লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ওর্গানিক ফার্মিং য়োকখৎপা
07 DEC 2021 5:24PM by PIB Imphal
লৈঙাক্না ওর্গানিক/নেচরেল ফার্মিং অখন্নবা স্কিমশিং মমীং ওইনা পরমপরাগত কৃসি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.) অমসুং মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দেভেলপমেন্ত ইন নোর্থ ইস্ত রিজন (এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.)গী খুত্থাঙদা য়োকখৎলি‍। লৌমীশিংদা পি.কে.ভি.ৱাইগী মখাদা চহি ৩দা লৌফম হেক্তর অমদা লুপা ৩১০০০ অমদি এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.গী মখাদা চহি ৩দা লৌফম হেক্তর অমদা লুপা ৩২৫০০গী শেনগী তেংবাং মরূ, বাইও-ফর্তিলাইজর, বাইও-পেস্তিসাইদ, ওর্গানিক মেন্যুর, কম্পোস্ত/ভর্মি কম্পোস্ত, বোতনিকেল এক্সত্রেক্তনচিংবা লৈননবগীদমক পীরি। মসিগী মথক্তা লৌমী কাঙলুপ/ফার্মর্স প্রদ্যুসর্স ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.)শিং শেম্ননবা, ত্রেনিং, সর্তিফিকেসন, মখোয়গী ওর্গানিক পোত্থোকশিং ভেল্যু এদিসন অমসুং মার্কেতিংগী ঙাক্লৌসু পীরি। ওর্গানিক লৌউ পথাপ্না কোনশিনবা মফম হেনগৎহন্নবগীদমক নেসনেল মিসন ওফ ক্লীন গঙ্গা (এন.এম.সি.জি.)গী মখাদা গঙ্গা তুরেলগী নাকল অনিমক্তা ওর্গানিক লৌউ চত্থনবা, পি.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা লনাই লৌমীশিংদা মহৌশাগী লৌই পথাপ, মফম চাউনা সর্তিফিকেসন পীবা অমদি অতৈ ঙাক্লৌশিং পীরি।
পরমপরাগত কৃসি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.)গী সব স্কিম অমা ওইরিবা ভার্তিয়া প্রকৃতিক কৃষি পধতি (বি.পি.কে.পি.) ২০২০-২১দগী হৌরগা হান্নদগী চৎনরকপা থৌওংশিং য়োকখৎনবা পায়খৎলি‍। স্কিম অসিনা মরুওইনা সিন্থেতিক কেমিকেল মচাক পুম্নমক য়াওহন্দনা বাইওমাস পত্থ পুমথহলবা, শন্থি-শনয়ুং অমসুং পাম্বীনা শেমবা হারনচিংবদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমদুনা ওন-ফার্ম বাইওমাস রিসাইক্লিংবু য়োকখৎলি‍। বি.পি.কে.পি.গী মখাদা ক্লস্তর শেম্নবা, মতিং হেনগৎহন্নবা অমদি ত্রেন তৌরবা মীওইশিংনা লেপ্তনা খুৎশম্ননা চৎননবা, সর্তিফিকেসন অমসুং লেমখাক এনালাইসিস তৌবগীদমক চহি ৩দা লৌফম হেক্তর অমদা লুপা ১২২০০গী শেনগী তেংবাঙ পীরি।
রাস্ত্রিয় কৃষি বিকাস য়োজনা (আর.কে.ভি.ৱাই.) অমসুং মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দেভেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর (এম.আই.দি.ঐচ.), ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিছর্চ (আই.সি.এ.আর.)গী মখাদা নেতৱর্ক প্রোজেক্ত ওন ওর্গানিক ফার্মিংনচিংবা স্কিমশিংগী মখাদসু ওর্গানিক লৌউ পথাপ্তা ঙাক্লৌ পীরি।
লনাই মীওইশিং অমসুং অপীকপা ওর্গানিক লৌমী কাঙলুপশিংনা (লৌমী ৫-৫০) মখোয়গী লৌফমশিং পি.জি.এস.কী মখাদা ওর্গানিক্নি হায়না সর্তিফাই তৌনবগীদমক স্তেতকী লৌউ শিংউ লোয়শঙ অমসুং মনাক নকপা পার্তিসিপেতরী গরেন্তী সিস্তেম-ইন্দিয়া (পি.জি.এস.-ইন্দিয়া)গী রিজনেল কাউন্সিলদা রেজিস্তর তৌবসু য়াই‍। পি.জি.এস. সর্তিফিকেসনগীদমক চহি ৩দা লৌফম হেক্তর অমদা লুপা ২৭০০কী তেংবাং পীরি (সর্তিফিকেসনকী অচঙবা শেন্ফম পি.জি.এস.-ইন্দিয়াগী রিজনেল কাউন্সিলদা হকথেংননা হঞ্জিল্লি‍)।
হৌজিক হৌজিক পরমপরাগত কৃসি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.)কী মখাদা লৌফম হেক্তর লাখ ৬.১৯, নমামি গঙ্গে প্রোগ্রামগী মখাদা লৌফম হেক্তর লাখ ১.২৩, বি.পি.কে.পি. (নেচরেল ফার্মিং)গী মখাদা লৌফম হেক্তর লাখ ৪.০৯, অমসুং নেসনেল প্রোগ্রাম ওফ ওর্গানিক প্রদ্যুস (এন.পি.ও.পি.)গী মখাদা লৌফম হেক্তর লাখ ২৬.৫৭, পুন্না লৌফম হেক্তর লাখ ৩৮.০৯দা লৈবাকসিদা ওর্গানি লৌউ পথাপ পায়খৎলি‍।
শেনবা চহি ২০২০-২১গী হৌজিক ফাওবদা ওর্গানিক লৌউ পথাপকী মখাদা স্তেত স্তেতকী ওইনা কোনশৎল্লিবা মফম (হেক্তরদা)
সেরিএল মশিং
নেসনেল প্রোগ্রাম ওফ ওর্গানিক প্রদ্যুস (এন.পি.ও.পি.)গী মখাদা*
পরমপ্রগত কৃষি বিকাস য়োজনাগী মখাদা কোনশিনবা মফম (হেক্তরদা)
স্তেত মমিং
ওন্থোরকপা য়াওনা ওর্গানিক্কী মফমশিং (এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.গী মফম য়াওরগা)
পরমপ্রগত কৃষি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই)
নেসনেল মিসন ওন ক্লীন গঙ্গা (এন.এম.সি.জি.)
