অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদম(এন.ই.আর.)গী রাজ্যশিংদা লৌউ-শিংউ সেক্তরদা চৎনরিবা সরকারগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী প্রোগ্রেস অদু য়েংশিন্নবা ঙসি মীফম অমা পাংথোকখি
অৱাং-নোংপোক লমদমগী লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি হেনগৎহন্নবা ভারত সরকারনা মহাক্কী কেপাসিতীগী মনুংদা পাংথোকপা য়াবা খুদিংমক পাংথোক্কনি – শ্রী তোমার
লৌউ-শিংউ অমদি তুরিজম ইন্দস্ত্রীশিংদা থবক পীনবগী অচৌবা স্কোপ লৈ – শ্রী তোমার
06 JAN 2022 7:08PM by PIB Imphal
মরু ওইবা শরুকশিং
১. অৱাং-নোংপোক লমদমগী লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি হেনগৎহন্নবা ভারত সরকারনা মহাক্কী কেপাসিতীগী মনুংদা পাংথোকপা য়াবা খুদিংমক পাংথোক্কনি হায়না লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ফোংদোকখি৷
২. মহৌশাগী লৌউ-পথাপ তৌদুনা লৈহাউগী ফিভম অসি হেনগৎহনগদৌরিবা ত্রেদিস্নেল ফিল্দ-বেজ তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা লৌউবদা চংলিবা শেনফম অসি হন্থহল্লিবা জিরো বদজেৎ নেচরেল ফার্মিং তৌদুনা লৌমীশিংনা অরৈবা ইনপ্যুতশিংদা মখা পোন্দুনা লৈরিবা অসি হন্থহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মংলান অসি মংফাওনহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
৩. লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়গী স্কিমশিং অসি অৱাং-নোংপোক লমদমদা য়ৌহনবা ঙম্নবা লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়, দোনর অমদি রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা নিংথিনা মতেং পাংনগদবনি হায়না কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি কিসান রেদ্দীনা ফোংদোকখি৷
অৱাং-নোংপোক লমদম(এন.ই.আর.)গী রাজ্যশিংদা লৌউ-শিংউ সেক্তরদা চৎনরিবা সরকারগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী প্রোগ্রেস অদু য়েংশিন্নবা মীফম অমা ঙসি পাংথোকখিhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001WF7Y.jpg
মীফম অসি লৌউ-শিংউগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, তুরিজম, কল্চর অমদি দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর)গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি, কিসন রেদ্দীনা থৌবুরেল ওইখি৷ দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. বর্ম, অৱাং-নোংপোক রাজ্য ৮ পুম্নমক্কী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি৷
দোনরগী সেক্রেতরী, লৌউ-শিংউগী সেক্রেতরী, মন্ত্রালয়শিং অমদি মখোয়গী ওর্গনাইজেসনশিংগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা এন.ই.আর. রাজ্যশিংগী এগ্রীকল্চরেল সেক্রেতরীশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি৷
মীফম অদুদা এন.ই.আর. রাজ্যশিংগীদমক লৌউ-শিংউ সেক্তরদা মন্ত্রালয়শিংনা পাইখৎলিবা অচৌবা ইনিসিয়েতিবশিং/প্রোগ্রামশিংগী মতাংদা অতেনবা পাউদমশিং এন.ই.আর. রাজ্য ৮ পুম্নমক্কী সেক্রেতরীশিং অমদি লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না থমখি৷ মীফম অদুদা খন্ন-নৈনখিবা মরু ওইবা স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং অদু মখাদা লৈরে:
• মিসন ওর্গনিক ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন্স(এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.)
• নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল্স – ওইল পাল্ম (এন.এম.ই.ও.-ও.পি.)
• অৱাং-নোংপোক লমদমদা হৌরিবা ৱা
• মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকল্চর (এম.আই.দি.ঐচ.)
অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরাম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমদি ত্রিপুরা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীশিংনা রাজ্যশিং অসিনা থেংনরম্বা ইসুশিং অমদি চেলেঞ্জশিং অদু কুপথনা পনখি৷
লৌউ-শিংউগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার অমদি তুরিজম, কল্চর অমদি দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর)গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা ঙসি মফম অসিদা, ন্যু দিল্লীগী বিগনন ভাবনদগী লৌউ-শিংউ সেক্তরদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা ভারত সরকারগী চৎনখিবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী প্রোগ্রেস অদু ভর্চুএল্লী ওইনা য়েংশিনখি৷
লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংবু পনখি অমদি লমদম অসিনা লৈবাক অমদি মালেম অসিদা কন্ত্রিব্যুত তৌবা ঙম্বা অচৌবা পোতেন্সিয়েলগা লোইননা রিসোর্সশিং মরাং কাইনা ফংবা মখল-মথেলনা থল্লবা ক্লাইমেত অমা লৈ হায়না ফোংদোকখি৷ “এন.ই.আর. রিজনগী লৌমীশিংগী ইনকম অসি শরুক অনি হেনগৎহন্নবা ভারত সরকারনা মহাক্কী কেপাসিতীগী মনুংদা পাংথোকপা য়াবা খুদিংমক পাংথোক্কনি” হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মহৌশাগী লৌই-পথাপ তৌদুনা লৈহাউগী ফিভম অসি হেনগৎহনগদৌরিবা ত্রেদিস্নেল ফিল্দ-বেজ তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা লৌউবদা চংলিবা শেনফম অসি হন্থহল্লিবা জিরো বদজেৎ নেচরেল ফার্মিং তৌদুনা লৌমীশিংনা অরৈবা ইনপ্যুতশিংদা মখা পোন্দুনা লৈরিবা অসি হন্থহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মংলান অসি মংফাওনহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ সিক্কিম অমদি অতোপ্পা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংনা ওর্গনিক ফার্মিংদা লমজিংদুনা চৎখিবা অসিদসু মহাক্না অহেনবা ফোংদোকখি৷
রাজ্য অমদি কেন্দ্র অনিমক্না কন্না হোৎনমিন্নদুনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসিবু মপাঙ্গল লৈহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা মীৎয়েং থমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ হোর্তিকল্চর ক্রোপশিং অমদি মেদিসিনেল ক্রোপশিংগী স্কোপ অসি অদুক্কী মতিক পাখ-চাওই অমদি মসিগী নেস্নেল অমদি ইন্তরনেস্নেল মার্কেৎশিং লৈ৷ ভারতকী পোত্থোকশিং অসি মপান লমশিংদা থাদোক্নবা লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না কম্মর্স মন্ত্রালয়গনা য়াম্না কন্না হোৎনরি হায়না মনত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ অৱাং-নোংপোক লমদমদগী অচৌবা কন্ত্রিব্যুসন অমা লৌরক্তুনা লৈবাক অসিনা চানবা চিঞ্জাক মপান লমশিংদগী পুশিল্লক্লিবা অসি হন্থহনবা ঙমগনি৷ লোজিস্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চেলেঞ্জশিং অসি লান্থেংনবা ঙমনবা সরকার অসিনা মীৎয়েং থম্লি৷ এন.ই.আর. লোমীশিংগী ইন্সুরেন্স কবর অসি হেনগৎক্কদনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ লমদম অসিদা ওইল পাল্ম প্রদক্সনগী অচৌবা পোতেন্সিয়েল অমা লৈ, মসিগীদমক লমদম অসিদা লৈরিবা রাজ্যশিংদা প্রাইয়োরিতী পীরিবনি৷
লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়গী স্কিমশিং অসি অৱাং-নোংপোক লমদমদা য়ৌহনবা ঙম্নবা লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়, দোনর অমদি রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা নিংথিনা মতেং পাংনগদবনি হায়না দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর), তুরিজম, অমদি কল্চরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি, কিসন রেদ্দীনা ফোংদোকখি৷
