সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
নোমেদিক ত্রাইবশিংগী চাওখৎ-থৌরাং
17 MAR 2021 2:00PM by PIB Imphal
দি-নোতিফাইদ, নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক কাংলুপ অসিগী সোসিও-ইকোনোমিক চাওখৎ-থৌরাং পুখৎনবা ৱেলফিয়র বোর্দ ওফ দি-নোতিফাইদ, নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক কম্ম্যুনিতি (দি.দবল্যু.বি.দি.এন.সি.এস.)না ২১.০২.২০১৯দা চহি অহুমগী মতম অমসুং চহি ৫ ফাওবা শাংদোকপা য়াবা লোয়ননা মখাগী রিফরেন্স অসিদা শেমগৎলি:-
• ওফ দি-নোতিফাইদ, নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক কম্ম্যুনিতিগী চংগদবা ৱেলফিয়র অমসুং দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম শেমদোকপা অমসুং হাপচিনবা
• হায়রিবা কম্ম্যুনিতিশিং অসিগী মীশিং কুংনা তাবা মফমশিং খঙদোকপা।
• হান্না লৈখ্রবা প্রোগ্রাম অমসুং এন্তাইতলমেনন্ত অমসুং মিনিস্ত্রী/ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সিশিংগা হৌজিক চৎথরিবা অখন্নবা দি-নোতিফাইদ, নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক কম্ম্যুনিতিগা খুৎশম্নদুনা পাবা অমসুং অৱাৎপা খঙদোকপা।
• দি-নোতিফাইদ, নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক কম্ম্যুনিতিদা লৈরিবা ভারত সরকার অমসুং স্তেত/য়ু.তি.শিংগী স্কীমশিং অসিগী চংশিল্লিবা থবকশিং অসি য়েংশিনবা অমসুং হোৎপা
• সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পৱার্মেন্তগী মিনিস্ত্রীনা পীবা মরী লৈনবা অতৈ থবকশিং
মখা তানা, মখাদা পীরিবা স্কীমশিং অসি দি.এন.তি.এস.কীদমক সেন্ত্রেল সরকারনা স্তেত সরকার/য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনগী খুত্থাংদা পীবনি:-
1. দি.এন.তি. মহৈরোয়শিংদা প্রি অমসুং পোস্ত মেত্রীক স্কোলার্শিপ
2. দি.এন.তি. মহৈরোয়শিংগী নুপামচা অমসুং নুপীমচাশিংগী হোস্তেল শান্নবগী নানাজী দেশমুখ স্কীম
কেবিনেতকী ৱারেপ মতুং ইন্না, এন.আই.তি.আই. আয়োগকী ভাইস চেয়রমেনগী মখাদা কমিতি অমা থম্লি, হায়রিবা অসিদা দি.এন.তি. কম্ম্যুনিতিশিং অসি খায়দোকপা অসিগী মথৌ অসি পীরি। এন.আই.তি.আই. আয়োগ অসিদা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা কম্ম্যুনিতি অসিগী মরমদা নৈননবা এনথ্রোপোলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এন.এস.আই.)দা ত্রাইব ৬২ ইথনোগ্রাফিক সর্ভেগীদমক মথৌ পীরি।
মদুগী মথক্তা মখাদা পীরিবা স্কীমশিং অসি দি.এন.তি.এস.গী এজুকেসনেল এম্পৱার্মেন্তগীদমক হৌদোক্লি:
1. দি.এন.তি. নুাপামচা অমসুং নুপীমচাগী দাঃ অম্বেদকর প্রি-মেত্রিক অমসুং পোস্ত-মেত্রিক স্কোলার্শিপ
2. দি.এন.তি. নুাপামচা অমসুং নুপীমচাগী হোস্তেল শাবগী নানাজী দেশমুখ স্কীম
মসিগী পাউ অসি সোসিএল অমসুং এম্পৱারমেন্তগী মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী কৃষ্ণন পাল গুরজারনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Development of Nomadic Tribes
17 MAR 2021 2:00PM by PIB Delhi
To promote the socio-economic development of De-notified, Nomadic and Semi-Nomadic Communities, the Development and Welfare Board for De-notified, Nomadic and Semi-Nomadic Communities (DWBDNCs) has been constituted on 21.02.2019 for a period of three years extendable up to 5 years with following terms of reference:-
• To formulate and Implement Welfare and Development programme as required, for De-notified, Nomadic and Semi-Nomadic Communities.
• To identify the locations/areas where these communities are densely populated.
• To assess and identify gaps in accessing existing programmes and entitlements and to collaborate with Ministries/Implementing agencies to ensure that ongoing programmes meet the special requirements of De-notified Nomadic and Semi-Nomadic Communities.
• To monitor and evaluate the progress of the schemes of Government of India and the States/UTs with reference to De-notified Nomadic and Semi-Nomadic Communities.
• Any other related work as may be assigned by the Ministry of Social Justice and Empowerment.
In addition, the following schemes are being implemented by the Central Government through State Government/UT Administrations for the DNTs:-
1. Pre and Post Matric Scholarships to DNT Students.
2. Nanaji Deshmukh Scheme of Construction of Hostels for DNT Boys and Girls.
As per the Cabinet decision, a Committee under the Chairmanship of Vice Chairman NITI Aayog is in place, which has taken up the task of identification of DNT communities which are yet to be formally classified. NITI Aayog has assigned the task of ethnographic survey of 62 tribes to the Anthropological Survey of India (AnSI) to conduct the studies of these communities in different parts of the country.
Besides following schemes have also been launched for educational empowerment of DNTs:
(i) Dr. Ambedkar Pre-Matric and Post-Matric Scholarship for DNT Boys and Girls.
(ii) Nanaji Deshmukh Scheme of Construction of Hostels for DNT Boys and Girls.
This information was given by Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri Krishan Pal Gurjar in a written reply in Rajya Sabha today.