ভার্তিয় প্রাকৃতিক কৃষি পদ্দতি (বি.পি.কে.পি.) **
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
০
১৩৬০
-
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৩৬৮০১.৩৬
১০৬০০০
১০০০০০
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৩১১৪.১২
৩৮০
------
৪
অসাম
১৮৪৭০.৮৪
৪৪০০
------
৫
বিহার
২৯৯০২.৫৪
৮৫৪০
১৬০৬০
------
৬
ছত্তিসগর
২৩২০৯.৫২
২৪০০০
৮৫০০০
৭
গোৱা
১২৬৩২.৩২
১০০৮০
------
৮
গুজরাত
১৪৭৮৬৬.৪১
২০০০
------
৯
হরিয়ানা
৪৯০৩.০৬
৪০০
------
১ ০
ঐচ.পি.
১১৮৫৪
৫৭০০
১২০০০
১১
জে. এন্দ কে.
৩০৬১৯.৮২
৫৬০
------
১২
ঝার্খন্দ
৫৩২৬১.৭০
৫০০০
৫৪০
৩৪০০
১৩
কর্নাতকা
৯৫০৫০.০৮
২০৯০০
------
১৫
কেরলা
৪৫০৭০.৩৮
১২৩৮০
৮৪০০০
১৪
লদাখ
৮১৭.৮৫
০.০০
------
১৫
লক্সদ্বীপ
৮৯৫.৫১
২৭০০
------
১৬
মধ্য প্রদেশ
১০২০০১৭.৯৮
৭৬৫৬০
৯৯০০০
১৭
মহারাস্ত্র
৩৭১৭২২.৬২
২৫১৬০
------
১৮
মনিপুর
১২৭২৪.৯২
৬০০
------
১৯
মেঘালয়
৩৮৩৭৬.৩৯
৯০০
------
২০
মিজোরম
১৩০৩৮.৮৯
৬৮০
------
২১
নগালেন্দ
১৪৭৯০.৩৮
৪৮০
------
২২
দিল্লী
৫.১৭
১০০০০
------
২৩
ওরিসা
৯২৬৯৪.৮১
২০৮০০
২৪০০০
২৪
পোন্দিচেরী
২৩.৬৫
১৬০
------
২৫
পঞ্জাব
২০২১.৫০
৫০০০
------
২৬
রাজস্থান
২৯৮৬৮৬.২৯
১২৩০০০
------
২৭
সিক্কিম
৭৫৭২৯.৬৬
৩০০০
------
২৮
তামিল নাদু
৩১৬২৯.০৬
৬২৪০
২০০০
২৯
তেলঙ্গনা
৬৮৬৫.৫৬
১৩৮০০
------
৩০
ত্রিপুরা
৬৫২১.৩১
১০০০
------
৩১
উত্তর প্রদেশ (য়ু.পি.দি.এ.এস.পি. য়াওরগা)
৬৭৪৪২.৬১
২২৪০০
৫৬১৮০
------
৩২
উত্তরাখন্দ
৭৪৮২৬.৪০
৮৯৭০০
৫০৮৪০
------
৩৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬৩০২.৬১
২৪০০
------
৩৪
দামন অমসুং দিউ
০
১১০০
------
৩৫
দাদর নগর
০
১০০০০
------
৩৬
চান্দিগর
০
১৩০০
------
অপুনবা
২৬৫৭৮৮৯.৩২
(ক)
৬১৮৬৮০
(খ)
১২৩৬২০
(গ)
৪০৯৪০০
(ঘ)
পুল্লপ পুনবা
(খ) + (গ) + (ঘ) = হেক্তর ১১৫১৭০০
ওর্গানিক লৌউ পথাপকী মখাদা কোনশিনবা অপুনবা মফম (ক+খ+গ+ঘ) = ৩৮০৯৫৮৯.৩২
**বি.পি.কে.পি. স্কিম ২০২০-২১দা হৌদোকখিবনি
* সোর্স দেতা এন.পি.ও.পি.গী মখাদা লৈবা এক্রেদিতেদ সর্তিফিকেসন বোদীশিংনা ত্রেসনেত্তা পীবনি‍।
ৱাফম অসি লৌউ শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি‍।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Promotion of Organic Farming
07 DEC 2021 5:24PM by PIB Delhi
Government has been promoting organic/natural farming through dedicated schemes namely Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) and Mission Organic Value Chain Development in North East Region (MOVCDNER). Farmers are provided financial assistance of Rs 31000/ ha / 3 years under PKVY and Rs 32500/ ha/ 3years under MOVCDNER for organic inputs such as seeds, bio-fertilisers, bio-pesticides, organic manure, compost/ vermi-compost, botanical extracts etc. In addition to above, support is also provided for group/ Farmers Producers Organization (FPO) formation, training, certification, value addition and marketing of their organic produce. Organic cultivation on either side of River Ganga under National Mission of Clean Ganga(NMCG) , natural farming, large area certification and support for individual farmers have also been introduced under PKVY to increase area under organic farming .
