program are Gujarat Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, State BJP President and my colleague in Parliament Shri CR Patil ji, Ministers in Gujarat Government, Purnesh Modi, Arvind Raiyani and Devabhai Malam, Junagadh MP Rajesh Chudasama, members of the Somnath Temple Trust, other excellencies and ladies and gentlemen!
It is said in our scriptures in reverence of Lord Somnath --
भक्ति प्रदानाय कृपा अवतीर्णम्, तम् सोमनाथम् शरणम् प्रपद्ये॥
That is, the blessing of Lord Somnath is personified and the treasury of blessings is opened. It is the special blessings of Somnath Dada that a series of development works are being carried out here for some time. I consider it the privilege that I am watching so many activities after joining the Somnath Trust. Several development works, including an exhibition gallery and promenade, were inaugurated here a few months ago. The foundation stone of the Parvati temple was also laid. And today, the Somnath Circuit House is also being inaugurated. I extend hearty congratulations to the Government of Gujarat, the Somnath Temple Trust and all of you on this important occasion.
Friends,
The need for a Circuit House was felt here. In the absence of the Circuit House, there was a lot of pressure on the temple trust for arranging accommodation for those coming from outside. The pressure on the temple has also reduced considerably with the opening of this Circuit House, an independent system. And it is also not too far away from the temple. Now they (trustees) will be able to concentrate more on the temple chores. I am told that this building has been designed in such a way that people staying here would also get a sea view. That is, when people sit in their rooms peacefully, they would also see the waves of the sea as well as the peak of Somnath. In the midst of the waves of the sea and the peak of Somnath, they would also see the consciousness of India standing proud by tearing the forces of time. Be it Diu, Gir, Dwarka, Veda Dwarka, Somnath will in a way become a focal point of the entire tourism sector due to these increasing facilities for those traveling this region. It will become a very important power center.
Friends,
When we look at the journey of our civilization full of challenges, we get an idea of ​​what India has gone through in hundreds of years of slavery. The circumstances in which the Somnath temple was destroyed, and the circumstances in which the temple was renovated by the efforts of Sardar Vallabhbhai Patel, have a great message for us. The places of faith and culture like Somnath are important centers of what we want to learn from the past of the country during the Amrit Mahotsav of freedom.
Friends,
About one crore devotees come every year to visit the Somnath temple from different states, from different parts of the country and the world. Upon their return, these devotees carry with them many new experiences, ideas and beliefs. Therefore, the more important a journey is, the equally important is its experience. Especially in pilgrimage, we wish that our mind is rooted in God and we are not bothered about problems related to the journey. Somnath temple is also a living example of how the efforts of the government and institutions have decorated many pilgrimage centers. Now there are better arrangements for the devotees and improvement in roads and transport facilities. A better promenade, parking facilities, tourist facilitation center and modern arrangements for waste management have also been developed for cleanliness. The proposal for a splendid Pilgrim Plaza and Complex is also in its final stages. Just now, our Purneshbhai was describing it too. Plans are afoot for a similar development of tourist amenities at Maa Ambaji temple. We have already completed many such development works at Dwarkadhish Temple, Rukmani Temple and Gomti Ghat. These are providing convenience to the tourists and also strengthening the cultural identity of Gujarat.
In the midst of these achievements, I would also like to thank and congratulate all the religious and social organizations of Gujarat on this occasion. The way you are continuing with development and service tasks at a personal level is the best example of the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everybody’s effort) from my point of view. The way the Somnath Temple Trust took care of the devotees in the wake of difficulties arising out of Corona and took up the responsibility of society reflects our belief that Shiva is in every creature.
Friends,
We hear about the contribution of tourism to the economy of many countries and it is prominently showcased. We have as much potential as it is in each country of the world in every state and region. There are endless such possibilities. You take the name of any state, what comes to mind first? If you take the name of Gujarat, then Somnath, Dwarka, Statue of Unity, Dholavira, Rann of Kutch and many such wonderful places emerge in your mind. If you take the name of UP, then many places like Ayodhya, Mathura, Kashi, Prayag, Kushinagar, Vindhyachal swamp our minds. The common man always has the desire to visit all these places. Uttarakhand is Devbhoomi in itself. Badrinath ji, Kedarnath ji are there. Talking about Himachal Pradesh, Maa Jwaladevi, Maa Nainadevi are there. The entire Northeast is full of divine and natural aura. Similarly, the names of Tamil Nadu for visiting Rameshwaram, Odisha for Puri, Andhra Pradesh for Tirupati Balaji, Maharashtra for Siddhivinayak ji and Kerala for Sabarimala come to mind. Whichever state you name, many centers of pilgrimage and tourism will come to our mind. These places represent the spirit of our national unity and ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Supreme India). Visiting these places enhances national integration. Today the nation is also identifying these places as a staunch source of prosperity. With the development of these places, we can accelerate the development of a large sphere.
