তুরিজম মন্ত্রালয়
পি.এম.না সোমনাথতা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
চহিচা খুদিংমক্না ধর্মগা মরী লৈনবা তুরিজমদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং থিদোক্নবা অমসুং লাইফম অমসুং মফম অদুগী শেন্মীৎলোনগী মরক্তা মরী ফগৎহন্নবা দিমান্দ তৌই: পি.এম.
ঐখোয়গী ওইনা পুৱারী অমসুং থাজবগী ৱাখল্লোন অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবলা প্রয়াসনা ওইরি: পি.এম.
ঐখোয়গী ধাম মরিগী শিল-লাংলিবা, ঐখোয়গী শক্তিপীথশিংগী ৱাখল্লোন, ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা তোঙান-তোঙানবা লাইফমশিং শেমগৎপা, ঐখোয়গী থাজবা লৈরিবা মসিগী মওং অসিনা তশেংনা ‘এক ভারত, এক শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন অদু ফোঙদোক্লি: পি.এম.
লৈবাক অসিনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎতুনা মমাংঙৈগী ফজবা অদু অমুক হন্না শেমগৎলি: পি.এম.
20 AUG 2021 6:55PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা গুজরাতকী সোমনাথতা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। শঙ্গাখিবা প্রোজেক্তশিং অদুদা সোমনাথ প্রোমেনেদ, সোমনাথ এগজিবিসন সেন্তর অমসুং অরিবা (জুনা) সোমনাথকী নৌনা শেমগৎপা লাইশঙগী মফম য়াওখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা শ্রী পার্বতি তেম্পলগী উরেপ-উয়ুংসু তমখি।
য়াইফরবা থৌরম অদুসাশ্রী লাল কষ্ণন অদভানি, শ্রী সোমনাথ ত্রস্তকী ভেতরেন লীদর অমসুং ত্রস্তী, শ্রী অমিত শাহ (কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী), শ্রী শ্রিপাদ য়েস্সো নায়ক ( তুরিজম অমসুং পোর্তস, শিপিং এন্দ ৱাতরৱেজকী রাজ্য মন্ত্রী), শ্রী বিজয় রুপানি (গুজরাতকী সি.এম.), শ্রী নিতিনভাই পতেল (উপ সি.এম.), শ্রী জৱাহর চোদা (গুজরাত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রী) অমসুং শ্রী বসন অহির (গুজরাত সরকারগী তুরিজমগী রাজ্য মন্ত্রী), শ্রী রাজেশাই চুদসমা, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, জুনাগাধ অমসুং শ্রী পি.কে. লহেরি, ত্রস্তী –সেক্রেতরী, শ্রী সোমনাথ ত্রস্তনা শরুক য়াখি। থৌরম অসি শ্রী অর্ভিন্দ সিংহ, সেক্রেতরী, তুরিজম মন্ত্রায়না কনদক্ত তৌখি। থৌরম অসিদা, সোমনাথতা পাইখৎখিবা তোঙান-তোঙানবা দিবেলপমেন্তেল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং উৎপা ফিল্ম অমা খুদোল তমখি।
মালেমদা লৈরিবা ভক্তাশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মমাংঙৈগী ফজবা অদু নৌহৌনা হিংগৎহন্নবগী লম্বা লৈত্রবা অখাং কনবগী শক্তি অদু উৎখিবা সরদার পতেলদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। সরদার পতেলনা নীংতম্বা ভারতকী নীংতম্বগী ৱাখল্লোন অদুগা সোমনাথ মন্দির অসি মরী লৈনহনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ‘নীংতম্বা চহি ৭৫শুরকপদা সরদার সাহেবনা হোৎনরম্বশিং অদু ঐখোয়না মাংদা পুখৎপা ফংজবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। প্রধান মন্ত্রী বিশ্বানাথতগী সোমনাথ ফাওবা মন্ত্রী কয়া নৌহৌনা শেমগৎখিবা লোকমাতা অহিল্যাবাই হোল্করবুসু নীংশিংখ্রে। লৈবাক অসিনা মহাক্কী পুন্সিদা মোদর্নিতী অমসুং ত্রেদিসনগী পুনশিন্নবা অসিদগী ইথিল লৌদুনা মাংদা চংশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী অমসুং কচ্ছতা অওনবা পুরকখিবা অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসি গুজরাতনা মোদর্নিতীগা তুরিজমগা লিঙ্ক তৌবগী ফলশিং অসি য়াম্না কুপ্না য়েংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “চহিচা খুদিংমক্না ধর্মগা মরী লৈনবা তুরিজমদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং থিদোক্নবা অমসুং লাইফম অমসুং মফম অদুগী শেন্মীৎলোনগী মরক্তা মরী ফগৎহন্নবা দিমান্দ তৌই”
