Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Measures to improve Work Culture and Transparency
13 FEB 2021 2:57PM by PIB Delhi
Several new and innovative measures have been initiated to improve work culture, transparency, accountability and achieve better results during the last 5 years in this Ministry.
To improve work culture, transparency, accountability and achieve better results some new/innovative measures that have been adopted are:
• Use of Information and Communication Technology for compilation, dissemination and submission of information is being done.
• To ensure transparency, online Public Grievance/ Right to Information System/ Bhavishya Portal has been initiated for online disposal of Public Grievance/RTI/Pension matters.
• For clearance of import & export certification of agriculture commodities i.r.o Plant Quarantine, an online Plant Quarantine Information System (PQIS) is being implemented. All guidelines, Standards, SOPs and timelines for clearance of import & export etc. have been uploaded in the public domain.
• For registration of pesticides, a Computerized Registration of Pesticide (CROP) portal is being implemented. Details of The Insecticide Act, 1968, its rules, amendments (if any), details of registered/banned pesticides, pesticides in schedule, minutes of Registration Committee meetings etc. are regularly being updated in the public domain.
• Public Guarantee System (PGS)- India portal for certification of organic produce, Jaivik Kheti Portal for Marketing and one MIS for MOVCDNER scheme are operational.
• PFMS is operational for accounting and bills settlement, purchase is through Government e-Marketplace (GeM) Portal, marking attendance is through biometric machine.
• Observance of Swachatta and keeping office premises neat and clean, ensuring regular sanitization, thermal scanning and oximeter for COVID-19 pandemic protection.
• Direct Benefit Transfer (DBT) in Agriculture Mechanization (https://agrimachinery.nic.in) and Centralized Farm Machinery Performance Testing Portal (https:// agrimachinery.nic.in) applications have been developed to improve transparency and accountability in transfer of subsidy amount in beneficiaries account and execution & monitoring of all activities related to testing of agricultural machines at Farm Machinery Training & Testing Institutes at M.P, Haryana, Andhra Pradesh and Assam.
• The online process of disposal of non-seeds through e-auction from 2019 onwards has been started by National Seeds Corporation (NSC).
• The PoS machines for promoting cashless transactions have been introduced in all our sale counters from December 2016 onwards by NSC.
• E-tenders introduced to purchase seeds which are not available with the Corporation for which e-portal established during 2015-16 onwards by NSC.
The following positive impact has been seen:
• Punctuality of the staff has increased.
• Purchase in the office has become easy and time efficient through Government e-Marketplace (GeM) portal.
• Most public grievances including RTI application/appeals have been disposed off/resolved within the stipulated time frame.
• Various measures taken as described above have created an overall positive impact on all officer/staff and work culture and efficiency has increased over the years.
• Better service delivery to stakeholders including State governments, farmers etc. has been ensured.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ৱার্ক কলচর অমসুং ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহন্নবা খোঙথাংশিং
13 FEB 2021 2:57PM by PIB Imphal