Friends,
The country has been working relentlessly for the last seven years to realize the potential of tourism. The development of tourist centers is not just a part of the government scheme, but a campaign of public participation. The heritage sites of the country and the development of our cultural heritage is great example of this. The heritage sites which were lying neglected earlier are now being developed with the efforts of everyone. The private sector has also come forward to cooperate in this regard. Campaigns like Incredible India and Dekho Apna Desh are placing the pride of the country in front of the world and promoting tourism.
Under the Swadesh Darshan scheme, 15 theme-based tourist circuits are also being developed in the country. These circuits not only connect different parts of the country but also facilitate tourism by giving it a new identity. Through the Ramayana circuit, you can visit all the places associated with Lord Rama. A special train has also been launched by the Railways in this regard and I am told that it is becoming very popular.
A special train is also going to start from Delhi for Divya Kashi Yatra from tomorrow. Buddha Circuit is making it convenient for tourists from India and abroad to visit all the places of Lord Buddha. Visa rules have also been relaxed for foreign tourists, which will also benefit the country. Right now, there are some problems due to Covid, but I believe the number of tourists will pick up again once the infection subsides. In the vaccination campaign launched by the government, special care has also been taken to ensure that everyone gets vaccinated on a priority basis in our tourist states. States like Goa and Uttarakhand have made rapid progress in this regard.
Friends,
Today the country is looking at tourism in a holistic way. In the present circumstances, four things are necessary to boost tourism. First, cleanliness -- earlier our tourist and pilgrimage places used to be untidy. Today the Swachh Bharat Abhiyan has changed this image. With increased cleanliness, tourism is also booming. Another important factor in promoting tourism is convenience. But the scope of facilities should not be restricted to tourist places only. There should be facilities for transport, internet, correct information, medical arrangements and all kinds. And all-round work is happening in the country in this regard.
Friends,
Time is the third important aspect of increasing tourism. It is the era of Twenty-Twenty. People want to cover maximum places in minimum time. The highways, expressways, modern trains and new airports in the country are helping a lot in this regard. Airfares have also come down significantly due to the UDAN scheme. That is, with the reduction in travel time, expenses are coming down and tourism is also flourishing. If we look at Gujarat itself, we have a ropeway in Banaskantha for visiting Ambaji, Pavagadh for visiting Kalika Mata, now there is a ropeway in Girnar and in Satpura, so in all, four ropeways are in place. After the introduction of these ropeways, the convenience of tourists has increased and the number of tourists is also increasing. Right now, many things have come to a halt under the influence of Corona, but we have seen that when school and college students go on education tours, these historical places also teach a lot to them. When facilities are improving at such places across the country, the students will also be able to learn and understand easily and their attachment with the country's heritage will also strengthen.
Friends,
The fourth and very important aspect to increase tourism is our thinking. It is necessary for our thinking to be innovative and modern. But at the same time, we should also be proud of our ancient heritage. It matters a lot. We have this pride in us, and therefore, we are bringing back the stolen idols from India, old heritage from all over the world. Our ancestors have left so much for us. But there was a time when it was hesitant to talk about our religious-cultural identity. The makeover happened only for a few families in Delhi after independence. But today the country is leaving behind that narrow approach and is building new places of pride and giving them grandeur. It is our government that built Baba Saheb Memorial in Delhi. It is our own government that built the APJ Abdul Kalam memorial in Rameshwaram. Similarly, grandeur has been added to places associated with great personalities like Netaji Subhas Chandra Bose and Shyamji Krishna Varma. Adivasi (tribal) museums are also being built across the country to bring to the fore the glorious history of our tribal society. The Statue of Unity built in Kevadiya is the pride of the entire country. Before the start of the Corona period, more than 45 lakh people had already visited the Statue of Unity. Despite the Corona period, more than 75 lakh people have visited the Statue of Unity so far. This is the potential and charm of our newly built places. These efforts will also give a new height to our identity along with tourism in the time to come.
