Ministry of Development of North-East Region
Dairy Products Market in North East
07 DEC 2021 6:14PM by PIB Delhi
According to a study of milk demand in India conducted by National Dairy Development Board (NDDB) through M/s A C Nielson under National Dairy Plan Phase-I scheme in 2019, estimated household consumption in 2019 and projected household demand in 2030 of milk and milk products in the North Eastern States are as under:
State
Estimated Household
Consumption 2019
Projected Household Demand
2030
HH Consumption
(LLPD)
Per Capita
(ml)
HH Consumption
(LLPD)
Per Capita
(ml)
Arunachal Pradesh
2.22
142
4.90
267
Assam
47.89
138
89.87
227
Manipur
1.65
59
3.52
109
Meghalaya
2.48
71
1.50
36
Mizoram
1.15
94
6.58
466
Nagaland
2.22
100
3.89
151
Sikkim
2.08
324
1.84
268
Tripura
4.89
120
14.83
318
LLPD- Lakh Litre Per day; ml- mililitre
The projected household demand in 2030 indicates marketing potential of dairy products in Northeastern States particularly in the State of Assam.
1. The milk production in North Eastern Region has increased by 4.9% during 2019-20 when compared to 2018-19, however the per capita availability of milk is far below the ICMR recommendation. The present demand/consumption of milk and milk products of North Eastern Regions is met jointly by the local production and by the leading dairy cooperatives and private sectors dairies of the country.
2. Supplementing the efforts of States, Government of India has taken following initiative to increase quality and quantity of milk and milk products throughout the country including in North Eastern Region:-
1. National Programme for Dairy Development scheme has been restructured / realigned in July 2021 to focus on improvement in quality of milk by creating/strengthening of infrastructure for quality milk testing equipment as well as primary chilling facilities.
2. Rashtriya Gokul Mission is being implemented for genetic upgradation of bovine population, enhancement of milk production and productivity of bovines and development and conservation of indigenous bovine breeds.
This information was given by Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Parshottam Rupala in the Lok Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক্তা দাইরী পোত্থোক্কী মার্কেত
07 DEC 2021 6:14PM by PIB Imphal
২০১৯দা নেস্নেল দাইরী প্লান ফেজ-১ স্কীমগী মখাদা লৈবা এম./এস. এ. সি. নেলসনগী খুৎথাংদা নেস্নেল দাইরী দিবলপমেন্ত বোর্দ (এন.দি.দি.বি.)না পাংথোকপা ভারত্তা শঙ্গোমগী দিমান্দ হায়বা স্তদী অমগী মতুং ইন্না, ২০১৯দা য়ুম্থোং খুদিংনা চাওরাক্না লৌখিবা অমসুং ২০৩০দা য়ুম অমনা তাল্লকপা য়াবা অমসুং অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা পুথোক্লিবা শঙ্গোমগী পোত্থোকশিং মখাদা পীরি:
রাজ্য
২০১৯দা য়ুম্থোং খুদিংনা চাওরাক্না লৌখিবা
২০৩০দা য়ুম অমনা তাল্লকপা য়াবা
ঐচ.ঐচ. কঞ্জম্সন (এল.এল.পি.দি.)
পর কেপিতা (এম.এল.)
ঐচ.ঐচ. কঞ্জম্সন (এল.এল.পি.দি.)
পর কেপিতা (এম.এল.)
অরুনাচল প্রদেশ
২.২২
১৪২
৪.৯০
২৬৭
আসম
৪৭.৮৯
১৩৮
৮৯.৮৭
২২৭
মনিপুর
১.৬৫
৫৯
৩.৫২
১০৯
মেঘালয়
২.৪৮
৭১
১.৫০
৩৬
মিজোরম
১.১৫
৯৪
৬.৫৮
৪৬৬
নাগালেন্দ
২.২২
১০০
৩.৮৯
১৫১
সিক্কিম
২.০৮
৩২৪
১.৮৪
২৬৮
ত্রিপুরা
৪.৮৯
১২০
১৪.৮৩
৩১৮
এল.এল.পি.দি. – নোংমদা লিতর লাখ অমা; এম.এল. - মিলিলিতর
২০৩০গী য়ুম্থোংগী পীরিবা দিমান্দ অসিনা তাক্লিবা অসি অৱাং নোংপোক লমদমদা মরুওইনা আসমদা দাইরীগী পোত্থোকশিং অসি উৎলি।
1. অৱাং নোংপোক লমদমদা শঙ্গোমগী পোত্থোক অসি ২০১৮-১৯গা য়েংনবদা ২০১৯-২০গী মনুংদা ৪.৯% হেনগৎলি, অদুম ওইনমক শঙ্গোমগী পর কেপিতা অসি আই.সি.এম.আর.গী রিকম্মেন্দেসনগী মতুং ইন্না য়াম্না নেম্লি। হৌজিক ওইরিবা অৱাং নোংপোক লমদমগী শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোত্থোক অসিগী দিমান্দ/কঞ্জমসন অসি মফম অসিগী ওইবা পোত্থোক অমসুং মাংজিল থাদুনা চৎলিবা দাইরী কোওপরেতিব অমসুং লৈবাক অসিগী দাইরীদা লৈরিবা লনাইগী সেক্তরশিংনা ফংহল্লি।
2. রাজ্য অসিনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পীরদুনা, ভারত সরকারনা অৱাং নোংপোক লমদমশিং য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংনা শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোত্থোক্কী অফবা অমসুং পোত্থোক হেনগৎনবা মখাদা পীরিবা খোঙথাংশিং অসি লৌখৎলি: -
1. শঙ্গোমগী অফবা তেস্ত তৌনবা মচাক লোয়ন-লোয়ননা অহানবা চিল্লিং খুদোংচাবাগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা/মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা শঙ্গোমগী মগুন ফগৎহন্নবগী পান্দমদা ২০২১গী জুলাইদা দাইরী দিবলপমেন্ত স্কীমগীদমক নেস্নেল প্রোগ্রাম হন্না শেমদোক শেমজিন তৌখি।
2. বোবিন মশিংগী জেনেতিক অপগ্রেসন, শঙ্গোমগী পোত্থোক হেনগৎহনবা অমসুং বোবিনগী পোত্থোক হেনগৎহনবা অমসুং ইরমদমগী ওইবা বোবিন ধার য়োকখৎপা চাউখৎহনবগীদমক রাস্ত্রিয়া গোকুল মিসনগী থৌরাং হাপ্লি।
মসিগী পাউ অসি ফীসরিজ, এনীমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরীইংগী মন্ত্রী শ্রী পর্শোতাম রুপালানা লোক সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।