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মবুঙো শিবনা অকাই-অতোই অমসুং অপনবা থোক্লিঙৈ চৈরক্তা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ক্রিএতিবিতী হেনগৎহনখি। শিব অসি লোইনাইদে, মসি ফোঙদোকপা ঙমদে অমসুং হোংবা নাইদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ‘শিবদা ঐখোয়না থাজবা থম্বনা ঐখোয়দা হিংলিঙৈ মতমগী মতুংদসু ঐখোয় লেংদনা লৈ হায়বা খঙহল্লি, খুদোংথিবা মতম মায়োক্নবা ঙম্নবা থৌনা ঐখোয়দা পীরি’।
ইকাই খুমন্নীংঙাই ওইরবা লাইশঙ অসিগী পুৱারী অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী লাইশঙ অসি হঞ্জিন-হঞ্জিন থুগাইখিবা অমসুং লাইশঙ অসিনা অকাইবা পীখিবা খুদিংমক্কী মতুংদা অমুক হন্না করম্না হান্নগুম লৈখিবা অদু নীংশিংখ্রে। ‘মসি অচুম্ববু অরানবনা মাইথিবা পীবা ঙমদে অমসুং থাজবা অসি অকি-অখং পীবনা মাংহনবা ঙমদে হায়বগী থাজবা অদুগী খুদম অমনি’। “অকাই-অতোই থোকহনবগী শক্তি, অকি-অখাং পোকহনদুনা নীংথৌরেল অমা শেমগৎন্নবা হোৎনবগী ৱাখল্লোন অসি মতম খরা চৎনরম্বা য়াই অদুবু মসি মতম চুপ্পগী ওইবদি য়াদে, মসিনা মীওইবা খুন্নাইবু মতম শাংনা নমথদুনা থম্বা য়ারোই। মসি সোমনাথবু এতেকর খরনা থুগাইখিবা মতম অদুদসু চুমখি, মসি ঙসি মালেম অসিনা অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিংদা চীংনবা পোক্লিবা মতমসিদসু চুম্লি।”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সোমনাথ তেম্পল শেমগৎপা অসি চাউনা শেমগৎ শাগৎখিবা ঙমখিবগী মরম অসি মাগী চহিচা কয়া অখাং কনদুনা লাকখিবা অমসুং হোংবা নাইদ্রবা ৱাখল্লোন অসিনা ওইরি। ‘নীংতম্লবা মতুংদসি রাজেন্দ্র প্রসাদজী, সরদার পতেল অমসুং কে.এম. মুন্সিগুম্বা মীওইশিংনা কেম্পেন অসিগীদমক খুদোংথিবশিং মায়োক্নখি। ঙসি, অরোইবদা সোমনাথ মান্দির অসি ১৯৫০গী মোদর্ন ইন্দিয়াগী ইশ্বরগুম্না মতিক-ময়াই চেনবা য়ুম্বী অমা ওইনা শেমগৎপা ঙমখি। লৈবাক অসিনা অরুবা সমস্যাশিংগী পুম্নমক্না য়ারবা ৱারোইশিনশিং পুরক্নবা মাইকৈ তম্না চংশিল্লি। রাম মন্দিরগী শক্লোন্দা অনৌবা ভারতকী ফজরবা মঙাল লৈরবা য়ুম্বী অমা ওইনা শেমগৎলিহায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি হৌজিক অসি ফগৎহন্নবা অমসুং অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা পুৱারীদগী তমশিনবা অসি ওইগদবনি। ‘ভারত জোরো অন্দোলন’গী মহাক্কী লাইৱা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসি জিওগ্রাফিকেল কনেক্তিবিতী খক্তা নত্তে মসি ৱাখলদসু কনেক্ত তৌবা তাই। মসি ঐখোয়গী হৌখিবা অদুগা ভারতকী তুংলমচৎকা কনেক্ত তৌনবা ৱাশক অমসু ওইরি’, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐখোয়গী ওইনা পুৱারী অমসুং থাজবগী ৱাখল্লোন অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবলা প্রয়াসনি”। প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা অপুনবগী মশক অমা পুরক্নবা হোৎনবদা