নীতি আয়োগ
নিতি অয়োগকী ৬শুবা গভর্নিং কাউন্সিলগী মীফম লোইশিনখ্রে
20 FEB 2021 7:23PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা নিতি অয়োগকী ৬শুবা গভর্নিং কাউন্সিলগী মীফম পাংথোকখ্রে। মীফম অদুদা এক্স-ওফিসিও মেম্বরশিং অমসুং অখন্নবা মীওইশিংগী মথক্তা চীফ মিনিস্তর ২৬, লেপ্তনেন্ত গভর্নর ৩ অমসুং এদমিনিস্ত্রেতর ২ শরুক য়াখি। মীফম অদুদা নিতি অয়োগকী ভাইস চিয়রমেন, মেম্বরশিং অমসুং সি.ই.ও অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি অমসুং প্রধান মন্ত্রী ওফিসকী সেনিরয় ওফিসারশিং শরুক য়াখি। মীফম অদু দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহনা ৱাতেমখি।
মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোওপেরেতিপ ফেদেরেলিজম অসি ভারতকী চাউখৎপগী য়ুম্ফম্নি। কোওপরেতিপ অমসুং কম্পিতিতিপ ফেদেরেলিজম অসি হেন্না কান্নবা ওইহনগদবনি অমসুং জিলা থাক ফাওবা য়ৌহনগদবনি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবদগী কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অৱাবশিং মাইপাক্না কোকহনবা ঙম্বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফাগদবা নকশিল্লকপদা মীফম অসিনা কোক চুংশিন্ননবা খুদোংচাবা পীরে অমসুং লৈবাক্কী অপাম্বশিং থুংহন্নবা তঙাইফদবা য়ুম্বীশিং ওইরিবা কোওপরেতিপ অমসুং কম্পিতিতিপ ফেদেরেলিজম মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়রবশিংগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা মশক থোকপা অহোংবশিং পুরক্নবা থবক কয়া পায়খৎলে। ২০১৪দগী সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা য়ুম কোতি ২.৪০ হেন্না শাখ্রে। জল জিবন মিসন হেক হৌদোকপদগী থা ১৮গী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ৩.৫ হেনবদা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। খুঙ্গংশিং শম্ননবা পায়খৎলিবা ভারত নেত স্কিম্না অহোংবশিং পুরক্লে। অসিগুম্বা স্কিমশিংনা মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিগী কেন্দ্রগী বজেত্তা মীয়াম্না থাজবা থম্লিবা অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অপাম্বা মমি তারে। শেন-থুম চাউখৎনবা খৌরাংবা লৈরে। লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী খোঙজেলদা শরুক য়ানবা প্রাইভেদ সেক্তর থোরক্লে অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান থবক ওইনা পাংথোক্নবা প্রাইভেস সেক্তরশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীদুনা সরকারনা ইকায়খুম্নবা উৎকদবনি। অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান অসি মী খুদিংমক খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা খোঙথাং অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এম.এস.এম.ইশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। রাজ্য খুদিংমক, জিলা খুদিংমক মশাগী তোপ-তোপ্পা মগুনশিং লৈজরি। জিলা খুদিংমক্তা ফংলিবা পোৎথোকশিং খঙদোক্কদবনি অমসুং জিলাশিং অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা চাংদম্নবা লৈহনবনা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। রাজ্যশিংগা লোয়ন্না পায়খৎলিবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম অসি হিরম অসিগী ময়েক লারবা খুদম অমনি।
নিতি অয়োগকী ভাইস চিয়রমেননা হায়খি মীফম অসিনা অপুনবা থবকশিং পায়খৎনবা মরুওইবা লাল্লোংশিং মশক খঙদোকপা ঙমহল্লে। কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজমগী ৱাখল্লোন্দা নিতি অয়োগনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগা থবক তৌমিন্নরি। গভর্নিং কাউন্সিলগী ৬শুবা মীফম অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা মীওইশিং মফম অমদা পুনহল্লে। ফেব্রুৱারি ৬,২০২১দা রাজ্যশিংগী সেনিয়র ওফিসিএলশিংগা অকুপ্পা ৱাফমশিং খন্নদুনা গভর্নিং কাউন্সিলগী ৬শুবা মীফম মাঙজৌন্না হৌখ্রে অমসুং মদুদগী ফংলকপশিং মীফমগী এজেন্দা ওইখি।
গভর্নিং কাউন্সিলগী ৬শুবা মীফমগী এজেন্দাশিং মখাদা পীরি:
১. ভারত মেনুফেকচরিং মফম অমা ওইহনবা
২. লৌউ-শিংউ অমুক হন্না শেমগৎপা
৩. ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা
৪. হুমেন রিছোর্স দিবলপমেন্ত য়াংখৎহনবা
৫. মীচম মীয়ামদা সরকারগী খুদোংচাবশিং ফংবা হেনগৎহনবা
৬. হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক
ভারত মেনুফেকচরিংগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবা থবক কয়া পায়খৎনবা কাউন্সিলনা কুপ্না খনখ্রে অমসুং রাজ্য অমসুং জিলা থাক্তা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং থবক পীনবা অওনবশিং পুরক্নবা খন্নখি। নেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনগী মখাদা সরকার অমসুং প্রাইভেদ সেক্তর পুন্না চৎমিন্নদুনা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎনবা পব্লিক কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎনবা অমসুং প্রোজেকশিং লোইশিন্নবা চীফ মিনিস্তরশিংনা ফোঙদোকখি।
