ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
খুঙ্গঙগী লমদা এফ.পি.আই.এস. লিংখৎপা
10 DEC 2021 1:18PM by PIB Imphal
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ (এম.ও.এফ.দি.আই.) মন্ত্রালয়না লৈবাকসিগী খুঙ্গঙগী মফমশিংদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎপা য়াওনা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর চাওখৎহন্নবগীদমক ২০১৬-১৭দগী হৌরগা সেন্ত্রেল সেক্তর অমব্রেলা স্কিম – প্রধান মন্ত্রী কিসান সমপদ য়োজনা পায়খত্তুনা লাক্লি‍। পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী কম্পোনেন্ত স্কিমশিং অদুদি – (১) মেগা ফুদ পার্ক; (২) ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন এন্দ এন্দ ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর; (৩) ক্রিএসন/এক্সপান্সন ওফ ফুদ প্রোসেসিং এন্দ প্রিজার্বেসন কেপাসিতীজ; (৪) ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর এগ্রো-প্রোসেসিং ক্লস্তর্স; (৫) ক্রিএসন ওফ বেকৱার্দ এন্দ ফোর্ৱার্দ লিঙ্কেজ; (৬) ফুদ সেফ্তী এন্দ ক্বালিতী এস্যুরেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর; (৭) হ্যুমেন রিসোর্স এন্দ ইন্সতিত্যুসন্স; (৮) ওপরেসন গ্রীন্স হায়রিবশিংসিনি‍। পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী কম্পোনেন্ত স্কিমশিংসিগী মখাদা, ফুদ প্রোসেসিং/প্রিজার্বেসন ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎনবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা এম.ও.এফ.পি.আই.না গ্রান্ত-ইন-এদ ওইনা ক্রেদিত লিঙ্ক ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স (কেপিতেল সবসিদী) পীরি‍।
এম.ও.এফ.পি.আই.না ২০২০-২১দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী চহি মঙাগী মতমসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেজ লাখ ২ চাউথোকহন্নবা/লিংখৎনবা শেলগী, তেক্নিকেলগী অমদি লল্লোন ইতিক্কী ওইবা ঙাক্লৌ পীননবগীদমক লুপা করোর ১০,০০০গী শেনফম খাক্তুনা পি.এম. ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেজ স্কিম (পি.এম.এফ.এম.ই.) কৌবা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর স্কিম অমসু পায়খৎলি‍।
সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং দিমান্দনা থৌদুনা চৎপা স্কিম ওইবনা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী মখাদা স্তেত স্তেতকী ওইবা চাকথুং লৈতে‍। ২০২১-২২গী ওইনা ৩০.১১.২০২১ ফাওবদা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী কম্পোনেন্ত স্কিমশিং অমসুং পি.এম.এফ.এম.ই.গী মখাদা অপুনবা বদজেত চাকথুং অমসুং চৎখিবা শেনফম এনেক্সচর-১দা পীরি‍। পি.এম.এফ.এম.ই.গী মখাদা স্তেত স্তেতকী ওইনা থাদোকখ্রবা অমদি শীজিন্নখ্রবা শেনফমশিংসু এনেক্সচর-২দা পীরি‍।
এনেক্সচর-১
এনেক্সচর অসি দিসেম্বর ১০, ২০২১দা রাজ্য সভাদা খুঙ্গঙগী মফমশিংদা এফ.পি.আই.এস. লিংখৎপগী মতাঙদা হংখিবা অনস্তার্দ ক্বেসন নম্বর ১৫৫৭গী পার্ত (বি) অমসুং (সি)গী পাউখুমদা পীখিবদুনি‍।
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদ য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.)গী কম্পোনেন্ত স্কিমগী ওইনা শেনবা চহি ২০২১-২২গী ৩০.১১.২০২১ ফাওবদা লৈখিবা বদজেতরী এস্তিমেত (বি.ই.) অমসুং এক্সপেন্দিচর
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
কম্পোনেন্ত স্কিম
বদজেতরী এস্তিমেত (বি.ই.)
চৎখিবা শেনফম
মেগা ফুদ পার্ক
৫৭.৬০
২৬.১৮
ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর এগ্রো-প্রোসেসিং ক্লসতর্স
৩৭.৫০
৩১.৫০
ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন এন্দ ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর
২২৭.৬০
১৫৬.৮০
ক্রিএসন/এক্সপান্সন ওফ ফুদ প্রোসেসিং এন্দ প্রিজার্বেসন কেপাসিতিজ
১৬২.০০
১৪৪.০৮
ক্রিএসন ওফ বেকৱার্দ এন্দ ফোর্ৱার্দ লিংকেজ
৫১.৭০
২০.৩৭
ফুদ সেফ্তী এন্দ ক্বালিতী এস্যুরেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর
৪৫.২০
২৭.৮১
হ্যুমেন রিসোর্স এন্দ ইন্সতিত্যুসন
৪৪.৮০
৫.৭৬
ওপরেসন গ্রীন
৭৩.৪০
৫৮.২৯
প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো এন্তরপ্রাইজেজ (পি.এম.এফ.এম.ই.)গী ওইনা শেনবা চহি ২০২১-২২গী ৩০.১১.২০২১ ফাওবদা লৈখিবা বদজেতরী এস্তিমেত (বি.ই.) অমসুং এক্সপেন্দিচর
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
স্কিম
বদজেতরী এস্তিমেত (বি.ই.)