থাজবা অমসুং থাজবগী সিস্তেমগী থৌদাং লৈ হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি ‘নোংচুপ্তা সোমনাথ অমসুং নগেশ্বরদগী নোংপোক্তা বাইদ্যনাথ, নোংপোক্তা বাবা কেদর্নাথতগী ভারতকী খা থংবদা লৈরিবা শ্রী রামেশ্বর ফাওবা জ্যোতিলিঙ্গা ১২ অসিনা ভারতপু পুন্না শম্নহল্লি। মসিগা মান্ননা, ঐখোয়গী ধাম মরিগী শিল-লাংলিবা, ঐখোয়গী শক্তিপীথশিংগী ৱাখল্লোন, ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা তোঙান-তোঙানবা লাইফমশিং শেমগৎপা, ঐখোয়গী থাজবা লৈরিবা মওং অসিন তশেংনা ‘এক ভারত, এক শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন অদু ফোঙদোক্লি।’
লৈবাক অসি অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি চেৎশিনহনবদা স্পিরিচ্যুএলিতীনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তুরিজমগী নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল পোতেন্সিএল অমসুং স্পিরিচ্যুএল তুরিজমগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎতুনা অরিবগী ফজবা অদু নৌহৌননা হিংগৎহল্লি। মমহাক্না মবুঙো রামগা মী লৈনবা অনৌবা মফমশিংগী মরমদা রাম ভক্তাশিংদা খঙহল্লিবা অমসুং মখোয়দা মবুঙো রাম অসি ভারত পুম্বগী রাম ওইবগে হায়বা ফাওহল্লিবা রামায়ন সর্কিৎ অসি খুদম ওইনা পীখি। মসিগা মান্ননা বুদ্ধ সর্কিৎনা মালেম পুম্বদগী ভক্তাশিংদা খুদোংচাবশিং পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা তুরিজম মন্ত্রালয়না স্বাদেশ দর্শন স্কীমগী মখাদা থিম ১৫দা তুরিস্ত সর্কিৎ ১৫ শেমগৎলি, খুদোংচাবা ফংদ্রবা মশিংদা তুরিজমগী খুদোংচাবশিং পীরি হায়না খঙহনখ্রে। কেদর্নাথগুম্বা চীংগী মফমদা চাউৎ-থৌরাংশিং পাইখৎপা, চার ধামশিংগী তনেল অমসুং হায়ৱেশিং শেমগৎপা, বৈশ্নব দেবিদা চত্থরিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক, অৱাং নোংপোক্তা হায়-তেক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অসিনা অরাপ্পা লৈরম্বা অদু কোকহল্লি। মসিগা মান্না ২০১৪দা লাউথোকখিবা প্রশাদ স্কীমগী মখাদা মরু ওইবা লাইফম ৪০ শেমগৎলি, মসিগী মনুংদা ১৫দি লোইশিনখ্রে। গুজরাত্তা লুপা করোর ১০০রোমগী প্রোজেক্ত অহুমগী থবক পাইখৎলি। লাইফমশিং কনেক্ত তৌনবা মীৎয়েং চংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা তুরিজমগী খুত্থাংদা মীচম প্রজা খক্তা কনেক্ত তৌবদা নত্তনা খুমাং চাউশিল্লি। লৈবাক অসি ত্রাবেল এন্দ তুরিজম কম্পিতিতিবনেস ইন্দেক্সতা ২০১৩দা ৬৫শুবা মফমদা লৈরম্বা অদু ২০১৯দা ৩৪শুবা মফমদা কাখৎখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি, ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ধর্ম পুম্নমক্কী লাইফমশিং ‘প্রসাদ’ (পিলগ্রিমেজ রিজুভনেসন এন্দ স্পিরিচ্যুএল, হেরিতেজ ওগমেন্তেসন দ্রাইব) স্কীমগী মখাদা থমখি অমসুং মখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মনাক নকপদা লৈরিবা মফমশিং লমকোইবশিংগীদমক তঙাই ফদনা মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা হোৎনবদা মীৎয়েং চংখি।
গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা ‘প্রসাদ’ স্কীমদগী লাইফম কয়া কান্নবা ফংলি অমসুং ধর্ম পুম্নমক্কী ভক্তাশিংনা মখোয় মশাগী লাইফমদা চৎতুনা থৌনিজবা ফংজরে। মহাক্না হায় অরাবিয়ন সীগী সমুদ্রা খোঙবান্দা কিলোমিতর অমগা মখাই শাংবা অমদি মিতর নিপান পাকপা কোরিদোর অমা শেমখি মসিদা লমকোইবশিংনা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগা লোইননা নুমিদাং ৱাইরমদা পোত্থবা য়ারগনি অমসুং লমকোইফম অমদা লৈবগুম্না ফাওহল্লগনি।