ঈশিং ফংবা হেনগৎহন্নবা, মৈ মরাংকাইনা ফংহন্নবা, ইন্তরনেত অমসুং ব্রোদবেন্দ, মগুন লৈবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা, অইং-অশাগী খল হোঙলকপা থেংন্নবা তুংকোইনা চৎনগদবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎনবা, মেনুফেকচরিংগী অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা, জিলা অমা পোৎথোক অমগী থৌরাংগী মখাদা এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা অমসুং খুদিংমক কোনশিনবা লৈঙাক্কী নমুনা অমা লৈহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা তকশিনখি। অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং চাউখৎনবা এক্ত ইস্ত পোলিসিগীদা অকনবা মিৎয়েং থমদুনা লমদম অসি শীনবা থুংনা দিজিতেলনা শম্নবা য়াওনা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা চীফ মিনিস্তরশিংনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা অচৌবা অহোংবা পুরকপদা নহারোলশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্দা মরুওইবা থৌদাং লৌখি। অনৌবা থবক পায়খৎপা পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তদা খুদোংচাবশিং হেন্না পীনবা তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি।
অমনা অমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং তম্নবা রাজ্য খুদিংমক শেমগৎনবা কাউন্সিলগী মীফমদা খন্নখি। শিন্মীশিং স্কিল পীনবা, অমসুং অমুক হন্না স্কিল পীনবা অমসুং স্কিল হেনগৎহন্নবা ইন্সতিতুৎশিং শেমগৎনবা কাউন্সিলগী মেম্বরশিংনা ফোঙদোকখি। খুঙ্গংগী লমদমশিংদা দিজিতেলগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎতুনা মীচম মীয়ামদা সরকারগী ওইবা থবক-থৌরমশিং ফংবা হেনগৎহন্নবা মীফম অদুদা মিৎয়েং থমখি। লৈবাক শীনবা থুংনা মতৌ তম্বা য়াবা মখোয়গী রাজ্যশিংগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং তোঙান-তোঙানবা চীফ মিনিস্তরশিংনা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌশিল শেম্বা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা হেন্না মতেং পাংনবা অসি য়াম্না মরুওই। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং মখোয়গী বজেতশিং মানহনগদবনি। তেক্নোলোজি অমসুং মীয়াম পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি চপ মান্ননা মরুওই। লৈবাক অসিদা মেনুফেকচরিং হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবা পীনবা সরকারনা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ(পি এল আই) স্কিম হৌদোক্লে। রাজ্যশিংনা স্কিম অসিগী খুদোংচাবা লৌগদবনি অমসুং কোরপোরেত তেক্স রেতশিং হন্থবগী কান্নবশিং লৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক জিওস্পাসিএল দেতা শীজিন্নবা য়াহল্লে অমসুং মসিনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র, স্তার্দ-অপ ইন্নোবেসন অমসুং তেক সেক্তরদা খুদোংচাবা পীরগনি। মালেমগী ললোনবশিংগীদমক ললোন-ইতিক লাইহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম হিংবদা লাইনবা মিৎয়েং চঙগদবনি। ভারত অসি লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোন্দা হিংবা লৈবাক অমা ওইরবসু, হৌজিক ফাওবা পোৎলম কয়া মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্লি। হিরম অসিদা মশাগী ওক্নবা পুথোক্নবা হোৎনগদবনি। লৈবাক অসিগী পুথোকপা খক নত্তনা মালেমগী মফম কয়াদা পীনবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোক কয়া লৈরি। মসিগী রাজ্যশিংনা মখোয়গী ঈশিং-নুংশিৎকী ফিবমগা চুনবা থৌরাং অমা পায়খৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পৎতুনা মাঙবা হন্থহন্নবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং লীদুনা থম্বা অমসুং শেম-শানবা মিৎয়েং চঙগদবনি। দরকার ওইবা লন-থুমশিং, অফবা ইনফ্রাস্ত্রচর অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজি ফংনবা অওনবশিং পুরকপা দরকার ওই। কাউন্সিলগী মেম্বরশিংনা অফবা পাউতাকশিং পীগদবনি। অপুনবা থবকশিং পায়খৎতুনা মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহনগদবনি।
মসিগী গনর্ভিং কাউন্সিলগী মীফম অসিনা সরকারগী থাকশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবা অমসুং অপুনবা ওইনা থবক তৌমিন্নবগী লম্বীশিং শেম্লে। শেন-থুম, খুন্নাই অমসুং মীয়ামগী ফিবম ফগৎনবা পান্দমশিং ফংনবা ৱা খন্ননবা খুদোংচাবা অমা মীফম অসিনা পীরে।
নিতি অয়োগকী গভর্নিং কাউন্সিলগী মরমদা
