হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
পি.এম.না ঙসি আই.আই.তি. খরগপুরগী ৬৬শুবা কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
23 FEB 2021 6:07PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্স অমগী খুত্থাংদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা আই.আই.তি. খরগপুরগী ৬৬শুবা কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’ অমসুং এজুকেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জে ধোত্রেনা ইকাই খুম্নরবা মীথুংলেনশিং ওইনা শরুক য়াখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় নুমিৎ অসি আই.আই.তি.গী মমা-মপাশিং অমসুং ওজাশিংগী মরু ওইবা নুমিৎ ওইবা খক্তা নত্তনা ন্যু ইন্দিয়াগীসু মরু ওইবা নুমিৎ ওইরি মরমদি মহৈরোইশিংনা অপুনবা লৈবাক অসিগী মহুৎ শিল্লি। মহাক্না তম্বা লোইখ্রবা মহৈরোইশিংদা মখোয়না অনৌবা পুন্সিগী খোঙচৎ অমা হৌবা অসিদা স্তার্তঅপশিং লিংখৎনবা অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াগী পুন্সিশিংদা অহোংবা পুরকপা ঙমগদবা অনৌবা পোৎলমশিং পুথোক্নবা হায়খ্রে। মহাক্না হায় ঙসি মখোয়না ফংলিবা দিগ্রী অসি মীওই মিলিয়ন কয়াগী অনীংবা-অপাম্বশিং অদু তাক্লি অমসুং মখোয়না মসি মঙফাওনবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসি মথৌ তারিবা অসি হয়েংগী ইন্নোবেসনশিং পুথোক্নবা তুংলমচৎকী মথৌ তারিবশিং অদু খঙনা থবক পাঙথোকপনি। মহাক্না হায় ইঞ্জিনীয়র অমনা পোৎশিং অসি হেন্না কুপথনবা উবা ঙম্মি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা তুংলমচৎতা অনৌবশিং পুথোক্নবা অমসুং অনৌবশিং পাঙথোক্নবা য়ুম্ফম ওইরি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা পুন্সি মিলিয়ন কয়া চাউখৎহন্নবা অমসুং কন্নবা অমদি লৈবাক অসিগী রিসোর্সশিং কন্নবা পাম্বৈশিং পুথোক্কদবনি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহৈরোইশিংদা মখোয়গী মশাগী চিংনবা অমসুং তুংলমচৎতা অপনবশিং কোকহন্নবা ইশাগী ওইবা লাইৱা ৩ শিজিন্ননবা হায়খ্রে। মহাক্না হায় ইশাগী ৩ মদুদি ইশা-ভাব তাজবা, ইশাদা থাজজবা অমসুং ইশাগী ওইজবা থিদবা অসিনি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয়না তৌবা ঙম্বা অদু খঙজনবা অমসুং মপুং থানা থাজবা থম্বগা লোইননা মাংদা চংশিন্নবা, ইশাগী ওইজবা থীদনা মাংদা চংশিন্নবা পাউতাক পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা হাথু-হাথু তৌরোইদবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় অদুম্না তৌবনা অদোমনা চত্থরিবা ইন্নোবেসনদা মাইপাকপা ঙমলোই। অদুবু মদুদা নহাক্না মাইথিবা অদু মাই পাকপা অমা ওইনা লৌবা য়াই মরমদি মদুদগী অদোমনা করিগুম্বা খরদি তমশিনবা ঙমহৌগনি। মহাক্না হায় ন্যু ইন্দিয়াগী হোংলক্লিবা দিমান্দশিং অমসুং অনীংবা-অপাম্বশিং থুংহন্নবা ২১শুবা চহিচা অসিদা আই.আই.তি.শিং অসি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুতস ওফ তেক্নোলোজীদগী ইন্সতিত্যুতস ওফ ইন্দিজিনস তেক্নোলোজিজগী অনৌবা থাক্তা পুখৎপা মথৌ তাই।