শ্রী অমিত শাহনা মখা তারদুনা হায়খি ভক্তাশিংনা সোমনাথ উবা ফংজনবা অমসুং দিজিতেল ওইনা থৌনিজনবা প্রধান মন্ত্রীনা খোঙথাং কয়া লৌখৎখি অমসুং মখোয়বু মোনিতর তৌখি অমদি মসিগী ফল ওইনা সোমনাথতা দিজিতেল ওইনা থৌনিবা অসি হৌজিক তোপ ভ্যু প্রেয়রশিংগী মনুং চনবা ঙম্লে।
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বিজয়ভাই রুপানিনা হায়খি সোমনাথকী শেমগৎ-শাগৎপা অসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং মখাদা অনৌবা মাইকৈ অমদা চংশিনবা ঙমখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় রাজ্য সরকারনা সোমনাথ অসি তর্থ স্থাল (লাইফম) অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানগী মতুং ইন্না শেমগৎনবা হোৎনখি। শ্রী রুপানিনা প্রসাদ স্কীমগী মখাদা সোমনাথতা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগীদমক কেন্দ্রগী তুরিজম মন্ত্রালয়না তেংবাং পীরকখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
নেস্নেল মিসন ওন পিলগ্রিমেজ রিজুভনেসন এন্দ স্পিরিচ্যুএল, হেরিতেজ ওগমেন্তেসন দ্রাইব (প্রসাদ) অসি ইং কুমজা ২০১৪-১৫দা তুরিজম মন্ত্রালয়না হৌদোকখি, মসিগী পান্দমদি মশক খঙদোক্লবা লাইফম অমসুং হেরিতেজ ওইরিবা মফমশিং ইন্তিগ্রেতেদ ওইনা দিবেলপমেন্ত পুরকপা অসিনা ওইখি। য়ুনিভর্সেল এক্সেস হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা অহানবা অমসুং খ্বাইদগী মীৎয়েং চংলি অমরোমদনা স্কীম অসিগী মখাদা প্রোজেক্তশিং ফাইনেলাইজ তৌবা অমসুং থবক হৌনবা তৌরি। স্কীম অসিনা মফমশিং অদুদা লাইফম/ধর্মগী ওইবা মফম অমসুং হেরিতেজ তরিজমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত তৌনবা পান্দম থমখি। হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য ২৪দা পুন্না প্রোজেক্ত ৩৭ (লোইশিনখিবা প্রোজেক্ত ১৫ য়াওনা) লুপা করোর ১২১৪.১৯গী চংগদবা শেনফমগা লোইননা অয়াবা পীখ্রে অমসুং স্কীম অসিগী মখাদা পুন্না লুপা করোর ৬৭৫.৮৯ কাইথখ্রে।
“প্রসাদ স্কীমগী মখাদা সোমনাথতা দিবেলপমেন্ত ওফ পিলগ্রিমেজ এমেনিতীজ” প্রোজেক্ত অসি মার্চ ২০১৭দা লুপা করোর ৪৫.৩৬কী চংগদবা শেনফমগা লোইনা তুরিজম মন্ত্রালয়না অয়াবা পীখি। ‘পার্কিং এরিয়া দিবেলপমেন্ত’, ‘তুরিজম ফেসিলিতেসন সেন্তর’ অমসুং ‘সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত’ অসিগুম্বা কম্পোনেন্তশিং মাই পাকনা পাইখৎখ্রে অমসুং জুলাই ২০২০দা জাতি মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। ক্লোক রুম, পব্লিক কনভিনিয়ন্স, ৱেতিং হোলশিং, অঙাংশিংগী, মীমান্নদ্রবশিংগী কাশিং, কার, বস অমসুং চকা অনি পানবা গারিশিংগী আর্কিং, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী দিস্পোজেল/সেগ্রিগেসন. মেদিকেল ফেসিলিতীশিং, সোভেনর য়োনবা দুকানশিং, ত্রেদিস্নেলগী ওইনা দুকানশিং, রিফ্রেশমেন্ত হাউস, লাইব্রেরী, মীতিং হোল, মল্তি-পর্পস রু,, সিনিয়র সিতিজেনী কা, সৎসং হাউস, থাক্নবা ঈশিং, দেদিকেতেদ পার্কিং, সোলর পাৱর হাউস. লেন্দস্কেপিং অসিনচিংবা য়াওনা মালেমগী থাক্কী পিলগ্রিমেজ তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর মাই পাক্না শাখ্রে। স্কীম অসিগী মখাদা শাখিবা তুরিস্ত ফেসিলিতেসন সেন্তর অসিদা ঙসি শঙ্গাখিবা এগজিবিসন গেলরী অসি শ্রী সোমনাথ ত্রস্তনা শেমগৎখিবনি।
