Ministry of Development of North-East Region
Make-In-North-East Initiative
06 DEC 2021 3:43PM by PIB Delhi
Under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade, a dedicated Northeast Desk has been set up within Invest India, which supports the North East States in their outreach activities to the investors as well as in facilitating and handholding select companies. The desk is working closely with One District One Product (ODOP), StartUP and other sector desks of Invest India for their initiatives in the region. The Invest Northeast Portal, presenting investment opportunities in the region across sectors and States to both domestic and foreign investors, has also been developed.
The North East Industrial Development Scheme (NEIDS), 2017 has come into force with effect from 01.04.2017 for a period of five years. The scheme covers manufacturing and service sector of all the States of North Eastern Region (NER), including Sikkim. Various benefits provided under the scheme include: (i) Central Capital Investment Incentive for access to credit; (ii) Central Interest Incentive; (iii) Central Comprehensive Insurance Incentive; (iv) Income Tax Reimbursement; (v) Goods and Services Tax Reimbursement; (vi) Employment Incentive;and (vii) Transport Incentive. There is an overall cap of Rs.200 crore per unit for benefits under all components subject to investment in Plant and Machinery.Till end-October 2021, a total of 391 new industrial units with proposed total investment of Rs.2,631.19 crore have been granted registration under NEIDS. The total incentive envisaged for these industrial units amounts to Rs.1,740.06 crore.
In collaboration with the NITI Aayog, the 'NITI Forum for North East' constituted for accelerated, inclusive and sustainable development in the North East Region, has identified 5 focus sectors, viz. Tea, Tourism, Bamboo, Dairy and Pisciculture.
The Government has been providing special emphasis to the development and promotion of tourism in the North Eastern States. Under the Swadesh Darshan Scheme of the Ministry of Tourism, sixteen projects with themes of Heritage, Wildlife, Spiritual, Tribal, Eco-adventure etc with total amount of Rs.1,337.63 crore have been sanctioned. Under the Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual Heritage Augmentation Drive (PRASHAD) Scheme, development of Kamakhya Devi Temple (Rs.29.99 crore) and Pilgrimage Facilitation at Nagaland (Rs.25.26 crore) and Meghalaya (Rs.29.31 crore) have been sanctioned. Further, Kaziranga National Park (Assam) has been identified under the Iconic Site Development Scheme.
Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), under its various schemes like Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) and its successor North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), Schemes of North Eastern Council (NEC) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) has also taken steps to bridge the social and physical infrastructure gaps, which will promote investment in the North East Region. Under NLCPR – State Scheme, a total of 1,635 projects costing Rs.16,233.78 crore have been sanctioned, of which 1,194 projects costing Rs.9,424.11 crore have been completed till end-August 2021. Under NESIDS, 104 projects worth Rs.2,503.39 crore have been sanctioned till end-August, 2021. Under NEC, NERSDS and NLCPR – Central, a total of 610 projects have been undertaken with approved cost of Rs.7,849.78 crore, of which Rs.5,916.71 crore have been released till end-August 2021.
In addition, various Pan-India Schemes are being implemented in the North Eastern States for their sustainable development, e.g., Jal Jeevan Mission, Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation, Swachh Bharat Mission, etc. The NE Desk of Invest India under DPIIT has organized events like National Handloom Day and Business Conclave, in collaboration with Industry associations, to promote investment opportunities in the region.
