হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ ৱারিয়রশিংগী য়াইফনবগীদমক লৌখৎখিবা খোংথাংশিং
10 DEC 2021 4:36PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেল্থকেয়র ৱার্করশিংগী ফিভম ফগৎহন্নবা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ হিরম অসিগী মতাংদা লৌখৎখিবা এক্সনশিংগী মনুং চল্লিবা খরা অদুদি:
• ২০২১গী জানুৱারি ১৬তা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন ইনিসিয়েতিব হৌদোক্তুনা, হোল্থকেয়র ৱার্করশিং অসিবু অহানবা প্রাইয়োরিতী গ্রুপনি হায়না খন্দোকখি৷ কোবিদকা মরী লৈনবা থবকশিং তৌরিবা মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিং অসি চুনবা মওংদা ভেক্সিন কাপথোকহন্নবা রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি. শাসনশিংদা হঞ্জিন-হঞ্জিন খঙহনখ্রে৷
• হেল্থকেয়র ৱার্করশিংদা ইনফেক্সন থোকপগী রিক্স অসি হন্থহন্নবা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না ইনফেক্সন প্রিবেন্সন অমসুং কন্ত্রোল প্রেক্তিসশিংগী গাইদলাইনশিং রাজ্য সরকারশিংদা ফংহনখি৷
• রিক্স ৱাংবা এক্সপোজরশিংগীদমক, অহানবগী ওইনা চয়োল অমা হেল্থকেয়র ৱার্করশিংদা ক্বারেন্তিনগী মতম ফংহল্লি অমদি মতুং তারকপদা হেল্থ ৱার্কর অদুগী প্রোফাইল লৌরবা মতুংদা মখাতানা চয়োল অমগী মতম ফংহন্নবা ৱারেপ অমা লৌরগনি৷ হিরম অসিগী মতাংদা, কোবিদ অমদি নন-কোবিদ এরিয়াশিংদা মথৌ তৌরিবা হেল্থকেয়র ৱার্করশিংগীদমক এদবাইজরী অমা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না ২০২০গী জুন ১৮দা ফোংখি৷
• রিত পেতিসনশিংগী বেচ অমদা ইকাই খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা ফোংখ্রবা দাইরেক্সনশিংগী মতুং ইন্না অমদি দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত, ২০০৫গী সেক্সন ১০(২)গী মখাদা পৱারশিং শিজিন্দুনা, কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা দ্যুতীশিংদা দোক্তরশিং অমদি হেল্থকেয়র ৱার্করশিংগী সেলরীশিং অসি মতম চানা পীথোকপিনবা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না ২০২০গী জুন ১৮দা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা খঙহনখ্রে৷
• দিপার্তমেন্ত ওফ পর্সোনেল ত্রেনিংগা তাথোক-তাশিন তৌরবা মতুংদা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না দ্যুতী তৌদুনা লৈরিবা হেল্থকেয়র ৱার্করশিংগী ক্বারেন্তিন পেরিয়র্দ খনবিনবসু রাজ্য সরকারশিংদা খঙহনখ্রে৷
• হেল্থকেয়র ৱার্করশিং ক্বারেন্তিন তৌনবগীদমক ফেসিলিতীশিং হাপ্নবা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিংদসু খঙহনখি৷ তোঙান তোঙানবা রোস্তরিং ওপ্সনশিং এক্সপ্লোর তৌনবসু রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পাউতাক পীখি৷
• কোবিদ-১৯ অসি য়েংলগা, ইপিদেমিক দিজিজেস(এমেন্দমেন্ত) ওর্দিনেন্স, ২০২০বু ২০২০গী এপ্রীল ২২দা মীয়ামদা খঙহনখি৷ মখাতানা ওর্দিনেন্স অসি পার্লিয়ামেন্তনা পাস অমসুং নোতিফাই তৌদ্রিঙৈগী মাংওইননা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৯দা পুথোরকখি৷ হিংশাগী থৌওংশিংদগী হেল্থকেয়র সর্ভিস পর্সোনেল(ঐচ.এস.পি.শিং)বু তেক্ত-কাইদনা থম্নবা অমদি সেক্যুরিতী অদু এমেন্দমেন্ত অসিনা ফংহল্লি৷
• প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান পেকেজ(পি.এম.জি.কে.পি.) : কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেল্থ ৱার্করশিংগী ইন্সুরেন্স স্কিম অসিগী মখাদা লাইফ ইন্সুরেন্স বেনিফিৎ(হেল্থকেয়র প্রোবাইদর লাখ ২২.১২দা লুপা লাখ ৫০) পীরি৷ হায়রিবা স্কিম অসিগী মখাদা ফংহল্লিবা কান্নবশিং অদু মখাতানা নুমিৎ ১৮০নিগী ওইনা ২০২১গী ওক্তোবর ২১দগী শাংদোকখ্রে৷
ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি৷

Ministry of Health and Family Welfare
Steps Undertaken for the Wellbeing of COVID Warriors
10 DEC 2021 4:36PM by PIB Delhi
Ministry of Health & Family Welfare has taken a number of steps to improve wellbeing of healthcare workers managing COVID-19. Few of the actions taken in this regard include:
• With the launch of COVID-19 vaccination initiative on 16th January 2021, Healthcare workers were identified as one of the first priority group. State Governments/ UT administrations have been repeatedly urged to ensure that the medical professionals engaged in Covid related work are suitably vaccinated.
• Ministry of Health and Family Welfare provided guidelines on Infection Prevention and Control practices to the State Governments to minimize the risk of infection to healthcare workers.
• For high-risk exposures, healthcare workers are provided with a quarantine period initially for one week and thereafter taking the profile of the health worker a decision to be taken for further period of one week. An advisory to this effect for managing health care workers working in COVID and Non-COVID areas of the hospital was issued by Ministry of Health and Family Welfare on 18th June 2020.
• MoHFW on 18thJune 2020, as per directions issued by Hon’ble Supreme Court in a batch of writ petitions and in exercise of powers delegated under section 10(2) of the Disaster Management Act, 2005, States/UTs have been directed to ensure that salaries of doctors and healthcare workers during COVID-19 related duties shall be released on time.
• Ministry of Health & Family Welfare in consultation with Department of Personnel Training has also directed State Governments to consider quarantine period of healthcare workers as ‘on duty’.
• Union Ministry of Health & Family Welfare has also issued direction to the Chief Secretary of the States/Union Territories on provision for accommodation facilities for quarantine of healthcare workers. States/UTs were also advised to explore various rostering options.
• In the context of COVID-19, the Epidemic Diseases (Amendment) Ordinance, 2020 was promulgated on 22ndApril 2020. Further this ordinance was brought before the Parliament has been passed and notified on 29thSeptember 2020. The amendment provides for safety and security of Health care Service Personnel (HSPs) from acts of violence.
• Life insurance benefits (Rs. 50 lakhs to 22.12 lakh healthcare providers) are provided under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP): Insurance Scheme for Health Workers Fighting COVID-19. The benefits under the said scheme have been extended w.e.f. 21st October 2021 for a further period of 180 days.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar stated this in awritten reply in the LokSabha today.