জুনা সোমনাথ মন্দিরগী অকোইবগী মফমশিং শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিংদা য়ুনিভর্সেল এক্সেস তৌনবগী রেম্প অমা, কোর্ত য়ার্দ, ভক্তাশিংগী ফম-ফম, দুকান ১৫, লিফ অমসুং অচৌবা হোল অনি য়াওনা শ্রী সোমনাথ ত্রস্তনা লুপা করোর ৩.৫ চাদিং তৌদুনা শেমগৎখি।
শ্রী সোমনাথ তেম্পেলদা প্রপোজ তৌখিবা পার্বতিমাতা মন্দির অসি অম্বাজি, বনাস্কান্থাদগী অরাস স্তোনশিং শীজিন্নদুনা স্ক্বের মিতর ১৬৫০ অমসুং ফুৎ ৭১ ৱাংবা মফমদা অচৌবা স্ত্রকচর অমা শাগনি। মসিদা অশেংবা লাইশঙদা লৈবা অদুগুম্না পোল ৪৪ লৈগনি, মসি আর্তিস্তিক ওইবা মওং অমদা মার্বল শীজিন্নদুনা শেমগনি। লাইশঙ অসিগী মরু ওইবা গর্ভ গ্রিহ অসি স্ক্বের মিতর ৩৮০গী লম ওইগনি অমসুং শগোই শানবা মন্দপ অসিনা স্ক্বের মিতর ১২৫০ ওইগনি।
প্রসাদ স্কীমগী মখাদা গুজরাতকী রাজ্যগী ওইনা পাইপলাইনদা লৈরিবা অনৌবা প্রোজেক্তশিংদা য়াওরিবা অদুদি: মা অম্বাজি তেম্পল, বনাস্কান্থাদা পিলগ্রিমেজ এমেনিতীশিং শেমগৎপা অমসুং সোমনাথতা পব্লিক প্লাজা/এন্ত্রী প্লাজা শেমগৎপা।
ভক্তাশিংনা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইনবা অমসুং লাইশঙ মনুংদা খোঙগী লম্বেল থম্নবা স্তেৎ ওফ দি আর্ত ফেসিলিতী ওইনা পব্লিক প্লাজা/এন্ত্রী প্লাজা শেমগৎকনি। স্তেৎ ওফ আর্ত ফেসিলিতী অসিদা মীমান্নদ্রবা প্রজাশিং অমসুং ইমর্জেন্সীগী গারিশিং (এমব্যুলেন্স অমসুং ফায়র ফাইতিং)গীদমক পার্কিংগী খুদোংচাবা লৈগনি। এন্ত্রী প্লাজা অসিদা রেস্ত রুম, ক্লোক রুম, কেফেতরিয়া অমসুং নুপা-নুপীগী তোইলেৎশিং অসিগুম্বা অতৈ পব্লিক ফেসিলিতীশিং অমসং মী চিনখৎলকপা মরমদা মীয়াম লাকশিনবা ঙম্নবা কেনোপী য়াওবা ভক্তাশিংগী ক্যু কম্প্লেক্স য়াওগনি। ইকোনিক দেস্তিনেসন দিবেলপমেন্ত স্কীম (আই.দি.দি.এস.)কী মখাদা শেমখিবা মাস্তর প্লানা লোইননা ফেসিলিতীগী লোকেসনসু প্রপোজ তৌখ্রে। অম্বাজি তেম্পলগী প্রোজেক্তকী মখাদা তুরিস্ত ফেসিলিতী সেন্তর, পার্কিং, পব্লিক এমেনিতীশিং, ক্লোক রুম, গব্বর হিলদা কৈরাক শেমগৎপা অসিগুম্বা তঙাই ফদবা পিলগ্রিমেজ তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অতৈ ফেসিলিতীশিংসু শেমগৎলবা য়ানা লৈরে।
তুরিজম মন্ত্রালয়গী ইন্তিগ্রেতেদ দেস্তিনেসন দিবেলপমেন্ত স্কীম (আই.দি.দি.এস.)কী মখাদা আইকোনিক তুরিজম দেস্তিনেসনশিংগী মনুংদা সোমনাথকী শেমগৎ-শাগৎপা অসি অমা ওইনা প্রপোজ তৌখি। মসিগী শেমগৎ-শাগৎপগী কম্পোনেন্তশিংদা প্রভাস পতন ম্যুজিয়ম, তুরিস্ত এমেনিতীজ, হাত অসিনচিংবা য়াওই। সোমনাথতা কনেক্তিবিতী লৈহন্নবা, অপুনবা রিজন অসিগী কম্প্রিহেনসিব অমসুং ব্রোদ দিবেলপমেন্ত লৈনবা কেশোদ এয়রপোর্ত, এন.ঐচ-৫১ শেমগৎপা, সী প্লেন সর্ভিসশিং শেমগৎপা অসিগুম্বা রিজনেলগী ওইবা খোঙথাং খরা খন্নরিবা প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা প্রপোজ তৌখি।
মথক্তা পীরিবা অসিগী মথক্তা তুরিজম মন্ত্রালয়গী মখাদা স্বাদেশ দর্শন স্কীমগী মখাদা গুজরাতকী রাজ্য সরকারনা পাইখৎনবা মখাদা পীরিবা প্রোজেক্তশিং অসি অয়াবা পীখ্রে:
সর্কিৎ মমিং
প্রোজেক্ত মমিং
অয়াবা পীখিবা শেনফম
(লুপা করোর )
কাইথখিবা ফন্দ
(লুপা করোর)
ফিজিকেল প্রোগ্রেস
হেরিতেজ সর্কিৎ
দিবেলপমেন্ত ওফ অহমদাবাদ – রাজকোত – পোর্বন্দর – বর্দোলি – দান্দী (২০১৬-১৭)