শ্রী মোদীনা হায় মালেম অসিনা অইং-অশাগী অহোংবগী শিংনবশিংগা মায়োক্নরিঙৈ মনুংদা ভারতনা ইন্তরনেস্নেল সোলার এলাইএন্স (আই.এস.এ.)গী ৱাখল্লোন হৌদোকখি অমসুং শিজিন্নবা হৌখি। মহাক্না হায় ঙসি ভারত অসি সোলার পাৱর য়ুনিৎ অমগী মমল য়াম্না তাবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। অদুবু, য়ুমথোং খুদিংদা সোলার পাৱর য়ৌহনবদা শিংনবা কয়া অদুমক লৈরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় ভারতনা অকোইবদা অকাইবা পীবা হন্থবা, মতম কুইনা শিজিন্নবা য়াবা অমসুং য়ুজর ফ্রেন্দলী ওইবা তেক্নোলোজীগী তঙাই ফদবা লৈ।
প্রধান মন্ত্রীনা দিজাজতর মেনেজমেন্ত হায়রিবা হিরম অসি মালেম্না ভারত্তা তমজনীংঙাই ওইনা য়েংলিবা হিরম অমা ওইরি হায়না হায়খ্রে। অচৌবা খুদোংথিবা থোকপা মতমদা, পুন্সিদা নত্তনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদসু চাউনা অকাইবা পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় চহি অনিগী মমাংদা মহাক্না ৱাফম অসি খঙলকপদগী ভারতনা য়ুনাইতেদ নেসন্সতা কোএলিসন ফোর দিজাজতর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা লিংখৎনবা ৱাফম পুখৎখি।
ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না আই.আই.তি. খরগপুরনা একাদেমিক রিসর্চপু অওনবা পুরক্নবা ইন্দস্ত্রীগী থাক্কা মরী লৈনবা এ.আই., ইন্তর্নেৎ ওফ থিংস অমসুং মতমগা চুন্নবা কনস্ত্রক্সন তেক্নোলোজীগীদমক হোৎনরিবশিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না আই.আই.তি. খরাগপুরগী সোফৱেয়র সোল্যুসনশিং অসিসু কোরোনাগা লান্থেংনবদা য়াম্না কান্নবা ওইখি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ অসিনা হেল্থ তেক্নোলীজীগী মতাংদা ফ্যুচরিস্তিক সোল্যুসন পুরক্নবগীদমক্তা ৱাফম কয়াসু থমখি। পর্সনেল হেল্থকেয়র ইক্বিপমেন্তকী মতাংদা অচৌবা কৈথেল অমা লৈরক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হেল্থ অমসুং ফিৎনেসকা মরী লৈনবা খুৎলায়শিংগী কৈথেলসু য়াম্না চাওখৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায় ভারত্তা শেল য়াম্না চঙদবা অমসুং অফবা মখলগী পর্সনেল হেল্থকেয়র ইক্বিপমেন্ত পীবা ঙম্নবা তেক্নোলোজীসু পুথোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় কোরোনাগী মতুংদা ভারত অসি সাইন্স, তেক্নোলোজী, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা গ্লোবেল প্লেয়র অমা ওইরক্লে। মহাক্না হায় ইথিল অসিগা লোইননা সাইন্স অমসুং রিসর্চকী লমদা বজেৎ অসিসু চাউনা হেনগৎখ্রে। হৌখিবা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, সরকারনা মেপ অমসুং জিওস্পেসিএল দেতাবু কন্ত্রোলদ তৌরম্বা অদুদগী মনিং তমহনখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। খোঙথাং অসিদগী তেক স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমদা মপাঙ্গল হেন্না হাপ্লগনি, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারতকী কেম্পেনগী খোঙজেলসু হেন্না য়াঙশিহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা স্তার্ত-অপশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংদসু নৌনা মনিং-মখা তম্বা ঙমহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিবু ইমপ্লিমেন্ত তৌখিনবা আই.