And friends,
When I talk about ‘Vocal for Local’, I have seen some people thinking that Modi's ‘Vocal for Local’ means where to buy lamps during Diwali. Don't limit its meaning to that sense, please. When I suggest ‘Vocal for Local’, there is tourism also in my view. I always insist that if there is a desire of the children in the family to go abroad, to go to Dubai or Singapore, then the family should decide to visit 15-10 important places of the country before planning to go abroad. Experience India first before visiting other places in the world!
Friends,
We need to adopt ‘Vocal for Local’ in every sphere of life. We need to follow this path if we have to make the country prosperous and create opportunities for the youth. During the Amrit Mahotsav of freedom, we are taking a pledge for an India which will be as modern as it is rooted in its traditions. Our pilgrimage and tourist places will work to fill color in this new India. These will become symbols of both our heritage and development. I am confident this relentless journey of the development of the country will continue with the blessings of Somnath Dada.
Once again, I congratulate all of you on the new Circuit House.
Thank you very much.
Jai Somnath!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী সোম্নাথতা ন্যু সর্কিত হাউস শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
21 JAN 2022 2:03PM by PIB Imphal
জয় সোম্নাথ,
থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর ভাই পতেলজী, রাজ্যগী বি.জে.পি. প্রসিদেন্ত অমসুং ঐহাক্কী মন্ত্রী মন্দলগী মরুপ্লোই শ্রী সি.আর. পাতলিজী, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী, পুর্নেশ মোদী, অর্বিন্দ রায়ানী, দেবভাই মালম, জুনাগরগী এম.পি. রাজেশ চুরাসামা, সোম্নাথ তেম্পলগী অতোপ্পা মেম্বরশিং, অতোপ্পা মীথুংলেনশিং !
ভগবান সোম্নাথকী মতাংদা ঐখোয়গী শাস্ত্রদা অসুম্না হায়বীরম্মি-
ভক্তি প্রদনায় কৃপা অবতির্নম, তমহ সোম্নাথম শর্নম প্রপধে।।
মসিনা হায়বদি, ভগবান সোম্নাথকী থৌজালনা শাফোংলক্লে, থৌজালগী থোঙ কয়া হাংদোক্লে হায়বনি। মতম খরগী মমাংদগী, মফমসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া অমগী মথংদা অমা পাংথোক্তুনা লাক্লিবসি সোম্নাথ দাদামক্কী থৌজালনি। ঐহাক্না সোম্নাথ ত্রস্তকা মরী লৈনরক্লবা তুংদা অসিগুম্বা থৌওং কয়া ওইথোরকপা উবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি খঞ্জৈ। থা খরগী মমাংদা মফমসিদা একজিবিসন গেল্লরী অমসুং প্রোমেনেদ য়াওনা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া শঙ্গাখি। পার্বতী লাইশঙগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। অদুগা ঙসিসু, সোম্নাথ সর্কিত হাউস অসিসু শঙ্গারি। ঐহাক্না অসিগুম্লবা নুংঙাইরবা পুঙফম অসিদা গুজরাত সরকার, সোম্নাথ লাইশঙগী ত্রস্তপু থাগৎপা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং,
