অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল(বি.তি.সি.)গীদমক ফন্দশিংগী ক্বান্তম
13 DEC 2021 2:27PM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রী ওফ দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(এম.দি.ও.এন.ই.আর.)না কেন্দ্রনা স্পোন্সর্দ তৌখিবা স্কিম অমতা চৎনখিবা লৈতে৷ অদুম ওইনমক, হৌখিবা চহি অহুম অসিদা এম.দি.ও.এন.ই.আর.গী তোঙান তোঙানবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিংগী মখাদা অসাম সরকারদা লুপা কোতি ১৪৬৭.৫১গী শেনফম কাইথখ্রে৷
এম.দি.ও.এন.ই.আর.না হকথেংননা বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল(বি.তি.লি.)দা ফন্দশিং থাদদে৷ অদুম ওইনমক, মন্ত্রালয় অসিনা বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিলগী তোঙান তোঙানবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগীদমক অখন্নবা পেকেজকী মখাদা অসাম রাজ্য সরকারদা ফন্দশিং থাদখি৷ লুপা কোতি ৭৫০.০০গী পেকেজ অসিগী মখাদা, লুপা কোতি ৭৪৯.৬৩গী প্রোজেক্ত ৬৫ সেঙ্কসন তৌখ্রে, হৌখিবা চহি অহুমদা লুপা কোতি ৩.৮৫ থাদখিবা য়াওনা লুপা কোতি ৭১৪.২৪ রিলিজ তৌখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা, লুপা কোতি ৫৮৯.১১গী মমল ওইগদবা প্রোজেক্ত ৫৪ মপুং-ফানা লোইশিনখ্রে অমদি লৈহৌরিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা চৎননবগী তোঙান তোঙানবা স্তেজশিংদা লৈরি৷
মথক্তা পনখিবা অদুগুম্না, মন্ত্রালয় অসিনা হকথেংননা বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল(বি.তি.সি.)দা ফন্দশিং থাদদে৷ স্কিম গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না রাজ্য সরকারদগী য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎশিং, ফিজিকেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল প্রোগ্রেস য়াওনা দরকার ওইরিবা দোকুমেন্ত পুম্নমক ফংলবা মতমদা সেঙ্কসন প্রোজেক্তশিংগীদমক ফন্দশিং অসাম সরকারদা থাদরি৷
২৭.০১.২০২০দা ভারত সরকার, অসাম সরকার অমসুং বোদো গ্রুপশিং(এ.বি.এস.য়ু. অমসুং এন.দি.এফ.বি. ফেক্সনশিং)গী মরক্তা অনৌবা মেমোরেন্দম ওফ সেত্তলমেন্ত(এম.ও.এস.) অমা শহি পীনখ্রে৷ বি.তি.সি.গী মখাদা লৈরিবা এরিয়াদা অখন্নবা দিবেলপমেন্ত পুরক্নবগীদমক চহি অহুমগী ওইনা চহি অমদা লুপা কোতি ২৫০.০০গী শেনফম অমা খাক্তুনা থম্লবা য়াই হায়না এম.ও.এস. অসিদা পল্লি৷ মখাতানা, হায়রিবা মতম অসিমক্তদা ভারত সরকারনা চহি অমদা লুপা কোতি ২৫০.০০গী অহেনবা শেনফম কন্ত্রিব্যুত তৌরবা য়াই৷ হৌজিক ফাওবদা, বি.তি.সি.গী অখন্নবা পেকেজকী মখাদা ফন্দ থাদনবগীদমক বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিলনা শেমখিবা লুপা কোতি ২৬৫.০০গী মমল ওইরিবা প্রোজেক্ত প্রপোজেল ৩, ২০২১গী নবেম্বর থাদা রাজ্য সরকারনা চে থাখ্রে৷
ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্ত রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি৷

Ministry of Development of North-East Region
Quantum of Funds for Bodoland Territorial Council (BTC)
13 DEC 2021 2:27PM by PIB Delhi
No Centrally Sponsored Scheme is being implemented by Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER). However, during the last three years funds amounting to Rs.1467.51 crore have been released under various Central Sector Schemes of MDoNER to the Government of Assam.
MDoNER does not release funds to Bodoland Territorial Council (BTC) directly. However, the Ministry provided funds to the State Government of Assam under Special Package for Bodoland Territorial Council for various developmental projects. Under this package of Rs.750.00 crore, 65 projects for Rs.749.63 crore have been sanctioned, against which Rs.714.24 crore have been released including Rs.3.85 crore during the last three years. So far 54 projects worth Rs.589.11 crore have been completed and remaining projects are at various stages of implementation.
As stated above, the Ministry does not release funds to the Bodoland Territorial Council (BTC) directly. Funds to the Government of Assam for the sanctioned projects are released as and when all the requisite documents including utilisation certificates, physical and financial progress etc. are received from the State Government, as per the Scheme guidelines.
A new Memorandum of Settlement (MoS) has been signed amongst Government of India, Government of Assam and Bodo Groups (ABSU and NDFB factions) on 27.01.2020. This MoS, inter alia, states that Government of Assam may earmark a sum of Rs.250.00 crore per annum for a period of three years for special development of area under BTC. Further, Government of India may contribute an additional amount of Rs.250.00 crore per annum for the same period. So far, State Government has forwarded during month of November, 2021, 03 project proposals worth Rs.265.00 crore prepared by the Bodoland Territorial Council for funding under special development package for BTC.
This information was given by The Minister for Development of North East Region Shri. G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.