This information was given by The Minister for Development of North Eastern Region Shri. G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মেক-ইন-নোর্থ-ইস্ত ইনিসিয়েতিব
06 DEC 2021 3:43PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদকী মখাদা ইনভেস্ত ইন্দিয়াগী মনুংদা দেদিকেতেদ নোর্থইস্ত দেস্ক অমা শেমগৎলে, মদুনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংবু ইনভেস্তরশিংদা মখোয়গী অওতরিচ এক্তিবিতীশিংদা মতেং পাংলি লোয়ননা কম্পেনীশিং খনবদা লায়থোকহল্লি অমদি খুৎপায় চেৎহল্লি। দেস্ক অসিনা ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ও.দি.ও.পি.), স্তার্ত অপ অমসুং রিজনদা মখোয়গী ইনিসিয়েতিবশিংগীদমক ইনভেস্ত ইন্দিয়াগী অতোপ্পা সেক্তর দেস্কশিংগা লোয়ননা নক্ননা থবক তৌরি। দি ইনভেস্ত নোর্থইস্ত পোর্তেলনা দোমেস্তিক মসুং ফোরেন ইনভেস্তর অনিমক্তা সেক্তরশিং অমসুং রাজ্যশিং পু্ম্বদা ইনভেস্তমেন্তকী খুদোংচাবা লান্থোক্লিবা দি ইনভেস্ত নোর্থইস্ত পোর্তেলসু দিবেলপ তৌরে।
দি নোর্থ ইস্ত ইন্দস্ত্রীয়েল দিবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আই.দি.এস.), ২০১৭ অসি ০১.০৪.২০১৭দগী চহি মঙাগী ওইনা মথৌ হৌখি। স্কিম অসিনা সিক্কিম য়াওনা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)গী রাজ্য পুম্নমক্কী মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিস সেক্তর কোন্সিল্লি। স্কিমগী মখাদা ফংহল্লিবা তোঙান-তোঙানবা কানবশিংদা মনুং চল্লিবদি: (i) সেন্ত্রেল কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত ইনসেন্তিব ফোর এক্সেস তু ক্রিদিৎ; (ii) সেন্ত্রেল ইন্তরেস্ত ইনসেন্তিব; (iii) সেন্ত্রেল কমপ্রেহেন্সিব ইন্সুরেন্স ইন্সেন্তিব; (iv) ইনকম তেক্স রিইম্বর্সমেন্ত; (v) গুদস এন্দ সর্বিস তেক্সরি ইম্বর্সমেন্ত; (vi) এমপ্লোইমেন্ত ইন্সেন্তিব; অমসুং (vii) ত্রান্সপোর্ত ইন্সেন্তিব। প্লান্ত অমসুং মেছিনরীদা ইনভেস্তমেন্তকী হিরম খুদিংগী মখাদা বেনেফিৎশিংগীদমক য়ুনিৎ অমদা লুপা কোতি ২০০গী ওভরওল কেপ অমা লৈরি। ওক্তোবর ২০২১গী লোইরকপা ফাওবদা, লুপা করোর ২,৬৩১.১৯গী প্রপোজ তোতেল ইনভেস্তমেন্তকা লোয়ননা অনৌবা ইন্দস্ত্রীয়েল য়ুনিৎ পুন্না ৩৯১ এন.ই.আই.দি.এস.কী মখাদা রেজিস্ত্রেসন অয়াবা পীখ্রে। মসিগী ইন্দস্ত্রীয়েল য়ুনিৎশিংগী অপুনবা ইন্সেন্তিব অসি লুপা করোর ১,৭৪০.০৬কী শেনফম ওইরি।
নীতি আয়োগকা খুৎশম্নদুনা অৱাং নোংপোক লমদমদা এক্সেলরেতেদ, ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক ‘নীতি ফোরম ফোর নোর্থ ইস্ত’ লিংখৎতুনা ফোকস সেক্তর ৫ মশক খংদোক্লে, মখোয় অদুদি চা, তুরিজম, ৱা, শঙ্গোমগী পোত্থোক অমসুং ঙা য়োকপা।
সরকারনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা তুরিজম দিবেলপ তৌবা অমসুং প্রমোৎ থৌবদা অখন্নবা ইনোৎ পীরি। তুরিজম মন্ত্রালয়গী স্বদেশ দর্শন স্কিমগী মখাদা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ১,৩৩৭.৬৩গা লোয়ননা হেরিতেজ, ৱাইদলাইফ, স্পিরিচুয়েল, ত্রাইবেল, ইকো-এদভেঞ্চর অসিনচিংবা থীমশিংগা লোয়ননা প্রোজেক্ত তরাতরুক সেঙ্কসন তৌখ্রে। পিলগ্রিমেজ রেজুভেনেসন এন্দ স্পিরিচুএল হেরিতেজ ওগমেন্তেসন দ্রাইব (প্রশাদ) স্কিমগী মখাদা কামখ্যা দেবী তেম্পল (লুপা করোর ২৯.৯৯) অমসুং নগালেন্দ (লুপা করোর ২৫.২৬) অমসুং মেঘলায়া ((লুপা করোর ২৯.৩১)দা পিলগ্রিমেজ ফেসিলিতেসন সেঙ্কসন তৌখ্রে। মখা তারকপদা কাজিরঙ্গা নেস্নেল পার্ক (অসাম)বু আইকোনিক সাইত দিবেলপমেন্ত স্কিমগী মখাদা শকখংখ্রে।
মিনিস্ত্রি ওফ দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এম.দোনর)না নন-লাপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্সেস (এন.এল.সি.পি.আর.)গুম্বা মসিগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং মসিগী তুংইনবা নোর্থ ইস্ত স্পিসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.), নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী স্কিম অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)কী মখাদা সোসিএল অমসুং ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর গেপশিং মেন্সিন্নবা খোংথাংসু লৌখৎলি, মদুনা অৱাং নোংপোক লমদমদা ইনভেস্তমেন্ত প্রমোৎ তৌরগনি। এন.এল.সি.পি.আর. – স্তেত স্কিমগী মখাদা, লুপা করোর ১৬,২৩৩.৭৮গী মমল ওইবা প্রোজেক্ত ১,৬৩৫ সেঙ্কসন তৌখ্রে, মদুগী মনুংদা ২০২১গী ওগস্ত লোইরকপদা লুপা করোর ৯,৪২৪.১১গী মমল ওইবা প্রোজেক্ত ১,১৯৪ মপুং ফানা পায়খৎখ্রে। এন.ই.এস.আই.দি.এস.কী মখাদা, ২০২১গী ওগস্ত লোইরকপা ফাওবদা লুপা করোর ২,৫০৩.৩৯গী মমল ওইবা প্রোজেক্ত ১০৪ সেঙ্কসন তৌখ্রে। এন.ই.সি., এন.ই.আর.এস.দি.এস. অমসুং এন.এল.সি.পি.আর. – সেন্ত্রেলগী মখাদা, লুপা করোর ৭,৮৪৯.৭৮গী এপ্রুব তৌরবা শেনফমগা লোয়ননা প্রোজেক্ত পুন্না ৬১০ লৌখৎখ্রে, ২০২১গী ওগস্ত লোইরকপা ফাওবদা মদুগী মনুংদা লুপা করোর ৫,৯১৬.৭১ রিলিজ তৌখ্রে।
মদুগী মথক্তা, অৱাং নোংপোক লমদমশিংদা মখোয়গী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক তোঙান তোঙানবা পান-ইন্দিয়া স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে, খুদম ওইনা জল জীবন মিসন, রেজুভেনেসন অমসুং অর্বান ত্রান্সফোর্মেসনগীদমক অতল মিসন, স্বচ্ছ ভারত মিসন অসিনচিংবনি। দি.পি.আই.আই.তি.গী মখাদা দি এ.ই. দেস্ক ওফ ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা রিজন অসিদা ইনভেস্তমেন্তকী খুদোংচাবশিং প্রমোৎ তৌনবা ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা নেস্নেল হেন্দলুম দে অমসুং বিজিনেস কনক্লেবগুম্বা থৌরমশিং পাংথোক্লি।
ইনফোর্মেসন অসি অইবা পাউখুম অমদা ঙসি লোক সভাদা দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা পীখিবনি।