নিতি অয়োগকী গভর্নিং কাউন্সিলদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, রাজ্যশিংগী চীফ মিনিস্তরশিং, য়ু.তিশিংগী লেপ্তনেন্ত গভর্নরশিং, এক্স-ওফিসিও মেম্বরশিং অমসুং অখন্নবা ইনভাইতিশিং য়াওরি। কাউন্সিল অসি লৈবাক অসি চাউখৎনবা থৌশিল-থৌরাং পুথোক্নবা অমসুং রাজ্যশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা মরুওইবা বোদি অমনি। ঙসিগী মীফম অসি থারগা হৌজিক ফাওবদা কাউন্সিল অসিগী অপুনবা মীফম ৬ পাংথোকখ্রে।
‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা চাউখৎপা রাজ্যশিংনা চাউখৎপা লৈবাক অমা শেমগনি হায়বা অসি খঙদুনা রাজ্যশিংগা লোয়্ন্না কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজম চাউখৎহন্নবা নিতি অয়োগনা থবক পায়খৎলি। মসিনা লাল্লোংশিং, তুংকোইনা চৎনগদবা থৌশিলশিং অমসুং থবকশিং শেম্লি অমসুং মখোয় ফজনা পায়খৎলিবরা হায়বা য়েংশিনবগী থবকশু পাংথোকলি। কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজমগী পান্দমশিং থম্লিবা কাউন্সিল অসিনা সেক্তরশিংগী মরক্তা, দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা অমসুং ফেদেরেলগী ওইবা ৱাফমশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মফম অমা পীরে।

NITI Aayog
Sixth Governing Council Meeting of NITI Aayog Concludes
20 FEB 2021 7:23PM by PIB Delhi
The sixth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held today under the chairmanship of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi via video conferencing. It was attended by 26 Chief Ministers, 3 Lieutenant Governors and 2 Administrators, apart from Union Ministers, who are Ex-Officio Members, and Special Invitees. NITI Aayog Vice Chairman, Members and CEO,Principal Secretary to the PM & other senior officers from PMO; Cabinet Secretary; and Chief Secretaries of States/ Union Territories also attended the meeting.The meeting was moderated by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh.
Addressing the event, the Prime Minister said that Cooperative Federalism is the foundation of India’s progress. Cooperative and Competitive Federalism should be made more effective and taken to the district level, he said. Thecountry succeeded in managing the challenges posed by the Covid-19 pandemic only because the Centre and the States worked together in a spirit of partnership.
As India stands close to completing 75 years of Independence, this Governing Council meeting assumes even more significance as it provides an opportunity to brainstorm and further strengthen Cooperative and Competitive Federalism, which are essential pillars for successful achievement of the national aspirations, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that several concerted steps have been taken to empower the poor and bring about a noticeable change in their lives. Since 2014, more than 2 crore 40 lakh houses have been constructed in both cities and villages. Similarly, over 3.5 lakh rural houses have been provided with piped drinking water within 18 months of the launch of the Jal Jeevan Mission. He added that the Bharat Net Scheme for internet connectivity in villages is bringing about transformational change. The Prime Minister said the Centre and States should work more closely on such schemes to improve ease of living for our citizens.
The Prime Minister said that the positive response to this year’s Union Budget reflects the mood of the nation. There is an all-round eagerness to push forward with economic development. He added that the private sector is coming forward with enthusiasm in the development journey of the country, and the Government must honour this enthusiasm by ensuring opportunities for the private investors to capitalize on the Aatmanirbhar Bharat Abhiyaan. He added that the Aatmanirbhar Bharat Abhiyaan is a step towards providing opportunities to everyone—to fulfil not only our own needs but also cater to the global demand for goods and services.
The Prime Minister emphasized on strengthening MSMEs and start-ups. Every State, every District, has its unique strengths, he added. He said products should be shortlisted from every District and promoted—this will create healthy competition among all Districts and States, which will help in boosting our exports. He said that the Aspirational Districts Programme implemented in partnership with States holds a unique example in this regard.