সর্কিত হাউসকী অৱাৎপা অমা লৈরম্মি, মসিনা লৈতবদা মপান্দগী লাকপা মীওইশিংবু লৈহন্নবা শিন্নবা মন্দিরগী মীওইশিংদা অৱাবা কয়া ওইরম্মি। নীংতম্বা পথাপ অমা ওইনা সর্কিত হাউস অসিবু শারবা তুংদা, মসিনা মন্দিরদগী লাপ্তবা মফমদা লৈবনা, মন্দিরগী মীওইশিংদা অৱাবা লৈরম্বসু য়াম্না হন্থরে। মখোয়না হৌজিক্তি মদিরগী থবক্তা ৱাখল হেন্না থাদবা ঙম্লগনি। মফমসিদা লৈরিবা মীওইশিংনা সমুদ্র উবা ফংনবা মওংদা শাই হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লক্লি। হায়বদি, মসিদা লৈবা মীওইনা মশাগী কাদা তংদু লৈতানা লৈজবা মতমদা সমুদ্রগী ইথক ইরৈসু উবা ফংগনি অমসুং সোম্নাথ লাইশঙ মতোনসু উবা ফংগনি হায়বনি। মতমগী শিংনবা কয়াগা মাইয়োক্নদুনা অতিয়াদা য়ুংনা লেপ্লিবা মতোনবু উগনি। খুদোংচাবশিং হেনগৎলকপদগী দ্যু, গির, দ্বার্কা, বেদ দ্বার্কাদা ওইরবা লমকোয়বা লাকপা খুদিংগী মফম অসিনা খ্বাইদগী মফম চাবা অমসুং ময়াই ওইবা পন্থুংফম ওইরগনি। মসিনা ইনর্জীগী মশক নাইবা মফম অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না শিংনবনা থল্লবা সিভিলাইজেসনগী খোঙচত্তা য়েংলুবদা ভারতনা চহি কয়া অমা মীখা পোন্দুনা করম্বা ফিভমদগী লান্দুনা লাকখি হায়বা উবা ঙম্মি। করম্বা ফিভমদা মন্দির অসিবু মাঙ-তাকহনখিবা অমসুং সর্দার বল্লবভাই পতেলনা হোৎনবদগী মন্দির অসিবু নৌনা শেমগৎখিবগী ৱাফম অনিমক অসি ঐখোয়গী চাউরবা পারা অমনি। ঐখোয়না ঙসি নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা মমাংগী থৌদোকশিংদগী তম্বগী ওইনা সোম্নাথকুম্বা থাজবা অমসুং নাৎকী মরু ওইরবা মফম্না খ্বাইদগী চুনবনি।
মরুপশিং,
তোঙান-তোঙানবা রাজ্য, লৈবাক অমসুং মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংদগী সোম্নাথ মন্দিরদা লাই খুরুম্বা চাউরাকপা মীওই করোর অমরোম্না চহি খুদিংগী লাকই। মখোয়শিং অসিনা মসাগী মরমদমদা অমুক হনখিবদা অনৌবা লৌশিং, ৱাখল্লোন পুদুনা হন্নখি। মরম অদুনা, মখোয়গী খোঙচৎনা নুংঙাইরিবমখৈ, মখোয়না অহেনবা লৌশিং তানবা অমসুং কান্নবা ফংবা ওই। লাইনীংবশিংগী মপুং ওইবা অপাম্বদি ঈশ্বরগী মফমদা ৱাখল অমসুং মতম য়ারিবমখৈ পীজবা অসিনি, মখোয়না খোঙচৎ অসিদা শিংনবা অমসুং খুদোংচাদবা থেংনবা পামদে। লাইনীংবশিংগীদমক্তা সরকারনা নুংঙাইনবা কয়া য়াম্না শীনবগে হায়বসিদি সোম্নাথনা খুদম ওইরি। ঙসিদি, মফমসিদা লাইনীংবা মীওইশিংনা লৈননবা ফরবা খুদোংচাবা লৈরে, লম্বী শোরোক অমসুং ত্রান্সপোর্তকী খুদোংচাবসু হান্নদগী হেন্না ফগৎলে। মফমসিগী সমুদ্র মপালদা মীয়ামগী খোঙ লম্বী অমা শঙ্গাখ্রে, পার্কিং তৌবগী খুদোংচাবা শেম শাখ্রে, তুরিস্ত ফেসিলিতেসন সেন্তর শাখ্রে, লু-নান্না থম্নবগীদমক্তা ফত্ত-হৌদি মেনেজমেন্ত তৌবগী মতমগা চুনবা খুদোংচাবসু থমখ্রে। নীংথিজরবা লাইনীংবশিংগী প্লাজা অমসুং কমপ্লেক্স অমা