৫৯.১৭
৫৪.৭৯
৯৫%
হেরিতেজ সর্কিৎ
দিবেলপমেন্ত ওফ ভদনগর - মোধেরা
(২০১৬-১৭)
৯১.৮৪
৮৭.২৫
৯৮%
বুদ্ধিস্ত সর্কিৎ
দিবেলপমেন্ত ওফ জুনাগাধ – গিরসোমনাথ – ভরুছ – কচ্ছ – ভবনগর – রাজকোত - মেহসনস
২০১৭-১৮)
২৮.৬৭
১৯.২১
৯৩%

Ministry of Tourism
Prime Minister inaugurates and lays foundation stone of multiple projects in Somnath
It has been demand of every time period that we look for new possibilities in religious tourism and strengthen the links between pilgrimage and local economy: PM
For us essence of history and faith is Sabka Saath, Sabka Vikas, SabkaVishwas and Sabka Prayas: PM
Arrangement of our four dhams, the concept of our Shaktipeeths, the establishment of different pilgrimages in different corners of our country, this outline of our faith is actually an expression of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat': PM
Country is reviving the ancient glory by building modern infrastructure: PM
20 AUG 2021 6:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple projects in Somnath, Gujarat today via video conferencing. The projects inaugurated include the Somnath Promenade, Somnath Exhibition Centre and reconstructed temple precinct of Old (Juna) Somnath. The Prime Minister also laid the foundation stone of Shree Parvati Temple during the event.
This auspicious event was joined by Sh. L. K. Advani, Veteran Leader and Trustee Shree Somnath Trust, Sh. Amit Shah (Union Minister of Home Affairs and Cooperation), Sh. Shripad Yesso Naik (Minister of State of Tourism and Ports, Shipping & Waterways), Sh. Vijay Rupani (Chief Minister, Gujarat), Shri Nitinbhai Patel (Dy. Chief Minister Gujarat), Sh. Jawahar Chawda(Minister of Tourism, State Government of Gujarat) and Sh. Vasan Ahir (Minister of State of Tourism, State Government of Gujarat), Shri Rajeshbhai Chudasama, Member of Parliament, Junagadh and Shri P.K. Laheri, Trustee - Secretary, Shree Somnath Trust. The event was conducted by Shri Arvind Singh, Secretary, Ministry of Tourism. During the event, a film was presented showcasing the various developmental infrastructure projects that are undertaken in Somnath.
Congratulating the devotees all over the world, the Prime Minister paid tribute to Sardar Patel who showed indomitable will power for the revival of India’s ancient glory. Sardar Patel linked Somnath Mandir with independent spirit of independent India. Shri Modi said that it is ‘our good fortune that we are taking forward the efforts of Sardar Saheb in the 75th year of Independence and imparting new splendour to Somnath Temple. The Prime Minister also remembered Lokmata Ahilyabai Holkar who renovated several temples from Vishwanath to Somnath. Country is moving forward taking inspiration from the blend of modernity and tradition in her life, said the Prime Minister.