In his welcome remarks, Vice Chairman, NITI Aayog, said that this forum enables the identification of key strategies for cohesive action. He reaffirmed NITI Aayog’s commitment to work tirelessly with States and Union Territories in the spirit of Cooperative Federalism. He added that national progress is contingent on the growth of all States/UTs. He stated that the Sixth Governing Council Meeting was unique as it brought together the country’s highest decision-makers on one platform. The Sixth Governing Council Meeting was preceded by a detailed interaction with senior State officials on 6 February 2021, the feedback for which was duly incorporated while curating the agenda of the meeting.
The Agenda for the Sixth Council Meeting comprised the following items:
1. Making India a Manufacturing Powerhouse
2. Reimagining Agriculture
3. Improving Physical Infrastructure
4. Accelerating Human Resources Development
5. Improving Service Delivery at Grassroots Level
6. Health and Nutrition
The Council deliberated on several steps for making India a manufacturing powerhouse, such as reducing compliance burden, initiating reforms at the State level, improving logistics, promoting exports through district-level competition and creating jobs. For improving physical infrastructure, the Chief Ministers expressed the need to raise public capital investment and completing projects under the National Infrastructure Pipeline, while enhancing investments in infrastructure through private and Public Private Partnerships, improving last-mile connectivity, reducing energy costs and configuring an enhanced and efficient role of States in project implementation.
States/UTs also mentioned efforts made to improve water accessibility, supply of quality and reliable power, internet connectivity andbandwidth availability, quality healthcare services, sustainable agricultural practices to mitigate the risks of climate change, undertake suitable reforms to build an advanced manufacturing and innovation ecosystem, thereby bolstering exports through the One District One Product initiative, apart from building on futuristic tech and inclusive governance models. The Chief Ministers also noted marked improvement in the development of physical infrastructure, including digital connectivity, across the North-Eastern region, along with a greater thrust on the Act East Policy, with the aim of providing impetus to the economies of the NE States.
Keeping in mind the aspirations of a young country like India, the Prime Minister stressed on the need to build modern infrastructure. He said the youth plays an important role in catalysing change in the country and cited the success of Digital India campaign to emphasise this point. Innovation must be encouraged, and more technology should be used to provide better opportunities for education and skill development.
The Governing Council Meeting seeks to build on the strength of every State so that everyone can learn from each other’s best practices. The Council members deliberated on strengthening institutions for skilling, reskilling, and upskilling of workforce. Focus was also laid on improving service delivery at the grassroots level, by ensuring digital infrastructure for the rural regions. Various Chief Ministers presented best practices from their respective States that can serve as templates for replication across the country.
The Prime Minister said policy frameworks and better coordination between the Centre and States are very important. He said the Centre and States must synchronise their budgets to ensure multiplier effect. Technology and community partnership are equally important.
The Prime Minister said the Central Government has introduced the Production Linked Incentive (PLI) scheme for various sectors, thus providing an excellent opportunity to increase manufacturing in the country. He urged the States to take full advantage of this scheme and attract maximum global investments and reap the benefits of reduced corporate tax rates.
The Prime Minister said geospatial data was liberalized recently, which would incentivise entrepreneurial endeavour, start-up innovation and the tech sector in general. Focus must be on ease-of-doing business for the international audience and on ease-of-living for our own people, he added.
Even though India is an agricultural economy, it still imports many inputs, the Prime Minister said. He stressed on becoming self-reliant in this area. There are many agricultural products that can be not only produced for the country but also supplied to the rest of the world.For this, he insisted, it is necessary that all States make an agro-climatic regional planning strategy.
The Prime Minister also urged focus on storage and processing of agricultural products to reduce wastage. Reforms are very important for farmers to get the necessary economic resources, better infrastructure and modern technology, he said.
The Prime Minister welcomed the rich discussion and constructive suggestions by the Council members, assuring that they would be carefully considered while taking decisions. He expressed confidence that with collective efforts, the aspirations of the people will be fulfilled.
This Governing Council meeting paved the way for synergies across all tiers of the Government, with substantial collaboration and cooperation in the Agenda items. The meeting provided an opportunity to address the objectives of advancing economic, social and demographic welfare.
About the Governing Council of NITI Aayog
The Governing Council of NITI Aayog comprises the Prime Minister of India, Chief Ministers of all the States and Union Territories with Legislature, Lt Governors of other UTs, Ex-Officio Members and Special Invitees. It is the premier body tasked with evolving a shared vision of national development priorities, sectors and strategies with the active involvement of States in shaping the development narrative. Including today, a total of Six meetings have been held so far.
NITI Aayog has been mandated with fostering Cooperative Federalism through structured support initiatives and mechanisms with the States on a continuous basis, recognizing that strong States make a strong nation on the principles of ‘SabkaSaath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas’. It seeks to design and assist the implementation of strategic, long-term policy frameworks and programme initiatives, while monitoring their progress and efficacy. The Governing Council, which embodies these objectives of cooperative federalism, presents a platform to discuss inter-sectoral, inter-departmental and federal issues to accelerate the implementation of the national development agenda.