শানবা হৌদোকখিবগী ফিভমসু খন্ন-নৈনবগী অরোইবা থাক্তা লৈরে। হৌজিক্তসু ঐখোয়গী পুর্নেশ ভাইনা মসিগী মতাংদা পনখিবদু ঐখোয়না খঙলে। ইমা অম্বাজী মন্দিরদসু অসিগুম্বা মওংগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লাইনীংবশিংগী খুদোং চানবা থবক পায়খৎনবা হৌজিক কন্না খন্নরি। দ্বার্কাধিশ মন্দির, রুমকমনি মন্দির অমসুং গোমতিঘাৎ য়াওনা ঐখোয়না অসিগুম্বা মখলগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া অমা হান্ননা লোইশিনখ্রবনি। মসিনা লাইনীংবশিংদা খুদোংচাবসু পীরি অমসুং গুজরাতকী সংস্কৃতীগী শক্তাকসু হান্নদগী হেন্না কনখৎহল্লি।
ঐহাক্না অসিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী মরক্তা গুজরাতকী ধর্মা অমসুং খুন্নাইগী লুপশিংগী মফমদা ঙসিগী য়াইফরবা পুঙফম অসিদা য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা থাগৎপসু ফোংদোক্নীংই। অদোম্না ইশা-ইশাগী থাক্তা চাউখৎপগী অমসুং মীয়ামগী সেবা তৌদুনা লাক্লিবা অসিবু ঐহাক্কী মিৎয়েংদা মীওই খুদিংনা পুন্না হোৎনমিন্নবগী নীংথিরবা খুদম অমা ওইনা উজৈ। সোম্নাথ মন্দির ত্রস্তনা কোরোনাগী মনুংদা লাইনীংবশিংগী খনখিবা, খুন্নাইগীদমক্তা থৌদাং লৌবা অসিদা ভগবান শিবগী ৱাখল্লোন্না ময়েক শেংনা উবা ফংজখি।
মরুপশিং,
লমকোয়বনা শেন্মিৎলোন ফগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবা ময়েক শেংনা উবা ফংবা লৈবাক্কী মতাংদা ঐখোয়না কয়ারক হন্না তাখ্রে, উখ্রে। মালেমগী লৈবাকশিংগী মশক থোকপা পাঙ্গল অমমমগা মান্ননা ঐখোয়গী লৈবাক্তদি রাজ্য খুদিং, মফম খুদিংদা লৈ। ওইথোকপা য়াবা হীরম কয়া মশিং থীঙমদনা লৈরি। অদোম্না রাজ্য অমা হেক্তগী মমিং লৌবীয়ু, খ্বাইদগী অহানবদা করি খল্লি? গুজরাতকী মিং পনবদা সোম্নাথ, দ্বারকা, স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী, ধোলাবিরা, কচচ ওফ রান, অসিগুম্বা নীংথিরবা অমসুং তোঙাল্লবা মফম কয়া অমা ৱাখল্লোন্দা লাকই। য়ু.পি.গী মিং পনবদনা অয়োধ্যা, মথুরা, কাশী, প্রয়াগ, কুশিনগর, বিন্ধ্যাঞ্চলগুম্বা মিং কয়া অমা মথন্নতা অদুমক নীংশিংলকই। মীচম মীওই অমনা হায়রিবা মফমশিং অসিদা অমুক্তা ওইরবসু চৎপা পাম্নৈ। উত্তরাখন্দ অসিদি লাইগী লৈবাক্নি। বদ্রিনাথজী, কেদারনাথজী, মফম অসিদা লৈবা ঙাক্তনি। হিমাচল প্রদেশকী ৱারী শারবদি ইমা জ্বালাদেবীসু মফমসিদা লৈবনি, ইমা নয়নাদেবীসু মফমসিদা লৈবনি, লাই ময়াম অমসুং মহৌশাগী নীংথিরবা মফম্না থল্লিবনি। মতৌ অসুম্না, রামেশ্বরম চৎনবা তমিল নাদু, পুরী চৎনবা ওরিশা, তিরুপতী বালাজী চৎনবা আন্ধ্র প্রদেশ, সিদধি বিনায়ক চৎনবা মহারাস্ত্রা, শব্রিমালা চৎনবা কেরলাগী মিং লাকপনি। অদোম্না রাজ্য অমা হেক্তগী মিং লৌবা মতমদা লাইনীংফম অমসুং লমকোয়ফম মমিং কয়া অমা মথন্নতা নীংশিংলক্কনি। অসিগুম্বা মফমশিংনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী এক ভারত, স্রেস্থ ভারতকী অপুনবগী শক্তমগী ইথিল তাক্লি। মসিগুম্বা মফমশিংদা চৎপনা লৈবাক্কী অপুনবা শক্তমগী ৱাখল্লোন হেনগৎহল্লি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা মফমশিং অসিবু লৈবাকপু নুংঙাই য়াইফনা লৈহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইনসু য়েংলি। মখোয়না চাউখৎলক্তুনা ঐখোয়গী হেন্না চাউবা মফম চাউখৎহনবদা হেন্না থুগৎহনগনি।