Bhartiya Prakritik Krishi Padhati (BPKP), a sub scheme of Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) since 2020-21 is promoted for traditional indigenous practices .The scheme mainly emphasises on exclusion of all synthetic chemical inputs and promotes on-farm biomass recycling with major stress on biomass mulching, use of cow dung-urine formulations and plant based preparations.Under BPKP, financial assistance of Rs 12200/ha for 3 years is provided for cluster formation, capacity building and continuous handholding by trained personnel, certification and residue analysis.
Organic Farming has also been supported under other schemes viz. Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY) and Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH), Network Project on Organic Farming under Indian Council of Agricultural Research (ICAR).
Individual and small organic farmers groups (5-50 farmers) may also get registered with State Agriculture Department and nearby Regional Council (RC)of Participatory Guarantee System- India (PGS-India) to certify their farm as organic under PGS. Assistance of Rs. 2700/ha for 3 years is provided for PGS Certification (Cost of Certification is directly reimbursed to Regional Council of PGS- India)
At present organic farming is taken up in an area of 38.09 lakh hectares in the country including 6.19 lakh hectares under Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY), 1.23 lakh hectare under Namami Gange Programme, 4.09 lakh hectare under BPKP (Natural Farming), and 26.57 lakh hectares under National Program for Organic Production (NPOP).
State wise area covered under Organic Farming for the year 2020-21 till date (Area in Ha)
S.No.
Under National Program of Organic Produce(NPOP)*
Area covered under Parampragat Krishi Vikas Yojana ( In ha)
State Name
Organic area including conversion (including area of MOVCDNER)
Parampragat Krishi Vikas Yojana (PKVY)
National Mission on Clean Ganga (NMCG)
Bhartiya Prakritik Krishi Paddati (BPKP) **
1
A &N Island
0
1360
-
2
Andhra. P
36801.36
106000
100000
3
Arunachal. P
13114.12
380
------
4
Assam
18470.84
4400
------
5
Bihar
29902.54
8540
16060
------
6
Chhattisgarh
23209.52
24000
85000
7
Goa
12632.32
10080
------
8
Gujarat
147866.41
2000
------
9
Haryana
4903.06
400
------
1 0
H.P
11854
5700
12000
11
J & K
30619.82
560
------
12
Jharkhand
53261.70
5000
540
3400
13
Karnataka
95050.08
20900
------
15
Kerala
45070.38
12380
84000
14
Ladakh
817.85
0.00
------
15
Lakshadweep
895.51
2700
------
16
M.P
1020017.98
76560
99000
17
Maharashtra
371722.62
25160
------
18
Manipur
12724.92
600
------
19
Meghalaya
38376.39
900
------
20
Mizoram
13038.89
680
------
21
Nagaland
14790.38
480
------
22
Delhi
5.17
10000
------
23
Odisha
92694.81
20800
24000
24
Pondicherry
23.65
160
------
25
Punjab
2021.50
5000
------
26
Rajasthan
298686.29
123000
------
27
Sikkim
75729.66
3000
------
28
Tamil Nadu
31629.06
6240
2000
29
Telangana
6865.56
13800
------
30
Tripura
6521.31
1000
------
31
Uttar Pradesh (including
UPDASP)
67442.61
22400
56180
------
32
Uttarakhand
74826.40
89700
50840
------
33
West Bengal
6302.61
2400
------
34
Daman& Diu
0
1100
------
35
Dadar Nagar
0
10000
------
36
Chandigarh
0
1300
------
Total
2657889.32
(A )
618680
( B )
123620
( C )
409400
(D)
Grand Total
(B )+ ( C) + (D) = 1151700 ha
Total area covered under organic farming (A+B+C+D) = 3809589.32
**The BPKP scheme Initiated in 2020-21
* Source Data provided by the accredited Certification Bodies under NPOP on Tracenet.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha today.