আই.তি. খরগপুরনা হোৎনরিবা অসিগীদমক থাগৎখ্রে। মহাক্না ইন্সতিত্যুসন অসিনা ঐখোয়গী তুংলমচৎকী ওইবা ইন্নোবেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৌশিং অমসুং সাইন্সতা থিজিল-হুমজিলবগী মওং-মতৌ অসিসু থাগৎখ্রে। মহাক্না হায় ভারতকী নীংখা-তমখিবগী চহি ৭৫ শুরকপা অসিগা মপা- চান্ননবা ইন্সতিত্যুত অসিনা পুথোকখিবা মরু ওইবা ইন্নোবেসন ৭৫ কম্পাইল তৌনবা অমসুং মখোয়বু লৈবাক অমদি মালেম পুম্বদা য়ৌহন্নবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায় ইথিলশিং অসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপলগনি অমসুং থাজবগী ইথিল পীগনি।
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’না থবক থিরিবশিং ওইবগী মহুৎ ওন্তোপ্রিনোরশিং অমসুং থবক পীরিবশিং ওইহন্নবা পান্দম থম্লিবা মহৈরোইশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না নেস্নেল তেক্নোলোজী ফোরম অসিনা করম্না লৈবাক অসিগী রিসর্চ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনগনি হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মরোমদোল লেপচবা ঙম্বা ভারতকী মঙলান অসি মঙ ফাওনবা ঙম্নবা হোৎননবা হায়খ্রে।
এজুকেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জে ধোত্রেনা লৌউ-শিংউ, ইনর্জী, ঈশিং অসিগুম্বা লমশিং অসি আর এন্দ দি চাউখৎহনবদা মরু ওই হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না আত্মানির্ভর ভারতকী পান্দম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তেলিকোম, ওতো-তেক, সোলর সেলশিং, ঙাকশেলগুম্বা তেক্নোলোজীগী সেক্তরশিংদা আইদিয়েসন, ইন্নোবেসন, ইনক্যুবেসন অমসুং তেক্নোলোজিকেল সোল্যুসনশিং দিবেলপ তৌনবা ফোঙদোকখ্রে।
ঙসি মহৈরোই ২৮১৫দা দিগ্রীশিং পীখ্রে মসিগী মনুংদা মহৈরোই ৭৫দি ইন্সতিত্যুত অসিনা পীবা গোল্দ অমসুং সিলবর মেদলশিং লৌনবা বর্তন তৌখি। মসিগী মথক্তা দোক্তরেৎ ইন সাইন্স (ওনোরিস কাউজা), লাইফ ফেল্লো অমসুং দিস্তিঙ্গুইজ এলুমনস এৱার্সশিং লৌনবা তোঙান তোঙানবা দিগ্নিতরীশিং শরুক য়াখ্রে।
দিরেক্তর প্রোফেসর ভি.কে. তিৱারিনা রিপোর্ত অদু প্রজেন্ত তৌবদা লৈবাক অসিগী মীওই কয়াগী পুন্সিদা মঙাল পীরিবা কোবিরেপ অমসুং তেলিমেদিসিন এপ্লিকেসন অসিগুম্বা হন্দক্কী অনৌবা ইন্নোবেসনশিং অসিদা চাউথোকচবা পোকখ্রে।
মহাক্না আত্মানির্ভর ভারত ওইনবা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংনবা প্রদক্ত-দিবেলপমেন্ত-ওরিয়েন্তেদ প্রোজেক্তদা হেন্না মাই ওনশিন্দুনা হোৎনগনি হায়না ৱাশকখ্রে। মহাক্না ফেকল্তী অমসুং স্তাফনা এক্সিলেন্স ফংবা ঙম্নবা অহেনবা এৱার্দ কয়া লৈহন্নবগী মতাংদসু ৱা ঙাংখ্রে।

Ministry of Education
PM addresses 66th Convocation of IIT Kharagpur today
23 FEB 2021 6:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 66th Convocation of IIT Kharagpur today as Chief Guest through a video conference. Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' and Union Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre were present on the occasion as Guests of Honour.