মরুপশিং,
মমাংগী চহি ৭ অসিদা সরকারনা লৈবাক্কী তুরিজমগী মতিকপু হেন্না চাউখৎহন্নবা লেপ্তনা থবক কয়া পায়খত্তুনা লাক্লি। লমকোয়বগী মফমশিং চাউখৎহনবসি সরকারগী স্কিমগী শরুক অমা ওইবতা নত্তনা মসিদি মীয়াম পুম্বনা শরুক য়ামিন্নগদবা খোঙথাং অমা ওইরবনি। লৈবাক্কী হেরিতেজকী মফমশিং, ঐখোয়গী নাৎকী হেরিতেজশিংবু চাউখৎহনবসিনা মসিগী চুনবা খুদম্নি। থৌৱা শাবীদনা হেন্না লৈরম্বা হেরিতেজকী মফমশিংদু হৌজিক্তি মীয়াম পুন্না হোৎনদুনা শেমজিন শাজিল্লে, চাউখৎহল্লে। প্রাইভেত সেক্তরনসু মসিদা তেংবাংনবগীদমক্তা মাংজিল থানা থোরক্লি। ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া অমসুং দেখো অপনা দেশ খোঙথাংনা ঙসিদি লৈবাক্কী শিংথান্নীংঙাই ওইরবা মতৌশিংবু মালেমগী মাঙদা থম্লি, তুরিজম্বু খুমাং চাউশিনহল্লি।
স্বদেশ দর্শন য়োজনাগী মখাদা, হীরম খরদা য়ুম্ফম ওইবা তুরিস্ত সর্কিত ১৫সু লৈবাক অসিদা হৌজিক শেমগৎলি। মসিগী সর্কিতশিং অসিনা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্নহনবতা নত্তনা তুরিজমগী অনৌবা শক্তাক অমা পীদুনা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা হেন্না লায়থোকহল্লি। রামায়ন সর্কিতকী খুত্থাংদা ভগবান রামগা মরী লৈনবা অমসুং মহাক্কী মমিং পনবা মফম খুদিংদা অমগী মথংদা অমদা চৎপা য়াগনি। মসিগীদমক্তা রেলৱেনা অখন্নবা রেল অমসু হৌদোকখ্রে অমসুং মসিবু মীয়াম্না য়াম্না পাম্নরি হায়না ঐহাক্কী ইফমদসু পাউদম্বীরক্লি।
হয়েংদগী হৌনা কাশীদা কোয়নবগীদমক্তা অখন্নবা ত্রেন অমসু দিল্লীদগী চেনবা হৌরগনি। বুধ সর্কিতনা লৈবাক অমসুং মীরমদগী লাকপা লমকোয়বশিংনা বুধগী মফম খুদিংদা চৎপদা অরায়বা অমা ওইহল্লি। মীরমদগী লাকপা লমকোয়বশিংগীদমক্তসু বিজাগী কাঙলোন য়াম্না লায়থোকহনখ্রে, মসিগী কান্নবা অসিসু লৈবাক অসিনা ফংলগনি। হৌজিক, কোবিদনা মরম ওইরগা খুদোংচাদবা খরদি লৈরি, অদুবু ইরাং অসি হেক লোইখিবা মতমদা লমকোয়বগী মশিংনা অঙকপা ফংনা হেনগৎলক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। সরকারনা তীকা কাপ্পগী খোঙজং চলায়রিবা অসিদসু হীরম অসিগী মতাংদা নীংথিনা খন্নদুনা তুরিস্ত স্তেৎসশিংদা অহানবা ওইনা মিৎয়েং চঙদুনা ভেক্সিন কাপ্নবা শীন-লাঙখ্রবনি। গোৱা, উত্তরাখন্দগুম্বা রাজ্যশিংনা হীরম অসিগী মতাংদা খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎখি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা তুরিজম্বু হীরম খুদিং মনুং চনবা থৌওং অমা ওইনা উরি। হৌজিক্কী মতমসিদা তুরিজম ফগৎহন্নবা ৱাফম মরিগী মথৌ তাই। অহানবনা লু-নানবনি- অহানবা ওইনা ঐখোয়গী তুরিজম মফম, লাইনীংফমশিং অসি হাইজিনিক ওইরমদে। ঙসিদি, স্বচছ ভারত অভিয়ানগী মখাদগী শক্তম অসি