শেল-থুম মন্ত্রালয়
জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শোর্তফোল কোকহন্নবা রাজ্যশিংদা কাইথখিবা শেনফম লুপা করোর লাখ ১.০৪ য়ৌখ্রে
২০২১গী মার্চ ১, নীংথৌকাবা নুমিৎতা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ৪,০০০গী ১৮শুবা ইনস্তোলমেন্ত কাইথখ্রে
এস্তিমেৎ তৌখিবা শোর্তফোলগী চাদা ৯৪ কাইথখ্রে
01 MAR 2021 5:19PM by PIB Imphal
জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শোর্তফোল কোকহন্নবা রাজ্যশিংদা শেল থুম মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর বিভাগনা ইলিরাই নুমিৎতা ৪,০০০গী ১৮শুবা ইনস্তোলমেন্ত কাইথখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজ্য ২৩দা লুপা করোর ৩,৬৭৭.৭৪গী শেনফম কাইথখ্রে অমসুং জি.এস.তি. কাউন্সিলগী মেন্বর ওইবা লেজিসলেতিব এসেমব্লী য়াওনা (জিল্লী, জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি পুদুচেরী) য়ুনিয়ন তেরিতোরী (য়ু.তি.) ৩দা লুপা করোর ৩২২.২৬গী শেনফম কাইথখি। লেমহৌরিবা রাজ্য ৫, অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ অমসুং সিক্কিমদা জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা মরম ওইরগা রিভেন্যুদা অৱাৎপা অমত্তা লৈতে।
হৌজিক ফাওবগী ওইনা লেজিসলেতিব এসেমব্লীগা লোইননা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসন শোর্তফোল অসি চাউরক্না পুন্না চাদা ৯৪ কাইথখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজ্যশিংদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৯৫,১৩৮.০৮গী শেনফম থাদোকখ্রে অমসুং লেলেজিসলেতিব এসেমব্লীগা লোইননা য়ু.তি. ৩দা লুপা করোর ৮,৮৬১.৯২গী শেনফম কাইথখ্রে।
জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা মরম ওইরগা রেভিন্যুদা লুপা করোর লাখ ১.১০গী শোর্তফোল থোকহল্লিবা অসি কোকহন্নবা ওক্তোবর ২০২০দা ভারত সরকারনা স্পেসিএল বোরোৱিং ৱিন্দো অমা থমখি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মহুৎ শিনবীদুনা ভারত সরকারনা ৱিন্দো অসিগী খুত্থাংদা বোরোৱিংশিং তোরি। বোরোৱিং অসি তাঙ্কক ১৭ থোক্না ওক্তোবর ২৩, ২০২০দগী হৌনা মপুং ফানা পাঙথোকখ্রে।
অখন্নবা ৱিন্দো অসিগী মখাদা ভারত সরকারনা চহি ৩ অমসুং ৫গী তেনরগা লোইননা সরকারগী স্তোক পুবা য়াহনখ্রে। তেনর অমমমদা পুরিবা অসি জি.এস.তি. কম্পেন্সেসন শোর্তফোলগী মতুং ইন্না রাজ্য পুম্নমক্কী মরক্তা চপ মান্না য়েন্থোকখি।
হন্দক্কী চয়োল অসিদা কাইথিবা শেনফম অসি রাজ্যশিংদা ফংহনবা অসিগুম্বা ফন্দশিং অসিগী ১৮শুবা ইনস্তোলমেন্তনি। হন্দক্কী চয়োল অসিদা শেনফম অসি শেন্দোইগী চাং ৪.৭৯২৪%দা পুখিবনি। হৌজিক ফাওবদা চাংচৎ ওইনা শেন্দোইগী চাং ৪.৮২৩৬%দা স্পেসিএল বোরোৱিং ৱিন্দোগী খুত্থাংদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ১,০৪,০০০গী শেনফম পুখি।
জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্তেসননা মরম ওইরগা রিভেন্যুদা শোর্ফোল অসি কোকহন্নবা স্পেসিএল বোরোৱিংগী খুত্থাংদা ফন্দশিং পীবগী মথক্তা, জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শোর্তফোল কোক্নবা ওপ্সন-I খনখিবা রাজ্যশিংনা অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবদা মতেং পাংনবা ভারত সরকারনা গ্রোস স্তেৎস দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)গী ০.৫০%গা চপ মান্নবা অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবসু পীখি। রাজ্য পুম্নমক্তা ওপ্সন-I খন্নবগী মখোয়দা খুদোংচাবা পীখি। প্রোবিজন অসিগী মখাদা রাজ্য ২৮দা লুপা করোর ১,০৬,৮৩০ (জি.এস.দি.পি.গী ০.৫০%)গী অহেনবা শেনফমগী ৱোরোৱীগী অয়াবা পীখ্রে।
রাজ্য ২৮দা অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবা পীখিবা শেনফম অমসুং স্পেসিএল ৱিন্দোগী খুত্থাংদা লাকখিবা ফন্দশিংগী শেনফম অমসুং রাজ্যশিং অমদি য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা হৌজিক ফাওবদা কাইথখিবা অসি এনেক্স তৌরি।
রাজ্য অমমগী জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.৫০গী অহেনবা বোরোৱিং অয়াবা পীখিবা অমসুং ০১.০৩.২০২১ ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা স্পেসিএল ৱিন্দোগী খুত্থাংদা পাস তৌখিবা ফন্দশিংগী শেনফম।
(লুপা করোরদা)
সিরিএল নম্বর.