The Prime Minister said this day is not only important for the parents and teachers of the IIT but also for the New India as the students represent the entire country. He urged the students passing out, as they embark a new journey of life, to work towards creating startups and innovating things that can change the lives of crores of people in the country. He said the degree they won today represents the aspiration of millions of people, which they have to fulfill.
The Prime Minister said the need of the day is to work while anticipating the needs of the future, to make innovations for tomorrow. He said an engineer has the capability to see things in more detail and this understanding forms the basis of new discoveries and new breakthroughs in future. He urged the students to find solutions which can improve and save the lives of millions and can save the country's resources.
Shri Narendra Modi asked the students to adopt the mantra of Self 3 to overcome their self doubts and obstacles in the future. He said Self 3 is Self-awareness, Self-confidence and Selflessness. He advised the students to recognize their potential and move forward, move ahead with full confidence, move ahead with selflessness.
The Prime Minister said that there is no place for hastiness in the field of science and technology. He added you may not get complete success in the innovation you are working on. But that failure of yours will also be considered a success, because you will learn something from that as well. He said in the 21st century the IITs need to be taken to the next level from Indian Institutes of Technology to Institutes of Indigenous Technologies to meet the changing demands and aspirations of New India.
Shri Modi said at a time when the world is struggling with the challenges of climate change, India has come up with the idea of International Solar Alliance (ISA) and embodied it. He said today India is one of those countries where the cost of solar power is very low per unit. But there are still many challenges to deliver solar power from door to door. He added India needs technology that minimizes damage to the environment, is durable and user friendly.
The Prime Minister said Disaster management is a subject which the world has looked up to India. During major disasters, along with life, infrastructure is the most affected. He added realizing this two years ago, India took the initiative of establishing Coalition for Disaster Resilient Infrastructure in the United Nations,
The Prime Minister emphasized the need for significant innovation for Industry 4.0. He lauded the efforts of IIT Kharagpur to transform academic research related to AI at industrial level, Internet of things and modern construction technology. He said IIT Kharagpur’s software solutions were also useful in the fight against Corona. He urged the institute to work fast on futuristic solutions in Health Technology. He said a huge market has emerged for personal healthcare equipment. He said the market for Health and Fitness related Equipments is also increasing. He said technology has to be developed to provide for Personal Healthcare Equipments in India which are affordable and accurate.
The Prime Minister said after Corona, India has emerged as a major global player in the field of Science, Technology, Research and Innovation. He said with that inspiration, there has been a major increase in the budget for science and research. He said a few days ago, the government has freed Map and Geospatial Data from control. This step will give a lot of strength to the Tech Startup Ecosystem, intensify the campaign for self-reliant India and also give new freedom to young start-ups and innovators of the country.
The Prime Minister lauded the efforts of IIT Kharagpur on the implementation of the new National Education Policy. He praised the institute for the way they were exploring knowledge and science as the strength of our future innovation. He urged the institute to compile 75 major innovations made by the institute to coincide with the 75th year of India’s independence and make them reach the country and the world. He said these inspirations would give a new boost to the country and inspire confidence.
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' spoke about the students aiming to become entrepreneurs and job-creators instead of job-seekers. He emphasized how the National Technology Forum will improve research infrastructure in the country. He urged students to work on realising the vision of self-reliant India.
Union Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre highlighted the importance of the fields like agriculture, energy, water for further R&D. He called ideation, innovation, incubation and development of technological solutions in technology sectors like Telecom, auto-tech, solar cells, defence to strengthen the goal of Atmanirbhar Bharat.
2815 students were awarded degrees today of whom 75 students were invited to receive the gold and silver medals conferred by the Institute. In addition, several dignitaries were present to receive DSc (Honoris Causa), Life Fellow and Distinguished Alumnus Awards.
The Director Prof. V K Tewari, while presenting the report took pride in the recent innovations such as COVIRAP and telemedicine application which are bringing hope to the people of the country. He pledged to work more on product-development-oriented projects to support the cause of Atmanirbhar Bharat. He also talked about setting up more awards for faculty and staff for them to pursue excellence.