হোংহল্লে। লু-নানবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা লমকোয়বা লাকপসু হেনগৎলক্লি। অনিশুবা থৌওংনা খুদোংচাবা ফংহনবনি। অদুবু খুদোংচাবশিং অসি লমকোয়ফম খক্তগী মনুংদা ফংহনদৌবা নত্তে। চত্থোক চৎশিন তৌবগী, ইন্তর্নেতকী, নীংথিনা ই-পাউ পীবগী, মেদিকেলগী, হীরম খুদিংগী খুদোংচাবা ফংহনগদবনি। অদুগা হীরম অসিগী মতাংদসু লৈবাক অসিনা শরুক মরি হেনবা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
মখা তারকপা ওইনা, হীরম অসিগী অহুমশুবা ৱাফমদি মতম্নি। হৌজিক্কী মতমসিদি ত্বেন্তী-ত্বেন্তীগী মতম্নি। মীয়াম্না য়ামদবা মতমদা মফম য়াম্না চৎনীংই। ঙসি লৈবাকসিদা হাইৱে, এক্সপ্রেসৱে শারিবা, মতমগা চুনবা ত্রেন চেল্লিবা অমসুং এয়রপোর্ত অনৌবা কয়া লৈরক্লিবা অসিনা মতাংসিদা য়াম্না কান্নবা পীরি। উরান স্কিম্না মরম ওইরগা এয়রফেয়রসু য়াম্না হন্থরে। মসিনা হায়বদি, লমকোয়বশিংগী মতম য়াম্না মাংদ্রিবমখৈ মখোয়গী শেল চৎপা হন্থরি অমসুং তুরিজমসু হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না গুজরাত্তা য়েংলবসু, ইমা অম্বাজী খুরুম্বা চৎপগী বনসকন্থাদা রোপৱে লৈরে, ইমা কালিকা খুরুম্বগী পবাগর লৈরে, গিরনারগীসু রোপৱে লৈরে অমসুং সতপুরাদা পুন্না রোপৱে মরি লৈরে। অসিগুম্বা রোপৱেশিং হৌখিবা মতমদগী লমকোয়বশিংগী খুদোংচাবদা শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং লমকোয়বগী মশিংসু হেনগৎলকপগী ফিভম উবা ফংলে। হৌজিক্কী ওইনদি, কোরোনানা মরম ওইদুনা, থবক থৌরম কয়া লেপ্লি। অদুবু, মসিগুম্বা তুরদা চৎলুরবা স্কুলগী মহৈরোইশিংনা পুৱারী ওইরবা মফমশিং অসিদগী য়াম্না তম্বা ফংজৈ। লৈবাক শিনবা থুংবদা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং লৈরকপা মতমদা মহৈরোইশিংনা খঙবা তম্বদা য়াম্না লায়রগনি অমসুং মখোয়গা লৈবাক্কী হেরিতেজকা মরী লৈনবসু হেনগনি।
মরুপশিং,
তুরিজম হেনগৎহন্নবা মরিশুবা অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফমদি – ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসিনি। ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্না অনৌবা থৌওং খনবা অমসুং মতমগা চুনননা খনবগী য়াম্না মথৌ তাই। মসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না ইশাগী অরিবা মতমগী হেরিতেজকীদমক্তা কয়া য়াম্না চাউথোকচবগে হায়বসু মরু ওই। ঐখোয়না চাউথোকচবনা মরম ওইদুনা ভারত্তগী হুরান্দুনা পুখ্রবা মীতমশিং, মমল নাইদ্রবা পোৎলমশিংবু মালেমগী মফম খুদিংদা অমুক্কা হন্না পুরক্লিবনি। ঐখোয়গীদমক্তা ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা অসুক য়াম্না থম্বীরম্লি। অদুবু, ঐখোয়গী নাৎকী, ধর্মগী সংস্কৃতীগী শক্তাক্কী মতাংদা ৱা ঙাংবদা অপনবা ফাওবা মতম অমসু লৈরম্মি। নীংতম্বগী মতুংদা দিল্লীদা লৈবা অখন্নবা ইমুং খরতমক্কী ওইনা কান্নবা ফংখি। অদুবু ঙসিদি লৈবাক অসিনা অদুগুম্লবা ৱাখল্লোনবু তুংদা থনমদুনা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা অনৌবা মফম পুথোক্লি। দিল্লীদা বাবা সাহেব মেমোরিএল শঙ্গাখিবসি ঐখোয়গী সরকারননি। রামেশ্বরমদা এ.