লৌউ-শিংউ অমদি তুরিজম ইন্দস্ত্রীশিংদা থবক পীনবগী অচৌবা পোতেন্সিয়েল অমা লৈ হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ অৱাং-নোংপোকপু ওর্গনিক ফার্মিংগী হব অমা ওইনা শেমগৎনবগী মংলান অদু প্রধান মন্ত্রীনা অখন্ননা পনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মখাতানা, লৈবাক অসিগী শেল-থুম চাওখৎপদা অচৌবা কন্ত্রিব্যুতর অমা ওইনা হোর্তিকল্চর চাওখৎহনবগী অচৌবা পোতেন্সিয়েল লৈ৷ কিহোম, কোমলাশিং, কিৱি নত্রগা য়াইঙং, শিং, উশিংশাগুম্বা মরু-মরাংশিংবু ওইরবসু, নোংপোক থংবা রাজ্যশিং অসিনা মার্কেৎশিং মীংচৎ থংবা হেনগৎলক্লি অমদি মসি হৌজিক্তি মালেমগী থাক্তা পুখৎপা দরকার ওইরে৷ লৌউ-শিংউ অমদি হোর্তিকল্চরেল প্রদ্যুস ভেল্যু চেনশিং অসি মপাঙ্গল লৈহনবদা মীৎয়েং থম্বগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ এফ.পি.ও.শিং, এস.ঐচ.জি.শিং অমদি প্রাইভেৎ সেক্তর য়াওশিন্দুনা পোস্ত-হার্বেস্ত মেনেজমেন্ত অসিনা ফগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ ঐখোয়গী লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবদা মসিনা মরু ওইবা খোংথাং অমা ওইরি৷ কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়, লাইন মন্ত্রালয়শিং অমদি অৱাং-নোংপোক রাজ্য পুম্নমক্কী মনুংদা চাওনা মতেং পাংনগদবনি৷
নোর্থ ইস্তর্ন দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন লিমিতেদ(এন.ই.দি.এফ.আই.), ত্রাইবেল পোত্থোকশিং য়োল্লিবা ত্রিফেদ অমদি নেস্নেল এগ্রীকল্চরেল কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ(নেফেদ)কুম্বা ওর্গনাইজেসনশিং অসিগী ওফিসিয়েলশিংনা মখোয় মখোয়গী ওর্গনাইজেসনশিংনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা পাংথোক্লিবা থবকশিং অদুগী পাউদমশিংসু থমখি৷ ফুদ প্রোসেসিং মন্ত্রালয়গী ওফিসিয়েলশিংসু শরুক য়াখি অমদি অৱাং-নোংপোক্কীদমক ফংহল্লিবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মতাংদা ফোংদোকখি৷

Ministry of Development of North-East Region
A meeting to review the progress of various schemes of the Government of India in the Agriculture sector in states of the Northeastern Region (NER) held today
The Government of India will do everything in its capacity to ensure that the income of the farmers of the Northeast Region is doubled - Shri Tomar
There is huge scope for employment generation in Agriculture and tourism industries - Shri Tomar
06 JAN 2022 7:08PM by PIB Delhi
Key Highlights
1. Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, stated that the Government of India will do everything in its capacity to ensure that the income of the farmers of the Northeast Region is doubled.
2. He said that the Prime Minister’s vision to minimise the dependence of farmers on purchased inputs through Zero budget Natural farming that reduces the cost of agriculture by relying on traditional field-based technologies which leads to improved soil health through natural farming should be fulfilled.
3. Shri G. Kishan Reddy, Union Minister said that better coordination should be achieved between the Agriculture Ministry, DoNER and State governments to ensure that the schemes of Agriculture Ministry can be saturated for the Northeastern Region.