মন্ত্রালয় অসিদা ৱার্ক কলচর, ত্রান্সপরেন্সী, একাউন্তেবিলিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং হৌখিবা চহি ৫ অসিগী মনুংদা হেন্না ফবা ফলশিং পুরক্নবা তোঙান তোঙানবা অনৌবা অমসুং ইন্নোবেতিব ওইবা খোঙথাংশিং পাইখৎখি।
ৱার্ক কলচর, ত্রান্সপরেন্সী, একাউন্তেবিলিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং হেন্না ফবা ফলশিং পুরক্নবা লৌখৎখিবা অনৌবা/ইন্নোবেতিব ওইবা খোঙথাং খরা অদুদি :
• ই-পাউশিং খোমজিনবা, শন্দোকপা অমসুং পীশিল্লক্নবা ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা তৌরি।
• ত্রান্সপরেন্সী লৈনবা পব্লিক গ্রীভান্স/রাইৎ তু ইনফোর্মেসন সিস্তেম/ভবিশ্যা পোর্তেলদা পব্লিক গ্রীভান্স/আর.তি.আই./পেন্সনগী মরমশিংদা ওনলাইন দিস্পোজেল তৌবা হৌখি।
• লৌউ-শিংউগী কম্মোদিতীশিংগী ইম্পোর্ত অমসুং এক্সপোর্ত সর্তিফিকেসন ক্লিয়রেন্স পীনবা প্লান্ত ক্বারেন্তিন, ওনলাইন প্লান্ত ক্বারেন্তিন ইনফোর্মেসন সিস্তেম (পি.ক্যু.আই.এস.) অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। ইম্পোর্ত অমসুং এক্সপোর্ত ক্লিয়রেন্স পীনবা গাইদলাইন, স্তেন্দর্দ, এস.ও.পি. অমসুং তাইমলাইন পুম্নমক পব্লিক দোমেন্দা অপলোদ তৌখি।
• পেস্তিসাইদশিং রেজিস্ত্রেসন তৌনবা কম্প্যুতরাইজ রেজিস্ত্রেসন ওফ পেস্তিসাইদ (সি.আর.ও.পি.) পোর্তেল অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। দি ইন্সেক্তিসাইদ এক্ত, ১৯৬৮, মাগী রুলশিং, অমেন্দমেন্তশিং (অমা হেক্তা), রেজিস্তর তৌরবা/বেন তৌরবা পেস্তিসাইদশিংগী অকুপ্পা মরোল, সেদ্যুল্দদা লৈরিবা পেস্তিসাইদশিং, রেজিস্ত্রেসন কম্মিতিগী মীফমশিংগী অকুপ্পা মরোল চাং নাইনা পব্লিক দোমেনদা চাং নাইনা অপদেৎ তৌরি।
• ওর্গানিক প্রদ্যুসকী সর্তিফিকেসনগী পব্লিক গরেন্তী সিস্তেম (পি.জি.এস.) – ইন্দিয়া পোর্তেল, মার্কেতিংগী জয়বিক খেতি পোর্তেল অমসুং এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর. স্কীমগী এম.আই.এস. অমা মথৌ তৌহনখ্রে।
• পি.এফ.এম.এস. অসি একাউন্তিং অমসুং বিলশিংগীদমক মথৌ তৌহনখ্রে অমসুং গভর্নমেন্ত ই-মার্কেৎপ্লেস (জি.ই.এম.) পোর্তেলগী খুত্থাংদা লৈরি অদুগা বাইওমেত্রিক মেছিনগী খুত্থাংদা মার্কেতিং এতেন্দেন্স লৌরি।
• স্বাচ্ছতা থম্নবা অমসুং ওফিসকী মফমশিং লুনান্না থম্নবা, কোবিদ-১৯ লাইচৎ ঙাকথোক্নবা চাং নাইনা সেনিতাইজেন তৌরি, থর্মেল স্কেনিং অমস ওক্সিমিতর তৌরি।
• বেনিফিসরীশিংগী একাউন্তদা সবসিদীগী শেনফম ত্রান্সফর তৌবদা ত্রামন্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী হেনগৎনবা অমসুং এম.পি., হরিয়ানা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং অসামগী ফার্ম মেছিনরী ত্রেনিং এন্দ তেস্তিং ইন্সতিত্যুতশিংদা লৌউ-শিংউগী মেছিনশিং তেস্ত তৌবগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং পাঙথোক্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা এগ্রিকলচর মেকানাইজেসনদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) (https://agrimachinery.nic.in) অমসুং সেন্ত্রেলাইজ ফার্ম মেছিনরী পর্ফোর্মেন্স তেস্তিং পোর্তেল (https:// agrimachinery.nic.in) এপ্লিকেসনশিং দিবেলপ তৌখি।
• ২০১৯দগী হৌদুনা ই-ওক্সনগী খুত্থাংদা নন-সীদশিং দিস্পোজেল তৌনবা ওনলাইন প্রোসেস নেস্নেল সীদস কোরওরেসন (এন.এস.সি.) হৌখি।
• এন.এস.সি.না ২০১৬গী দিসেম্বরদগী হৌনা ঐখোয়গী সেল কাউন্তর পুম্নমক্তা কেশলেস ত্রাঞ্জেক্সনশিং থৌগৎনবা পি.ও.এস. মেছিনশিং লৈহনখি।
• এন.এস.সি.না ২০১৫-১৬গী মনুংদগী হৌদুনা কোর্পোরেসন্দা লৈতবা মরুশিং লৈনবা ই-তেন্দরশিং লৈহনখি মসিগীদমক ই-পোর্তেল শেমগৎখি।
মখাদা পিরিবা কান্নরবা ফলশিং অসি ফংবা ঙমখি:
• স্তাফ চাং নাইনা কারকপা হেনগৎখি।
• গভর্নমেন্ত ই-মার্কেৎপ্লেস (জি.ই.এম.) পোর্তেলগী খুত্থাংদা ওফিসতা লৈবা অসি লায়থোকহনখি অমসুং মতম চাংহনখিদ্রে।
• অয়াম্বা পব্লিক গ্রীভান্সেস আর.তি.আই. এপ্লিকেসন/অপীলশিং য়াওনা পীরিবা মতমগী মনুংদা দিস্পোজ/রিজোলব তৌখি।
• মথক্তা পীখ্রিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং অসিনা চহি খরা অসিদা ওফিসর/স্তাফ পুম্নমক্কী ৱার্ক কলচর অমসুং মথৌ তৌবা পুম্নমক অসিদা ফগৎলকখি।
• রাজ্য সরকারশিং, লৌমীশিং অসিনচিংবা য়াওনা স্তেকহোল্দরশিংদা হেন্না ফবা সর্ভিস দেলিবরী ফংহনখি।
ৱাফম অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুমদা ফোঙদোকখিবনি।