পি.জে. অবদুল কলাম মেমোরিএল শাহনখিবসু ঐখোয়গী সরকার অসিননি। মতৌ অসুম্না, নেতাজী সুভাসচন্দ্র বোস অমসুং শ্যামজী কৃষ্ণ বর্মাগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংগা মরী লৈনবা মফমশিংদা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইগী নীংথিরবা পুৱারীবু মীয়াম মাঙদা পুথোক্নবগীদমক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম শাবা হৌরে। ঙসিদি, কেবারিয়াদা লৈরিবা স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীনা লৈবাক পুম্বগী চাউথোকচনীংঙাই ওইহল্লি। কোরোনাগী ইরাং হৌদ্রিঙৈদা, য়ামদবা মতমগী মনুংদা লাখ ৪৫ হেনবা মীয়াম্না স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী য়েংবা চৎনখ্রবনি। কোরোনাগী ইরাং লৈরবা ফাওবদা, হৌজিক ফাওবগী ওইনা অপুনবা মীওই লাখ ৭৫ হেনবা মীয়াম্না স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী য়েংবা লাক্নখি। মসিদি ঐখোয়গী নৌনা শাবা মফমশিংগী মগুন্নি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদসু, অসিগুম্বা হোৎনরিবা অসিনা ঐখোয়গী তুরিজমগী অনৌবা শক্তাক অমা পীগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ভোকেল ফোর লোকেলগী ৱা ঙাংবা মতমদা, মীওই খরনা মোদীগী ভোকেল ফোর লোকেল অসিদি দিৱালীগী মতমদা মফম কদাইদগী থাউমৈ লৈগনি হায়বগী মতাংদা খক্তনি হায়না খল্লি। অসিগুম্বা অপিকপা ৱাখল্লোন্দা হিংগনু। ঐহাক্না ভোকেল ফোর লোকেল হায়বা মতমদা তুরিজমসু মসিগী মনুং চল্লিবনি। ঐহাক্না মতম পুম্বদা হায়নীংবদি, ইমুং অমগী অঙাং অমনা মীরমদা কোয়বা পাম্মি, দুবাই চৎকনি, সিঙ্গাপুর চৎকনি হায়বগী অপাম্বা লৈ। অদুবু, মীরমদা চৎপগী থৌরাং য়াত্ত্রিঙৈ মমাঙদা ইমুং মনুংদা য়ানবা অমা পুরকউ, মসিগী মমাংদা ভারতকী মমিং লৈরবা মফম ১৫-২০দা হান্না চৎকনি হায়না খনবীয়ু। অহানবদা ভারত হান্না য়েংগনি, মদুগী মতুংদা মীরমদা চত্তুনা কোয়রুগনি।
মরুপশিং,
ভোকেল ফোর লোকেলবু পুন্সিগী হীরম খুদিংগী মনুং চলহনগদবনি। লৈবাকপু নুংঙাই য়াইফহনগে নত্ত্রগা লৈবাক্কী নহাশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা লৈহনগে হায়রবদি, ঐখোয়না মসিগী ল্মবীসিদা চৎপা তাবনি। হৌজিক্কী মতমগা চুনরিবমখৈ ইশাগী অরিবা চৎনবীগসু মরী লৈনবা ভারত অমা শেম্নবা ঐখোয়না হৌজিক্কী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা ৱারেপ লৌরি। ঐখোয়গী লাইনীংফম, লমকোয়ফম্না অসিগুম্বা অনৌবা ভারত্তা তোঙানবা মচু শঙবদা মতেং পাংগনি। মসিনা ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেজ অনিমক্কী খুদম ওইগনি। সোম্নাথ দাদাগী থৌজালদগী লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল অসি লেপ্তনা অদুমক চত্থগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ।
ঐহাক্না অনৌবা সর্কিত হাউসকীদমক্তা মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
জয় সোম্নাথ!