A meeting to review the progress of various schemes of the Government of India in the Agriculture sector in states of the Northeastern Region (NER) was held today.
The meeting was co-chaired by Union Minister of Agriculture Shri Narendra Singh Tomar and Union Minister of Tourism, Culture and Development of North Eastern Region (DoNER) Shri G. Kishan Reddy. Minister of State for DoNER Shri B L Verma, Ministers for Agriculture of all the 8 North Eastern States attended the meeting.
Secretary, DONER, Secretary, Agriculture, Agriculture Secretaries from NER States alongwith senior officials of both the Ministries and their organizations were present in the meeting.
During the meeting brief presentations on the major initiatives/ programmes being run by the Ministries in the Agricultural Sector for NER States were made by the Agriculture Ministry and Secretaries of all the 8 States of NER. Key schemes/programs discussed during the meeting are as below:
• Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Regions (MOVCDNER)
• National Mission on Edible Oils – Oil Palm (NMEO-OP)
• Bamboo in North East Region
• Mission for Integrated Development of Horticulture’ (MIDH)
Agriculture Ministers of the Northeastern states of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura dissued the issues and challenges they were facing in detail.
Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for Agriculture and Shri G. Kishan Reddy, Union Minister of Tourism, Culture and Development of North Eastern Region (DoNER) reviewed the implementation and progress of various schemes of Government of India in Agriculture sector implemented in North Eastern states virtually from Vignan Bhavan, New Delhi here today.
Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, addressed the North-Eastern region states and said that the region has a diverse climate with rich resources with great potential which can contribute to the nation and the world. The Union Minister said “the Government of India will do everything in its capacity to ensure that the income of the farmers of the NER region is doubled”. He said that the Prime Minister’s vision to minimise the dependence of farmers on purchased inputs through Zero budget Natural farming that reduces the cost of agriculture by relying on traditional field-based technologies which leads to improved soil health through natural farming should be fulfilled. He was also appreciative of the lead that Sikkim and other Northeastern states had taken towards organic farming.
He said that the Prime Minister has focused on strengthening the North- Eastern Region with the coordinated efforts of the State and Center. The scope of Horticulture crops and medicinal crops is vast and has national and international markets. The Minister said that the Agriculture Ministry is working closely with the Commerce Ministry for exporting of Indian Products. The country’s food imports can be reduced with a high contribution from the North Eastern Region. The government is focusing on solving the challenges of logistics infrastructure. He said that the insurance coverage of the NER farmers should be increased. The region has a huge potential for oil palm production, for which the states in the region are given priority.
Shri G. Kishan Reddy, Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER), Tourism, and Culture while addressing the states suggested that better coordination should be achieved between the Agriculture Ministry, DoNER and State governments to ensure that the schemes of Agriculture Ministry are saturated for the Northeastern Region and the schemes can be customized to address the unique nature and the nuances encountered in the Northeast Region. Shri Tomar agreed to the same.
The Minister said that there is huge scope for employment generation in Agriculture and tourism industries. He said that the Prime Minister has underscored the vision to develop the North East as the hub of organic farming. Further, there is tremendous potential for development of horticulture as a major contributor to the region’s economic prosperity. Be it Pineapple, Oranges, Kiwi, or spices such as turmeric, ginger, cardamom etc. North Eastern States are gaining popularity in the market which needs to be taken to global level now. He said that there is a need to focus on strengthening the agricultural and horticultural produce value chains. He said that post-harvest management also needs to be improved by involving FPOs, SHGs and the private sector. This is a crucial step in doubling our farmers’ income. There should be greater coordination with the Union Agriculture Ministry, line ministries and among all North Eastern States.
Officials from organizations such as North Eastern Development Finance Corporation Ltd. (NEDFI), TRIFED that markets Tribal produce and the National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd.(NAFED) also made presentations on the work their respective organizations are undertaking in the North east region. The officials from the Ministry of Food Processing were also present and made presentations on the various schemes available for the Northeast region.