The Prime Minister said that in initiatives like Statue of Unity and transformation of Kachch, Gujarat has seen from the close quarters, the results of linking modernity with tourism. ‘It has been demand of every time period that we look for new possibilities in religious tourism and strengthen the links between pilgrimage and local economy” the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister said that Lord Shiva gives rise to development and creativity amidst annihilation and destruction. Shiv is unending, can’t be expressed and eternal. ‘Our faith in Shiva makes us aware of our existence beyond the limits of time, gives us the strength to face the challenges of time’, said the Prime Minister.
Reflecting on the history of the revered temple, the Prime Minister recalled the repeated destruction of the temple and how the temple rose after every attack. ‘It is a symbol of the belief that truth can’t be defeated by falsehood and faith can’t be crushed by terror.’ “The destructive powers, the thinking that tries to establish an empire on the basis of terror, may dominate temporarily, but, its existence is never permanent, it cannot suppress humanity for a long time. This was true when some attackers were demolishing Somnath, it is equally true even today, when the world is apprehensive of such ideologies.” the Prime Minister insisted.
The Prime Minister said that reconstruction of Somnath temple to grand renovation is due to centuries of strong will and ideological continuity. ‘Great men like Rajendra Prasad ji, Sardar Patel and KM Munshi faced difficulties for this campaign even after independence. Still, finally Somnath Mandir got established as divine pillar of modern India in 1950. The Country is moving towards amicable solutions of difficult problems. A bright pillar of the glory of modern India is coming up in the form of Ram Mandir’, he said
He said that our thinking should be to learn from history to improve our present and create a new future. Referring to his mantra of ‘Bharat Jodo Andolan’, Shri Modi said that this is not just geographical connectivity but connect in thoughts also. ‘This also is a pledge for connecting the building of future India with our past’, said the Prime Minister. The Prime Minister said “For us essence of history and faith is SabkaSaath, Sabka Vikas, Sabka, Vishwas and SabkaPrayas”.The Prime Minister highlighted the role of the faith and belief system in the underscoring the unity of India. He said ‘From Somnath and Nageshwar in the west to Vaidyanathin the east, from Baba Kedarnath in the north to Shri Rameshwar, at the extreme southern end of India, these 12 Jyotirlingas serve to connect the whole of India. Similarly, the arrangement of our four dhams, the concept of our Shaktipeeths, the establishment of different pilgrimages in different corners of our country, this outline of our faith is actually an expression of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.’
Continuing with the role of spirituality in strengthening the unity of the nation, the Prime Minister dwelled upon the national and international potential of tourism and spiritual tourism. He said that the country is reviving the ancient glory by building modern infrastructure. He gave example of Ramayana circuit which is apprising the Ram Bhakts about new places related to lord Ram and making them feel how Lord Ram is entire India’s Ram. Similarly Buddha Circuit providing facilities to the devotees from world over. The Prime Minister informed that Tourism Ministry is developing tourist circuits on 15 themes under Swadesh Darshan Scheme, creating opportunities for tourism in neglected areas. Developments in hilly areas like Kedarnath, tunnel and highways for Char Dhams, development work in Vaishnao Devi, high-tech infrastructure in the Northeast are bridging the distances. Similarly, under PRASHAD Scheme, announced in 2014,the Tourism Ministry is developing 40 major places of pilgrimage out of which, 15 are already completed. In Gujarat, work is on for three projects worth over 100 crore. Attention is being paid to connect the places of pilgrimages. The Prime Minister said that the country is not only connecting common citizens through tourism but is moving forward too. ‘The Country has moved from 65th place in 2013 on Travel & Tourism Competitiveness Index to 34th place in 2019.
Addressing on the occasion, the Home Minister Shri Amit Shah said that after becoming the Prime Minister in 2014, Shri Narendra Modi brought pilgrimages of all religions under ‘PRASHAD’ (Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive) Scheme and emphasised on their infrastructure and development of amenities for tourists in surrounding areas.
The Home Minister explained that since last seven years, many pilgrimages have been benefitting from the ‘PRASHAD’ Scheme and devotees of all religions are able to pay their obeisance at their respective pilgrimages. He said that on the shores of the Arabian sea, a one-and-a-half kilometer long and eight metre wide corridor has been constructed where tourists can relax in the evening with their families and feel like being at a tourist spot.
Shri Amit Shah further said that in order to enable devotees witness Somnath and the Prayer digitally, the Prime Minister made several efforts and monitored them and as a result, digital prayers of Somnath are now amongst the top viewed prayers.