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
রাজ্যশিংদা অয়াবা পীখিবা অহেনবা বোরোৱিংগী চাদা ০.৫০
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা স্পেসিএল ৱিন্দোগী খুত্থাংদা পাস তৌখিবা ফন্দশিংগী শেনফম
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৫০৫১
২৩০৬.৫৯
২
অরুনাচল প্রদেশ*
১৪৩
০.০০
৩
অসাম
১৮৬৯
৯৯২.১২
৪
বিহার
৩২৩১
৩৮৯৭.৫০
৫
ছত্তিসগর
১৭৯২
২২৫৬.৫৯
৬
গোৱা
৪৪৬
৮৩৮.৩৮
৭
গুজরাত
৮৭০৪
৯২০৪.৩১
৮
হরিয়ানা
৪২৯৩
৪৩৪৩.৬২
৯
হিমাচল প্রদেশ
৮৭৭
১৭১৩.৭১
১০
ঝার্খন্দ
১৭৬৫
১২২৫.৯০
১১
কর্নাতকা
৯০১৮
১২৩৮৩.১৩
১২
কেরেলা
৪,৫২২
৪৫১৩.৪০
১৩
মধ্যপ্রদেশ
৪৭৪৬
৪৫৩৩.২৮
১৪
মহারাস্ত্র
১৫৩৯৪
১১৯৫৪.০২
১৫
মনিপুর*
১৫১
০.০০
১৬
মেঘালয়
১৯৪
১১১.৮০
১৭
মিজিরাম*
১৩২
০.০০
১৮
নাগালেন্দ*
১৫৭
০.০০
১৯
ওরিশা
২৮৫৮
৩৮১৪.৬৭
২০
পঞ্জাব
৩০৩৩
৬৫৪২.৯৭
২১
রাজস্থান
৫৪৬২
৪২৪৮.৮১
২২
সিক্কিম*
১৫৬
০.০০
২৩
তামিলনাদু
৯৬২৭
৬২২৯.০৫
২৪
তেলঙ্গনা
৫০১৭
২০২৭.৩৩
২৫
ত্রিপুরা
২৯৭
২২৫.৫৪
২৬
উত্তরপ্রদেশ
৯৭০৩
৫৯৯৫.৪৮
২৭
উত্তরাখন্দ
১৪০৫
২৩১১.৫৫
২৮
ৱেস্তবেঙ্গল
৬৭৮৭
৩৪৬৮.৩৩
অপুনবা (এ):
১০৬৮৩০
৯৫১৩৮.০৮
১
দিল্লী
এপ্লিকেবল ওইদে
৫৮৫৩.৭৬
২
জম্মু অমসুং কাশ্মির
এপ্লিকেবল ওইদে
২২৬৭.৬২
৩
পুদুচেরী
এপ্লিকেবল ওইদে
৭৪০.৫৪
অপুনবা (বি):
এপ্লিকেবল ওইদে
৮৮৬১.৯২
পুলপকী অপুনবা (এ+বি)
১০৬৮৩০
১০৪০০০.০০
* রাজ্যশিং অসিগী জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী অৱাৎপা ‘নিল’ ওই

Ministry of Finance
GST compensation shortfall released to States reaches Rs. 1.04 Lakh crore
18th Instalment of Rs. 4,000 crore released to the States on Monday, 1st March, 2021
94 percent of the estimated shortfall released
01 MAR 2021 5:19PM by PIB Delhi
The Ministry of Finance, Department of Expenditure has on Friday, released the 18th weekly instalment of Rs. 4,000 crore to the States to meet the GST compensation shortfall. Out of this, an amount of Rs. 3,677.74 crore has been released to 23 States and an amount of Rs. 322.26 crore has been released to the 3 Union Territories (UT) with Legislative Assembly (Delhi, Jammu & Kashmir & Puducherry) who are members of the GST Council. The remaining 5 States, Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland and Sikkim do not have a gap in revenue on account of GST implementation.