চৎখ্রবা শেনফম
প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো এন্তরপ্রাইজেজ (পি.এম.এফ.এম.ই.)
৫০০
১৩৪.৪২
এনেক্সচর-২
এনেক্সচর অসি দিসেম্বর ১০, ২০২১দা রাজ্য সভাদা খুঙ্গঙগী মফমশিংদা এফ.পি.আই.এস. লিংখৎপগী মতাঙদা হংখিবা অনস্তার্দ ক্বেসন নম্বর ১৫৫৭গী পার্ত (বি) অমসুং (সি)গী পাউখুমদা পীখিবদুনি‍।
হৌজিক ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো এন্তরপ্রাইজেজ (পি.এম.এফ.এম.ই.)গী মখাদা স্তেত স্তেতকী ওইনা থাদোকখ্রবা অমদি চৎখ্রবা শেনফম
(লুপাগী খুজিংদা)
স্তেত/য়ু.তি.
থাদোকখ্রবা অপুনবা ফন্দ
চৎখ্রবা অপুনবা শেনফম
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
১৫,৯৬,৮২,০০০
১৩,৪৬,৩৯৪
অন্ধ্র প্রদেশ
৩৬,৮৯,৩৬,০০০
৩১,৯২,৮৩,৪৫০
অরুনাচল প্রদেশ
৬,২৭,৫৪,০০০
-
অসাম
২০,৫৮,২৭,০০০
৬,২৯,৮৮৪
বিহার
১৫,৫০,০৬,০০০
৪,৬৩,৪১,৯৪৫
চান্দিগর
১,৩১,০০,০০০
-
ছত্তিসগর
১২,৯১,৬৮,০০০
৬,৯৯,৬১,৬২৯
দাদর নগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিউ
১,২৯,০৩,৩৩৩
২,১৯,০৪৪
দিল্লী
৫২,৩০,০০০
১,১৫,৪৮৪
গোৱা
৬৭,৫০,০০০
-
গুজরাত
২০,৬৬,৩৮,০০০
৩,৭২,৬১,১৫২
হরিয়ানা
৪,৩১,৬৯,০০০
-
হিমাচল প্রদেশ
৬,২১,০১,০০০
১,২৫,৩৮,৭৩৪
জম্মু অমসুং কাস্মির
৯,২০,৯৩,৮০০
২৪৫০৬৭৫২ (পাইপলাইন্দা লৈরে)
ঝার্খন্দ
৩,৮২,৪২,০০০
-
কর্নাতকা
৪৪,৬৮,২৯,৫১৪
১,৩৮,০০,০০০
কেরলা
১০,২১,২১,০০০
৫,১১,৩১,২১১
লদাখ
১,৩৮,৩০,০০০
-
লক্সদ্বীপ
১,০১,০০,০০০
৩০,৭৪,৫৯৯
মধ্য প্রদেশ
২৮,৬১,৮০,০০০
-
মহারাস্ত্র
৩৯,৬৩,৮৩,০০০
৯,৫৬,৮৪০
মনিপুর
৪,১৬,৩১,০০০
১৯,০৩,০৮০
মেঘালয়
৩,০৫,৩০,০০০
৬৮,৩৬,৯০৭
মিজোরম
১০,৪২,৪৩,০০০
-
নগালেন্দ
৮,৬১,৬৬,০০০
৩১,০০,৮২,২০০
ওরিসা
৩৯,৩১,৭০,০০০
১০,৭৩,৬১,৫৪৭
পুদুচেরী
১,৮৫,৪০,০০০
-
পঞ্জাব
৬,৬৪,৮৯,০০০
-
রাজস্থান
১৫,২৮,৮৮,০০০
২৭,২২,৫৩৮
সিক্কিম
৫,৯৪,৫৪,২০৮
২৩,০১,২৫৫
তামিল নাদু
১৪,৬০,০৫,০০০
৯,২৬,৩৪৪
তেলঙ্গনা
৪৭,৩৩,০৪,০০০
-
ত্রিপুরা
৪,৩৬,৩৯,০০০
১,২১,৭৮,৫৭৩
উত্তর প্রদেশ
৩৭,৯৯,৩০,০০০
-
উত্তরাখন্দ
৬,৯০,১৬,০০০
-
অপুনবা
,৮৮,২০,৪৮,৮৫৫
,০০,০৯,৭২,৮১০
ৱাফম অসি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীবা অইবা পাউখুমদা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Food Processing Industries
Setting up of FPIS in Rural Areas
10 DEC 2021 1:18PM by PIB Delhi
Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) is implementing a Central Sector umbrella scheme- Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY) since 2016-17 for overall growth and development of food processing sector including setting up of Food Processing Industries in rural areas of the country. The component schemes of PMKSY are - (i) Mega Food Park; (ii) Integrated Cold Chain and Value Addition Infrastructure; (iii) Creation /Expansion of Food Processing & Preservation Capacities; (iv) Infrastructure for Agro-Processing Clusters; (v) Creation of Backward & Forward linkages; (vi) Food Safety and Quality Assurance Infrastructure; (vii) Human Resource and Institutions; (viii) Operation Greens. Under component schemes of PMKSY, MoFPI provides mostly credit linked financial assistance (capital subsidy) in the form of grants-in-aid to entrepreneurs for setting up of food processing / preservation industries.