Chief Minister of Gujarat Shri Vijaybhai Rupani said that the development of Somnath has assumed a new direction under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi. He further added that the state government is committed to the development of Somnath as a Tirtha Sthal(pilgrimage place) as per the vision of the Prime Minister. Shri Rupani appreciated the support of Union Tourism Ministry for several projects and facilities at Somnath under PRASHAD scheme.
The ‘National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive’ (PRASHAD) was launched by the Ministry of Tourism in the year 2014-15 with the objective of integrated development of identified pilgrimage and heritage destinations. The concept of universal access is the first and foremost dimension is being taken care of while finalizing and executing the projects under the scheme. The scheme aimed at creation of pilgrimage / religious and heritage tourism infrastructure development at the destinations. At present total 37 projects in 24 states (including 15 completed projects) are approved with estimated cost of Rs. 1214.19 crore and a total amount of Rs. 675.89 crore has been released for these projects under the scheme.
The project “Development of Pilgrimage Amenities at Somnath, Gujarat under PRASHAD Scheme” was approved by the Ministry of Tourism with the cost of Rs. 45.36 crores in March 2017. The components viz. ‘Parking Area Development’, ‘Tourist Facilitation Centre’ and ‘Solid Waste Management’ have been successfully executed and dedicated to the nation in July 2020. The project has been successfully completed providing world class pilgrimage tourism infrastructure including the facilities for cloak room, public convenience, waiting halls, rooms for children, specially-able, parking for cars, buses and two wheelers, disposal / segregation of solid waste management, Medical Facilities, souvenir shops, Traditional Shops, Refreshment House, Library, Meeting Hall, Multi-purpose Room, Senior Citizen Room, Satsang House, Drinking Water, dedicated parking, Solar Power House, landscaping etc. In the Tourist Facilitation Centre constructed under this scheme, the Exhibition Gallery inaugurated today has been developed by Shree Somnath Trust.
The development works of Juna Somnath Mandir Premises include a ramp for universal access, CourtyYard, sitting arrangements for the pilgrims, 15 shops, lift and two large halls with an expenditure of Rs. 3.5 crore by Shree Somnath Trust.
The proposed Parvatimata Mandir in Shree SomnathTemple premises would be a grand structure with an area of 1650 Met2 and 71 Ft. height using Aras Stones from Ambaji, Banaskantha. There would be 44 poles, as were there in the original temple, which would be created using Marble with an artistic way. The core Garbh Grih of the Madir contais the land of 380 Met2, and Dance Mandap spreading over 1250 Met2.
New projects under pipeline for the State of Gujarat under PRASHAD Scheme are: Development of Pilgrimage Amenities at Maa Ambaji Temple, Banaskantha and Development of Public Plaza / Entry Plaza at Somnath.
The Public Plaza/Entry Plaza would be state of art facility to manage the pilgrim’s movement and regulate the pedestrian movement in the temple premises. The state of art facility hosts parking facility for specially abled citizens and emergency vehicles (ambulance and firefighting). The entry plaza building will host facilities like rest rooms, cloak rooms, cafeteria, and other public facilities like gender-based toilets and pilgrims’ que complex with canopy to regulate crowd during peak time. The location of facility has been proposed in cognizance with the Master Plan prepared under Iconic Destination Development scheme (IDDS). Under the project for Ambaji Temple, basic pilgrimage tourism infrastructure like Tourist Facility Centre, Parking, Public Amenities, Cloack Room, development of stairs at Gabbar Hill and other facilities are likely to be developed.
Development of Somnath has been proposed as one of the iconic tourism destinations by the Ministry of Tourism under its Integrated Destination Development Scheme (IDDS) for development of components such as Prabhas Patan Museum, Tourist Amenities, Haat etc. A few regional interventions such as Keshod Airport, improvement of NH-51, development of Sea Plane services etc. for providing improved connectivity to Somnath, ensuring a comprehensive and broad development of the entire region are also proposed under this under consideration project.
In addition to above, following projects under SwadeshDharshan Scheme of the Ministry of Tourism have been approved for the State Government of Gujarat:
Name of the Circuit
Name of the Project
Approved Cost
(Cr. Rs. )
Funds released
(Cr. Rs.)
Physical Progress
Heritage Circuit
Development of Ahmedabad- Rajkot- Porbandar –Bardoli- Dandi (2016-17)
59.17
54.79
95%
Heritage Circuit
Development of Vadnagar- Modhera
(2016-17)
91.84
87.25
98%
Buddhist circuit
Development of Junagadh- GirSomnath- Bharuch-Kutch- Bhavnagar- Rajkot- Mehsana
( 2017-18 )
28.67
19.21
93%