Till now, 94 percent of the total estimated GST compensation shortfall has been released to the States & UTs with Legislative Assembly. Out of this, an amount of Rs. 95,138.08 crore has been released to the States and an amount of Rs. 8,861.92 crore has been released to the 3 UTs with Legislative Assembly.
The Government of India had set up a special borrowing window in October, 2020 to meet the estimated shortfall of Rs. 1.10 Lakh crore in revenue arising on account of implementation of GST. The borrowings are being done through this window by the Government of India on behalf of the States and UTs. 18 rounds of borrowings have been completed so far starting from 23rd October, 2020.
Under the special window, the Government of India has been borrowing in Government Stock with tenor of 3 years and 5 years. The borrowing made under each tenor is equally divided among all the States as per their GST compensation shortfall.
The amount released this week was the 18th instalment of such funds provided to the States. The amount has been borrowed this week at an interest rate of 4.7924%. So far, an amount of Rs. 1,04,000 crore has been borrowed by the Central Government through the special borrowing window at an weighted average interest rate of 4.8236%.
In addition to providing funds through the special borrowing window to meet the shortfall in revenue on account of GST implementation, the Government of India has also granted additional borrowing permission equivalent to 0.50 % of Gross States Domestic Product (GSDP) to the states choosing Option-I to meet GST compensation shortfall to help them in mobilising additional financial resources. All the States have given their preference for Option-I. Permission for borrowing the entire additional amount of Rs.1,06,830 crore (0.50 % of GSDP) has been granted to 28 States under this provision.
The amount of additional borrowing permission granted to 28 States and the amount of funds raised through special window and released to the States and Union Territories so far is annexed.
State wise additional borrowing of 0.50 percent of GSDP allowed and amount of funds raised through special window passed on to the States/UTs till 01.03.2021
(Rs. in Crore)
S. No.
Name of State / UT
Additional borrowing of 0.50 percent allowed to States
Amount of fund raised through special window passed on to the States/ UTs
1
Andhra Pradesh
5051
2306.59
2
Arunachal Pradesh*
143
0.00
3
Assam
1869
992.12
4
Bihar
3231
3897.50
5
Chhattisgarh
1792
2256.59
6
Goa
446
838.38
7
Gujarat
8704
9204.31
8
Haryana
4293
4343.62
9
Himachal Pradesh
877
1713.71
10
Jharkhand
1765
1225.90
11
Karnataka
9018
12383.13
12
Kerala
4,522
4513.40
13
Madhya Pradesh
4746
4533.28
14
Maharashtra
15394
11954.02
15
Manipur*
151
0.00
16
Meghalaya
194
111.80
17
Mizoram*
132
0.00
18
Nagaland*
157
0.00
19
Odisha
2858
3814.67
20
Punjab
3033
6542.97
21
Rajasthan
5462
4248.81
22
Sikkim*
156
0.00
23
Tamil Nadu
9627
6229.05
24
Telangana
5017
2027.33
25
Tripura
297
225.54
26
Uttar Pradesh
9703
5995.48
27
Uttarakhand
1405
2311.55
28
West Bengal
6787
3468.33
Total (A):
106830
95138.08
1
Delhi
Not applicable
5853.76
2
Jammu & Kashmir
Not applicable
2267.62
3
Puducherry
Not applicable
740.54
Total (B):
Not applicable
8861.92
Grand Total (A+B)
106830
104000.00
* These States have ‘NIL’ GST compensation gap