MoFPI is also implementing a Centrally Sponsored Scheme-PM Formalisation of Micro Food Processing Enterprises Scheme (PMFME) for providing financial, technical and business support for upgradation/ setting up of 2 lakh micro food processing enterprises across the country during five years from 2020-21 to 2024-25 with an outlay of Rs.10,000 crore.
Being Central Sector and demand driven scheme, no state wise allocation is made under PMKSY. Consolidated budget allocation & expenditure made in component schemes of PMKSY and in PMFME during 2021-22 till 30.11.2021 is placed at Annexure-I. State-wise funds released & expenditure incurred so far under PMFME is placed at Annexure-II.
ANNEXURE- I
ANNEXURE REFERRED TO IN REPLY TO PART (b) AND (c) OF RAJYA SABHA UNSTARRED QUESTION NO. 1557 FOR ANSWER ON 10TH DECEMBER, 2021 REGARDING SETTING UP OF FPIS IN RURAL AREAS.
Budgetary Estimate (BE) & Expenditure made till 30.11.2021 for FY 2021-22 in component schemes of Pradhan Mantri Kisan SAMPADA Yojana (PMKSY)
(Rs Crore)
Component Scheme
Budgetary Estimate (BE)
Expenditure made
Mega Food Park
57.60
26.18
Infrastructure for Agro-Processing Clusters
37.50
31.50
Integrated Cold Chain and Value Addition
Infrastructure
227.60
156.80
Creation /Expansion of Food Processing & Preservation Capacities
162.00
144.08
Creation of Backward & Forward linkages
51.70
20.37
Food Safety and Quality Assurance
Infrastructure
45.20
27.81
Human Resource and Institutions
44.80
5.76
Operation Greens
73.40
58.29
Budgetary Estimate (BE) & Expenditure made till 30.11.2021 for FY 2021-22 in Pradhan Mantri Formalization of Micro Enterprises (PMFME)
(Rs Crore)
Scheme
Budgetary Estimate (BE)
Expenditure made
Pradhan Mantri Formalization of Micro
Enterprises (PMFME)
500
134.42
ANNEXURE- II
ANNEXURE REFERRED TO IN REPLY TO PART (b) AND (c) OF RAJYA SABHA UNSTARRED QUESTION NO. 1557 FOR ANSWER ON 10TH DECEMBER, 2021 REGARDING SETTING UP OF FPIS IN RURAL AREAS.
State-wise funds released and expenditure incurred till date under PradhanMantri Formalization of Micro Enterprises (PMFME)
(In Rupees)
States/UTs
Total Funds Released
Total Expenditure Incurred
Andaman & Nicobar Islands
15,96,82,000
13,46,394
Andhra Pradesh
36,89,36,000
31,92,83,450
Arunachal Pradesh
6,27,54,000
-
Assam
20,58,27,000
6,29,884
Bihar
15,50,06,000
4,63,41,945
Chandigarh
1,31,00,000
-
Chhattisgarh
12,91,68,000
6,99,61,629
Dadar Nagar Haveli & Daman and Diu
1,29,03,333
2,19,044
Delhi
52,30,000
1,15,484
Goa
67,50,000
-
Gujarat
20,66,38,000
3,72,61,152
Haryana
4,31,69,000
-
Himachal Pradesh
6,21,01,000
1,25,38,734
Jammu & Kashmir
9,20,93,800
24506752 (In Pipeline)
Jharkhand
3,82,42,000
-
Karnataka
44,68,29,514
1,38,00,000
Kerala
10,21,21,000
5,11,31,211
Ladakh
1,38,30,000
-
Lakshadweep
1,01,00,000
30,74,599
Madhya Pradesh
28,61,80,000
-
Maharashtra
39,63,83,000
9,56,840
Manipur
4,16,31,000
19,03,080
Meghalaya
3,05,30,000
68,36,907
Mizoram
10,42,43,000
-
Nagaland
8,61,66,000
31,00,82,200
Odisha
39,31,70,000
10,73,61,547
Puducherry
1,85,40,000
-
Punjab
6,64,89,000
-
Rajasthan
15,28,88,000
27,22,538
Sikkim
5,94,54,208
23,01,255
Tamil Nadu
14,60,05,000
9,26,344
Telangana
47,33,04,000
-
Tripura
4,36,39,000
1,21,78,573
Uttar Pradesh
37,99,30,000
-
Uttarakhand
6,90,16,000
-
Total
4,88,20,48,855
1,00,09,72,810
This information was given by Minister of State for M/o Food Processing Industries, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today